Konst, klass och kön – Mikael Nyberg berättar om sin mor, en konstnär i arbetarrörelsen. 28/11 kl 18!

1
881

Journalisten och författaren Mikael Nyberg berättar om sin mor.

Plats: Skarpnäcks bibliotek.

Möte och presentation av en ny bok om en konstnär i arbetarrörelsen.

 

Det nya modet. Konstverk av Birgit Stål-Nyberg.

Ur Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg, som är den första boken om hennes liv och verk.

”Hon blev inte konstnär trots sin uppväxt utan tack vare den. Hon föddes och växte upp i arbetarrörelsen. Det var en tid när skogsarbetarna organiserade sig, torpare och småbönder tog överledningen i kommunen och allt var mättat av folklig kultur. Birgit Ståhl-Nyberg visste vart hon hörde. Hon tog ställning i sin konst.”

Presentation av boken på Bokförlaget Arena.
Birgit Ståhl-Nybergs former spränger tidskapseln och räddar henne åt eftervärlden. Måns Hirschfeldt, Kulturnytt, P1

Kronan på verket blev Ståhl-Nybergs konstnärliga gestaltning på Akallas tunnelbanestation 1977. visst hade hon helt rätt om mansrollen idag måste man ju inte vara någon superhjälte om ungarna. Tack för det Birgit!
Dennis Dahlqvist, Kulturnyheterna, SVT

… Hennes bilder besitter vid sidan av sitt samhällsbetraktande en närmast dansant kvalitet som gör dem mycket sevärda. Sebastian Johans, Dagens Nyheter

Birgit Ståhl-Nyberg (1928 1982) var en konstnär som ville göra skillnad. I kraftfulla kompositioner förmedlade hennes bildvärld ett Sverige i snabb omvandling mot det moderna samhället.

I boken Det nya modet Birgit Ståhl-Nyberg skildras hennes liv och konstnärskap, som var sprunget ur en tid där auktoriteter ifrågasattes och arbetarrörelsens ideal var en självklarhet. Hon var en skarp iakttagare och tecknade sin samtid med kritisk blick.

Birgit Ståhl-Nyberg föddes i Hammerdal, en by sex mil norr om Östersund, men sparade tidigt ihop pengar för att gå på konstskola i Stockholm. Tio år senare lämnar hon Konstakademien med dess största stipendium och inleder en konstnärlig karriär som endast varar i drygt tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer.

Det nya modet Birgit Ståhl-Nyberg är rikligt illustrerad och texterna är skrivna av konstnären själv, Sara Lidman och Mikael Nyberg.

Folket i Bild Kulturfront.

Tidningen Folket i Bild Kulturfront har parollen ”för en folkets kultur” som en av sina tre paroller. De två andra är ”För yttrande- och tryckfriheten, och antiimperialism”. I nr 8 har man ett konstverk av Birgit Ståhl-Nyberg på framsidan. Inne i tidningen finns artikeln ”Birgit Ståhl-Nyberg gestaltade folket” på 4 sidor med 4 tavlor skriven av Mikael Nyberg. Av den intressanta artikeln framgår bland annat att sex stora konstverk av Birgit Ståhl-Nyberg utsmyckar Akalla tunnelbanestation. Köp tidningen och läs den!

 

Föregående artikelPentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger
Nästa artikelJimi T Saint och bandet Ouroboroz har gett ut en bra låt om överproduktion och klimat. Lyssna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Nu är du på rätt spår. Vägen till socialismen går genom kvinnorna. I dag vill jag nog påstå att den enda vägen är den demokratiska vägen. Glöm det här med generalstrejker, ”arbetarrevolution” osv. Det tillhör en förgången tid och lär inte komma tillbaka därför arbetet ser inte ut idag som det gjorde för hundra år sedan. Jag har uppmärksammat ni blir ’överlyckliga’ för varje liten strejk och lika missmodiga när den manövreras bort av samhällets makthavare. Men kvinnans emotionella tänkande kan aldrig manövreras bort därför den ligger latent i generna. Vad var det som fick Karl-Bertil Jonsson att solidarisera sig med de fattiga?
    Jag har svårt att tänka mig det var Tyko Jonsson, Karl-Bertils fader, som med sitt mäktiga logiska tänkande kunde styra och organisera ett helt varuhus.
    Nä, det måste varit Karl-Bertils ömma moder som givit sonen böckerna om Robin Hood och som hon ville med med dem göra sin son till en god människa.
    Det är en av kvinnans starkaste drifter omvårdnaden av sin avkomma. Men det gäller inte bara människor. Framförallt alla däggdjur gör så. Men inte enbart för avkomman. Vad gäller människor och kvinnor blir ofta omvårdnaden som en ledstjärna. Att tänka med hjärtat. Jag är övertygad det kommer bli framtidens väg för dem som söker förverkliga socialismen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here