“Kriget mot Kuba”

6
776

Läsaren Jan Nybondas skriver i en kommentar “The War on Cuba”, kriget mot Kuba fortsätter. Ett färskt perspektiv inifrån. Nyhetsflödet har missat att blockaden mot Kuba har skärpts och numera omfattar även oljeimporten.

Trump sade under föregående valkampanj att han inte har några problem visavi Kuba. Installerad i ämbetet gjorde han tvärtom. Alla lättnader som Obama medgivit slopades och nya skärpningar tillkom. Varför ? Det verkar som om Trump överlåtit Kubapolitiken åt Marco Rubio som tack för att denne i valet såg till att Floridas kubaner röstade på Trump och delstaten tillföll honom. Rubio, Bolton och Pompeo som arkitekter för politiken i Latinamerika. Men ansvaret är Trumps och för kubanernas vidkommande kan Biden knappast bli värre.

Denna video är den första i en serie som fortsätter och där bl.a. Oliver Stone är en av producenterna, tre avsnitt har utkommit. Speciellt intressant är avsnittet om de kubanska läkarna och intervjuerna med dem. De står för en läkaretik som i stora delar av Väst är ett minne blott.”

6 COMMENTS

 1. Jag såg filmen två minuter. Men det räckte för att förstå.
  Jag är heller inte så bra på engelska men just här förstod jag bättre.
  Kanske en kombination av tydligt och korta meningar?
  Det största problemet i Kuba är alltså ekonomin.
  Och det problemet skylls helt och hållet på sanktioner eller embargo.

  Sanktioner är säkert en bidragande orsak men huvudproblemet vill jag betrakta som avsaknaden av frihet att skapa något. Visst kan man kalla det “ekonomisk lycka” men jag vill hellre i samhällsperspektivet kalla det som skapande av produktion och näringsliv.
  Jag tror det är det Kuba behöver för att skaffa sig ett någorlunda ekonomiskt oberoende.
  Människor som fritt och på eget initiativ och idéer kan skapa näringsverksamheter och anställa varandra under ordnade former.
  Jag tror faktiskt det skulle fungera i land där folk har för vana att se varandra som en gemenskap.

 2. I Kuba blomstrade det fria företagandet fram till Trumps maktövertagande som förbjöd de hundratusentals USA-turisterna att komma till Kuba, de fria företagare som hyrde ut rum till turister blev förlorade en stor penningstark kundkrets, restaurangägarna förlorade också sina turistgäster, , detsamma taxiägarna. Bönderna som odlar egen jord har fortsätter och förser befolkningen med mat, men det räcker inte, Kuba har inte blivit självförsörjande på mat, trots stora satsningar på ekologiskt jordbruk.
  I Sverige råder de föreställningar om Kuba som “arbetarklass” återger. För här finns varken information om USAs utsvätlningsblockad mot Kuba, eller om hur det kubanska samhället fungerar, och vad kubanerna tycker om det, allt det som framgår av denna lilla film och mycket mer.

 3. När det gäller turismen till Kuba så landade den på 4,3 miljoner turister 2019. Före Trumps sanktioner besöktes Kuba av c:a 400 000 från USA, huvudsakligen från kryssningsfartyg. Trump ställde till problem men huvudproblemet stavas Covid19 som totalt stängt gränsen och ställt minst 600 000 egenföretagare utan inkomster plus alla de fastanställda som arbetar med turism. När det gäller jordbruket så är det tragiskt att se att huvuddelen av Kubas jordbruksmark ligger oanvänd överväxt av ogräs. Kuba har inte lyckats att övertyga sin befolkning om att det är värt att satsa på jordbruk. Lagar och statlig kontroll av vad som skall odlas och till vilket pris gör att det är bättre att sälja krimskrams till turister eller vänta på pengar från släktingar utomlands än att producera mat. Förhoppningsvis så innebär Covid19 att kubanska myndigheter tar problemet på allvar. Nu kan man inte räkna med att bli försörjda av vare sig Sovjet eller Venezuela och nya bidragsgivare står knappast på kö.

 4. Ni måste förstå vad som pågår och varför. USA arbetar på att etablera och underhålla ett världsimperium, en global militärdiktatur. Det är samma målsättning som en gång nazisterna eller kommunisterna. Metoden är att strypa ett lands ekonomi med sanktioner, eller som Pompeo lär ha sagt, ”Ekonomin skall skrika i kval och plågor”. Venezuela, Kuba, Iran, Ryssland och Kina? Sverige har redan vikt sig. Sedan sponsrar man aktivister som Iraniern Ruhollah Zam, som arresterades i Turkiet, återfördes till Iran, dömdes för att ha uppviglat till upploppen 2017-2018, och avrättades. Han var USA sponsrad, och Iran sanktionerna var del av USA strategin att få till ett regimbyte i Iran. Svälta folket tills dom gör uppror. Turkiska journalisten Can Dundar dömdes i sin frånvaro till 27 år och sex månaders fängelse för spionage och terroristsponsring, och är nu begärd utlämnad från Tyskland där han gömmer sig. Åtskilliga gömmer sig i USA lojala Sverige. Den falska journalisten Zhang Zhan i Kina fick i veckan fyra års fängelse, Cui bono? USA-sponsrad? Alla USA trogna media har gått till angrepp som en flock vargar med lögner, inklusive svenska MSM och Public Service. Cui bono? Försök samtidigt förstå hur grovt missledda och dragna vid näsan ni är av den amerikanska propagandan på MSM och Public Service med lögner om ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande”, ”läckta dokument”, ”falska vittnen”, osv. Ni är inte ens en tumsbredd från vad tyska folket utsattes för förra seklet, bara avsändaren har ett annat namn. Varför tror ni SwebbTV stängdes, och av vem. Cui bono? Lyssna inte på retoriken, observera vad som sker. Nazisterna fulländade romarnas system att styra, nu på din mobil och PC. Kinas system släcker ner USA spioneriet och styrningen, därför försöker man stoppa Huawei, ZTE, WeChat osv.

 5. Man känner igen orden ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande” – det är vad vardagslivet för Palestinier består av. ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande”, är namn för den rasistiska politik som bedrivs av marktjuvar och barnamördare som har förpestat Palestiniers liv. Hör vi västmedier ondgöra sig om dessa? Enough said!

 6. Kubanska läkare föreslagna till “Nobel Peace Prize”!!

  UK House of Lords’ Member Nominates Cuban Medical Team For Nobel Peace Prize
  A member of the UK House of Lords officially nominated the Henry Reeve Cuban medical brigade for the 2021 Nobel Peace Prize on Saturday.

  Lord John Hendy proposed that since the formation of the medical brigade in 2005, thousands of Cuban health workers have aided millions of victims of natural disasters and pandemics, including those caused by Covid-19 and cholera.
  Over 3,700 Cuban health workers have volunteered in 39 countries to help fight COVID-19 in 2020.
  I think they deserve the Nobel Peace Prize for their selfless humanitarianism saving lives and promoting cooperation between nations. If you agree, sign here https://t.co/IRQYjoBRZJ
  — LordHendyQC (@JohnHendyQC) January 8, 2021

  The British parliamentarian described the Cuban humanitarianism group as inspiring and lauded its solidarity and cooperation amid the ongoing global crisis.
  Lord John Hendy, who is also a veteran labour and trade union lawyer, is the third member of the House of Lords and the 18th British MP to call for the Henry Reeve Medical Brigade to be given a Nobel Peace Prize.
  Eight British academics have also made formal requests for the Cuban health workers to be presented the award.
  https://sputniknews.com/uk/202101091081715457-uk-house-of-lords-member-nominates-cuban-medical-team-for-nobel-peace-prize/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here