Nu är behovet av en politik för avspänning i Europa större än på länge. Som ordförande för OSSE kan Sverige bidra till det.

5
1401

Återpublicerar denna artikel, vars innehåll jag stödjer. Bland undertecknarna finns två medlemmar i nuvarande VU i Sveriges Fredsråd där jag är sekreterare, och ordförande i Folket i Bild Kulturfront, där jag är ordförande i Stockholmsavdelningen. Sydsvenskan: Debattinlägg: ”Nu är behovet av en politik för avspänning i Europa större än på länge. Som ordförande för OSSE kan Sverige bidra till det.”


”Nu är behovet av en politik för avspänning i Europa större än på länge. Som ordförande för OSSE kan Sverige bidra till det.”

Målet måste vara att återstarta en process för avspänning, fredligt samarbete, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Vi undrar hur den svenska regeringens handlingsplan ser ut för att åstadkomma det. Det skriver 16 samhällsdebattörer med bakgrund i politik och fredsrörelse.

Från årsskiftet har Sverige ordförandeposten i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. I slutet på 1900-talet spelade OSSE och dess föregångare ESK, Europeiska säkerhetskonferensen, en avgörande roll i den fredsprocess som avslutade det kalla kriget.
Nu är behovet av en politik för avspänning i Europa större än på länge. Frågan är om Sverige som ordförande i OSSE kan återge organisationen dess viktiga roll eller om Sveriges ökande beroende av USA och att en majoritet i riksdagen vill att Sverige ska ha ”ett snabbspår till Nato” har undergrävt landets ställning som oberoende medlare.
OSSE:s uppgift är att verka för stabilitet, fred och demokrati i Europa. Bland annat ska organisationen främja yttrande- och pressfrihet, nedrustning och förtroendeskapande åtgärder istället för konfrontation. Idag med ökad spänning mellan väst och öst och uppflammande konflikter i Europa, inklusive södra Kaukasus, har OSSE återigen en central roll att spela.
OSSE behövs för avspänning och konfliktlösning, inte minst nu när mänsklighetens välfärd och till och med överlevnad hotas av förnyad kärnvapenupprustning, klimatkris, artutrotning och skapandet av fiendebilder.
Händelserna i och kring Turkiet, Ukraina, Belarus och Ryssland samt USA:s påtryckningar för att stoppa gasledningen Nord Stream 2 ökar spänningen. Ekonomiska sanktioner förbättrar inte förutsättningarna för en konstruktiv dialog. Nedrustningsavtal som begränsat stormakternas kärnvapen har sagts upp. Många länder, däribland Sverige, vill inte stödja en FN-resolution om kärnvapenförbud.
Multilateralt arbete för avspänning, fredligt samarbete och respekt för demokratiska och mänskliga rättigheter är en nödvändighet, inte minst i Sveriges närområde. Över Östersjön pågår militära maktdemonstrationer som ökar spänningen på ett oroande sätt.
OSSE har spelat en konstruktiv roll i bland annat konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien. Men i den konfrontationsspiral som nu präglar öst-västrelationerna i Östersjöområdet är det tyst från OSSE.
Sveriges regering bör använda ordförandeskapet till att inleda en satsning på avspänning med hjälp av OSSE. Organisationen är en unik mötesplats för Ryssland, andra europeiska stater, USA och Kanada.
En ambition bör vara att få till ett förtroendeskapande avtal mellan Nato och Ryssland, som begränsar militär aktivitet i Östersjön och ger OSSE en medlande roll i olika konflikter som i Belarus, i Ukraina, mellan Grekland och Turkiet samt mellan Azerbajdzjan och Armenien. Målet måste vara att återstarta en process för avspänning, fredligt samarbete, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Vi undrar hur den svenska regeringens handlingsplan ser ut för att åstadkomma det.
Bilden på förstasidan är symbolen för FN:s internationella fredsdag, som infaller 21 september.
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_of_Peace https://internationaldayofpeace.org/
SKRIBENTERNA
Ingalill Bjartén, vice ordförande i Sveriges Fredsråd
Tord Björk, rådsmedlem i World Social Forum och medgrundare till Nätverket Folk och Fred
Lars Drake, miljöekonom, aktiv i Nätverket Folk och Fred
Staffan Ekbom, aktiv i Nej till Nato
Susanne Gerstenberg, aktiv i Kvinnor för Fred
Pär Granstedt, utrikespolitisk analytiker, författare och tidigare riksdagsledamot
Birgitta Hambraeus, samhällsdebattör, tidigare riksdagsledamot
Rebecka le Moine, språkrörskandidat för MP
Ingegerd Municio, aktiv i Kvinnor för Fred
Harald Nordlund, tidigare riksdagsledamot och kommunalråd
Karin Rosenqvist, ordförande i Folket i Bild/Kulturfront
Birger Schlaug, författare, före detta språkrör för MP
Gudrun Schyman, ordförande i freds- och klimatnätverket Fria Pensionärer
Parul Sharma, människorättsjurist och tidigare ordförande för regeringens 2030-delegation
Valentin Sevéus, ordförande i Sveriges Fredsråd
Anita Titti Wahlberg, medlem i Sveriges Fredsråd och IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
Föregående artikelJulian Assange vägras borgen
Nästa artikelLäs ”USA som världspolis” – nu endast 50 kr!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. En delvis väldigt bra artikel, men personerna är i min mening odemokratiska hycklare, för de erbjuder inte valsamverkande fredliga politiska alternativ som är villiga att sätta ner foten ordentligt tillsammans åt våra hederliga fredliga medborgare.

  Man kan ex. vägra regeringsmedverkan om den fredliga hederliga foten inte sätts ned. Det har inte nödvändigtvis med totalförsvarsutgifter att göra. Det är skillnad på en invasionsarmé byggd i maskopi med kriminella sekteristiska ekonomistiska krigsförbrytare och ett folkligt defensivt totalförsvar.

 2. Skall man lösa ett problem måste man lösa dess orsak, inte dess symptom. Det underliggande problemet är att USA aldrig har avslutat sin ockupation av Europa efter 75 år, till och med ockupationstripperna finns kvar. USA vill diktera UK telekommunikationer, Huawei, Turkiets politik, vapenköp, diktera Tysklands energipolitik, Nordstream2, och kontrollera media i Ungern, Polen, och Sverige för att bli amerikanska propagandakanaler. Allt fler EU länderna vägrar att längre gå ner på knä och tillbedja USA, det är orsaken till spänningarna. Det är alltså positivt att EU nu hat tecknat ett avtal med Kina, står emot med Nordstram2, köper S400, och inte upplåter sina media för USA propaganda, Sverige undantaget förstås. Att på sikt lösa spänningarna är att fortsätta på den vägen.

 3. EU har svängt i GUAIDOS ”ställning”
  The European Union has stopped referring to the Venezuelan opposition figure Juan Guaido as the country’s ”acting president” after his National Assembly leadership mandate expired on Tuesday.
  ”Venezuela urgently needs a political solution to end the current impasse through an inclusive process of dialogue and negotiation leading to credible, inclusive, and democratic processes,” said Josep Borrell, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy on Wednesday.
  https://sputniknews.com/europe/202101061081671937-european-union-stops-referring-to-juan-guaido-as-president-of-venezuela/

  Men den spanske fd premiärminister, Felipe Gonzlez, tar inget intryck av EU
  Tidigare premiärminister Felipe González upprepar sitt stöd för Juan Guaidó som en politisk ledare med demokratisk legitimitet att företräda Venezuelas regering. González kräver internationellt avslag på vad han beskriver som ”upprördhet” av Nicolás Maduro.
  Han försäkrar att Guaidó representerar den venezuelanska folksuveräniteten och att Maduro-regeringen ”vill stänga tyrannikretsen” genom att ockupera nationalförsamlingen efter val som, enligt honom, var ”bedrägligt”.
  https://www.antena3.com/noticias/espana/felipe-gonzalez-reitera-su-apoyo-a-guaido-y-reclama-el-rechazo-internacional-a-la-tropelia-de-maduro_202101055ff420ab3005ce00010231c9.html
  Gubbjäveln, som ska vara socialdemokrat (PSOE), har ingen aning att man inte ska blanda sig i Venezuelas inre angelägenheter!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here