Intervju med Syriens president Assad om al-Baghdadis död.

3
3127
President al-Assad 20/11 2017. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64231891

Detta är en översättning av inledningen till en intervju med Syriens president Bashar al-Assad i Almasdarnews Almasdarnews., som publicerats med kommentarer av Pål Steigan President al-Assad: Syrien hade ingen roll i aktionen mot al-Baghdadi

I sitt uttalande om aktionen vid dödandet av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi tackade Donald Trump både Ryssland och Syrien för samarbetet som gjorde detta möjligt. Tidigare sa det ryska försvarsministeriet att de inte kände till något om ett sådant samarbete. I intervjun säger Bashar al-Assad att samma sak gällde för Syrien.

Själva intervjun är mycket längre. al-Assads mogna sätt att resonera visar på en politisk analytisk förmåga som ligger långt över Trumps eller Löfvéns enligt min mening. Jag kommer att publicera hela den långa intervjun översatt, kanske uppdelat.


Intervjun

Trump: – Vi tog al-Baghdadi med hjälp av Ryssland

Journalisten frågar Assad om Syrien verkligen deltog i denna aktion, och Assad svarar:

Absolut inte, vi fick reda på det genom medierna. Kanske är orsaken till att inkludera ett antal länder som deltagare i denna operation att ge den trovärdighet, så att dessa länder inte ska känna sig förbigångna, om de velat vara en del av den ”stora” operationen, som amerikanerna har försökt att skildra . Och på detta sätt vill de få övriga världen att tro att de bekämpar terrorism. Vi behöver inget sådant . Vi bekämpar terrorism. Vi har inga relationer med och har inte heller haft någon kontakt med några amerikanska institutioner.

Ännu viktigare är att vi inte riktigt vet om operationen faktiskt har hänt. Inga flygplan har upptäckts på radarskärmarna. Varför visades inte kvarlevorna av Baghdadi? Samma sak hände med Bin Laden. När det ges olika skäl för att inte visa kvarlevorna, låt oss komma ihåg hur president Saddam Hussain tillfångatogs, och hur hela operationen visades från A till Ö; man fick se bilder och videoklipp efter att de hade hittat honom. Samma sak hände när de dödade hans söner flera månader senare; de visade kropparna. Så varför dolde de allt om Bin Laden-operationen och nu också Baghdadi-operationen? Detta är en del av fulspel som amerikaner använder. Det är därför vi inte ska tro på allt de säger om de inte kommer med bevis. Amerikanska politiker är faktiskt skyldiga tills de har bevisats oskyldiga, inte tvärtom.

Al Masdar News: Herr president, om Baghdadi faktiskt har dödats, betyder det slutet på hans organisation, eller är det vanligt att nya ledare och nya organisationer är beredda att ta över i det ögonblick då deras föregångare har bränt sina kort?

President Assad: Först representerar Baghdadi ISIS, och ISIS representerar den typ av doktrin, som kallas den extremistiska Wahhabi-doktrinen. Denna riktning är mer än tvåhundra år gammal. Så länge dessa idéer lever och inte upphävs betyder det att Bagdadis död, eller till och med ISIS död i sin helhet, inte kommer att ha någon effekt alls på detta extremistiska sätt att tänka.

När det gäller Baghdadi som individ är det välkänt att han befann sig i amerikansk fångenskap i Irak och att de släppte ut honom för att spela denna roll. Så han är någon som kan ersättas när som helst. Blev han verkligen dödad? Dödades han, men på ett helt annat sätt? Kidnappades han? Han han gömts? Eller har han avlägsnats och fått en ansiktslyftning? Endast Gud vet. Amerikansk politik skiljer sig inte från Hollywood; den beror på fantasi. Inte ens science fiction, bara ren fantasi. Så du kan ta amerikansk politik och se den i Hollywood, eller så kan du ta Hollywood och via den se amerikansk politik.
Jag tror att hela saken med den här operationen är ett fulspel. Baghdadi kommer att återuppstå under ett annat namn, en annan individ, eller ISIS som helhet kan reproduceras efter behov under ett annat namn, men med samma tanke och syfte. De ansvariga för hela scenariot är amerikanerna.
(Slut på intervjun).

Bashar al-Assad har gjort det klart att det finns mycket som är konstigt i historien med al-Baghdadi – och då det gäller Osama bin Laden. Donald Trump är känd för sina upprepade lögner. Men detta innebär inte att Assad har rätt då det gäller att al-Baghdadi lever. Assads bedömning att USA vill ge sken av större stöd för en operation ledd av USA och med deltagande av Ryssland och USA förefaller rimlig. Pål Steigan skriver ”Och vare sig Baghdadi har dödats eller inte – han var bara ett verktyg. Washington byter redskap när det passar dem. Baghdadi har spelat ut sin roll, det är dags att bli av med honom och hitta någon annan.” Instämmer.

Föregående artikelKom till ny manifestation för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten lördag kl 12!
Nästa artikelHur Exxon lurat alla om oljans klimateffekter i 40 år – nu inför USA:s kongress
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

3 KOMMENTARER

  1. Flera källor berättar att Bin Laden dog i njursvikt 13 Dec 2001.Jag kommer ihåg en intervju med Benazir Bhutto 2006 ett år innan hon mördades,där får hon en fråga om var Bin Laden var?Hennes svar glömmer jag aldrig,hon svarade att han dog för flera år sedan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here