”Klanerna i Sverige kan bli systemstödjande”

6
1112

Denna artikel har publicerats av ed. PS                0

 

”Vi kan vänja oss vid att en familj äger Örebro, och en annan äger Hallsberg”, säger Johannes Wahlström, som tillsammans med Jan Persson har skrivit boken Klanerna – det systemhotande brottet .

Persson arbetade tidigare inom säkerhetspolisen och Wahlström är en prisbelönt journalist.

De har kartlagt klanernas makt i Sverige och kommit fram till några häpnadsväckande slutsatser.

– Vi har upptäckt ett ghananskt brett system av människor som samarbetar väldigt intrikat med varandra, som stora familjeföretag. En bråkdel bedriver kriminell verksamhet, säger Johannes Wahlström till Aftonbladet .

Men via klanernas legala verksamhet tvättas de kriminella inkomsterna.

– Vi har studerat alla domar om grova brott i Sverige de senaste fem åren – tusentals domar och utredningsrapporter – för att få en helhetsbild, säger Johannes Wahlström.
Han ger ett exempel som avslöjar den underliggande strukturen:
– Under loppet av en kort tid är det kanske 30 personer som åkt dit för drogförsäljning i ett och samma område. Vi har kunnat visa att dessa personer är släkt med varandra och att de skickat vinsten till samma företags bankkonto. Det kan vara en restaurang eller ett kasino, som ägs av en släkting till alla 30 som dömts.
Wahlström och Perssons kartläggning visar hur den kriminella och den icke-kriminella verksamheten hänger ihop.
– Klanerna delar på vinsten från den brottsliga handlingen, men också vinsten från den icke-kriminella handlingen, säger Johannes Wahlström.
Enligt Wahlström och Perssons kartläggning har klanerna representanter på alla möjliga positioner i samhället. Hit hör bland annat banktjänstemän, politiker och kommunala tjänstemän.
– I bankerna ordnar de lån, eller ger tillstånd till pengatransaktioner. Det kan vara pengar som kommer in från bedrägerier, kanske 20-30 miljoner kronor. Banktjänstemannen kan då godkänna transaktionen och se till att pengarna snabbt förs över till ett annat konto.

Brottsligheten står för 10 procent av Sveriges BNP

I boken sägs det att omsättningen för brott i Sverige uppgår till obegripliga tio procent av Sveriges BNP. För att göra den siffran begriplig: Det är lika mycket pengar som halva statsbudgeten, det vill säga det som täcker bland annat hela försvaret, bistånd, universitet och forskning, mycket av sjukvården, klimatåtgärder, järnvägar, landningsbanor, tunnlar, broar och vägar samt ett hundratal andra utgiftsposter av varierande omfattning. En krona av tio man kommer i kontakt med har på något sätt filtrerats genom de kriminellas verksamhet.

– En rapport från EU-kommissionen slår fast att svensk brottslighet står för hälften av Sveriges statsbudget årligen. Det handlar om hundratals miljarder kronor. Eftersom det kriminella företaget är så ekonomiskt omfattande behöver det en mycket väl utvecklad struktur, säger Wahlström.

Red.: Sveriges statsbudget är på drygt 1100 miljarder kronor 2022.

Effektiviteten av svensk brottslighet kan jämföras med de stora transnationella företagen. Det behövs en flexibel fraktverksamhet för att få in droger, en bra IT-avdelning för att göra onlineförsäljning, en fungerande logistikkedja lokalt, regionalt och nationellt.

Etablerar sig i sjukvården

SVT skriver: Ekobrottsmyndigheten varnar: Gängkriminella öppnar vårdcentraler .

Kriminella gäng har börjat etablera sig i sjukvården och har bland annat börjat öppna vårdcentraler. Det uppger Økokrim som nu varnar för utvecklingen, rapporterar SR Ekot.

”Företag blir ett allt viktigare verktyg för människor inom organiserad brottslighet”, säger Sara Persson på Økocrimtilsynet till Ekot.

Kommentar

Sverige har under lång tid haft en omfattande invandring från länder med klanstruktur. Denna invandring har varit efterlyst och önskad. Men vad trodde man  att människor som växt upp i ett klansamhälle skulle göra när de kom till Sverige? Klanen är den sociala formation de känner till. Det fungerar och har fungerat i generationer. Naturligtvis tog de med sig denna kultur, liksom sicilianska immigranter till USA när de bosatte sig där.

Man borde ha insett detta.

Och när kriminella klaner väl har etablerats kommer de med nödvändighet att utveckla en juridisk struktur och placera sina folk i offentlig förvaltning, politik och vanliga företag. Det har den italienska maffian gjort i Italien. Den moderna maffian är inte en bonde med hagelgevär från Corleone, utan en elegant affärsman i Milano. En av dessa maffier kallas ’ Ndrangheta :

’Ndrangheta investerar i konstruktion, i fastighetssektorn, i den tertiära sektorn, i vindenergi, i turism, och det gör det tack vare en myriad av strategiska allianser med bankirer, advokater, revisorer och skrupelfria mäklare. I en tid av globalisering och ny teknik använder cheferna också ”deep web” (den så kallade ”osynliga webben”) och skatteparadis. De kommunicerar genom krypterade koder och rör sig runt världen med extrem lätthet. Men det verktyg de använder mest för att expandera är fortfarande korruption, ryggraden i maffiamakten. Att stoppa dem internationellt blir svårare för varje dag. Skillnaden i rättssystemen och svårigheten att globalisera utredningen gynnar alla de maffier som idag alltmer kan hitta möjligheter till samarbete på internationell nivå.

Vad vi förstår av Wahlströms och Perssons grävande journalistik har det blivit så här även i Sverige.

Och då blir det nog så i Norge också.

Nu har vi våra kriminella klaner sedan tidigare

Under 2018 kartlade den svenska socialdemokratiska tankesmedjan Katalys de 15 familjeklanerna som styr Sverige:

”Femton familjer kontrollerar sjuttio procent av börsvärdet”

Bloggaren Anders Svensson skriver :

De familjer som nämns i sitt skrivande är de förväntade, Wallenberg , Kamprad , Persson , Douglas , Schörling , Rausing , Lundberg , Stenbeck , Ax:son Johnson , Lundin , Paulsson , Bennet , Olsson , Bonnier , Söderberg . De är listade efter kontrollerat kapital. Det är exakt samma familjer som förekom på en liknande notering i tidningen Affärsvärlden 2013. En familj som kanske borde ha varit med är McKinney Møller Uggladär de viktiga makthavarna är bosatta i Sverige eller är uppvuxna i Sverige.

Så man kanske kan säga att Sverige redan är ett klansamhälle, bara att de gamla klanerna nu fått konkurrens av de nya, utländska?

Föregående artikelKlassförrädare: Västerländska progressiva har övergett folket för att hetsa upp Natos blodbad
Nästa artikelVäck mig! Sverige under attack! Stockholm står i lågor!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Med tanke på poliser som kidnappar barn åt socialtjänst och placerar dem hos pedofiler, samt ett passivt rättssystem som inte bryr sig om lag eller sanning, falska plandemier från WHO eller giftiga injektioner… https://swebbtube.se/w/tLRpQW8aP1UfjXQCEy3PC7 … så vet i katten om inte gammal hederlig kriminalitet, folk som tuggar katt, samt vårdcentraler som istället tar hand om sina klaner, inte är mycket bättre? Kanske man bör gifta in sig innan åldern knackar på?

  Finns det bättre alternativ? Nåväl. Upp till bevis i så fall! F.ö. så får jag ingen e-post från den här sidan, så alla svar som ignoreras av mig, beror inte på högfärd, men på manipulation eller datafel.

  Misstänker att det ev. kan bero på det spionerande Google-skriptet som registrerar och analyserar varje användare och sedan manipulerar er via andra plattformar, t.ex. YouTube.

 2. Rena rama oligarkerna i flesta fall här utan MINSTA lilla tvekan och tvivel. Skulle vilja påstå att ALLA faktiskt är oligarker, men tydligen finns EJ såna i Sverige. Tänk att granska dessa seriöst, FYFAN vad allmänheten skulle få reda på MASSOR av fiffel, lögner och rent av skit. Men de kommer EJ hända här i Sverige. Det är HELT otroligt detta måste jag säga. Parasiterna tuggar sönder landet hur som helst, inte förän en riktig katastrof sker med mordfall kommer någon som helst av dessa familjer att granskas seriöst

 3. Jag tycker Vladimir Poutin har rätt.
  Västerlandet förstör sig själva.
  Hur kan man då göra anspråk på att leda resten av Världen?
  Vem vill bli ledd av en loser?

  I en progressiv och föränderlig Värld har gamla meriter inget värde.

  Vilka idag bryr sig om att Sverige var en stormakt på 1600-talet?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here