Läget i Ukraina efter 90 dagars krig. Håller omhuldade Paasikivis bedömningar?

26
1678

Donbass. T-72 tank i bostadsområde i Donbass. Bild: By An authorized Youtube stream of the STRC Ukrainian television and radio broadcasting «UTR – TV channel» – PULS NEWS AND PRESS-REVIEW IN ENGLISH. 22:00(+2GTM) 23 October 2014 (Creative Commons Attribution), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36437382

på Nyheterna kl 12.30 i Sveriges radio rapporterar Maria Persson-Lövgren om framgångar för de ryska trupperna i Donbass. Det gör också Ukraina RT

Liksom den pensionerade indiske karriärdiplomaten M. K. Bhadrakumar på på sin site Indianpunchline 25 maj.

15 maj skrev jag: Uppgifterna om hur det går i kriget i Ukraina går mycket isär. ”Det beror på vem man frågar”. Här några kommentarer innan huvudartikeln av en överstelöjtnant i USA i en konservativ site.

DN 10 maj: Ukraina avancerar på flera fronter – ”tryckt tillbaka ryssarna till gränsen”

”Underrättelseuppgifter från brittiska försvarsministeriet visar att Ukraina nu rycker fram på flera fronter. Enligt den i etablerade media så omhuldade överstelöjtnant Joakim Paasikivi skedde en förändring i framryckningarna i Ukrainas favör så sent som i förra veckan. Initiativet i kriget har övergått till Ukraina, säger han.”

Överstelöjtnant Paasikivi

Fyra dagar senare, 14 maj, skriver DN ”Medvind för Ukraina – ”Putins självförtroende börjar vackla” ”Det fortsätter att komma tecken på att Ukraina just nu har medvind i kriget. Ryska trupper har dragit sig tillbaka från den näst största staden Charkiv och många människor har återvänt till huvudstaden Kiev.” Hur går kriget?

______________________________________________________________________

Ukraina efter 90 dagars krig

 

Västvärldens berättelse om att Ryssland står inför ett nederlag i händerna på den ukrainska militären håller på att falla sönder. Det påhittade narrativet om att Ukraina ”vann” gjorde Kiev vansinnigt, vilket i sin tur skapade förutsättningar för Washington och London att förlänga kriget och stegvis gå in i det i sidled och förvandla det till ett utmattningskrig mot Ryssland.

Men den övertygande verkligheten är att de ryska styrkorna stadigt tar överhanden i slaget om Donbass. Talespersonen för det ukrainska försvarsministeriet sade på tisdagen att ”den mest aktiva fasen” av den ryska specialoperationen har inletts i Donbass. I militära termer står de ryska styrkorna inför den skrämmande uppgiften att ta över de bäst befästa områdena i Ukraina, som noggrant har förberett sig för denna strid i sju år. Men å andra sidan har de ryska styrkorna vind i seglen efter sin triumferande seger i Mariupol.

Om man ser tillbaka på den senaste tremånadersperioden har Rysslands högsta prioritet varit att upprätta en landkorridor till Krim och skapa ekonomiska förutsättningar för regionens utveckling. Detta mål har uppfyllts. Det är ur denna synvinkel som den pågående operationen i Donbass måste förstås. Ukraina och dess västliga allierade hoppas att sanktionerna så småningom kommer att uttömma Rysslands militära och ekonomiska potential.

Men livet är verkligt. Enligt Världsbankens beräkningar kan Ukrainas ekonomi krympa med 45 procent fram till slutet av 2022. Talet om en stor ukrainsk motoffensiv senare i år, förstärkt av tunga vapen från västliga allierade, kommer att förbli en önskedröm. Kiev kanske inte ens har tillräckligt med personal för att föra ett krig vid årets slut. Ryssland är en formidabel fiende och Kiev riskerar att ge upp på förödmjukande villkor i efterdyningarna av slaget om Donbass.

De ryska styrkorna är nu nära att etablera full kontroll över Luhansk-regionen i Donbass. Den ukrainska guvernören i den östra regionen medgav på tisdagen att ”ryssarna avancerar i alla riktningar samtidigt; de förde över ett vansinnigt antal stridsflygplan och utrustning”. Situationen ser alltmer prekär ut för de ukrainska styrkorna. (Lyssna på podcasten The Battlefields of the Donbass and Beyond, War on the Rocks)

De viktigaste vägvisarna är Popasnaya och Severodonetsk i Donbass och staden Izyum strax norrut i Kharkivregionen. Popasnaya och Izyum är redan under rysk kontroll medan ryska trupper gick in i Severodonetsk i går.

De ryska styrkorna utvidgar för närvarande sin kontrollzon runt Popasnaja i norr, väster och söder, de har närmat sig utkanten av staden Severodonetsk och har återupptagit sin framryckning väster och söder om Izyum.

De senaste rapporterna visar att anfallsgrupper från Popasnaja är på väg västerut mot Bakhmut, som är en strategisk knutpunkt för Kiev för att fylla på sina styrkor i den östra regionen. Motorvägen mellan Bakhmut och Lisitjansk ligger inom skotthåll för ryska styrkor och militära leveranser till den ukrainska grupperingen i Severodonetsk och Lisitjansk har blivit problematiska.

När det gäller Izyum har ryska styrkor omringat de ukrainska styrkorna i området Liman i dess södra del (väster om Severodonetsk). De ryska styrkorna gick in i Severodonetsk stad i går och det pågår gatustrider.

Severodonetsk är en mycket strategisk tillgång för båda sidor. Uppskattningsvis 15-16 tusen ukrainska militärer är utplacerade där och förstärks nu. Om de ryska styrkorna lyckas fånga in och förstöra de ukrainska styrkorna mellan Severodonetsk och Lysychansk kommer Kievs förmåga att bestrida den östra Donbas-regionen att allvarligt försvagas.

I måndags lyckades de ryska styrkorna förstöra alla broar till Severodonetsk utom en, vilket hotar att avskärma staden från förnödenheter och förstärkningar. En reträtt och omgruppering av de ukrainska styrkorna verkar vara för sent. Den stora bilden är ganska dyster.Tidskriften National Interest bedömde den framväxande situationen på följande sätt:

”Den kommande striden kan visa sig vara avgörande för hur Kremls kampanj i Donbass går till. Rysk kontroll över den östra Donbas-regionen skulle skära av Ukraina från de områden som utgör dess industriella kärnland och uppfylla Kremls viktigaste strategiska mål att upprätta en säker landbro till Krim.

”Om Rysslands militär lyckas fånga och förstöra de ukrainska styrkorna mellan Severodonetsk och Lysychansk kommer de att avsevärt försämra Ukrainas förmåga att bestrida den östra Donbasregionen. Det är oklart om ukrainska militära enheter i Severodonetsks salient överväger planer på att retirera längre västerut för att undvika en eventuell rysk omslutning.”

Nästa stora mål för de ryska myndigheterna är Slovyansk. Om man kontrollerar det skulle de ryska styrkorna kunna köra västerut och ansluta sig till de styrkor som pressar sydost om Izyum. Målet är att kontrollera försörjningslinjerna på väg och blockera Ukrainas tillgång till järnvägsrutter från väster. Tio ukrainska brigader placerades i öster när kriget började i februari, vilka ansågs vara de bäst utrustade och bäst tränade soldater som Kiev har.

Mariupols fall till den ryska militären utgör verkligen en vändpunkt. Ryssland har nu en landkorridor till Krim och har avslutat Krim:s vatten- och kraftblockad. Färskvattenkanalen som förbinder floden Dnepr med den torra Krimhalvön är nu i Rysslands händer. Detsamma gäller ett kärnkraftverk norr om halvön, för att inte tala om elnätet i sydöstra Ukraina som nu kan anslutas till Ryssland. Detta är strategiska vinster för Ryssland.

Utöver Donbass och Krim kan Ryssland också ha andra mål i den södra regionen. Det har funnits krav – på lokal nivå hittills – på att de södra regionerna Zaporizhzhia, Kherson och Mykolaiv ska slås samman med Krim (Ryssland), som har en stor rysk befolkning. En viss grad av integration av denna region med Ryssland verkar ha börjat.

I Kherson-regionen har den ryska valutan rubel införts; ryska kommer tillsammans med ukrainska att bli ett statsspråk och kommer att bli huvudspråk för kontorsarbete, kommunikation och alla frågor av nationell betydelse; undervisningen i skolor och universitet kommer att bedrivas på ryska. Myndigheterna i Kherson-regionen har framfört krav på att en rysk militärbas ska inrättas i regionen.

Sekreteraren för Rysslands säkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, sade i en intervju som publicerades på tisdagen att den ryska regeringen ”inte jagar tidsfrister”. Faktum är att västvärldens bedömningar också verkar förutse framtida ryska operationer i de södra regionerna. Det finns indikationer. Den 23 maj meddelade USA:s försvarsminister Lloyd Austin att Danmark kommer att förse Ukraina med en modern Harpoon-antiskeppslansering och missiler för att skydda landets kuster. Den 24 maj tillkännagav Ungern ett nationellt nödläge för att vidta omedelbara åtgärder för att kunna projicera landet mot hot som härrör från kriget i Ukraina. Under förra helgen uttryckte Moskva offentligt oro över ett brittiskt uttalande om möjligheten av Natos vapenleveranser till Moldavien.

M. K. BHADRAKUMAR

M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.

Föregående artikelEva Myrdals appelltal 21 maj ”Ja till alliansfrihet – Nej till svenskt medlemskap i Nato!” på Mynttorget i Kampanjen
Nästa artikelKapitalismens korruption kvaddade KS! Konsulterna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Överstelöjtnant Paasikivi är en av alla dessa ”experter” vars ryssofobi har bedövad deras förmåga att objektivt kunna bedöma Rysslands militära kapacitet. Jokerrainas medvind luktar snarare mängden medvind som kommer från västerländska experters påhitt. Endast sedan 14 maj har Ryssland gjort stora landvinningar – dock har vi överstelöjtnant Paasikivi som säger att ”Ryssland har kört fast”. Det roliga är att på Finska betyder Paasikivi platt flyttblock – av någon anledning gör det engelska ordet blockhead sig påmint😜Ibland träffar namn så rätt så rätt …

  Hellre lyssnar på jag på riktiga experter än skrivbords- av typen Överstelöjtnant Paasikivi.

  https://www.youtube.com/watch?v=h99vQ-CMgu8&t=383s

  • 28 maj 2022 , 17:42 Källa: TASS
   Under ett telefonsamtal på lördagen vädjade Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till den ryske presidenten med krav på frigivning av krigsfångar från Azovstal, rapporterar AFP med hänvisning till Elyseepalatset.
   Som de säger i meddelandet, vi pratar om den ukrainska militären som kapitulerade , som sedan den 21 april har blockerats på Azovstal-anläggningens territorium.
   ”Frankrikes president och Tysklands förbundskansler krävde att omkring 2,5 tusen ukrainska militärer skulle släppas”, skriver byrån.
   Som tidigare rapporterats räknar Ukrainas president Volodymyr Zelensky med utbytet av fångar som kapitulerat vid Azovstal.

   • ”Kräver” dit och dat? Av Ryssland? Samtidigt som de skickar vapen till Jokeraina? Vem f-n tror dessa pajas till ledare de är? Vilken hybris!

   • Från bankirmaffians man Macron och den gamle nazi-ättlingen Scholz ska man nog inte vänta sig något vettigt! Och ingen av dessa pajasar har något som helst mandat att företräda folken i EU…Nazisterna och legionärerna från Azovstal ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser och de värsta typerna ska avrättas…Bäst för alla parter! Zelensky ”räknar” med ett fångutbyte? Han är inte känd för att kunna räkna ut något…

 2. Ni som som är så ”gamla” att ni kommer ihåg 70-talet kommer säker även ihåg sången med strofen ¡El Pueblo Unido Jamás Será Vencido!

  • Medborgarna i Ukraina verkar inte vara så samlade, annat än i att de lämnar landet i mängder. Från 1960 till 1993 ökade befolkningen från 43 till 52 miljoner (Världsbankens siffror), sedan har det bara gått utför. 2019 var man på ungefär 1960 års nivå, och nu har väl några miljoner till antagligen försvunnit. Alltså inte ett land man kan leva i, enligt stora delar av befolkningen.

   • Men ett land att försvara. Putin har inte enbart enat västvärlden, han har också enat den ukrainska befolkningen.

    • Anders
     Och hur vet du det? Allt vi ser från stora media är direkt hämtat från den ukrainska sagofabriken.

     Sannolikt är den rysktalande befolkningen i östra Ukraina väldigt negativa till högerextrema galningar som vill beröva dom både sitt språk och sin kultur. Exakt hur dom ställer sig till den ryska invasionen vet vi inte. Dom som intervjuas har antingen ukrainska eller ryska soldater omkring sig och säger nog det som dom tror är bäst för hälsan.
     Om några år kanske vi vet, men knappast nu, så sluta gärna med dom tvärsäkra dumheterna om sådant du inte har en aning om.

     • Hur befolkningen i de östra, ockuperade delarna av Ukraina ställer sig till den ryska aggressionen kan vi bara spekulera i.
      Att övriga landet är mere enat nu än förra året behöver vi inte tvivla på.
      Att det finns enstaka Quislingar som heller skulle önska ett komplett ryskt övertagande och tillsättande av en rysk marionettregim behöver vi heller inte tvivla på. Landsförrädare finns i alla länder. Vi kan bara se många av kommentarerna på den här bloggen, att det finns individer som vid ett ryskt angrepp på Sverige lydigt skulle ställa sina tjänster till förfogande till de ryska angriparna.

     • Anders påstår att jag inte kommer med fakta? Stad efter stad faller i ryska händer och folket är nöjda med att bli av med Kiev-regimens hantlangare…Det är väl fakta till skillnad från dina struntkommentarer som bygger på fulmedias lögner och censur…Fattar du inte att du blivit lurad av MSM? Sedan kuppen 2014 har USA tränat och beväpnat nazister och annat avskum varav du ser resultatet i t ex Mariupol.

    • Anders, Västvärlden enat? Jaha, nyss var det hela världen som var enat mot Ryssland men sanningen kanske redan kommit ifatt dina tafatta försök till desinformation? Väst är inte alls enat, framför allt inte bland folk som läst annat än fulmedias propaganda! Det är bara i din fantasi och det är bara mutade politiker i väst som påstås vara enade och inte ens de kan snart dölja alla sprickor i fasaden. Den bittra sanningen för dig är att USA och vasallerna ”skitit i det blå skåpet” och nu är det full panik att försöka dölja alla fabricerade lögner man spridit om hur fantastiskt det ”demokratiska” paradiset Ukraina var…Hahaha! Ukraina sedan 2014 är en obehaglig polisstat som styrs av en regim påverkad av extrema nazister, USA och skurkar till oligarker!

     • ”obehaglig polisstat” – Du menar som Ryssland.
      Som vanligt tillför du ingen fakta eller någon försök till analys, så det är egentligen meningslöst att svara.

     • Ted Galen Carpenter kompetent i säkerhetsstudier vid Cato Institute och biträdande redaktör vid National Interest skriver i sin artikel: Amerikanska tjänstemän har länge varit förtjusta i att skildra Ukraina som en lyckad demokrati som avvärjer hotet från aggression från ett auktoritärt Ryssland.

      Washingtons idealiserade bild har aldrig riktigt överensstämt med den mörkare verkligheten, men klyftan har blivit till en avgrund. Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt smutsiga aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. I demonstrationen fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med direkt fascistiska element, som Svoboda och Right Sector som spelade avgörande roller.

      Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga under åren efter Maidan-revolutionen.

      Flera åtgärder som president Volodymyr Zelenskys regering har vidtagit under de senaste månaderna är oroväckande auktoritära. Att behandla Ukraina som en användbar (mycket mindre viktig) amerikansk säkerhetspartner kan inte motiveras utifrån realistiska beräkningar och är onödigt provocerande mot Ryssland.

      Att försöka framställa Ukraina som en modell för demokrati som förtjänar USA:s skydd på moraliska grunder är ännu mer långsökt. Att försöka göra det återspeglar faktiskt antingen avsiktlig blindhet eller den värsta sortens cynism.
      Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt andra fula aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. Även om det fanns genuina demokrater i demonstrationerna fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med rent fascistiska element, som Svoboda och Höger Sektor, som spelade avgörande roller. Efter revolutionen fortsatte dessa fraktioner att vara en oroande närvaro i Ukraina.” Den nynazistiska Azovbataljonen var till exempel en integrerad del av president Petro Porosjenkos militär- och säkerhetsapparat. Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistgrupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alldeles för vanliga under åren efter Maidan-revolutionen.

      Lika illa som situationen var under Porosjenko, har den dock blivit ännu värre under hans efterträdare, Zelensky. I början av februari 2021 stängde den ukrainska regeringen flera pro-ryska, oberoende medier, och gjorde det på grundval av ytterst vaga, grunder. Den 13 maj 2021 beordrade en ukrainsk domstol den framstående pro-ryska politikern Viktor Medvedchuk, en politisk allierad till ägaren av dessa tv-stationer, att sätta i husarrest medan han stod inför anklagelser om förräderi. Medvedchuk, ledare för det politiska partiet Opposition Platform – For Life, är en av Zelenskys mest uttalade kritiker. Åklagare hade tidigare anklagat honom för att ha engagerat sig i ”omstörtande aktiviteter mot Ukraina, inklusive på den ekonomiska sfären.”Medvedchuk är knappast det enda målet för ett allt fulare politiskt tillslag.

      I mitten av april grep Ukrainas statliga säkerhetstjänst 60 demonstranter i staden Charkiv som försökte protestera mot det lokala stadsrådets agerande. Myndigheterna anklagade inte demonstranterna för att delta i våld; Det fanns faktiskt inga bevis för sådant beteende. Istället hävdade den statliga säkerhetstjänsten att ”pro-ryska politiska krafter” hade skickat demonstranterna för att iscensätta protester som ett sätt att ”rättfärdiga möjliga ryska aggressioner mot Ukraina.” Man skulle kunna inkludera nästan vilken politisk verksamhet som helst under rubriken för ett så vagt, känsloladdat påstående.//slut på artikeln

      Räcker inte detta, så har jag fler oberoende forskare som kan bevisa att Ukraina är ett gigantiskt odemokratiskt land,

    • Påstår man att dagens Ukraina är en demokrati så har man en mycket pervers demokratisyn. Man kan tycka vad man vill om den ryska aktionen men påståendet att det var ”ett oprovocerat angrepp på en demokrati” är ett utslag av sjuk humor.

  • Desperados är läget för Jokeraina. Så desperat att Jokeraina har lagd den 99-år gammal H Kissingers namn till lista på ”landets fiender”. Snart blir det väl senilens tur? Skeppet Jokeraina håller på att sjunka. Scener med råttor som hoppar från skeppet härnäst. Tsk, tsk, tsk …

 3. Nä, sorry kommer inte ihåg o jag bryr mig inte ett skvatt, mer än att det låter sorgligt/sorgsamt och hade jag kunnat vara där vid tillfället så hade jag sörjt med. Nu handlar det dock inte om att sörja men att göra det vi ska göra för att inte behöva sörja sedan

 4. Jag har läst en del av Paasikivis profetior i Svenska Dagbladet. Inte så lyckade. Möjligen har han gått kurser hos NATO/USA och tror att USA är bäst på att föra krig. Kanske vore dags att försöka få in honom på en kurs hos ryska generalstaben där han kunde få lära sig hur det ryska militära tänkandet ser ut och därmed förstå vad de håller på med? Ryssland kör helt enkelt sitt eget spel, utan att bry sig om omvärldens ’analytiker’ och ’experter’.

 5. Ukraina är decimerat. Ryssland har tagit över donbass, tar också över odessa och kahrkiv. Blir antagligen än mera decimerat av polen, kanske ungern och rumänien också. Alla dessa miljarder som skickats till ukraina från speciellt usa, men också andra västländer, var hamnar dom…till folket i ukraina, självklart…smile.
  Filmstjärnan…smile, kommer att skratta när han går till banken.

 6. Haha must.. en gång var det Must, någon att lita på. Idag, nothing. Var är de riktiga kämparna, för vårt land och omvärlden, inom den sk organistn. Nä..just det. Dock, väntar.. Vet det existerar

 7. Ukraina inte värt att dö för. Så korrupt att soldater lägger ned sina vapen och berättar att de inte fått mat att äta.
  Maten från hjälporganisationer säljs i butiker, pengar som kommit till Ukraina köper rika oligarker lyxbilar för.
  Zelenskys föräldrar har fått israeliskt medborgarskap och en gård värd 80 miljoner kronor i Israel, 4 livvakter betalda.
  DPR har nu 5000 krigsfångar i sitt förvar, de lade ned sina vapen ville inte bli kanonmat.
  De blir inte skjutna i knät och torterade som ukrainsk militär gör med sina krigsfångar.
  Hustrun till en azov fånge sa i en intervju i The Guardian att hennes man behandlades väl, ingen misshandel och fick mat och vatten.

  Zelensky har utfärdat ett nytt direktiv att de som vill lägga ned sina vapen skall skjutas till döds.

  Putin har lagt ut en ny lag att alla i västra Ukraina skall om de inte vill skjuta mot de pro ryska få ryskt medborgarskap snabbt, då kan de inte bli tvångsrekryterade till kriget.

  Glädjescener i de områden som Ryssland har intagit då familjer för första gången på 8 år har kunnat återförenas, som separerades på grund av kriget.

  När USA gjorde kuppen år 2014 var det massflykt från Ukrainska armen en del flydde utomlands men en del flydde till rebellerna, för de ville inte slåss på samma sida som dessa personer som hällde gasoline på levande människor och tände eld på dem och lät dem brinna upp till döds.
  Många av dessa män fick nu träffa sina släktingar i västra Ukraina för första gången på åtta år.

 8. Lör 2022-05-09:37
  Det finns en risk att Ukraina kommer att placera amerikanska HIMARS och M270 MLRS MLRS nära ryska gränser och få möjlighet att slå till ryska städer.
  De ryska väpnade styrkorna kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att omintetgöra kapaciteten hos Ukrainas väpnade styrkor, sa den ryske ambassadören i Washington Anatolij Antonov.
  ”Enligt amerikanska medier kan administrationen överföra HIMARS och M270 MLRS MLRS till Kiev, som kommer att vara utrustade med M31 GMLRS-styrda missiler. Sådan information måste kontrolleras noggrant. Denna situation är oacceptabel och oacceptabel för oss.
  Jag är säker på att våra väpnade styrkor kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att återställa kapaciteten hos Ukrainas väpnade styrkor”, sa Antonov, citerad av presstjänsten för den ryska ambassaden i USA i sin Telegram – kanal.
  ”För tillfället utgår vi från uttalandet från Pentagons talesman John Kirby att ett slutgiltigt beslut i denna fråga inte har tagits. Vi hoppas att sunt förnuft kommer att segra och att Washington inte kommer att ta ett sådant provocerande steg. Jag vill understryka att vi genom diplomatiska kanaler upprepade gånger har informerat USA om att den aldrig tidigare skådade pumpningen av Ukraina med vapen avsevärt ökar riskerna för en eskalering av konflikten.
  Amerikanerna är väl medvetna om att deras handlingar försvagade utsikterna att uppnå fred. USA går djupare och djupare in i krisen i Ukraina. Detta är kantat av oförutsägbara konsekvenser för den globala säkerheten”, betonade chefen för den ryska diplomatiska beskickningen i Washington.
  För att avsluta konflikten så snart som möjligt måste Washington och Kiev erkänna verkligheten. Detta skulle göra det möjligt att avancera längs vägen mot en politisk uppgörelse och förhindra försämringen av situationen på området för internationell stabilitet”.
  Tidigare rapporterade amerikanska medier att Joe Biden-administrationen godkände leveransen av flera raketsystem (MLRS) till Kiev, som kan slå ”tiotals mil bortom alla artilleriinstallationer som Ukraina för närvarande har till sitt förfogande”, såväl som system på HIMARS hjulchassi, som har ungefär samma missiluppskjutningsräckvidd.
  Minns att den ryske försvarsministern Sergej Shoigu sa att väst, av rädsla för de ukrainska truppernas nederlag, organiserade leveransen av dödliga vapen till Kiev och skickade militära rådgivare och PMC-anställda till Ukraina. Chefen för det ryska utrikesdepartementet, Sergej Lavrov , varnade västvärlden för att leverera vapen till Kiev som hotar Ryssland. Mot denna bakgrund tillät västvärlden en konflikt mellan Ryssland och Nato om leverans av vapen till Ukraina.
  På kvällen blev det känt om planerna för USA:s president Joe Bidens administration att överföra till Ukraina som en del av ett nytt militärt biståndspaket, som kan tillkännages nästa vecka, ”avancerade långdistansmissilsystem”, inklusive MLRS.
  I början av maj anklagade Rysslands permanenta representant i FN, Vasily Nebenzya, väst för ett proxykrig mot Ryssland i Ukraina. I sin tur varnade försvarsminister Sergei Shoigu för att Nato-fordon med vapen för Ukrainas väpnade styrkor som anlände till Ukraina skulle förstöras .
  I april varnade Rysslands ambassadör i Washington, Anatolij Antonov, för faran med västerländska aktioner under Rysslands specialoperation i Ukraina och möjligheten av direkt militär konfrontation med Ryssland.
  Chefen för DPR, Denis Pushilin, tillkännagav i sin tur Rysslands motstånd i Donbass mot ett helt konglomerat av länder. Utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova uppgav att Nato faktiskt har kämpat mot Ryssland i Ukraina under lång tid.

  • MLRS = Multiple Launch Rocket System. Användes redan under andra världskriget av Sovjets armé för att skjuta mängder av raketer i ett svep, så det är ingen nyhet direkt. Kallades även ”Stalinorgel”.
   Det här låter som en sådan där ”game changer” som det larmas om ibland när NATO skickar vapen till Ukraina. Spelet har ju inte förändrats så mycket trots all reklam. Förmodligen kommer den ryska spaningen att snabbt upptäcka och eliminera den här utrustningen om den hittas i Ukraina och någon försöker använda den.

  • Biden förstår inte mycket av det han godkänner och det utnyttjas av krigsmånglarna! Och kanske det är en medveten politik av Deep State, att offra Kiev, som blir ett mål för ryska motattacker så att det motiverar ett fortsatt krig för ukrainarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here