Läs ”USA som världspolis” – nu endast 50 kr!

5
2213
Anders Romelsjö och Ulf Karlström med nya ”USA som världspolis”

Folkhälsomyndigheten och experter säger att vi inte ska springa omkring i affärer nu och ta risken att drabbas av COVID-19. Säkert klokt.

I stället kan Du exempelvis hemifrån helt enkelt köpa t.ex. ”USA som världspolis” för endast 50 kr före jul – en prissänkning med 17 % fast det inte är ”Black Friday”! Med porto 78 kr och kuvert blir det bara 128 kr.

Bilden nedan bekräftar att det är en verklig prissänkning.

Köp, läs, njut, förarga dig, reagera!


Video-presentation finns här.


Kort presentation av ”USA som världspolis”.


Du kanske har märkt att den här bloggen ofta handlar om USA:s politik?
Ingen tillfällighet precis.
Oavsett uppfattningar om världspolitiken hittar du massor av fakta och referenser i nya ”USA som världspolis” En omväxling i den vanliga bokfloran minsann!

Denna skrift är en kraftigt förkortad uppdaterad version av den snabbt slutsålda boken ”USA som världspolis”. Boken fick 2013 av Bibliotekstjänsts lektör omdömet ”De har skrivit en analytisk, läsvärd och nödvändig bok som beskriver framväxten av denna världspolismakt”.

Den nya skriften från slutet av mars är på 100 sidor inklusive färgbilder och har även ett kort avsnitt om coronans ekonomiska effekter.

Vad handlar den om? USA är världens mäktigaste stat och dominerar helt militär alliansen Nato. Denna stat har sedan mer än 100 år varit inblandad i ett mycket stort antal konflikter och krig över hela världen. USA har blandat sig i andra länders inrikespolitik i en omfattning som saknar historiskt motstycke. Man har smugglat in pengar och vapen till USA-vänliga grupper, startat upplopp och uppror, tillsatt och avsatt presidenter, anfallit och ockuperat andra länder.

Hur har det kunnat bli så? Boken presenterar en mängd fakta om USA:s utrikespolitik – ekonomi, handel, militär kapacitet, ideologi – och hävdar att utrikes- och militär politik har sin grund i ekonomiska intressen. Här ges vidare en bred beskrivning av FN och andra internationella organisationer samt den globala ekonomiska och politiska ordningen vi ser idag.

I två avslutande kapitel försöker vi bedöma motsättningarna i världen och framtidsscenarier. Trots USA:s mäktighet har dess ledning försatt sig i ett allt svårare läge med misslyckade krig, stora ekonomiska underskott, med tveksamma allierade. Samtidigt har Kina i samarbete med Ryssland och många andra stater seglat upp som en allvarlig konkurrent. En övergång från en unipolär värld till en bipolär värld pågår. Läget är spänt och risken för nya och stora krig är stor.

Vi beskriver också karakteristika för dagens imperialism, mot bakgrund av analys av data och av andra författares arbeten, alltifrån Hobson över Lenin och Magdoff till Amin och Bellamy Foster, Shaikh, Harvey och Smith. Och noterar att även etablerad press skriver om ”världspolisen USA”.

* Sammanfattning finns mot slutet av skriften, följt av avsnitten Litteratur, Ordförklaringar och Förkortningar. Skriften har c:a 300 referenser inklusive länkar inne i texten.

Studiecirkelfrågor finns sist i ”USA som världspolis”, följt av baksidestext med författarpresentation.

Beställning: Via mail: . Pris: 60 kr och 130 kr med porto 66 kr och kuvert. Även via Swish 070–4888823.

För beställare från andra länder än Sverige är kostnaden 155 kr inklusive porto och kuvert.

Innehållsförteckning
Sida
Förord 4
Kapitel 1 USA:s utrikespolitik 1945–2019 5
Kapitel 2 Den ekonomiska utvecklingen 1945–2019 21
Kapitel 3 Valutor och dollarn som världsvaluta 32
Kapitel 4 Global handel, utbyten och råvaror 35
Kapitel 5 Var står Förenta Nationerna (FN)? 43
Kapitel 6 Internationella organisationer och samarbetsfora 48
Kapitel 7 USA:s militära kapacitet och funktion 52
Kapitel 8 Konsten att legitimera krig 59
Kapitel 9 Är USA imperialistiskt? 65
Kapitel 10 Kina och Ryssland blir USA:s huvudmotståndare 70
Kapitel 11 Motsättningar och konflikter 81
Kapitel 12 Sammanfattning 87

Litteratur 90

Ordförklaringar 94
Förkortningar 96

Frågor till studiecirklar 97

Baksidestext 100

Föregående artikelNu är behovet av en politik för avspänning i Europa större än på länge. Som ordförande för OSSE kan Sverige bidra till det.
Nästa artikelMSM använder redan ”Upploppet i Kongressen” för att kräva mer internetcensur
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

  1. “USA som världspolis” – nu endast 50 kr!

    Realisation?

    Låt säga om nu USA:s industriproduktion tar vägen till Kina hur ska då välståndet i USA upprätthållas?

    Jo, jag vet. Inte jämt fördelat men ändock ett välstånd.

    Militärt försvar är mycket kostsamt för länder och vi i Sverige borde veta för med sådan social budget finns inte så värst mycket resurser över till någon militär.

    Länder behöver ett militärt försvar, det är allmänt vedertaget.
    Hur man skulle kunna komma från det finns inga exempel på i historien.
    Någon förhistorisk ”Adam och Eva” kommunism lär inte finnas utrymme för med den folkmängd numera och som alla vill åt naturens resurser.
    Så militärt försvar inom nationerna får vi tyvärr även i fortsättningen räkna med.
    Eget eller någon annans.
    På det senare kommer genast USA med i bilden som innehar en kraftfull militär som sträcker sig över jordens yta.
    Länder, och särskilt inom Europa tycks vilja utnyttja den resursen och som tidigare sagt inte minst vårt eget land Sverige.
    Så USA:s välstånd kanske i viss mån bygger på att just realisera sig som världspolis åt de länder som ser sig behöva tjänsten och då mot betalning i någon form.
    Samt affärer mellan länder brukar just göras med naturens resurser, olja, gas, mineraler, skog och liknande.
    För Sverige del är det vår högkvalitativa järnmalm som är intressant för USA.
    Och vår socialdemokratiska regering säljer mer än gärna, eller hur?
    Idag, såväl som tidigare i vår politiska närhistoria som demokratiskt nation.

  2. […] Deras artikel publicerar en liknande bedömning om övergången från unipolär till multipolär värld som framkommit i många artiklar som publicerats här tidigare. Parsi och Stranne lyfter inte fram att Kina och Ryssland går i bräschen för en multipolär världsordning. Jag instämmer i mycket men inte i allt i deras artikel.  Vi diskuterade frågan om multipolär världsordning redan i första upplagan av vår bok ”USA som världspolis” 2013. Läs ”USA som världspolis” – nu endast 50 kr! […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here