Kriget i Ukraina är på väg att bli värre

41
2186
Vete. Bild: Lars Drake.
Av Thomas Fazi i Unherd

Kollaps av spannmåls- och gasavtalen innebär en katastrof för Europa.

 

Mitt i den oändliga bevakningen av den senaste offensiven eller motoffensiven i Ukraina påpekas det ofta inte hur mycket värre de globala ekonomiska konsekvenserna av konflikten kunde ha blivit. Ryssland är världens ledande exportör av gas och stod för cirka 50 procent av EU:s efterfrågan före kriget. Ukraina å sin sida är en stor exportör av spannmål, vid sidan av Ryssland. En fullständig avstängning av en av dessa kanaler skulle ha resulterat i katastrof.

Att detta inte skedde förra året var till stor del tack vare två avgörande överenskommelser som säkrades tidigt i konflikten: Black Sea Grain Initiative , där  Ryssland tillät Ukraina att fortsätta exportera spannmål via Svarta havet (som står under rysk kontroll). Och ett avtal som gjorde det möjligt för rysk gas att fortsätta strömma till Europa via Ukraina. Men den förstnämnda har just stängts av, och den senare kan  snart avslutas . Den verkliga kostnaden för detta krig verkar vara på väg att stiga kraftigt.

När spannmålsavtalet förmedlades i juli förra året  kallade  FN:s generalsekreterare António Guterres det för en ”fyrstjärna av hopp” och det med rätta. Att nå en sådan överenskommelse var en anmärkningsvärd bedrift och en stor, om än sällsynt, seger för internationell diplomati. Det bidrog till att avsevärt sänka spannmålspriserna och undvek en kollaps av ukrainsk export (som bara sjönk  med cirka 30%), vilket effektivt förhindrade en möjlig global humanitär katastrof. Under det senaste året har mer än 1 000 fartyg (som innehåller  nästan 33 miljoner ton  spannmål och andra livsmedel) lämnat Ukraina från tre ukrainska hamnar: Odessa, Chornomorsk och Yuzhny/Pivdennyi.

Men den 17 juli drog Putin sig ur avtalet. Rysslands drag kom inte ur det blå. När västerländska sanktioner ökade, hade avtalet börjat komma under ökande press, där Kreml hävdade att västvärlden inte höll sitt slut på avtalet, som var tänkt att tillåta mer rysk jordbruks- och konstgödselexport. För att detta skulle hända insisterade Ryssland på att ansluta den ryska jordbruksbanken till det internationella betalningssystemet Swift och häva blockaden av tillgångar och konton för de ryska företag som är involverade i export av livsmedel och gödningsmedel.

Men det viktigaste kravet var ett återupptagande av driften av ammoniakledningen Togliatti-Odessa, som går från den ryska staden Togliatti till olika hamnar vid Svarta havet i Ukraina, och som före kriget exporterade 2,5 miljoner ton ammoniak årligen. Som en del av Black Sea Grain Initiative-förhandlingarna nådde Kiev och Moskva en överenskommelse om att tillåta säker passage av ammoniak genom rörledningen, men den senare öppnades aldrig igen av Ukraina. I september förra året uppmanade FN Ukraina att återuppta transporterna, mot bakgrund av ammoniakgödselns  avgörande roll  för att stödja den globala jordbruksproduktionen, men utan resultat.

Sedan, i juni,  krävde  Ryssland återigen öppning av rörledningen som ett villkor för att förnya Black Sea Grain Initiative. Bara några dagar senare sprängdes en del av rörledningen som ligger på ukrainskt territorium,  enligt Ryssland, av ukrainska sabotörer, i ett medvetet försök att sabotera spannmålsaffären. Men guvernören i Ukrainas Kharkiv oblast vidhåller att rörledningen förstördes av rysk beskjutning. I vilket fall som helst var affärens öde mer eller mindre beseglat vid den tidpunkten: När Dmitry Peskov, Putins talesman, en månad senare meddelade att ” Svartahavsavtalen inte längre är i kraft” blev få förvånade. Beslutet kom bara timmar efter Ukrainas attack mot Kerch-bron som förbinder det ryska fastlandet med Krim, även om Moskva förnekade att det fanns ett samband mellan de två incidenterna.

Förutsägbart nog har västvärlden starkt kritiserat Rysslands beslut att dra sig ur avtalet. USA:s utrikesminister Antony Blinken  sa att  hans land beklagar Rysslands ”fortsatta beväpning av livsmedel” , medan EU:s utrikeschef Josep Borrell  hävdade att  Putin ”använder hunger som ett vapen” . På andra håll  beskrev Polens utrikesminister Zbigniew Rau  det som ”ingenting mindre än en handling av ekonomisk aggression mot staterna i det globala södern, som är mest beroende av den ukrainska säden”, medan Italiens premiärminister Giorgia Meloni  uttalade  att Rysslands beslut är ”ytterligare bevis på vem som är vän och vem som är de fattigaste ländernas fiende”.

En sådan stark retorik döljer dock en mer nyanserad bild.

Som Oxfam har  hävdat , baserat på uppgifter från FN:s  gemensamma samordningscenter , gick mindre än 3 % av spannmålen från avtalet till världens fattigaste länder, inklusive Etiopien, Sudan, Somalia, Afghanistan och Jemen. Som jämförelse har cirka 80 % av spannmålen skickats till rikare länder, främst EU-länder och Kina. Putin hävdade själv i ett samtal med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa att ”huvudmålet med avtalet, att leverera spannmål till länder i nöd, inklusive de på den afrikanska  kontinenten, inte har genomförts” .

Trots Putins påståenden om exportutmaningar har Ryssland haft  rekordnivåer av veteleveranser  under det senaste året, så det är uppenbart att detta beslut har mycket mer att göra med försämringen av relationerna mellan väst och Ryssland än med strikta ekonomiska frågor. På samma sätt är det rimligt att anta att Putins  beslut att  skicka gratis spannmål till sex afrikanska länder med starka band till Moskva har mer att göra med att stärka globala allianser än faktiska humanitära angelägenheter. Men med inget slut på kriget i sikte, och alla sidor engagerade i en  allt mer skamlös militärt tryck i riktning mot katastrof, är någon verkligen förvånad över att ett avtal som helt berodde på Rysslands välvilja har kommit till vägs ände?

Priset kommer också att betalas av västländer. Nu när Svarta havets spannmålsinitiativ har lagts på is kommer ännu större mängder ukrainsk spannmål att transporteras över land, genom hela Europa med hjälp av så kallade ” solidaritetsvägar” skapade av EU. Ändå hade problem uppstått redan innan initiativet kollapsade, eftersom billig ukrainsk spannmål, varav mycket exporterades  av skattesmitande skalföretag, översvämmade lokala marknader, undergrävde lokala produkter och provocerade bönder. Som svar införde regeringarna i Polen, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien unilaterala förbud mot ukrainsk spannmål i april tills  ett EU-avtal nåddes. vilket gjorde det möjligt att minska trycket på lokala marknader, samtidigt som det möjliggjorde transitering av ukrainska varor till traditionella marknader i länder utanför EU. Men med upphävandet av Black Sea Grain Initiative kommer trycket sannolikt att öka.

För tillfället är framtiden för avtalet fortfarande oklart. Putin lämnade dörren öppen för att återuppliva den och sa att  Ryssland skulle följa avtalet ”så snart den ryska delen (av avtalet) är klar” . Det faktum att Ryssland har inlett  flera attacker  mot kritisk infrastruktur för spannmålsexport i Odessa-regionen tyder dock på att ett återupptagande av avtalet till en början verkar osannolikt.

En liknande historia om hinder verkar också spela ut med rysk gasexport. Trots kriget har rysk gas fortsatt att strömma genom Ukraina till Europa, vilket mildrar påfrestningarna på EU:s avsikt att frikoppla från rysk energi, samtidigt som det förser Ukraina med välbehövliga kontanter i form av transitavgifter. Men i  en intervju nyligen  med  Financial Times  sa Ukrainas energiminister German Galushchenko att Kiev sannolikt inte kommer att förnya avtalet om gastransitering när Ukrainas leveranskontrakt med Gazprom löper ut 2024.

I praktiken skulle detta innebära stängning av en av de sista artärerna som fortfarande transporterar rysk gas till Europa, en åtgärd som allvarligt skulle försvaga många energifattiga EU-länder. En nyligen genomförd  analys  från Columbia Universitys Center for Global Energy Policy tyder på att leveranserna till EU-länder ”kan falla till mellan 10 och 16 miljarder kubikmeter (45 till 73 % av nuvarande nivåer)”, enligt en  analys i juni  från Columbia Universitys Center for Global Energipolitik och lämnar Europa med ett underskott som för närvarande inte kan ersättas av större import av flytande naturgas från USA och Qatar.

Dessutom har förlusten av till och med en liten andel av utbudet potential att höja priserna över hela kontinenten, med tanke på de strama globala gasmarknaderna. I Tyskland har till exempel ekonomiministern  indikerat  att landet kommer att tvingas avveckla sin industriella verksamhet i betydande omfattning om gasavtalet inte förlängs i slutet av året. För ett land, och faktiskt en kontinent, som redan kämpar med  en smygande avindustrialisering , kan konsekvenserna bli förödande.

Detta är särskilt oroande om vi betänker att Europa, om vi bortser från samma temperaturer som är högre än genomsnittet som förra året, kommer att ha ett  naturgasunderskott  på minst 60 miljarder kubikmeter till vintern. Det är med andra ord inte otänkbart att en ny gaskris är precis runt hörnet, och den kan bli ännu värre än förra årets. Allt eftersom Ukrainakriget drar ut på tiden håller även de få säkerhetsåtgärder som har vidtagits på att avvecklas. Istället för att urvattnas av diplomati har de långtgående konsekvenserna av denna konflikt bara utvecklats.

Föregående artikel”Jag tror inte alltid på CIA:s berättelser, men när det gäller Kina, då tror jag på dem”
Nästa artikelNär matsystemen kollapsar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

41 KOMMENTARER

 1. Grunden till alla dessa problem är USAs aggression med NATO.

  Den 6 augusti arrangerar Ulf Sandmark en demonstration mot Nato och deras krigshets. Demonstrationen arrangeras på 20 olika platser i världen och enligt arrangörerna ser det ut som att händelsen kan bli historisk. Demonstrationen anordnas i Stockholm på Hiroshimadagen tillsammans med ”Humanity For Peace” nu på söndag den 6 augusti. Enligt arrangören ser händelsen ut att bli historisk.

  Gruppen har fyra tydliga krav:
  1. Omedelbart upphörande av all finansiering och alla vapen till Ukraina.
  2. Sammankalla omedelbara villkorslösa fredssamtal.
  3. Upplösning av NATO.
  4. Skapandet av en ny internationell säkerhetsarkitektur för att få slut på uppdelningen av världen i block och eliminera geopolitiken. Denna nya arkitektur måste ta hänsyn till säkerheten för varje fri nation, stor eller liten.

  Demonstrationen sker över hela världen på 20 olika platser på 4 kontinenter. Huvuddemonstrationen kommer att hållas vid FN i New York mellan 13:00-16:00 lokal tid.

  Den svenska systerdemonstrationen arrangeras i Kungsträdgården mellan 15:00-16:00 svensk tid nu
  på söndag, den 6 augusti. På plats utlovas flera talare.

  https://frihetsnytt.se/demonstration-mot-natos-krigshets-kan-bli-historisk/

 2. Jag håller helt med rubriken, det kommer att bli värre, och det blir européerna som kommer att få betala räkningen.

  Vad som uppenbart hände var att USA omdirigerade transporterna avsedda för fattig länder i Afrika till Europa i avsikten att driva ner de höga matpriserna i Europa, vilka orsakats av USA sanktioner och USAs sprängning av Nordstream. Exporten till Kina fortsatte som vanligt. Trolige vågade USA in påverka den. Det skulle ha varit rena krigsförklaringen. Dessutom höll USA inte avtalet när det gäller Ryssland och ammoniakbehandlingen, utan den sprängdes precis som Nordstream och med liknande syfte. Glöm aldrig vem som i verkligheten styr här. Europa och Ukraina har blivit rena viljelösa marionetter.

  Därför avslutade Ryssland avtalet, och ser nu till att maten exporteras direkt till behövande länder i Afrika som avsikten var från början.

  Samtidigt går USAs propagandamaskin upp på absoluta högvarv för att förvränga bilden. Ingen skall missta sig. USAs avsikter är tydliga.

  Europas enda möjlighet är nu att vända sig till och börja samarbeta med Kina. Kommer Europa att förstå det. Vi får väl se.

 3. Farfar, det är värre än så, de/sionisterna i washington med toplakejen kissinger, soros, gates o de andra livsförstörarna sa att det är ’farligt att ha ’usa’/ie washington som fiende, det är dödligt att ha oss som vän’. Blinken säger att ’Ryssland beväpnar livsmedelsfrågan’ samtidigt som hans egna anhang t ex gates köper upp all jordbruksmark i usaoch europa och kräver att vi ska äta insekter, hans kamrat i planetförstörelse kissinger säger att ’den som kontrollerar maten, kontrollerar folket och vi är på väg att kontrollera all livsmedelsproduktion’. ALLT de anklagar andra för är falskt eftersom det är falska individer. Vad som är sant däremot, är att allt de anklagar andra för, är vad de själva utsätter andra för.
  Och inte glömmer vi att de skickar uttjänt uran och klustermunition till västukraina, och drönarbombar Moskva. Detta utan att Ryssland lyfter ett krigsfinger därför de inte vill skada Ukraina, samt inte ge västs smutsmedia anledning att pearl harborförtala Ryssland. Således, sionisterna i väst är inte annorlunda än sionisterna i israhell. Lika hänsynslösa eftersom det är samma grupp, ledd av samma två klaner

 4. Skälet är enkelt till varför avtalet inte förlängdes. Två gånger ställde Ryssland upp på avtalet. Båda gångerna följdes inte Rysslands enkla punkter på avtalet. Men TROTS detta tillät man leveranserna. Nu har man fått nog. Usa Nato och dess lakejer kör samma vidriga fasoner utan att MINSTA lilla följa dom utlovade ryska punkterna enligt FN förhandlade avtalet. Man har dessutom samtidigt varit högst nonchalanta och korkade när man gjort detta. Ryssland fick nog nu senast av alla lögner där man EJ följt ryska delen av avtalet. Nya sanktions paketet har istället tillkommit och man varit så högst nonchalanta och korkade lögnare. Vrider HELT på sanningen och påstår att ryssarna använder detta som vapen. Herregud vad korkade lögner. Ryssland har bestämt att ta tag i detta själva istället, och kommer dessutom att själva leverera HELT gratis till många afrikanska länder. Usa Nato och dess lakejer EU bara ångar på propagandan. Här tycker jag att FN Guetteres HELT klart borde pressat övriga Usa ledda clownerna. Han borde sagt som det var rakt ut och krävt att dessa punkter nu måste genomföras. Åt skogen med Usa Nato och dess lakejer som är största lögnare och bara öser på med sina ständiga lögner till massmedia. Ryssland satte ned foten nu med rätta. Och man både kan och har kapaciteten att själv leverera till dom akut behövande afrikanska länderna, som även blivit lovade detta HELT gratis redan. Detta sticker rejält på Usa Natos ögon därav propaganda lögnerna

 5. Läste just att Natos krigsfartyg ska vakta de Ukrainska spannmålsleveranserna under färden över Svarta Havet. Nato försöker på alla sätt provocera fram ett ryskt angrepp på deras krigsmaskineri så att de kan införa än mer sanktioner och mer propaganda om ryssarnas aggression. Jag tror inte ryssarna kommer att angripa några amerikanska fartyg. Däremot skulle jag inte vilja tillhöra besättningen på fraktygen.

  • Förutom turkiska, rumänska och bulgariska örlogsfartyg får inte övriga länder (i Nato) föra in aktiva örlogsfartyg in i Svarta havet. Det strider mot Montreux-konventionen. Svarta havet liksom floden Donau (som rinner ut i deltat mellan södra Ukraina och Rumänien får heller inte transportera örlogsfartyg) är i den meningen stängt för ”utlänningar”.

   Undantag finns; utländska flottbesök som då skall ha förutbestämd liggehamn under en begränsad tidsram.

   1987 var det verkligen en amerikansk fregatt som olovligen tog sig in i sovjetiska vatten söder om Krym, och det sovjetiska bevakningsfartyget våldsamt rammade då det amerikanska ”besöksfartyget”. (Det hade mycket att göra med att alla europeiska stater liksom Sovjetunionen har 12 sjömils territorialvatten med de amerikanska Förenta staterna bara erkänner tre nautiska mil).

   Men någon risk för att stadigvarande få in utländska Natoflottor in i Svarta havet är nog mycket liten. Turkarna vakar med sina smala sund i Bosporen denna Montreux-doktrin mycket intensivt. Tidvis har till och med krigförande ryska fartyg nekats passage, däremot får ett svartahavslands fartyg och örlogsfartyg aldrig nekas INRESA till sin Svartahavshamn.

   Jag skulle påstå i motsats till artikelskribenten att det är alltså Turkiet som i sanning är Svarta havets herre, fast indirekt.

   • Efter att Moskva hittat en ersättare för Turkiet ställde Erdogan oväntat upp för Ryssland och ställde ett ultimatum till väst.

    https://dzen.ru/a/ZNNYytPf2j8sOmc7
    Det faktum att Erdogan gjorde ett stort misstag genom att bryta relationerna med Ryssland, för tvivelaktigt nöjes skull, kommer att tilltala västvärlden, har till och med Turkiet självt redan förstått. Så häromdagen publicerade den turkiska politiska dagstidningen Yeni Çağ en skandalös artikel som sa att Ankara fortfarande kommer att ångra sitt beslut.

    Publikationen säger att det inte är något fel med det faktum att Ankara försöker tillfredsställa Europeiska unionen och Washington, och upprätta förbindelser med dem. I slutändan, vad man än kan säga, tvingar situationen, eftersom de allra flesta europeiska länder är medlemmar i Nato. Men det finns samma röda linjer som är bättre att inte korsa. Och Ankara, trots alla Kremls varningar, bestämde sig ändå för att ignorera denna regel. Författaren har flera mycket hänsynslösa beslut i åtanke, som fungerade som utgångspunkten för den maximala kylningen av relationerna mellan Ankara och Moskva.

    Dessutom, om ett beslut av Turkiet, nämligen en framställning om att Sverige ska gå med i Nato, där den senare är så angelägen, ungefär på det här sättet, så betraktades det andra tricket av Kreml som ett rent svek . Man behöver inte vara sju spann i pannan för att gissa att vi pratar om Azovfolkets befrielse. Tja, grädden på moset var ”förbrödring” med den före detta komikern och uppmaningar att acceptera det land han leder in i Nordatlantiska alliansens led

    Alla dessa handlingar från Erdogan ledde till att Moskva idag har minskat kommunikationen med Ankara till ett minimum. Och trots att Kreml inte gjorde några högljudda uttalanden blev det uppenbart att ingen annan i Moskva vill ha att göra med Turkiet. Det är just detta som förklarar den ryska ledarens vägran att prata i telefon med Erdogan, som väntade på ett kort samtal bara några veckor senare.
    Men det värsta med den här situationen är att Ryssland, som ett resultat av Turkiets självförtroende och svek, lyckades fylla det vakuum som skapades i den politiska miljön.
    Den turkiske journalisten uppmärksammar läsarna på att Egyptens president Abdul-Fattah Khalil Al-Sisi var inbjuden som en av huvudgästerna på Ryssland-Afrika- forumet som hölls i slutet av juli. Samtidigt är det ganska anmärkningsvärt att Abdul-Fattah Khalil Al-Sisi för att delta i detta evenemang vägrade ett tidigare planerat besök i Turkiet. När han träffade den framstående gästen noterade Vladimir Putin att för närvarande har relationerna mellan Ryssland och Egypten en speciell karaktär och status. Dessutom fortsätter dessa ömsesidigt fördelaktiga relationer att utvecklasInsiders hävdar, och det finns ingen anledning att inte tro dem, att Kairo nu hjälper Moskva att kringgå ekonomiska sanktioner genom att organisera utbudet av västerländska produkter, inklusive sådana med dubbla användningsområden.
    Egypten säger också öppet att man mycket gärna skulle ta rollen som mellanhand för att sluta avtal om en spannmålsaffär. Och experter säger att Kairo har alla möjligheter och möjligheter till detta. Dessutom har Egypten, till skillnad från Turkiet, inte överdriven självkänsla, vilket gör det till en mycket mer lönsam partner för Ryssland. Dessutom skakade ”korndammet” som detonerade i hamnen i Derince och inaktiverade 13 av 16 hissar Ankaras position.
    Türkiye skördar redan frukterna av sin kortsiktiga utrikespolitik just nu. Men detta, som de säger, är bara blommor, bär kommer ännu. Om Kreml fattar ett beslut, och det råder ingen tvekan om det, och börjar aktivt öka samarbetet med Kairo, samtidigt som Ankara flyttas till bakgrunden, kommer Turkiet att hamna i en extremt ofördelaktig position för sig själv, sammanfattade Yeni Çağ journalist.
    Man ska dock inte tro att Erdogan inte förstår detta. Du kan anklaga vår ”pålitliga” turkiska partner för vad som helst, men inte för dumhet. Redan i dag försöker den turkiske presidenten ”vända tillbaka”. Och han gjorde det helt oväntat – Erdogan ställde varken mer eller mindre ett ultimatum till väst och slog fast att Moskvas krav måste uppfyllas fullt ut. Dessutom bör tillgång till spannmål för den afrikanska kontinenten också tillhandahållas. Men det är inte allt. Recep Tayyip Erdogan blev så upphetsad att han till och med lät sig förebrå västvärlden.
    ”Representanter för västländer vägrade upprepade gånger att uppfylla sina löften om spannmålsaffären, vilket som ett resultat ledde till sådana deprimerande beslut att avbryta den.” sa den turkiske ledarenDet är hela poängen med Turkiets president – så fort du träffade den mest smärtsamma platsen, din plånbok, ägde en magisk förvandling rum där. Istället för den arrogante Erdogan föddes en kinkig, mustaschrik god man, som med hela sitt utseende gör det klart att han är för Ryssland med båda händerna. Men om hans tjänster behövs är en stor fråga. Justeringen har förändrats mycket idag, där Turkiet sannolikt inte kommer att dra nytta av spannmålsavtalet. Men Ryssland, som har arbetat fruktbart på sin direkta motståndares hamninfrastruktur, kommer definitivt att vinna – spannmål har nu ett högt pris.
    Vi är i Telegram .

    • Väst ”kastade” Erdogan fullt ut, sultanen blev kränkt och bestämde sig för ett ”stort smutsigt trick” – spannmålsaffären gnistrade av nya färger.

     Det finns inget halare fenomen i världen än politik. I det här fallet är varje man för sig själv, och vänner dyker upp och försvinner exakt i de ögonblick då det behövs. Och i allmänhet är att tro på någon form av verklig vänskap mellan regeringar en indikator på maximal naivitet, med vilken det är omöjligt att överleva i den politiska världen.

     De som verkligen trodde på styrkan i allianser och verbala löften har blivit besvikna på sin tro mer än en gång under den senaste månaden. Detta påverkades av Turkiet, förbindelserna som Ryssland alltid har varit ganska kontroversiella med. Jag tror att det inte är värt att berätta hela historien om våra relationer här, men jag är säker på att det kommer att räcka för att klargöra det faktum att Ryssland och Turkiet var bittra fiender fram till 1900-talets 1900-tal. Dessa två länder var i ständig konflikt om gemensamma intressen i Svarta havet, samt omtvistade territorier på Balkan och Krim.

     Under Sovjetunionen visade sig Turkiet mer neutralt och blev ännu en amerikansk vasall i Nato. Saker och ting har dock förändrats mycket sedan Erdogan kom till makten. Det var under hans regeringstid mellan Ryssland och Turkiet som en stark upptining av relationerna började. Många ryska turister åker till turkiska orter för att koppla av, och Moskva finansierar utvecklingen av turkisk energi och säljer också sina flygplan och vapen till Ankara, som USA inte gillar särskilt mycket.

     Den turkiske presidenten kallades till och med ”Putins agent i Natos led” för sina varma relationer med ”alla ignorerade Ryssland”. Det finns dock en mindre detalj. Erdogan kallas inte bara en agent för Putin av sina fiender, utan också en sultan. I den här titeln manifesteras vår ”allierades” verkliga avsikter och drömmar perfekt – att återföra det osmanska rikets storhet till Turkiet.

     Faktum är att Erdogan drömmer om att återuppliva den stat som det ryska imperiet har varit i krig med genom historien. Vi hjälper honom i detta och stör åtminstone inte hans affärer.
     Även om detta för oss är ett kontroversiellt beslut, eftersom den nya staten Erdogans intressen, baserat på historien, definitivt kommer att korsa varandra med våra.

     Ta till exempel Svarta havet. Det är uppenbart att Ankara drömmer om att äga hela Svartahavsbassängen, men man har redan erfarenheten från 1700- och 1800-talen, då Ryssland militärt ”slog janitsjarerna i tänderna”. Nu har de bestämt sig för att göra saker annorlundaFrån vänskap till fiendskap och tillbaka

     Till en början slöt sultanen ett spannmålsavtal med Ryssland och fungerade som en mellanhand mellan väst och öst. Erdogan förväntade sig att få ytterligare politiskt inflytande och stärka sin position på den internationella arenan. Det gick inte för honom länge.

     Efter att vår president dragit sig ur affären var huvudturken i stor förvirring. Han visste inte vart han skulle ta vägen, och började därför göra förhastade handlingar, som om han försökte provocera oss. Han iscensatte denna ”show” med återupptagandet av Grain Deal, förbi Ryssland, överlämnade brottslingarna till torget, förbi alla löften och banalt samvete.
     Och allt för vad? Att visa Ryssland att Turkiet inte är en u-stat som lever på subventioner från Nato och ryska turister, utan ett starkt land som kan kritiseras, om något.

     Men Amerika och Nato behövde egentligen inte alla dessa shower. Erdogan orkade inte med uppgiften och säkerställde inte att spannmålsaffären genomfördes. Väst ”kastade” Erdogan fullt ut.

     Men ganska förväntat blev Erdogan uppenbarligen kränkt av EU och bestämde sig därför för ett ”stort smutsigt trick”, på grund av vilket spannmålsaffären gnistrade med nya färger, åtminstone i ryssarnas ögon. Om det tidigare fanns en teoretisk möjlighet, nu, förefaller det mig, den finns inte längre – nu är det klart vem som behöver den här affären mest. Och märk – Afrika är generellt tyst, vad betyder detta?

     Nu har sultanen gjort ett uttalande om att det i själva verket inte är Ryssland, utan västvärlden, som är skyldiga till att Spannmålsavtalet upphörde, eftersom västländerna inte uppfyllde sina villkor i avtalet. Kan du föreställa dig? Var det inte han som påstod något annat för ett par veckor sedan?

     Och nu, efter att alla hans planer ”kollapsade”, grep Erdogan det sista halmstrået och försökte ”böja sig” framför Vladimir Vladimirovich, men vi vet, och ännu mer så vet vår president att sådana drag inte orsakar någon respekt – och nu , en logisk fråga uppstår: vilka affärer kan du ha med en person som är helt oförberedd på att svara för sina ord?
     Och ännu mer att gå med på det faktum att han var garanten för uppfyllandet av förpliktelser i frågan om en så viktig spannmålsaffär. Nej, vi vill hellre bygga ett nav genom Iran och leverera spannmål till Afrika direkt, utan några mellanhänder.

     Jag tycker att Ryssland bör använda Erdogans belåtenhet, men kom också ihåg att han är en tillfällig allierad och en politisk skarpsinnig, som man kanske tillfälligt kan handla med, så länge det är fördelaktigt för båda länderna.
     https://dzen.ru/a/ZNU2gNWkBm4aRLaP

   • FARLIGT OMRÅDESLÄGE. NYTT ISTANBUL-AVTAL FÖRBEREDS FÖR RYSSLAND

    https://TSARGRAD.TV/NEWS/REZHIM-OPASNOGO-RAJONA-DLJA-ROSSII-GOTOVJAT-NOVUJU-STAMBULSKUJU-SDELKU_850170

    Vem förstår regimen för det ”farliga området” i Svarta havet? Erdogan förbereder ett nytt Istanbulavtal för Ryssland – lika ofördelaktigt för Ryssland som det ökända spannmålsinitiativet.

    En månad har gått sedan den ökända spannmålsaffärens slutgiltiga ”död”. Den 18 juli, efter terrorattacken från Ukraina på Krimbron, som resulterade i civila död, slutade Ryssland att delta i detta ofördelaktiga initiativ och började resolut återställa ordningen i Svarta havet.

    Men för Ukraina, dess västerländska kuratorer och Turkiet är frågan om Svartahavskorridoren fortfarande en nyckelfråga. När allt kommer omkring, på detta sätt kan du inte bara säkerställa leverans av militär last till ukrainska hamnar under sken av att transportera spannmål, utan också försöka misskreditera Ryssland i världssamfundets ögon som ”den skyldige till hunger i fattiga länder.” Enligt uppgift tillåter Moskva inte att ukrainskt vete exporteras, och människor i Afrika dör av detta.

    Därför försöker det kollektiva väst, Kievregimen och den turkiske ledaren Erdogan som söker sina egna fördelar övertala Ryssland till en ny kompromiss – den här gången i frågan om det så kallade farliga området.

    Ännu en ”Putins listiga plan”
    För första gången i förhållande till den ukrainska krisen lät termen ”farligt område” direkt efter Kievs strejker på Krimbron – Moskva drog sig officiellt ur spannmålsaffären och förklarade norra Svarta havet som ett ”farligt område” för utländska fartyg som kommer att försök att komma in i ukrainska hamnar.

    I det här steget såg den västerländska pressen en listig ”Putins plan” för att få bort Ukraina från världens spannmålsmarknad. Rysslands president kom med ett initiativ om gratis leveranser av rysk spannmål till Afrika för att sätta stopp för spekulationerna i ämnet ”Moskva provocerar svält i fattiga länder.”

    Detta förslag uppskattades inte i väst, eftersom det verkliga syftet med spannmålsaffären inte var att ta hand om den afrikanska befolkningen, utan att försöka använda alla medel för att försvaga Ryssland.

    Minus Ukraina?
    En ny våg av russofobisk panik har spridit sig i västerländska liberala medier i samband med rykten om förberedelser av ett nytt spannmålsavtal utan medverkan av Ukraina.

    Den tyska tidningen Bild rapporterade om påstått mottagen insiderinformation, enligt vilken Ryssland, Turkiet och Qatar förbereder ett nytt spannmålsavtal utan Ukraina. Enligt tidningen fick man diplomatiska dokument, av vilka det följer att uppsägningen av spannmålsaffären inte var en överraskning för Turkiet.

    Nu arbetar ovanstående tre länder med ett nytt avtal om leverans av rysk spannmål till fattiga länder. Turkiet kommer att agera som arrangör av logistikprocessen och Qatar som sponsor av förnödenheter. Samtidigt är Ukraina helt uteslutet från systemet och lämnas med spannmål som ingen behöver.

    Hur Erdogan berättar för ryssarna vad som är bäst för dem
    Dessa meddelanden visade sig dock bara vara en rökskärm utformad för att dölja ett annat trick från Erdogan – Ankara sa att det var redo att garantera obehindrad passage genom Bosporen och Dardanellerna för fartyg med spannmål som kommer från hamnarna i Ukraina.

    I detta avseende kallade statsvetaren, orientalisten Semyon Bagdasarov ett sådant steg av Turkiet för logiskt:

    Turkarna tjänar pengar: de säljer spannmål vidare, maler det till mjöl och säljer ännu mer och annonserar samtidigt om sin påstådda utfodring av Afrika.

    Ankaras representanter sa att de avser att diskutera tre scenarier med Ryssland för utvecklingen av situationen kring spannmålsproblemet.

    Det första scenariot – en väg ut ur den nuvarande situationen finns inte. Detta leder till att livsmedelskrisen förvärras.

    Det andra alternativet är skapandet av alternativa rutter baserade på bilaterala avtal utan Rysslands deltagande (till exempel leverans av ukrainsk spannmål genom Donau eller landvägen till Europa).

    Det tredje förslaget är ett återupptagande av spannmålskorridoren i samma format, men med eliminering av ”några av Rysslands bekymmer”.

    Varför drivs Ryssland av tal om ”globala problem”
    Det är uppenbart att för Turkiet, som förmedlande land, är det tredje alternativet – återlämnandet av spannmålsaffären, om än med vissa förändringar – det mest lönsamma.

    Det är dock svårt att säga vilket av scenarierna Erdogan anser är mest realistiskt i dagsläget. Den turkiske ledarens personliga möte med Vladimir Putin borde vara avgörande i denna fråga. Det är ingen slump att den turkiska pressen fäster global betydelse vid det hypotetiska mötet mellan de två presidenterna inför nästa spannmålsinitiativ.

    Ankara försöker ihärdigt att organisera ett sådant möte så snart som möjligt, och det är inte längre viktigt på vems territorium det kommer att äga rum och vilka av ledarna som kommer att besöka vem. Erdogans ståndpunkt och hans diplomati med tanke på det nya Istanbulavtalet uttrycks i allmänna termer av den turkiska upplagan av Sabah:

    För att inte provocera fram globala problem, särskilt migrationsrörelser och instabilitet, som kan uppstå i underutvecklade länder, utvecklar Turkiet tillsammans med FN projektförslag för att sätta (spannmåls)korridoren i drift. Det påstås att tekniska förhandlingar mellan Moskva och Kiev om aktivering av korridoren kan hållas i Istanbul.
    https://tsargrad.tv/news/rezhim-opasnogo-rajona-dlja-rossii-gotovjat-novuju-stambulskuju-sdelku_850170

    • Man bör tillägga att Tsargrad-kanalen drivs av den mycket ärkereaktionäre mörk-högermannen och oligarken Konstantin Malofejev.

     Svarta havet är internationellt öppet vatten för alla länders handelsfartyg och vilka fartyg som helst får trafikera in, på och ut ur havet som de vill. De får dock inte vara krigs- eller örlogshjälpfartyg eller smuggla vapen (Montreux-konventionen, som innebär att Turkiet kan förvägra passage via de ”turkiska sunden”). De fartyg som häromdagen lämnade Odessa med spannmål och går igenom Bosporen vid Istanbul har faktiskt inte brutit mot några internationella avtal – på Svarta Havet råder precis som övriga hav fri segling.

 6. Usa Nato tigger om stryk då det gått åt skogen med Ukraina. Ryssland bör ta fram storsläggan här nu vad gäller svarta havet och sänka dom direkt. Denna återhållsamhet Ryssland visat under HELA krisen på så många olika punkter räcker för fan nu. Det är HELT uppenbart att Usa Nato kriminella brottslingarna ALDRIG blir mätta efter 17mån elände och katastrof

  • Vilken storslägga ska dom ta fram? Vad får ni det ifrån att Ryssland sitter på nåt enormt lager med modernt materiel och utbildade soldater som bara väntar på att få ge sig på Nato.

   Ryska flottan består till stora delar av gammalt rysk material som knappt har underhållits, fan deras enda hangarfartyg har dom aldrig lyckats få att fungera riktigt, det reser runt med en helt egen bogserbåt för motorn slutar fungera allt som oftast.
   Men låt för guds skull inte verkligheten stå ivägen för dina fantasier. Dom kan ju göra som dom gjorde med stridsvagnarna kolla om det finns några fungerande på nåt museum och skicka dom till fronten. Sen får man väl göra nya besök på fängelserna för att rekrytera personal. Putin kanske kan få sin trädgårdsmästare att starta en Pmc jag menar det gick ju jättebra när hans kock gjorde det.

   Ryssland har inte på 17 månader lyckats besegra Ukraina, ett land som är flera gånger mindre och dessutom ett grannland. Man har tvingats rekrytera fångar och använda material som borde vara på museum men emot ett samlat Nato vars budget och kapacitet vida överstiger Rysslands där skulle man minsann gå segrande ur en konflikt. Är det ungefär så du tänker här?

   Personligen tror en evevtuelll konfrontation skulle sluta med med Kärnvapen emot såväl Moska som Washington vilket känns som en riktigt dålig idé. Men du är säkerligen övertygad om att Ryssland har massor av hemliga supervapen och en miljon tränande soldater som bara sitter och väntar. Dom har inte använt sig utav dessa i Ukraina för man vill inte trötta ut dom istället genomför man mobilisering och skickar fångar.

   • Hej Johan,

    Mobiliseringen är viktig av flera skäl.
    Det handlar bl.a. om solidariteten.
    Ryssland är folket och det ryska folket är Ryssland.
    Det är inte någon ”elit” eller ”makten i Kreml” som är hotat av Västvärlden.
    Det är Västvärlden som hotar Ryssland och för ett krig mot Ryssland genom Ukraina.

    Det måste varje ryss bli fullt medveten om.
    Det går tyvärr inte att göra över en natt, lika lite nu som när Nazisterna invaderade Ryssland senvåren 1941.
    Det är en omställning.
    Samt en omställning som tyvärr kan bli full av lidanden.

    Faktum är att vi har, eller kommer att få en liknande ”mobilisering” hos oss i Sverige vilket tas upp i ett annat inlägg här.
    Då den Svenska myndigheten MSB (som tidigare skämt ut sig med en socialdemokratisk generaldirektör som blivit till åtlöje vart än han blivit tillsatt)
    MSB ska nu ”informera” om NATO vilket är detsamma som för svenskar likväl som ryssar att förberedas för kriget.

    Ett krig där NATO ska invadera Ryssland för att försvara den kapitalistiska demokratin som Västvärlden länge haft som plan att erövra hela världen.
    Eller kanske snarare kontroll och makt över världen.

    Västvärldens makt för genomförandet är som tidigare främst ekonomi och teknik men tyvärr går det nu allt sämre för Västvärldens ”storslagna” planer då Asien och den Afrikanska kontinenten börjar lämna sitt av Västvärldens utpekade stadium som ”utvecklingsländer”.

    Det är det här som kallas den ”Mulitpolära Världen” och som definitivt kommer avsluta den giriga, brutala och utsugande kolonisationen.

    Afrikas länder är trötta på att bli utnyttjade.
    Just därför blir det så välkommet med diverse olika SAMARBETEN med länderna Kina och Ryssland.

    Utsugning kommer från Västvärldens länder.
    Samarbeten kommer från Orientens länder.

    Jag hoppas innerligt att Ukraina var Västvärldens sista försök att kolonisera och suga ut ett för dem tidigare främmande land.

    Ja, tyvärr har det varit så med den jagande och ”upptäckande” Västeuropén.
    Men någon gång kommer energin ta slut för den internationelle och jagande Västeuropén och Västeuropén har inget annat val än att dra sig tillbaka och bli nationell igen.
    Det, eller själv bli invaderad.

    En annan sak jag funderat över också,
    Hur många i Västvärlden är beredda att kriga och offra livet för kapitalistens och Borgarens demokrati?
    Jag tror faktiskt att MSB har ett mycket omfattande arbete framför sig.
    Hur många, eller hur få, ska de lyckas övertyga?

    • Oj vad mycket du skriver. Orkar inte ta upp varje punk så jag gör som du gjorde och svarar på ett par stycken.

     ”Faktum är att vi har, eller kommer att få en liknande ”mobilisering” hos oss i Sverige vilket tas upp i ett annat inlägg här.” Att informera om Nato är inte samma sak som att bli skickad till fronten i Ukraina. Det förstår varje tänkande människa så snälla du kom med ett bättre argument.

     ”Det är Västvärlden som hotar Ryssland och för ett krig mot Ryssland genom Ukraina.” Ni fortsätter hävda att väst för krig emot Ryssland när det är Ryska trupper som för krig i Ukraina emot Ukrainska soldater. Precis likadant som det var förra gången (little green men). Det här kriget kan vara slut i morgon om Ryssland bara godtar den gränsen dom har gjort sen 90 talet.

     ”Ett krig där NATO ska invadera Ryssland för att försvara den kapitalistiska demokratin som Västvärlden länge haft som plan att erövra hela världen.” Ryssland är kapitalister dom med dom har ingen demokrati den kan jag ge dig.
     Vad får dig att tro att det är Natos våta dröm att invadera Ryssland? Ett underutvecklat land med en åldrande outbildad befolkning och en infrastruktur som är skrattretande. Varför i all sin dar skulle man vilja ha den sörjan?

     ”Afrikas länder är trötta på att bli utnyttjade.
     Just därför blir det så välkommet med diverse olika SAMARBETEN med länderna Kina och Ryssland.” Vill du ha artiklar om hur avtalen med Kina ser ut och hur dom utnyttjar sina partners eller kommer du bara att förkasta dom direkt?

   • Det är egentligen inga seriösa problem med ”Kretchet-klassen”:s ryska flygbärande kryssare; jag antar att det är ”Admiral Flota Sovetskogo Sojua Kuznetsov” som avses, som nu ligger på varv norr om Severomorsk och är åter i drift år 2024. Dess enda problem har varit dess två av dess ångpannor och turbindrift som gjort att skorstensröken blivit mycket svart på senare år. De installerades kring året 1988 på just det ukrainska varvet i Nikolajev. Den ”bogserbåt” som förekommer i alla ryska passager är ”spasarelnoje sida” (räddnkngsfartyg) med avseende på de fregatter och fregatter liksom oljetanker som medföljer. Den skulle ändå bara både för liten och svag för att kunna dra 73 000-tonnagen ”Kuzia”. Alla Kretchet-kryssarna från Nikolajev (Sovjetunionen eller Ryssland har /och har inte haft/ inga rena hangarfartyg, de räknas som kryssare) var avsevärt fruktade på sin tid. De var avsevärt kraftigare beväpnade både för luftstrid, sjöstrid och undervattenskrigföring än några andra Nato-fartyg. När den första KIEV kom år 1975 ansågs hon som Europas mest farliga örlogsfartyg av de brittiska amiralerna i Nato.

    När Kuznetsovs systerfartyg Admiral Flota Sovetskogo Sojuza Gorshkov lades upp köpte Indien henne genast och blev indiska flottans flaggskepp: Viktamaditya. De brittiskbyggda hangarfartygen man då hade gick till skrot. Kina köpte från Nikolajev Kuzias systerfartyg och blev Kinas första i den klassen och de två nya hangarfartyg Kina byggt nu är byggda på sovjetiska ritningar, efter man valt bort alla västerländska utformningar av skrov och beväpning. Knappast en dålig fartygsklass, med andra ord.

   • ”Johan” upprepar sig utan någon som helst källa förutom MSM fulmedia! Han fattar tydligen inte att folket i Ukraina inte är Rysslands fiende för hade man ansett att folket i Ukraina behövde raderas ut så hade de redan gjort det. Det är därför som Ryssland kallar de specialoperation, de vill ha bort nazisterna och de oligarker som fördärvat det som var Ukraina, inte vanligt folk som är oskyldiga. Det är ju USA och Nato som återigen visar sin oduglighet i krig och de ukrainare som används som kanonmat är inte så roade av att offras! Vi får väl se hur länge det håller för ukro-nazisterna att behålla makten med hjälp av USA, det kan braka ihop snabbt när det händer!

  • Dessutom har ryssarna slutat att använda sig av sina spadar, pga dessas dåliga kvalitet?
   Och ett tag sköt man sönder sina dåliga kanoner med ammunition som hade tagit slut…

   • Men istället för att försöka vara fyndig kan du inte bemöta det jag skriver?

    Tror ni på allvar att det här var planen?
    17 månader senare pågår kriget och man skickar fångar och mobiliserade till fronten. Nato har inte bara enats det har även utökats, man har fått sig åtskillia mil landgräns till ett Nato land.
    Finns mängder med bilder på uråldriga Sovjetiska tanks man tvingas använda.
    En korvgubbe tillåts skapa sin egen arme som han sen försöker vända emot militärledningen.

    Men det här går enligt en samlad skribent kår här precis enligt planen. Snälla nån, visst några av er är uppenbara troll som driver med det hela men det verkar som flera här verkligen tror på allt som Kreml hittar på.

 7. Så är det Farfar, de gjorde det vv Uss Maine, de gjorde det vv Japan som blev pearl harbor, de gjorde det dessförrinnan vv Tyskland med brombergmassakern på 20 000 etniska tyskar, de försökte mot Östukraina som ledde till 15-20000 rysktalandes död som ledde till smo februari-22, de försökte mot Uss Liberty 1967, de ’yckades’ med 11/9. Men den här gången, ’3e gången gillt’, blir det inget därför Putin, Lavrov et al ör i kampsportfilosofin (i e känner sin Zun Tzu). Vest är i sin oerhört lbtqp (p står för pedofili) destruktiva galenskap. Gigantiska skillnader alltså, som 3/4 av en sund värld redan förstått. Problemet för västbor, är att vi just det lever i ett infiltrerat näste (vi vet av vem). Dock vaknar och skärper sig individer i vest, ja då j….r, frågan är när det uppvaknandet ska ske

 8. https://iz.ru/tag/vs-rf

  Sedan starten av motoffensiven i juni-juli har Ukrainas väpnade styrkor (AFU) förlorat över 43 000 militärer. Detta tillkännagavs av den officiella representanten för Ryska federationens försvarsministerium, generallöjtnant Igor Konashenkov fredagen den 4 augusti.
  Han noterade att sedan början av offensiven av ukrainska militanter har ryska styrkor förstört mer än 4 900 vapen, inklusive 26 flygplan och 1 831 stridsvagnar. Enligt generallöjtnanten förlorade Ukrainas väpnade styrkor även andra stridsfordon.

  ”25 tyska leopardstridsvagnar, sju franska AMX-hjulförsedda stridsvagnar och 21 amerikanska Bradley-infanteristridsfordon”, sa Konashenkov under genomgången.
  Medianyheter 2
  Han specificerade att Ryska federationens väpnade styrkor också förstörde 747 fältartilleripjäser och mortlar, inklusive USA-tillverkade enheter, och 84 polska, amerikanska, franska och tyska självgående artilleripjäser.
  Anfallsrullande: Ryska trupper genomförde framgångsrika motattacker nära Kupyansk
  Fiendens offensiv susar ut, våra enheter tar initiativet i egna händer, säger experter
  På tröskeln till den tidigare rådgivaren till chefen för Pentagon, sade överste Douglas McGregor att Ukrainas väpnade styrkor har förlorat upp till 350 tusen militanter sedan början av den speciella operationen .
  Han påpekade att västländernas leverans av vapen till Kiev inte spelade någon stor roll i motoffensiven. McGregor kallade också tillståndet för de ukrainska trupperna förskräckligt.

  Innan dess, den 23 juli, sade Rysslands president Vladimir Putin att förlusten av personal från Ukrainas väpnade styrkor under motoffensiven redan hade överskridit 26 tusen människor . Statschefen noterade misslyckandet med den ukrainska motoffensiven. Enligt honom ”finns det, men det misslyckades”.

  Redan den 21 juli medgav Ukrainas president Volodymyr Zelensky att motoffensiven gick mycket hårt på grund av den långsamma vapentillförseln till Kiev från västländer. Han noterade att myndigheterna i Kiev inte beräknade den tid som krävs för förberedelser.

  Den särskilda operationen för att skydda Donbass , vars början den ryske presidenten Vladimir Putin tillkännagav den 24 februari förra året, fortsätter. Beslutet togs mot bakgrund av den förvärrade situationen i regionen på grund av beskjutning från den ukrainska militären.
  För mer uppdaterade videor och detaljer om situationen i Donbass, titta på TV-kanalen Izvestia.

 9. Värre räcker inte ens för att beskriva läget som ukrozionazi armén befinner sig i. Det är katastrofalt. Nyheter om plutoner som lägger vapen duggar tät, låg moral och misstro mot ukrozionazi ”generaler” och politiker … Alla är kända tecken innan sönderfallet och kaoset som följer

  ”There have been no victories—not even bloody and debilitating wins like in the Fourth Battle of Karkhov—for nearly a year. Western leaders still profess that their support will continue. Yet the Western Alliance now admits it didn’t give Ukrainians nearly enough good stuff for even modest tactical gains in their ongoing, sacrificial offensive—and knew it going in. And increasingly, Ukrainian unit-level commanders are accusing higher leaders of simply using them as cannon-fodder to satisfy NATO overlords. Not just platoons, but larger units are surrendering to Russian forces. Morale is cratering. . . .

  Yet in casualties-to-population terms, Ukrainian military losses, after more than 500 days of war, are approaching those sustained by Germany in World War I over more than 1,500 days. This is a catastrophic attrition rate, compounded by all three negative feedback loops that can break an army and a nation. Throughout the spring and summer, Ukrainian forces were thrown into battle and ground down. By autumn, the fighting army will have been spent—the tragic fate of Ukraine’s Best in 2023. By September, what is left will be twisting, and bending toward breaking, in the remorseless winds of war.”
  https://sonar21.com/michael-vlahos-says-it-all-about-ukraines-loomng-disaster/

  Slutsats: Landet 404 är definitiv på väg. Mest sannolikt blir det kejsarsnitt

   • Bortsett från att skicka terrordrönare än till Moskva än till Krim, har ukrozionazi regimen förlorat både kriget och slagen redan … förlossningsvärken duggar tät. Dödfött?

    Sedan starten av Operation Z har ukrozionazi regimen förlorat minst 400,000 döda och kanske det tredubbla sårade (kvoten döda sårade brukar ligga på 1:3) Detta är en jätte stor tragedi.

    ”New figures indicate the Ukrainian military death toll is at least 400,000 after 500 days of conflict. The real figure may actually surpass 500,000. This is much greater than previously estimated, which was already dreadful. Yet, Washington incoherently keeps pushing the failed counteroffensive to the “last Ukrainian”.

    This bloodbath is an obscenity, a vast imperial crime, with no effort at all by the U.S. and European leaders to sue for peace. Crudely put, war is a racket and the warmongers make a packet.

    Not surprisingly, the actual casualty figures suffered by the Kiev regime’s military are a closely guarded secret. The NATO sponsors are also keeping a tight lip on the ghoulish losses because to do so would be an admission of the abysmal failure of their proxy war against Russia, and that would entail incurring an almighty political backlash from the Western public. Therein lies a diabolical Catch-22.”

    https://strategic-culture.org/news/2023/08/04/us-led-nato-drowns-ukraine-in-bloodbath/

    • Prata om att svälja precis allt som Kreml trycker ur sig. Herregud människa du måste försöka vidga din vyer lite.

     Och vad gör dom till ”terrordrönare” är det terrorism att försvara sig? Det är en seriös fråga, gör sig Ukraina enligt dig sig skyldiga till terrorbrott? Ska dom alla ställa sig på en äng och låta dig bombas.

     • Naucler anno 2022: ”Ryssland har kört fast”
      Naucler anno 2023: ”Ryssland har kört fast”
      Naucler anno 2024: ”Ryssland har kört fast”?

      Har Naucler har kört fast?

      Operation Z – senaste nytt. Nyheterna från slagfälten berättar att de så hypade ”Nato tränade elitstyrkor” har omintetgjorts av den ryska armén och det på förnedrande sätt.

      ”The 9th Corps was meant to be the—mostly—NATO-armed and trained one which was famously revealed in the Pentagon leaks. It consisted of the 9 named maneuver brigades, which were the 116th, 47th, 33rd, 21st, 32nd, 37th, 118th, 117th, and the 82nd air assault.”

      Ryssland gjorde rent hus 🤗 🤗🤗 ”the 9th experienced catastrophic losses from the start of the offensive on June 4th onward, as we all know. There are rumors that entire brigades were wiped out…” Många undrar vad hände med Brigad 32? Ryktet gör gällande att det var mass desertion av soldater som tillhörde brigad 32 … vi få avvakta

      I länken nedan anges en detaljerade redogörelse för katastrofen som befall ukrozionazi

      https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-8523-projecting-the-intermediate

   • Precis. Vi utomstående civilister kan inte dra NÅGRA säkra analyser och allra minst slutsatser från ett krig som faktiskt hittills varit mycket nyhetsfattigt för att inte säga närmast hemlighetsfullt vad gäller det som händer och har hänt vid fronten(fronterna).

    Mycket av det får vi nog reda på först efter att vapnen tystat på något vis. Och det kommer inte att vara trevligt.

    • Nyhetsfattigt? Finns ju hur mycket bilder och videor som helst från fronten om man nu vill titta på massakern! Ukraina har uppskattningsvis förlorat ca 400.000 man och Ryssland med Wagner kanske 60.000. Så den som vill veta kan ta reda på mycket och dessutom kan man genom att använda olika källor undvika propagandan!

     • Men Benny, man kan inte avgöra objektiva krigssanningar i just krigstid

      Nej, tvärtom. Under krig får man faktiskt mer subjektiva påståenden än just objektiva fakta.

      Som jag brukar påminna om, Otto von Bismarcks kända ord:

      ”Det ljugs aldrig så mycket som innan ett val, under ett krig och efter en jakt”.

      Det tål att tänkas noga på. Även vi som inte vet vad Bennys hemliga finmedia består av.

 10. ”It is becoming increasingly clear to more and more people in the West that something has gone terribly wrong with the Ukraine project. Predictions and projections didn’t pan out and the West doesn’t seem to know what to do. The Russian economy wasn’t a house of cards as predicted, Russian weapons weren’t inferior as predicted, Russian soldiers and commanders weren’t incompetent as predicted, and Russian technology wasn‘t inferior as predicted.

  In some respects the Russians even seem to be superior to the West. Their weapons are effective and in many cases outright technologically superior, as clearly demonstrated by their hypersonic missiles, SAM systems and electronic warfare systems. Their economy appears to be surprisingly advanced and diversified and based on real wealth creation rather than financialization and debt like the West’s. Their strategic and tactical thinking also seems to work, while the West‘s clearly doesn‘t.

  The whole mess is often explained as a result of a miscalculation by the western elites – they underestimated Russia and overestimated the West. The situation, however, is far worse than that. Every day that passes reveals the impotence of the West more and more and the situation is becoming outright humiliating. At this point the rest of the world either shakes their heads or simply laughs at the West and its politicians and diplomats – not to mention its crazed populations.

  The dysfunction of the West is far deeper than just the situation around the Ukraine project. It’s absolutely everywhere. The West can’t do diplomacy in general, it can’t run its cities or countries except into the ground, its high-tech projects fail almost as a rule, its infrastructure is crumbling, its economies are crumbling, and all public policies seem to have a civilizational suicide as a final goal. The West’s control mechanisms over the rest of the world are also crumbling, including the dollar, sanctions, color revolutions, military interventions and threats. Nothing seems to work and everything the West does seems to make things worse.

  Any rational person upon hearing a western leader, diplomat or “expert” speak, asks himself this question: “Are they just lying or are they really this incompetent and delusional?” The answer is “both” but the incompetence factor is far greater than most people can imagine.”

  https://smoothiex12.blogspot.com/2023/08/larry-posted-excellent-piece.html

 11. Ryska utrikesministeriets uttalande om Istanbulöverenskommelserna..
  https://www.mid.ru/ru/press_service/spokesman/official_statement/1897157/

  För nästan ett år sedan, den 22 juli 2022, undertecknades två sammankopplade avtal i Istanbul – ”Black Sea Initiative” om export av ukrainsk mat och rysk ammoniak och Ryssland-FN-memorandumet om normalisering av rysk export av jordbruksprodukter och gödningsmedel. Detta ”paket”, som ni vet, avslutades på förslag och med deltagande av FN:s generalsekreterare A. Guterres med de uttalade humanitära målen att säkerställa global livsmedelssäkerhet, minska hotet om hunger och hjälpa behövande länder i Asien, Afrika och Latinamerika.
  Ett år senare ser resultatet av arbetet med genomförandet av dessa avtal nedslående ut.

  Svartahavsinitiativet lanserades bara en vecka efter undertecknandet. Så snart som möjligt identifierades en maritim humanitär korridor, ett Joint Coordination Center (JCC) bildades i Istanbul för registrering och inspektion av deltagande fartyg, och redan den 1 augusti 2022 lämnade det första torrlastfartyget ”Razoni” Odessa. Detta bekräftade tydligt de ryska representanternas samvetsgranna och ansvarsfulla inställning till att fullgöra sina uppgifter som part i avtalet.

  Men i motsats till de deklarerade humanitära målen överfördes exporten av ukrainsk mat nästan omedelbart till en rent kommersiell grund och var till sista stund inriktad på att tjäna Kievs och dess västerländska kuratorers snävt själviska intressen. Fakta och siffror, som de säger, talar för sig själva. Under driften av Svartahavsinitiativet exporterades totalt 32,8 miljoner ton last, varav mer än 70 % (26,3 miljoner ton) skickades till länder med höga och övre medelinkomstnivåer, inklusive EU. De fattigaste staterna, särskilt Etiopien , Jemen , Afghanistan , Sudan och Somalia , stod för mindre än 3 %, totalt 922 092 ton.

  Sådan geografi och kommersialisering av det initialt humanitära initiativet kommer att bli tydligt om vi anser att ägarna till en betydande del av ukrainsk åkermark (mer än 17 miljoner hektar) är västerländska företag Cargill, DuPont och Monsanto. Det var de som köpte ukrainsk mark efter att Kiev hävt ett 20-årigt moratorium på deras försäljning på begäran av IMF och blev de främsta förmånstagarna av ukrainsk spannmålsexport. Å andra sidan bearbetar européer, som köper ukrainsk mat till dumpningspriser, den på sina fabriker för vidare försäljning som färdiga varor med högt mervärde. Västerlänningar tjänar faktiskt två gånger – både på försäljning och bearbetning av spannmål. Dessutom USA och EUspekulera i priser, skapa en konstgjord brist på varor och driva ut ryska jordbruksprodukter från världsmarknaderna genom att införa olagliga ensidiga sanktioner.

  Det bör också noteras att under året för genomförandet av ”Svartahavsinitiativet” föraktade Kievregimen inte, under skydd av den humanitära sjökorridoren och sjöfarten, att utföra provokationer och attacker mot ryska civila och militära anläggningar . Faktum är att hamnarna som kontrollerades av Kiev och den säkra korridoren som öppnats av Ryssland för export av ukrainsk spannmål användes för att utföra terroristattacker i strid med andan och bokstaven i Svartahavsinitiativet.

  När det gäller Ryssland-FN-memorandumet har det faktiskt inte trätt i kraft. Under hycklande prat om behoven hos länderna i den globala södern och det faktum att sanktioner påstås inte gälla mat och gödningsmedel, fortsatte Washington, Bryssel och London att ”stämpla” sina restriktioner. Bara EU har utfärdat fem nya sanktionspaket sedan juli 2022. Amerikanerna och britterna ligger inte efter med sina extraterritoriella restriktioner. Som ett resultat blockerades ryska bankbetalningar, försäkrings- och transportlogistik, reservdelsförsörjning och utländska tillgångar helt.

  Ett belysande exempel är de kostnadsfria leveranserna av rysk mineralgödsel till de fattigaste länderna under FN:s överinseende. Sedan tillkännagivandet av detta initiativ i september 2022, av 262 000 ton produkter som blockerats i Lettland , Estland , Belgien och Nederländerna , har endast två sändningar skickats – 20 000 ton till Malawi och 34 000 ton till Kenya . Och detta trots att vi talar om en rent humanitär aktion, mot vilken inga sanktioner i princip ska gälla. Samtidigt betalade det ryska företaget som äger produkterna alla kostnader för leverans och transport. Separat fick FN och letter extra betalt, varefter Lettlands utrikesminister inte tvekade från talarstolenFN:s generalförsamling förklarade sig beredd att ”donera” våra gödselmedel till de behövande, och FN hittade först ingen plats att nämna Ryssland i sina pressmeddelanden och kom sedan inte till ceremonin att överföra lasten alls. .

  Vi är tvungna att konstatera att ingen av de fem systemuppgifter som förutsågs i Ryssland-FN-memorandumet har uppfyllts. Rosselkhozbank var inte återansluten till SWIFT-systemet. Det febriga sista-minuten-förslaget från FN:s generalsekreterare om några alternativ med tillgång till SWIFT för ett ”dotterbolag” eller en ansluten struktur med vår bank är praktiskt taget orealiserbart och olämpligt – enligt våra uppgifter är detta också erkänt i EU. Faktum är att de återigen försökte sälja oss ett tomt löfte om förlängningen av ”Black Sea Initiative”.

  Import av reservdelar och utrustning för produktion av jordbruksprodukter och gödningsmedel till Ryssland är förbjuden som varor med ”dubbel användning”. Hela vårt lands territorium har förklarats som en zon av krigsrisker med orimligt höga försäkringssatser upp till oöverkomliga nivåer, och utländska hamnar är stängda för våra fartyg och laster. Utländska konton för inhemska jordbruksföretag är ”frysta”, trots att västerländska sanktioner påstås inte tillämpas på mat och gödningsmedel. Delvis olåsta medel ”migrerade” in i fickorna på samma västerlänningar för att betala av lån och betala för gratis leveranser av våra konstgödsel.

  Slutligen visar berättelsen om återupplivningen av ammoniakledningen Togliatti-Odessa, som tillhandahålls av båda Istanbulavtalen, bättre än något ord Kyivregimens och FN-medlemmarnas inställning till sina skyldigheter. Till en början, under dess omstart, försökte de förhandla om ytterligare fördelar för att utöka ”Black Sea Initiative” (inkludering av nya hamnar, diversifiering av varuutbudet och utökade inspektioner) och dess utvidgning enligt det särskilda förslaget från A. Guterres den 24 april. Och sedan, efter att ha misslyckats med att uppnå dessa mål, sprängde Kievregimen ammoniakledningen den 5 juni på principen om ”inget rör, inga problem” under FN-sekretariatets vältaliga tystnad.

  Under dessa förhållanden av rent sabotage i genomförandet av Istanbulavtalen förlorar fortsättningen av ”Svarthavsinitiativet” som inte motiverade dess humanitära syfte sin mening.

  I enlighet med punkt H i avtalet invänder den ryska sidan mot dess ytterligare förlängning, vilket den turkiska och ukrainska sidan officiellt informerades om i dag, och även FN:s sekretariat underrättades. Detta innebär indragning av garantier för sjöfartssäkerhet, inskränkning av den maritima humanitära korridoren, återställande av regimen för ett tillfälligt farligt område i nordvästra Svarta havet och upplösningen av SKC i Istanbul. Utan Rysslands medverkan upphör ”Black Sea Initiative” att fungera från och med den 18 juli.

  Vi anser att det är dags att visa den uttalade solidariteten med de europeiska allierade i Kiev, som kan exportera ukrainsk mat genom landkorridorer. Det är sant att samtidigt billig spannmål av låg kvalitet, som kommer utan kontroll, riskerar att helt översvämma de europeiska marknaderna och orsaka (och redan orsaka) protester från lokala bönder. Om detta verkligen oroar Bryssel, kan EU mycket väl köpa upp det och, istället för att tala om kampen mot hunger, börja skicka det till länder i nöd.

  Om västerländska huvudstäder verkligen värdesätter ”Svartahavsinitiativet”, så låt dem på allvar tänka på att uppfylla sina skyldigheter och faktiskt dra tillbaka rysk gödsel och mat från sanktionerna. Först efter att ha mottagit konkreta resultat, och inte löften och försäkringar, kommer Ryssland att vara redo att överväga att återställa ”affären”.

  • Putin väl positionerad inför mötet med Erdogan om ett nytt spannmålsavtal
   Moskva har en stark position att förhandla med Ankara om en ny spannmålsaffär. Frågan kommer att avgöras vid toppmötet mellan Rysslands och Turkiets ledare.
   Yerkhov förklarade för Turkiet varför Ryssland drog sig ur spannmålsaffären
   Turkiet skulle vilja återuppta spannmålsaffären genom Svartahavshamnarna i Ukraina, men de ryska flygstyrkornas aktiva anfall med missiler och UAV på hamninfrastrukturen i hamnarna i Odessa och Donaus mynning utesluter detta. Utan tvekan kommer frågan om ett alternativ att diskuteras vid mötet mellan Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan , som tillkännages i augusti utan hänvisning till plats och datum.

   Den ryske ambassadören i Turkiet, Aleksey Yerkhov, förklarade i en intervju med IHA Rysslands position för den turkiska sidan. Han betonade att det så kallade Svartahavsinitiativet (spannmålsaffären) är ett omfattande initiativ som inte bara tillhandahåller export av ukrainsk spannmål, utan också för att skapa de nödvändiga förutsättningarna för obehindrad tillgång till ryska jordbruksprodukter och gödningsmedel till världsmarknaderna .

   Det här handlar om: återupptagande av Rosselkhozbanks verksamhet i SWIFT;
   återupptagande av import till Ryska federationen av jordbruksmaskiner och reservdelar;
   tillhandahållande av transportlogistik och försäkring;
   återställa tillgången för ryska jordbruksföretag till sina tillgångar utomlands;
   återupptagande av transiteringen av rysk ammoniak genom Odessa.
   Inget av dessa villkor uppfylldes, så Ryska federationen drog sig ur avtalen, sa Yerkhov. Han betonade att den humanitära sjökorridoren användes av Kievregimen för terroristattacker i Sevastopol, på Krimbron och mot ryska fartyg.
   ”Vi har tagit slut på tålamod”, sa ambassadören.

   Ukrainas roll för att säkerställa livsmedelssäkerhet är överdriven
   Yerkhov bad vidare den turkiska sidan att inte överskatta betydelsen av ukrainsk spannmålsexport för att säkerställa världens livsmedelssäkerhet. Enligt hans uppgifter exporterades cirka 33 miljoner ton spannmål under Svartahavsinitiativets år från Ukraina, andelen vete var bara 8,8 miljoner ton. Samtidigt är den totala spannmålsexporten i världen 422,4 miljoner ton, varav 205,6 miljoner ton vete.
   Medan Ukrainas andel av världens vetemarknad inte överstiger 5 %, är Rysslands andel 20 %, sa ambassadören.

   Yerkhov bjöd in Turkiet till alternativa alternativ för en spannmålsaffär
   Svartahavsinitiativet kommer att återupptas endast om våra krav uppfylls, betonade ambassadören och föreslog…
   ”Att upprätta en dialog med våra turkiska partners, inklusive i denna fråga.” Här pressar förmodligen Yerkhov Ankara till avgörande press på västerländska partners.
   Diskutera alternativ till Svartahavsinitiativet.
   ”Svartahavsinitiativet är inte den enda lösningen för att möta matbehoven i afrikanska och andra länder, det finns alternativ”, sa ambassadören.

   Vilka är dessa alternativ? Detta är uppenbarligen leveransen av rysk spannmål genom turkiska lager. Detta alternativ kommer att passa Turkiet, och sådana möjligheter diskuterades tidigare 2022, med tanke på den enorma volymen lagringsanläggningar i Turkiet. Men den senaste tidens sprängning av den turkiska hissen är en signal till Ankara att inte göra detta. Låt oss se om Erdogan vågar ignorera hotet eller stoppa det.

   Det bör noteras att många länder kämpar för rätten att vara ett spannmålsnav i Ryssland, eftersom lossning av ryskt spannmål i främmande territorium ”för lagring” inte ger någon betalning. För ryska exportörer kommer detta alternativ att vara fyllt med extra kostnader och direkta förluster. Frågan är dock politisk och kan lösas till förmån för Turkiet vid Putin-Erdogan-toppmötet.

   Putin har en bra förhandlingsposition
   Frågan är vad Ankara är redo att ge tillbaka? Paletten av diskussioner är enorm – från den syriska situationen till vägran att stödja Ukrainas väpnade styrkor med vapen och utrustning.
   Turkiets ekonomi är i enorma problem efter jordbävningen, den sjunkande liran och den enorma 100% årliga inflationen. Ekonomin behöver stödjas, så Ankaras extra inkomst är av avgörande betydelse, så Moskva har skäl för goda förhandlingar om ett nytt spannmålsavtal.
   Läs om ämnet: Vi kommer inte att sänka någon direkt, först ska vi inspektera: den ryska flottan svarade på en provokation i Svarta havet.
   Ekonom Lomakin-Rumyantsev: USA har startat ”ytterligare skabb” på spannmålsaffären
   Ukraina nämns som misstänkt för sabotage i den turkiska hamnen Derince

   https://www.pravda.ru/world/1873878-putin_erdogan/

 12. Hur går det med sanktionspolitike? Ja, det går precis som den så hypade ukrozionaiz offensiven – baklänges. Ryssland blev rikare och hela väst fattigare tack vare sanktionspolitiken 🤗🤗🤗

  ”Ryssland blev mycket rikare förra året, oavsett sanktioner och krig. Man ökade sin rikedom med motsvarande 600 miljarder dollar, visar en rapport från den schweiziska banken UBS, rapporterar Business Insider. Antalet miljonärer och ultrarika individer ökade också. Sämre går det för väst, som förlorade biljoner dollar.

  I Ryssland blev man allt rikare förra året, trots ”sanktioner” och kriget i Ukraina, enligt en rapport från UBS.

  Ryssland utökade sin förmögenhet med hela 600 miljarder dollar under 2022.

  Samtidigt förlorade USA och Europa ”biljoner dollar”.

  USA ska ha förlorat mer rikedom än något annat land 2022 och tappat 5,9 biljoner dollar.
  Tillsammans blev Nordamerika och Europa 10,9 biljoner dollar fattigare, skriver Business Insider.

  Antalet ryska miljonärer ökade med cirka 56.000 personer till 408.000 förra året. Antalet ultrarika ryssar, personer med mer än 50 miljoner dollar, ökade med nästan 4.500 stycken.

  Under samma period förlorade USA en miljon miljonärer.

  Ryssland uppges vara ett av en handfull länder i världen som blev rikare 2022. En förklaring till landets förmögenhetsökning bedöms vara stigande oljepriser. Export av olja utpekas som en central ”ekonomisk motor” i Ryssland. Även Mexiko, Indien och Brasilien ökade sin rikedom medan USA, Japan, Kina, Kanada och Australien gick mest back.

  Nyligen medgav USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att västs sanktionsvapen i praktiken inte fungerar. Det är mest ord och PR för politiker.”

  https://nyheter.swebbtv.se/ryssland-allt-rikare-vast-allt-fattigare-trots-sanktioner-och-krig/

  • 16 augusti 2023 .. Rapport: USA överväger ”militära lösningar” för att skydda transporter från Ukrainas hamnar vid floden Donau.
   Ryssland har riktat in sig på Ukrainas hamnar vid floden Donau, som ligger mittemot Natomedlemmen Rumänien.

   Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA överväger ”militära lösningar” för att skydda spannmålstransporter som lämnar Ukrainas hamnar vid Donau som ett alternativ till Svarta havets spannmålsaffär som Ryssland nyligen lämnade.

   The Journal citerade en icke namngiven hög amerikansk tjänsteman baserad i Washington. Rapporten lyder: ”USA överväger alla potentiella alternativ, inklusive militära lösningar, för att skydda fartyg på väg till och från Ukrainas Donau-hamnar, sa Washington-tjänstemannen, men vägrade ge detaljer om dessa alternativ eller säga vilka länder som skulle vara inblandade i dem .”

   Sedan Ryssland beslutade att inte förnya spannmålsaffären har kriget utökats avsevärt i Svarta havet. Ryssland har bombarderat Ukrainas hamnar, inklusive de vid Donau, som ligger tvärs över vattenvägen från Natomedlemmen Rumänien. Ukraina har också förklarat krig mot rysk kommersiell sjöfart och riktat in sig på ett ryskt tankfartyg med en sjödrönareattack. Under helgen avlossade Ryssland varningsskott och gick ombord på ett lastfartyg som var på väg till Ukraina.

   Journalrapporten sade att USA för samtal med Turkiet, Ukraina och andra regionala länder om en alternativ spannmålsaffär som skulle innebära att Ukrainas kapacitet att frakta spannmål ut ur Donau skulle öka . Fartyg som fraktade ukrainsk spannmål skulle gå till närliggande hamnar i Rumänien, och sedan därifrån skulle lasten fraktas till sin destination.

   Om USA eller någon annan Nato-nation är inblandad i att säkra säkra korridorer för fartyg som lämnar ukrainska hamnar skulle det riskera en direkt sammandrabbning mellan västalliansen och Ryssland. Pentagons taleskvinna Sabrina Singh tillfrågades om situationen i Svarta havet på tisdagen och sa att hon inte hade något att meddela.

   ”Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte söker krig med Ryssland och att det här är, ni vet, en kamp som vi hjälper till att stödja Ukraina i. Men för närvarande har jag inga tillkännagivanden att göra när det kommer till Svarta havet eller någon annan säker för att hjälpa transporter att flytta ut, sa hon.

   Medan USA överväger alternativ till spannmålsaffären, arbetar FN och Turkiet för att försöka återställa det ursprungliga avtalet med Ryssland. Moskva sa att de skulle gå med igen när de var nöjda med västerländska ansträngningar för att underlätta exporten av ryska jordbruksvaror. Ett av Rysslands huvudkrav är att återansluta den ryska jordbruksbanken till SWIFT-betalningssystemet.
   https://news.antiwar.com/2023/08/16/report-us-considering-military-solutions-to-protect-shipments-from-ukraines-danube-river-ports/

   • Man ska nog betona att Ryssland inte fått sin överenskomna grundläggande krav från 2022 tillgodosedda, samt att man avser att leverera spannmål till fattiga länder på förmånliga villkor (samt att större delen av Ukrainas leveranser inte gått till sådana länder).

    • Detta nämns givetvis inte i ljugmedia av förklarliga skäl! Att det är USA och Ukraina som är skurkarna också i denna affär förstår väl alla som sätter sig in i saken!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here