Kort film i Ukraina upprör. Varför?

4
1809

Kvinna med skära. Egen skärmdump.

Det är troligen första gången jag hämtar en artikel från Fria Tider: Ukrainsk ”IS-film” upprör. Där finns en film som flera, men inte alla har uppmärksammat. Fel att publicera? Varför?

Fria Tider skriver ”En video som visar en kvinna i ukrainsk folkdräkt som skär halsen av en rysk man sprids nu av företrädare för den ukrainska regeringen. Klippet kritiseras dock på sociala medier och jämförs med Islamiska statens propagandafilmer.

I videon – som väcker blandade känslor – uppmananar en ukrainsk skådespelerska till blodig hämnd på ryska ”svin”.
Kvinnan, iklädd folkdräkt, pratar om hur ukrainare blivit illa behandlade av ryssar historiskt och att det nu är dags för det ukrainska folket att ”skörda sin blodiga skörd”. Hon håller sedan upp en skära, som hon använder för att skära halsen av en man som föreställer en ryss. – Nu väntar döden er alla. Ni kommer alla att dödas till minne av offren i Butja, Irpin, Kiev, Charkiv, Odessa, Mariupol. Era lik kommer att ruttna på fälten som de värsta sortens kadaver, längs vägarna och skogsbältena. De kommer att bli uppätna av hundar och vilda djur, proklamerar kvinnan medan dramatisk musik spelas i bakgrunden.

Filmen sprids bland annat av Anton Geratjenko, rådgivare till den ukrainska inrikesministern, på Telegram. ”Välkommen till helvetet!” skriver Geratjenko.
Enligt Arrahmah har filmen också visats på ukrainsk tv.
Bland internationella användare på sociala medier är dock reaktionen på videon betydligt mer negativ, och flera personer jämför innehållet med Islamiska statens propagandafilmer.

Förra veckan publicerades en video som visade hur ukrainska soldater avrättar ryska krigsfångar under jubel och ”Slava Ukraini!”-rop.

Den ukrainska försvarsmakten tillkännagav redan i början av kriget att krigsfångar skulle ”slaktas som svin”.

Föregående artikelVår artikel i DN: ”Sverige behöver inte Nato för fred, det är Nato som behöver Sverige för krig.” Fem frågor och svar om Nato
Nästa artikelVad tycker Kajsa Ekis om ETC:s beslut? Stryps yttrandefriheten?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Nazistisk och Ukrainsk mentalitet?
  Nedanstående bekräftar Ukrainas väpnade styrkors krigsförbrytelser mot krigsfångar.
  OBS! Följande nya videor innehåller våldsscener som bekräftar Ukrainas väpnade styrkors krigsförbrytelser mot krigsfångar.
  Och vi påminner en gång till att Ukrainas styrkors har begått brott med den ”civiliserade världens” fullkomliga likgiltighet.
  https://t.me/rusembswe/137

 2. Det ironiska är att detta och värre har hänt. Ryska krigsfångar har torterats till döds på olika sätt ni inte vill se eller höra. För den med starkare mage går det att kolla på tortyr avrättningarna på ryska krigsfångar. Medans ukrainska krigsfångar helt och hållet behandlats väl. Man har i några fall också låtit dessa komma hem, även när man utbytt krigsfångar med varandra. Det är uppenbart också att i många fall har ukrainska soldater inte velat och vågat kriga,men tvingas till detta. Då man annars ses som förrädare av övriga,och man får ändå inte lämna landet. Det gäller ALLA män mellan 18-60år som tvingats stanna och ställa upp. Det finns många fall där dessa förstört ALLT i sin väg,men också helt hindrat civila lämna,då man inte vågat vara kvar utan mänsklig sköld och kriga mot ryssarna. Mänskliga sköldar har varit mycket viktigt för Ukraina i detta, när Ryssland hela tiden försökt evakuera dessa. Det är så många dåliga lögner av vidriga västliga propagandan om ALLT i denna krisen

  • Folkmord på civila i Donbass.
   I och efter det stora fosterländska kriget har de gamla och de återstående veteranerna – tvingats återuppleva krigets mardröm och leva under beskjutning i hus som förstörts av ukrainsk beskjutning.
   Under de senaste 30-40 åren utgjorde pensionärer i Donbass ungefär en tredjedel av befolkningen. De flesta av dem, efter Euromaidan 2014, accepterade inte den nya ukrainska regeringen och röstade för självbestämmande i en folkomröstning den 11 maj 2014, som Kiev inte erkände. På bilden: en man deltar i omröstningen vid folkomröstningen om statusen för den självutnämnda folkrepubliken Donetsk vid en av vallokalerna i Slovyansk 11 maj 2014.
   Många gamla människor har ingenstans att ta vägen från kriget: de har ingen styrka, ingen hälsa, ingen lust att lämna sina hem, inga pengar att lämna.
   Proryska känslor bland pensionärer i Donbass har alltid varit starka. Ryssar och ukrainare för de flesta av dem, som växte upp i Sovjetunionen, är ett folk. Språk, kultur, heroiskt förflutet. Men Kiev förstörde metodiskt och under många år dessa axiom.
   Förföljelse för sympati för Ryssland, anti-rysk propaganda, ett förbud mot det ryska språket i media och skolor, icke-erkännande av det som ett statsspråk, hån mot andra världskrigets veteraner den 9 maj, erkännande av nazistiska brottslingar som hjältar i Ukraina kl. den officiella nivån, nazistiska marscher på stadsgator och vördnad för UPA:s ”hjältar” och, i slutändan, folkmord och krig med sin egen civilbefolkning – detta är den verklighet som Donbass gamla människor stod inför.
   https://ria.ru/20220411/starikidonbassa-1781908028.html

 3. Det är just detta, etnisk rensning i Ukraina, som Ryssland har känt sig nödgade att åtgärda. Denna etniska rensning har till mål att göra Ukraina lojal till USA genom att avlägsna all historiskt och traditionell lojalitet mot Ryssland. Just nu är det omkring 1,000 av dessa nazi-ukrainare, terrorister och kombattanter, som gömmer sig i Mariupol, där många försöker fly gömda i civila fartyg. Samtidigt har jag sett att USA har dragit igång propagandaapparaten och påstår att dom i verkligheten är en slags folk-befriare. Mariupol är inget annat än dagens Berlin 1945. Även då var det Ryssland som räddade världen. Det upprepas nu.

  Exempel på andra amerikanska legotrupper är Islamiska Staten IS, ETIM (Xinjiang), och glöm inte USAs försök till regimbyte i Tibet, Xinjiang, Hong Kong, Kazakstan, Afghanistan, Myanmar, Syrien, Libyen, och många andra platser. USA har initierat över 250 krig med sådana avsikter efter WW2, för att inte nämna Korea, Vietnam och Taiwan.

  Jag har spenderat större delen av mitt liv att studera hur nazipropagandan fungerar, så jag tror jag med viss rätta kan säga att jag förvärvat en viss insikt i deras metoder. Idag när jag gick igenom nyheterna gjorde jag en lista på rubrikerna av alla artiklar jag anser vara propaganda enligt nazisterna manualer från förra seklet.

  Notera Expressens gratis annons.
  ’Zelenskyjs rådgivare: ”Varje pansarskott som Sverige sänt är ett räddat barn”’
  Verkligheten är att varenda ett av Magdalena Andersson pansarskott dödar fadern till tre barn. En stridsvagn har en besättning om tre, förare, befälhavare och skytt.

  Detta, publicerat i Sverige, är identiskt med denna video där en kvinna skär halsen av en ryss. Detta är Magdalena Andersson och Sverige metod, bara mer effektiv, att skära halsen av ryssar, mer effektivt med pansarskott dock.

  Skriv gärna till Magdalena Andersson och påpeka det.
  Magdalena.Andersson@regeringskansliet

  Så ser listan ut.

  Kriget i Ukraina får Erdogan att närma sig väst, SVT
  Jan Eliasson om Erdogans roll som fredsmäklare: Han är dominant, SVT
  Expert om brittiska förslaget: ”Stärker svensk säkerhet – men svårt politiskt”, SVT
  Storbritannien erbjuder ökad militär närvaro i Sverige, SVT
  Tre scenarier för ett krigsslut – det talar för och emot dem, SVT
  Putin kallar bilderna på döda i Butja för ”fejk”, SVT
  Dom har redan bevisats vara en propaganda förfalskning.
  Massiv utredning pågår i Butja – SVT på plats efter massakern, SVT
  Brottslingen utreder alltså brottet.
  Experter: Därför är Kinas strategi dömd att misslyckas DN
  Sverige har 2.7 miljoner mer döda än Kina, vem är misslyckad.
  Svenska företag och hushåll använder rysk gas via Danmark, DN
  Bill Browder: ”Ryssarna kommer att knacka på er dörr”, DN
  Amerikanarna gör det idag, och säljer krig.
  USA: Nya generalen kan använda ”brända jordens” taktik, DN
  Martin Liby Troein: För S kommer steget in i Nato att kännas stort – för Sverige är det bara logiskt , DN
  Så beredde tv-serien ”Folkets tjänare” väg för president Zelenskyj, DN
  Precis, USA skrev hans manus, repliker, koreografi till hans valkampanj
  Putins man i Donetsk vill ”sätta in kemiska styrkor” mot Mariupol, DN
  Experten på kemvapen: Helst vill man ta proverna själv, DN
  Sofia Nyblom: Där Tjajkovskij spelas minskar syret för ukrainska konstnärer, DN
  Den ultimata guiden till att rekrytera internationellt (Annons), DI
  Annons, men med min egen över 60 års erfarenhet i ämnet, rena självmordet.
  Uppgifter: Finland vill gå med i Nato tillsammans med Sverige, DI
  Zelenskyjs rådgivare: ”Varje pansarskott som Sverige sänt är ett räddat barn” DN
  —–Varenda pansarskott som Sverige och Magdalena Andersson skänker dödar fäderna till tre barn.

  Videon i fråga har alltså sin exakta motsvarighet i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here