Kongessledamot: BRICS uppgång ”förödande” för USA

2
964

En läsare översatte och sände denna rapport om bedömningar av den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene (bild ovan), anhängare till Trump. Hur pass vanlig/insiktsfull är hennes bedömning i kongressen.

Källa: https://www.rt.com/news/582193-brics-devastating-us-taylor-greene/

Gruppen kan kringgå dollarn och på så sätt minska Washingtons ekonomiska dominans, säger Marjorie Taylor Greene.

BRICS uppgång ”förödande” för USA – kongressledamot

I takt med att BRICS växer blir den amerikanska ekonomin svagare eftersom medlemmarna i gruppen kan kringgå amerikanska sanktioner och handla i sina egna valutor, sade den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene på torsdagen.

I ett tal till sina väljare i Georgien gick den republikanska kongressledamoten till hårt angrepp mot USA:s president Joe Bidens administration, som hon menade blundar för BRICS uppgång – en ekonomisk grupp som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika och som står för mer än en fjärdedel av den globala BNP.

Den republikanska upprorsmakaren hävdade att medan Washington ”gör … nonsens” – inklusive att ge alla typer av stöd till Ukraina, som är fast i en konflikt med Ryssland – ”finns det andra länder i världen, mäktiga länder, som organiserar sig tillsammans eftersom de är trötta på USA.”

BRICS-länderna ingår seriösa handelsavtal ”där de säger: vi köper av er, ni köper av oss, vi bryr oss inte om amerikanska sanktioner och vi säljer till varandra, köper och säljer i vår egen valuta, inte i US-dollarn”, sade hon. ”Detta är en av de mest förödande saker som kan hända oss alla”, hävdade Greene.

I takt med att BRICS blir starkare blir den amerikanska dollarn svagare, sade hon. ”Och vet du vad som händer med oss alla? Vi kommer att gå i konkurs”, förutspådde kongressledamoten och tillade att denna dynamik kommer att påverka vanliga amerikaners pensionsplaner och personliga besparingar negativt.

”Vad kommer att hända med våra barn, när den amerikanska dollarn inte betyder någonting längre, eftersom Ryssland, Kina och Indien med sin enorma befolkning på miljarder människor har mer köpkraft i sina egna valutor än vad vi har? Detta är ett mycket allvarligt problem”, sade Greene.

Hennes kommentarer kommer efter ett historiskt BRICS-toppmöte i Sydafrika, där gruppen enades om en aldrig tidigare skådad expansion och upptog sex nya länder – Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – som kommer att bli fullvärdiga medlemmar 2024.

I en deklaration som sammanfattar toppmötet bekräftar BRICS, som historiskt sett har positionerat sig som ett alternativ till västdominerade internationella institutioner, sitt engagemang för inkludering och uttrycker samtidigt stöd för de ”legitima ambitionerna” hos afrikanska, asiatiska och latinamerikanska länder att spela en mer framträdande roll på den globala arenan.

Föregående artikelPetrodollarn hotas: Tre energimakter från Persiska viken har precis gått med i BRICS
Nästa artikelMichail Gorbatjov: Ledaren som nationen inte var beredd att följa.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Det viktigaste för BRICS är att begränsa riskerna till följd av geopolitisk och geoekonomisk fragmentering.
  Självklart är ekonomin avgörande.
  Avgörande också för USA:s vidmakthållande
  av sin militära förmåga.

  FOI skriver i en rapport,
  Hur kan geoekonomisk rivalitet analyseras utifrån en strategisk ansats,
  som syftar till att ta fram ett ramverk för att analysera användandet av ekonomiska instrument för statliga påverkansförsök, ett fenomen som ofta benämns geoekonomi. 
  I rapporten diskuteras hur geoekonomi kan definieras och hur det kan operationaliseras utifrån den strategiska ansatsen.
  I takt med att världens ekonomier blivit allt mer sammankopplade och nya, många gånger asymmetriska beroendeförhållanden vuxit fram, har möjligheten för geoekonomiska påverkansförsök ökat. Eftersom denna typ av mellanstatliga interaktioner är strategiska, i bemärkelsen att en stats förmåga att uppnå sina mål beror på hur andra stater och aktörer agerar, föreslår vi att geoekonomiskt agerande analyseras utifrån den strategiska ansatsen (eng. the strategic choice appraoch).

  Kärnvapen kommer sannolikt få en mer framträdande roll i USA:s strategiska tänkande som en konsekvens av den ökande stormaktskonkurrensen.
  Kärnvapens betydelse för avskräckning mellan stormakterna kommer att öka.

 2. Den tiden när världens länder, ofta på ”uppgång”, liksom var tvungen att ta omvägen via Washington och få en sittstund med hundägaren i Vita Huset och paraderas kring porträtten av Lincoln, Churchill och Martin Luther King (när någon republikan inte lyft ut denne) och få ”civilisatoriskt godkännande” för sina civiliserade strukturer och messianskt godkännas -den är över.

  Vi lever i den post-amerikanska epoken. Det har BRICS alla länder och dess ”partner och allierade” och många andra länder i världen redan insett.

  Sveriges upp-och-nedvända Nato-beslut och att backa in i framtiden med 1960-talets amerikanska idéer om den vite mannens sårbarhet och börda, visar hur Washington ännu kan luras gentemot många som är villiga att lyssna. Men den större delen av vår omvärld går inte på det. Kanske börjar den alltid lätt förvirrade, illa informerade och konspirologiskt lagda Taylor Greene inse just det, bland all trumpism. Sanningen att säga har hon kommit något på spåren.

  Nu återstår Washingtons stora problem. Dess tankesmedjor och allehanda seminarier måste övertala Europa att skrapa ihop pengar till att omringa hela BRICS och omvärlden med nya militärbaser, nya allianser och kärnvapentyper. För det är ju så Washington får in pengar till sin ekonomi. ”Hot” och vapenindustrin.

  När britter och fransmän politiskt och militärt strandade i Suez-krisen 1956 (tillsammans med Israel) mot Egypten, insåg de att deras imperiala styrketid var över. Denna insiktsförmåga har inte och aldrig Washington. Efter kollapserna i Vietnam, Somalia, Iran(1979), Irak, Afghanistan -så tror man ändå att måhända vinner man på det militära invasionslotteriet nästa gång. Det är ett problem för hela Euro-Asien. Nu har man uppfunnit en helt ny ”problemregion”: den ”Indo-Pacifiska” (Indiska oceanens och Stilla havets sammanslagna region).

  Europas utmaning tankemässigt är inför det nu kommande 21:a århundradet: hur skall VI agera i en post-amerikansk epok? Omvärlden har redan börjat hitta både svaren och strukturerna, bara inte vi. Vi tror att en 78 år gammal anglo-amerikansk militär ockupation sedan året 1945 (för de åkte aldrig hem och har aldrig haft avsikt att göra det) av kontinenten Europa skall lösa precis alla problem. Hur länge skall detta mentala gisslantagande pågå för oss i Europa? 78 år till, framåt i tiden är år 2101. Skall vi ännu då lyda hundägaren i Vita huset?

  Det framstår som om BRICS-länderna tänk till om den saken, medan Europa och Sverige äntligen tycks ha fått upp 1949 års kalender på väggen. Igen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here