Kristna förföljs och bespottas i Jerusalem

12
1225
Jerusalem

 

De kristna i Jerusalem har de senaste åren upplevt ökande hot och trakasserier från nationalreligiösa judiska extremister. Framför allt lever kristna präster under ständigt hot och utsätts för glåpord och bespottas när de rör sig ute bland folk. Extrema ungdomar stör kristna ceremonier med pukor och sång, vandaliserar kyrkornas egendom och sprayar slagord som ”Död åt de kristna” och ”Jesus son till horan Maria” på klosterväggar.

På årets första dag vandaliserades omkring 30 gravar på den protestantiska kyrkogården på Mount Zion, och ungefär 20 ytterligare liknande hatbrott finns nu registrerade. Mörkertalet är stort. När en man attackerade prästerna vid Jungfru Maria gravkyrka på Olivberget med en slägga ingrep förvisso polis och stoppade attacken – men annars varierar myndigheternas svar på provokationerna från obetydligt till inget alls. De flesta hatbrott anmäls därför aldrig.

I mitten av juni hölls en konferens under rubriken ”Varför spottar judar på icke-judar?” i Jerusalem. Konferensen, anordnad av ”Open University” Israel, Haifa universitet och Universitetscentrum för studier av relationen mellan judar, kristna och muslimer, bojkottades av Israels regering och fick inte tillstånd att hållas på avsedd plats vid ”Davids Torn” – utan hänvisades till det kristna armeniska patriarkatets lokaler. På konferensen visades bland annat videoklipp där judar spottar på fötterna av eller nära kristna, eller på religiösa byggnader. Flera deltagare berättade om egna erfarenheter av att trakasseras och bespottas.

Av en rapport om livet för unga kristna i Jerusalem framgår att 60% av de tillfrågade vill emigrera, 58% har anhöriga som redan emigrerat och 80% upplevt rasism och diskriminering utifrån sin religiösa tillhörighet. Förutom problemet med att leva under israelisk ockupation, och trakasseras av judiska ligister, har det tillkommit ett lika stort problem med extrema muslimska grupper som tagit till sig den wahhabitiska tolkningen av islam. Båda dessa grupper vill helt enkelt bli av med de kristna.

År 1948, när Israel skapades, utgjorde 25.000 kristna 36% av befolkningen i Jerusalem. Idag utgör 13.000 kristna i området bara 1% av befolkningen. I Betlehem, Jesu födelsestad, var tidigare en klar majoritet (85%) av de boende kristna – idag utgör de drygt 10%.

Kommer de kristna i Palestina – som upplevt många härskare, levt i fred med judar, muslimer och andra folkgrupper, och överlevt 400 år av osmanskt styre – att nu, måhända en smula ironiskt, försvinna under judiskt förtryck understött av kristna sionister i Väst? Kommer vi att inom inte alltför lång framtid se kristenhetens vagga befriad från kristna? Vad gör de kristna samfunden för att stoppa en sådan utveckling? Och, framför allt, vad gör den politiska ledningen i vår del av världen – inte minst de som bekänner sig till kristendomen, – för att få stopp på ockupation och diskriminering och säkerställa det Heliga Landet som en gemensam plats för världsreligionerna judendom, islam och kristendom?

Föregående artikelAgent Zelensky Del 2
Nästa artikelIsraels terror mot Palestina: en illustration av våra “värderingar”
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

12 KOMMENTARER

 1. Ett väl upptaget och angeläget ämne.

  Nu väntar vi, som vanligt, bara på de europeiska partiernas och parlamentens liksom Europaparlamentets högljudda kritik och många sanktioner mot (apartheid?-)staten Israel…

  • Det är Västvärlden som skapat staten Israel.
   Väntar du att Västvärlden ska kritisera sig själva?

   • @arbetarklass 25 juli, 2023 At 16:58
    Det var USA som skapade Israel, och värt att påpeka är den mycket tydliga kopplingen mellan ledningen i USA regimen och ledningen i Israel.

 2. Inget annat land i världen förtjänar att bli invaderat av självutnämnda försvarare av ”den rätts baserade ordningen”, än apartheid israel. Vi talar om förnäma hycklare och samling Bidenister, Blinkenister, Nulandister, Sullivanister plus hela packen av AIPAC, ADL, WZC, mm som förpestat en hel värld som är annars högljudda och vill invadera varhelst utom apartheid israel

  ”Virtually every international organization that has looked into the Israeli treatment of the Palestinians, to include Israeli human rights groups, has denounced in the strongest terms the inhuman behavior that has become normal. So why don’t Congress and the American media get it since they are so ready to exploit the essentially bogus narratives of crimes against humanity that are being floated to justify going to war with Russia? If war crimes and crimes against humanity are the metric that one measures by in Biden’s “rules based international order” there is no country on earth that is more deserving of being invaded and sorted out than Israel, unless it is the warmongering United States itself.”

  https://www.unz.com/pgiraldi/its-past-time-to-be-honest-about-israel/

  • De som har skapat Israel såväl som zionismen gjorde det för att ha en hållhake på finansvärlden.
   Utan att först ha frågat den folkgrupp som avses. Om de som skapat Israel invaderar och bekämpar Israel faller deras hållhake kanske bort.
   Så varför skulle dom göra något sånt.
   Finansvärlden är kanske inte odelat förtjusta över att behöva ta Israel i försvar.
   Soros tex lär avsky zionismen.

   • Menar du att Rothschild skapade apartheid israel för att ha kontroll över finans världen? Rothschilds familjen är jo capo di capo i den globala finans hierarkin. Ditt argument faller på eget grepp

 3. Försök agera Kristen gentemot en Pingstvän…. De flesta tänker som Sionister.

  De är hycklare, förljugna. På nätet låg tex ett bibelstudie med diskussion där det öppet proklamerades att man medvetet skulle dölja sina åsikter om Israel tills ”de nyklippta fåren*” var mogna för introduktion.
  Dina nya vänner skulle alltså försöka tvinga dig omvända dig efter du mottagit Guds Nåd till frälsning fått se det ny livet men om du inte accepteras deras vision om Israel kan du hälsa hem…..
  Uppbackningen för Israel här inte långt från våra stugor, husknutar, är enastående vidrig med skräckexempel på hur man på en arbetsplats ägnar sig åt mobbing, utfrysning, öppet förakt, förtal, ren Knutby-anda av den eller de som avviker från den rätta läran om Israel. Man använder gärna offentlig förnedring och måste väl därav av vara aningen besvikna iom att stening trots allt är förbjudet enligt Svensk Lag.

  Rättsinniga Judar accepterar inte sionismen av begripliga skäl. Judar levde i fred med Araber i Palestina tills de brutala Sionisterna dök upp för ca 100 år sedan.

  De flesta kan väl inse att Diamanthandeln är en stor del av orsaken till kupper, krig mm i Afrika. Så låg ju Israel bakom Idi Amin’s tillblivelse, vilket för Pingstvänner blev något svårsmält…. Vad har de emot köttätare?

  * min beskrivning av synen på nyfrälsta.

 4. Religiös tro och utövning av religion är sannolikt i de flesta länder som i Sverige en rättighet och de religiösa skrifterna föremål för yttrandefriheten. Bokbål är således ett brott mot yttrandefriheten och ett brott mot demokratin. Det behövs ingen förändring av grundlagen för att bestraffa överträdelser mot sådana överträdelser av existerande lagar.

  • Synnerligen intressant tankegång där Ove Johansson.
   Har man bränt en Koran har man samtidigt bränt en Muslims rätt att yttra sig.

   Jag vet inte närmare, men genom historien så är det väl bara nazister och fascister som haft offentliga bokbål?

   Var det verkligen yttrandefrihet de ville ha med sina bokbål?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here