Kom till ny manifestation för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten lördag kl 12!

0
1192
Manifestation for support of Julian Assange with his father John Shipton outsiede the Swedish Riksdag 27 September 2019.

Manifestationerna till stöd för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten fortsätter i centrala Stockholm nu på lördag! Vi har banderoller, delar ut flygblad och håller tal.
Plats: Soltorget utanför Akademibokhandeln, mitt emot Sergels Torg.

En bra video!

https://www.svtplay.se/video/24166110/julian-assange-hjalte-eller-skurk

Fem viktiga händelser senaste tiden:

* Julian Assange har varit i förberedande rättegång inför rättegång i februari om utvisning till USA. Hans psykiska och fysiska hälsa föreföll vara mycket dålig. Rättegången hade stora brister i objektivitet och ur rätts-statsynpunkt. Representanter för USA kunde tydligt påverka förhandlingarna.

Ögonvittnet vid rättegången, förre brittiske ambassadören Craig Murray rapporterar. I Belmarsh hålls han i fullständig isolering 23 timmar om dygnet. Han får 45 minuter motion. Om han måste flyttas rensas korridorerna innan han går igenom dem och alla celldörrar låses för att säkerställa att han inte har kontakt med någon annan fånge utöver den korta och strikt övervakade motionsstunden. Det finns inget som helst rättfärdigande för att denna omänskliga behandling, som används för farliga terrorister, utövas mot en förläggare som sitter häktad.
Jag har i flera år både katalogiserat och protesterat mot de alltmer auktoritära makterna i Storbritannien, men att det grövsta missbruket kan ske så öppet och ohöljt är fortfarande chockerande. Kampanjen för att demonisera och avhumanisera Julian, baserad på den ena lögnen efter den andra från regering och media, har lett till en situation där han långsamt kan dödas i allmänhetens åsyn, och anklagas för att publicera sanningen om regeringens överträdelser, utan att få någon hjälp från det ”liberala” samhället.
Om inte Julian släpps inom kort kommer han att tillintetgöras. Om Staten kan göra detta, vem står då näst på tur? Hur Assange pinas i domstol.

* Stödkommittén för Julian Assange arrangerade 27 september lyckade möten och manifestationer med deltagande av Juian Assanges far John Shilton i bland annat riksdagen 26 september. Lyckade manifestationer med Julian Assanges far i Stockholm. Kolla ett historiskt event!

* En domstol i USA har bedömt att befattandet med och publiceringen av uppgifter från Demokraternas högkvarter DNC inför presidentvalet i USA 2016 inte var brottsligt utan tillåtet enligt First Amendment (Första tillägget) till USA:s konstitution. The Canary
* Publicisten Julian Assange vid Wikileaks har fått det 4:e årliga DANNY-priset – Danny Schechter Global Vision Award för Journalism & Activism – för journalistik av icke-vinstdrivande utbildningsstiftelsen Global Center. Defend Wikileaks
* Enligt en FN-rapport för drygt 4 månader sedan har Julian Assange utsatts för långvarig psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador. FN-rapport: Julian Assange har utsatts för psykologisk tortyr av Sverige, USA, Storbritannien och Ecuador.


Svenska PEN  skriver 28 maj.

”PEN International och Svenska PEN reagerar på att USA har riktat 17 nya åtalspunkter mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Anklagelserna handlar om brott mot lagen om spionage för att ha spridit och publicerat sekretessbelagd information. Om han lämnas ut till USA riskerar han att få upptill 175 års fängelse.

– Anklagelserna mot Assange utgör ett direkt hot mot yttrandefriheten. Wikileaks har tagit emot och vidaredistribuerat material från en läcka i det amerikanska försvaret. Att detta nu kan leda till åtal om spioneri skickar en livsfarlig signal till alla undersökande journalister. När Wikileaks publicerade materialet fick de kritik för att inte ha anonymiserat vissa namngivna personer i Afghanistan. Det var berättigad kritik i en diskussion om publicistik etik. Detta är något helt annat, och Storbritannien bör inte utlämna Julian Assange till USA, säger Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson, som också delar PEN Internationals bedömning att en utlämning till Sverige är en fråga som inte berör yttrandefriheten.

– Amerikanska Justitiedepartementets nya åtalspunkter mot Assange utgör ett allvarligt hot mot undersökande journalistik och visar på upptrappningen i Trump-administrationens försök att underminera mediernas granskning.”

Assange och Manning april 2019.

Facebook. Evenemang för Julian Assange 2 november.

Föregående artikel”Försvara folkrätten” kräver att Norge inför sanktioner mot Israel. Regeringen där säger Nej. Vad ska Sverige göra?
Nästa artikelIntervju med Syriens president Assad om al-Baghdadis död.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here