Kapitalismens korruption kvaddade KS! Konsulterna!

22
3601

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller fler år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell idag. Eller hur? Detta ska vi inte glömma!!!


Kapitalismens korruption kvaddade KS! Konsulterna!

KS var en gång Sveriges mest ansedda sjukhus, med personal anställd och betalad efter fasta lönegrader, med uppflyttning baserad på tjänsteår. Forskningen av läkare, och annan personal på Karolinska Institutet hade stprt anseende.

NKS, nya KS har byggs till enorm kostnad. En synnerligen dyrt mindre sjukhus som fungerar sämre. Kritiken mot ofärdiga byggplaner viftades bort för många år sedan.

Den kända journalisten Åsa Moberg har skrivit om detta i en recension av en ny lovordad bok ”Konsulterna” av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson, två medarbetare på DN. DN: Bokrecension: ”Konsulterna” avtäcker det svindlande båget på Karolinska.

Jag gör först ett utdrag ur artikeln, tar sedan upp en tidigare bok om NKS för att avsluta med en kommentar.


Boken Konsulterna

Bokrecension: ”Konsulterna” avtäcker det svindlande båget på Karolinska

* Politiker på alla kanter har ofta verklighetsfrämmande idéer om hur vård ska organiseras och utföras, men bakom dagens vårdkaos i Stockholm ligger högerns ideologiska blindhet. De ansvariga anstränger sig nu mest för att slippa uttala sig, när skandalerna hunnit ifatt visionerna. Stockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius (M) förekommer ändå ganska flitigt, eftersom hon genom åren yttrat sig i många intervjuer. Hon har utmärkt sig genom att säga så lite som möjligt, i synnerhet när medier ifrågasatte att hennes man var upphandlingschef i projektet. Han tillhör den stora skara inblandade som fått lämna sina poster. Skandalstormarna kring NKS blåste också bort Iréne Svenonius företrädare, Torbjörn Rosdahl (M), ansvarig för landstingets finanser 2010-2016. Han försvarade hängivet den kontroversiella finansieringsformen OPS, offentlig privat samverkan.

* Riskerna tycks ha varit uppenbara, varnande röster höjdes omgående: Kaos hotar under byggtiden. Man projekterar sjukhuset utan att ha bestämt vad det ska innehålla. Det framställdes som själva poängen: det skulle finnas flexibilitet.

* Vänstern oro för brist på kostnadskontroll i driften skulle omgående visa sig berättigad. Vid inflyttningen blev enkla justeringar och ombyggnader svindlande dyra genom den ovanliga samverkansformen mellan offentligt och privat. Mycket låg utanför avtalet. Och mycket var fel, från lutningen på badrumsgolv till larmsystem och takens täthet. Vid invigningen stod hinkar på golvet för att fånga dropparna.

* På den avancerade akutavdelningen råder patientbrist. Den är byggd för 15 000 avancerade specialistfall om året, att jämföra med gamla Karolinskas 70 000 vanliga patienter. Men det verkar inte som de superspecialsjuka akutpatienterna existerar i praktiken. Personalflykten av både läkare och sjuksköterskor blev massiv.

* Ingen i ledningen tänkte på läkarutbildningen i omorganisationen. Den kom bort.

* Äldre multisjuka passar inte i de nya flödesscheman som skapats.

* Det fanns dock ett behov som dessa flöden kunde tillfredsställa: BCG, Boston Consulting Group, behövde ett skyltfönster för att sälja professor Michael Porters förföriska idé om ”värdebaserad vård” i resten av världen. Vem vill inte ha mer och bättre vård för mindre pengar?

* Här ges en skräckinjagande skildring av hur BCG kapar Karolinska – och Sahlgrenska i Göteborg och Akademiska i Uppsala, som dock inte begick misstaget att avskaffa de klassiska ”klinikerna” till förmån för moderna ”flöden”. Därmed kan de lättare komma ur eländet när de ångrar sig.

* Dagens Nyheters läsare är bekanta med historien: konsulterna tog sig in i organisationen genom ett gratiserbjudande från Stefan Larsson. Det är ett olagligt förfarande. Konsulttjänster ska upphandlas. Innan någon visste ordet av hade konsulterna blivit chefer och kunde själva attestera fakturorna från sin tidigare uppdragsgivare. Därefter flödar fakturorna på osannolika summor och osannolika mängder arbetstimmar, utan underlag.

* För Boston Consulting Group handlar det om att samla in känsliga patientdata ur Sveriges många unika patient- och personregister. Och sedan sälja dessa data utomlands. Visserligen olagligt, men lagar kan ändras.

* I den verksamheten har Karolinska institutets tidigare vice rektor Martin Ingvar intagit en central roll. Han avgick när Dagens Nyheter avslöjade att han som privatperson sålt vidare en digital plattform som utvecklats inom landstinget. Han startade även företaget Ichom ihop med Boston Consulting Group.

* Borgerliga ideologiskt grundade sjukvårdsreformer slog sönder Stockholms sjukvård och kompetensförsörjning för årtionden framåt. Att det blev en revolution med dödsoffer dokumenteras också här. Kapitlet ”En rättssak” redogör för hur Paul Beijnes, polis och förundersökningsledare på Södertörn, på eget initiativ polisanmälde sjukhuset för grovt vållande till annans död i fyra fall. I mars 2019 blev förundersökningen nedlagd. Personal gjorde flera anmälningar för trolöshet mot huvudman. De ledde inte ens till förundersökning. (Slut på utdraget ur DN).


Den här artikeln kan fortsätta på olika sätt. Exempelvis om korruptionens utbredning inom olika branscher, i olika länder. Diskutera om korruptionen är störst i Sverige, Ryssland, EU eller USA. (Jag tror att ordningen blir ungefär så). Eller om kapitalismens och andra ekonomiska systems relation till och påverkan på våra värderingar. Eller, enklare om andra studier av NKS. Eller alltihop!

Jag väljer det sistnämnda och gör – i en separat artikel – utdrag ur en artikel som jag publicerade i november – 2014. Det blir för mycket text annars. Ty vanskötseln av och skandalen kring NKS är ingen nyhet.

Föregående artikelLäget i Ukraina efter 90 dagars krig. Håller omhuldade Paasikivis bedömningar?
Nästa artikelAfghanistan och orden som försvann
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Idag är jag mycket tacksam för Sveriges energiförsörjning bolagiserades. DÅ var jag starkt emot eftersom jag inte gillade statlig verksamhet privatiserades. Mitt ställningstagande var i princip enbart ideologiskt. Men idag inser jag fördelen då politikerna kan hållas borta från den direkta styrningen av verksamheten. Tack vare den här bolagiseringen kan nu Vattenfall stänga kärnreaktorerna 1 och 2 i Ringhals på västkusten utanför Varberg. Beslutet görs på ”affärsmässiga grunder” och klåfingriga politiker får därför hålla sig borta med sina ideologiserade värderingar och beslut som inte heller har någon kontinuitet då det endast rör sig om förtroendeposter. Framtida generationer kommer att tacka som slipper ta ansvar för farligt kärnavfall som måste lagras under kontrollerade former i hundratusentals år innan det kan förenas med jorden igen utan fara för liv och hälsa.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/vattenfall-beslutet-att-stanga-ringhals-1-och-2-ligger-fast

   • Beslutet är ”affärsmässigt” så jag förutsätter reaktorerna tas ur drift därför de inte längre är lönsamma. Min poäng är att det finns ”klåfingriga” politiker som vill ha reaktorerna i fortsatt drift. Därför är jag nöjd med att bolagiseringen inskränkt politikernas makt till förmån för bolaget Vattenfall som är dess ägare och kan ha helt andra värderingar än politiskt ideologiska. Ett samhälle kan inte styras av representativ demokrati rakt igenom. För då blir folk rasande om de personligen drabbas. Har du inte hört talas om ”vedspisupproret”?
    Där fick faktiskt dom ”klåfingriga” politikerna ge sig. Politikerna blev splittrade i frågan och partiet Moderaterna ställde sig på vedspisägarnas sida så den rödgröna regeringen vart tvungen att ändra förslaget. Så nu har du faktiskt rätt att montera en gammal vedspis i ett nybyggt hus. Som vedeldare vet jag att det är viktigare att elda rätt än att köpa dyrt en modern utrustning av tunnplåt och plast fast med en CE-märkning på. Inte ens en mässingskylt. Som regel bara en klisterlapp. Livslängd en bråkdel av den gamla. För beredskapen är det också bra att ha något gammalt som alltid går att lita på. När elnäten belastas allt hårdare och det inte satsas fullt ut på investeringar finns risk att det framledes kan uppkomma störningar. En av regeringens myndigheter som nu verkar jobba för högtryck för beredskapen är MSB med socialdemokraten Dan Eliasson i spetsen. Men jag upplever att det som främst verkar komma från den myndigheten är propaganda. Ja, kanske inte helt oväntat trots allt.

    • Vedspisupproret, ved=ingen skatt, ingen ved=massor av skatt. Eliten gillar inte gratis energi. Affärsmässigt=maximera skatteinkomsterna.

  • Sveriges energiförsörjning har aldrig varit centraliserad.
   Många kommuner äger fortfarande sina energiverk (el, värme, fjärrkyla) även om andra har sålt dom till Vattenfall (Uppsala), Fortum (Stockholm) eller det som blev EON.
   Oljebolagen var/är antingen privata eller kooperativa.
   Vattenkraften ägdes främst, förutom av kommuner och lokala industrier, av skogsbolagen innan sådana som Jan Stenbeck sålde den till bl.a. franska och tyska bolag. Vattenfall var ensam bara i Norrbotten (Luleälvens kraftstationer).
   Kärnkraften efter Ågesta och Marviken byggdes av bolag blandägda av kommuner, staten och privata aktörer. Blott Ringhals var helägd av Vattenfall.
   Stamnätet var och förblir statligt ägt med distributionsnäten ägs av, bolag, kommuner, samfälligheter.
   Gasnätet ägs privaträttsligt.
   Vinsnurrorna ägs sedan starten av alla sorter juridiska enheter, varav kooperativ, samfälligheter, aktiebolag och privatpersoner.

   Politisk styrning av det bolagiserade Vattenfall var och är fortsatt möjlig, dels genom tillsättning av styrelsen och VDn, dels genom ägardirektiv. Baxnar en VD över nya ägardirektiv får hen lov att avgå för att slippa att få silkessnöret. Det är ingen större skillnad med ett statligt verks GD. Bolagisering och privatisering är två olika saker.
   Bolagisering tar bort den offentliga förvaltningsformen (det är vad många menar med privatisering, eftersom personalen får privaträttsliga avtal i stället för offentligrättsliga anställningsvillkor) men ägaren kan förbli 100 % kommunal, landstingkommunal eller statlig. Bolagsformen kan variera.
   En privatägt förmögenhet/ ett jordbruksföretag kan också bolagiseras. Ett kooperativ kan äga ett aktiebolag.

   Jag har för mig att Maud Olofsson lastades för Vattenfalls katastrofala affär i Nederländerna. Minns jag inte fel var avyttringen av den tyska kolkraften också följden av ägardirektiv. En bastan riksdagsmajoritet disponerar alltid över nog med makt för att styra och ställa, inom ramen för det ekonomiskt sett inte alltför orimligt.

   • Att den inte är centraliserad har ju varit en verklig huvudvärk för eliten. Sätter du upp solpaneler får du ju ”gratis” energi, och det kan ju inte tolereras. Samma sak med ett minikraftverk, ve och fasa, det ”kostar” ju eliten stora summor i uteblivna inkomster. I den sovjetmodell som tillämpas i Sverige gäller det inte vem som är formell ägare utan vem som i slutändan kontrollerar och styr.

  • Karolinska Sjukhuset är främst en angelägenhet för Stockholm och människorna där. Min kännedom om Karolinska Sjukhuset är endast att det finns ett sådant ej något mer då jag befinner mig på behörigt avstånd från huvudstaden Stockholm. Men då jag förstår inlägget handlar om ideologiserade drift- och ägandeformer fann jag min kommentar kunde relatera till inlägget.

   ”* Vänstern oro för brist på kostnadskontroll i driften…”
   Dock finner jag ovan mening ganska bisarr. För när började vänstern oroa sig för skenande kostnader? Det har dom aldrig gjort. Istället har de höjt skatterna. Tills de inte gick att höja mera. Nya moderaterna sänkte skatten 2006 med sitt ”jobbskatteavdrag”. Och inkomstskatten sänktes några procent. Sen kom vänstern tillbaka 2014 och höjde skatterna igen. Och med vänstern vid makten kommer skatterna höjas ännu mera, vad säker på det. I vänsterns socialpolitik finns verkligen ingen kostnadskontroll.

   https://tradingeconomics.com/sweden/personal-income-tax-rate

   Jämför till exempel Venezuela där marginalskatten ligger ungefär på halva nivån av Sveriges. Alltså lite drygt 30 %.

 2. En nobelpristagare, Linus Pauling, har för decennier sedan visat att askorbinsyra – I STORA DOSER – åstadkommer underverk hos vissa patienter. Att bara ta den vanliga rekommenderade dosen på ett par tiondels gram ger dock ingen effekt. Det krävs minst 2 hela gram, ofta betydligt mer.
  Vid en sammankomst där det fanns tre praktiserande läkare, fick jag beskedet att forskning visat att C-vitamin inte har den effekt som påstås. Man kissar ut överskottet och kan bara använda den mängd som gör att man slipper skörbjugg.
  Jag öppnade och granskade forskningsdokumentet (PubMed). Avsikten var att undersöka huruvida askorbinsyra påverkade hälsa och livslängd. Dosernas storlek nämns inte i ”Conclusions”. Men man finner doserna i textmassan. De hade på grundligt och påkostat undersökt en sak som Pauling redan sagt – att normaldosen har ingen ”terapeutisk” effekt.
  Vilka gör en sådan ”onödig” forskning? Centrum fanns vid ett forskningssjukhus i USA, ägt av en av Karolinska Institutets ”Sponsorer”. En miljardär som hade gett 2 miljoner föregående år till forskning – utan krav på gentjänster. Hans fru sitter som ordförande i någon slags kommitté som jag tror beviljar medel till forskning.
  Detta är en slags korruption som jag tror är vanlig. Naturpreparat och billiga metoder hotar ju att ersätta patenterade och dyra lösningar. Detta var en stor och dyr undersökning, absolut inte ”onödig” – för dem som bekostade den. Man visste vad utfallet skulle bli. Rubrikerna blev bli stora i läkarmagasinen och många blivande läkare fick på högskolan veta vad de ska säga till sina okunniga patienter. För dessvärre tror våra läkare på Karolinskas forskning och att den sker kritiskt och utan baktankar. Men Karro är beroende av sina ”Sponsorer”.
  Vad är skillnaden mellan ”sponsor” och ”mutkolv”?

  • Man fick redan i mitten av 60-talet lära sig att endast vitaminerna A,D,E och K kan lagras i kroppen

   • Det är rätt. C-vitamin kan inte lagras. Men äter man stor mängd varje dag ökar halten i kroppen till nivåer som närmar sig andra däggdjurs. Det finns läkare ( http://www.ortomolekylar.se/naringsamnen/vitamin_c/ ) även i Sverige som förstått sambandet mellan hög halt askorbinsyra och helande processer i kroppen. Även om vi som art tappade förmågan att producera eget C-vitamin för tiotusentals år sedan, har våra kroppar förmåga att använda kemikalien på rätt sätt vid kriser och läker sår, slaktar cancerceller, och bekämpar virus.
    Amerikanska läkare har knaprat C-vitaminer sedan 40-talet och jag har sluppit vara förkyld sedan 60-talet, då jag fick veta det. I PubMed finns mycket att läsa…

   • Även om den inte lagras så påverkar den innan den försvinner. Liknande, när du tvättar händerna med tvål lagras inte tvålen, men den uträttar ett visst arbete innan den sköljs av.

 3. Beträffande varors produktion får inte marknaden ha för stor makt. Det ska bli mycket intressant och se hur politikerna hanterar de farliga el-sparkcyklarna. Trenden verkar spridit sig ut i landet och jag har sett ett par komma farandes i verkligheten. Det var så jag reagerade. Det här är inte bra. Låt oss gå tillbaka till 1950-talet. Jag kan inte föreställa mig något sådant hade blivit tillåtet. Men avregleringar och Sveriges öppnande till omvärlden medförde att all nationell kontroll plötsligt bara försvann och vad en global marknad har att erbjuda blev det som gäller. Den av liberaler så omhuldade ”fria rörligheten”.

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/utredare-forbjud-elsparkcyklar

  Men låt oss se, var vi först och främst hittar el-sparkcyklarna. Jo, i landets storstäder som utger sig för att vara trendsättande. Och som nationell trendsättare kanske det passar alldeles utmärkt med ett skrytbygge som Karolinska Sjukhuset, Turning Torso eller varför inte det mångkulturella Malmö?

  Nej, säger jag. Låt istället de progressiva trendsättarna i Sveriges storstäder få smaka missnöjet från Sveriges landsbygd över att bli pådyvlade något som det inte frågats efter. Något liknande Frankrike och de Gula Västarna.

  • Problemet med ”marknaden” är att den kan styras med propaganda, i det fallet kallat reklam och marknadsföring, till åsikter och handlingar. Få ens tänker på det, men PR, reklam och marknadsföring bygger helt på vad Josef Goebbels utvecklade i Tredje Riket. Elsparkcyklarna är en typisk felkonstruktion, de små hjulen ger inte den gyro-effekt, och därmed balans, som ett större cykelhjul, därför fordras betydlig större skicklighet av användaren att balansera med styret, en skicklighet som de flesta inte har. Nu börjar vi se en ny sorts elsparkcyklar här i Kina. Dom har inbyggd elektronik som sköter balansen likt de nu väldigt populära segway brädorna. Problemet är alltså hur företag styr marknaden, med samma gamla metoder som politikerna styr åsikter och röstningen. Vad vi behöver är faktakontroller. Ställ deras påståenden mot fakta.

   • Bara en liten korrigering av en vanlig myt: Den gyroeffekt cykelhjulen bidrar till balansen, är försumbar. I en diskussion i NyTeknik för några år sedan klargjordes detta. För klentrogna visades en cykel med extra hjul som snurrade åt motsatt håll och därmed upphävde gyroeffekten. Ingen skillnad märktes. Balansen hålls helt enkelt genom att cyklisten styr åt det håll som cykeln tenderar att falla. Man fångar upp fallet. Som när man går faktiskt. Prova gärna en skidbacke efter att gyrohjälpen demonterats, d v s då hjulen bytts mot medar.

    • Om du är van att köra tvåhjuligt skulle du ha märkt skillnaden tydligt. Det är mycket stor skillnad att köra en vanlig motorcykel med stora hjul och en Vespa med de små hjulen. Du måste korrigera betydligt mer med styret på Vespan. Sedan kan okunniga journalister på media experimentera bäst dom vill. Visst, den stora påverkan gör man med styret, men gyro-effekten har en central effekt, även om den är sekundär. Enkelt experiment. Kör en motorcykel mycket långsamt, du måste hela tiden korrigera med styret betydligt mer än vid högre hastigheter. Här ligger även en av de stora farorna med oerfarna motorcykelförare. Skall du snabbt väja till höger, skall du styra till vänster. Då flyttas hjulbasen ut till vänster, och fordonet lutar till höger, vilket tvingar dig in i en högersväng. Sedan reglerar man den med styret. Den oerfarne styr åt höger, vilket man gör i en bil, men då gör motorcykeln åt fel håll, resultat – olycka och skador. Teorier och experiment av okunniga är nog bra, men jag föredrar erfarenhet och verkligheten i praktisk tillämpning.

     • Cykla på en enhjuling så förstår du hur mycket gyrokraften betyder. Den påverkar först då hjulen är 1. tyngre och 3. snurrar fortare.
      Och då blir det knepigt att styra…

 4. De konsulter som kan tillföra värde är individer eller små grupper med specialistkunskaper och erfarenhet. De stora, mest amerikanska, konsultföretagen är katastrofer att involvera. KI bevisar det tydligt. Jag jobbade för ett en gång för länge sedan. En kille skulle snart gå i pension hade en av Torvald Gahlins teckningar på väggen. Torvald Gahlin (1910-2006) hade under många år en daglig teckning i DN under namnet ”Salon Gahlin”. Texten gick, ”Ska vi kalla in en konsult eller trassla till det själva”. Robert Townsend, ”the man who made AVIS” och ”We Try Harder”, uttrycker det väl i sin bok ”Up the Organisatinon”, en dubbelmening på ”Up Yours”, alltså ”Dra åt H-vete”. -: De effektiva är enmansbolagen. De institutionella ät katastrofer. Dom slösar tid, demoraliserar och distrahera dina bästa medarbetare och löser inga problem. Dom lånar din klocka för att upplysa dig om tiden, och behåller den. Använd inte dom under några omständigheter.

 5. Kom ihåg att det var Alliansens (och särskilt den där Björklunds) favorit konsultbolag Boston Consulting som anlitades för uppdraget att förstöra Karolinska. Ansvariga för denna haveri borde åtalas – det är en samling kriminella och Sveriges fiender! Haffa allesammans – börja med Filippa och henens ex, sedan så sätt ditt Björklund och glöm inte krisdemokraternas Hägglund.

 6. TACK PUBLIC SERVICE!
  210528 SR – Tre döms till fängelse efter muthärva i Region Skåne – av Matias Rankinen
  https://sverigesradio.se/artikel/tre-doms-till-fangelse-efter-mutharva-i-region-skane (1:19 min)

  210528 SVT – Efter SVT:s granskning: Vårdinnovations vd döms till tre års fängelse för mutbrott
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/misstankt-grovt-mutbrott-i-region-skane-idag-kommer-domen

  210322 SVT Dalarna – Chef i Region Dalarna ville införa Vårdexpressen innan upphandling
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/chef-i-region-dalarna-ville-infora-vardexpressen-innan-upphandling
  210417 SVT Dalarna – Region Dalarna sparkar regiondirektören Anders Friberg
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/regiondirektoren-i-dalarna-far-ga

 7. Vad som händer i Kina är intressant. Först satsar man enormt på förbyggande sjukvård och därmed TCM. Du underhåller ju en bil med service regelbundet så den inte skall gå söner. Varför inte göra samma sak med människor. Varenda bostadsområde har minst ett minisjukhus. Man går så långt möjligt ifrån piller medicinen och kemikalierna från BigPharma, som naturligtvis går i taket. Sedan utnyttjar man alltmer teknologin så speciellt äldre kan bo kvar hemma och inte behöver vistas på vårdhem. Mobilen är länken som kan övervaka att dom tar sina mediciner och en hel del saker går att mäta hemma, som blodtryck, temperatur och hjärtverksamhet. Går något fel larmas automatiskt en läkare som i viss utsträckning kan agera fjärrstyrt, och systemet ser till att fylla på allt automatiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here