Läget i Ukraina idag – framgång för Ryssland??!

22
1932

RT påstod igår Zelensky ready for ‘compromises’ on Donbass and Crimea

Ukrainas president Zelensky har sagt att han är redo för samtal om vissa ”kompromisser” avseende republikerna i Donetsk och Lugansk, liksom om Krim. Det var David Muir som frågade Zelensky på ABC News på måndagen 6/3 . ”Jag är redo för dialog. Vi är inte redo för en kapitulation,” sade Zelensky.

Zelensky tillfrågades också av ABC News på måndag om han var villig att avstå från att söka medlemskap i Nato. ”Jag har blivit mindre passionerad om det här problemet efter att vi förstod att Nato inte är redo att acceptera Ukraina. Alliansen är rädd för kontroversiella saker och en konfrontation med Ryssland, ”sade Zelensky. Zelensky ‘less passionate’ about Ukraine joining NATO

Stämmer detta? Håller detta? Vi får väl se. Hör inget om detta i morgonnyheterna på P1 i Sveriges Radio.

Men läser nu en insändare på DN Åsikt där den före detta stridspiloten Jan H Mattsson skriver under titeln ”Dela Ukraina och låt Nato skydda flygförbudszon” bland annat ”Låt Rysslands president Putin tills vidare behålla området öster om den röda linjen med Krim och regionerna Donetsk och Luhansk.” Detta är mer än vad Putin begärt. Ryssland vill att Krim erkänns som del av Ryssland och att Donetsk och Luhansk erkänns som självständiga republiker.

Detta är inte den ena artikeln eller opinionsyttringen med viss förståelse av Rysslands synpumkter.

Jag har översatt och publicerar nedan en artikel av den indiske diplomaten M.K.Bhadrakumar https://www.indianpunchline.com/ukraine-faces-defeat/

__________________________________________________________________

Ukraina står inför nederlag

Rysslands speciella verksamhet i Ukraina går in i ett framgångsrikt slutspel på det politiska och diplomatiska spåret mycket tidigare än man skulle ha tänkt.

En läsning av resultatet av 3: e runda av fredsförhandlingar i Vitryssland från måndag kväll är att de ukrainska förhandlarna har sökt mer tid att komma fram till ett fullständigt svar på de ryska villkoren för våldsbrott.

Ukraina har signalerat villighet att vara ett neutralt land som utesluter Nato-medlemskapet. De viktigaste punkterna nu är: a) erkännande av Krim som en del av Ryssland; och, b) Suveränitet för Lugansk och Donetsk.

De är icke-förhandlingsbara krav. Men de är ett bittert piller för det ukrainska ledarskapet att svälja. Den ukrainska ståndpunkten är att dessa krav är ”praktiskt taget” omöjliga.

Vladimir Medinsky, ledare för den ryska delegationen sa till RT: ”Enligt min åsikt är det en stor skillnad mellan omöjligt och” praktiskt taget omöjligt ”… Jag hoppas det så småningom hittar vi en lösning.”

Den ryska sidan uttalar sig uppmuntrade om än gårdagens samtal inte gav konkreta resultat.

Moskvas mål är inte en territoriell erövring.

Västanalytiker som förväntade sig att de ryska generalerna skulle uppträda som USA-generalerna Patton eller MacArthur med en massiv attack på Kiev har fått se en förvirrande rysk strategi – långsam framfart, uppehåll, utan överdriven kraft och med en tydlig preferens för att undvika att slåss i motståndsfickor.

Putin avslöjade igår att ”värnpliktiga och reservister från reserven … inte igår i trupperna.”

Den ukrainska sidan inser att den ryska strategin vinner, eftersom ryska styrkor omringar Kiev från nordväst, väst och öst. Svarta havet  är inte längre tillgängligt, och dess trupper i öst är hejdade.

Zelensky sa ”Idag (i måndags) ägde den tredje förhandlingsrundan i Vitryssland, och jag skulle vilja säga” den tredje och sista ”, men vi är realister. Därför kommer vi att prata ”

Ryssarna har inte bråttom. De upplever triump och ger Ukraina tillräckligt med tid för att överväga kapitulation medan militärt tryck hålls uppe på Kiev. Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova sa i måndags ”Vi håller dörren öppen för diplomatiska alternativ. Så snart det finns motsvarande signaler, kommer vi att agera på dem. ”

Viktigt är att de två sidorna har kommit överens om en färdplan för att skapa humanitära korridorer och ryska sidan har meddelat ett eldupphör. Dessutom kommer dessa korridorer att fungera i nära samordning genom en hotline.

Det ryska uttalandet säger att en ”kontinuerlig kommunikationslänk ska inrättas mellan de ryska och ukrainska sidorna för ömsesidig utbyte av information om förberedelse och genomförande av evakuering av civila och utländska medborgare.”

Den ryska sidan förmedlade alla relevanta uppgifter till utländska ambassader, lämpliga FN och OSSE-byråer, den internationella kommittén för Röda Korset och andra berörda internationella organisationer. De humanitära korridorerna kommer att vara (beskrivs i den ursprungliga artikeln:)

Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Detta gemensamma arbete och uppehållet i striderna sätter scenen för det avgörande mötet mellan den ryska utrikesministeren Sergey Lavrov och hans ukrainska motpart Kuleba i turkiska utväg Antalya på torsdagen.

Grundligt desillusionerad av förräderi från USA och Nato närmar sig Zelensky ett avtal med Moskva. Det är meningslöst att spekulera om resultatet. De stora europeiska länderna – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna – har avstått från Washington’s hökliknande-förslag att införa sanktioner mot Rysslands oljeexport.

Oljeexport är Rysslands huvudkälla, därför är det ett starkt avslag på Washingtons ansträngningar att isolera Ryssland.

Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Franske presidenten Macron fångade läget i en kommentar 7/3:

”Det är omöjligt att bygga en bestående fred om Ryssland inte deltar i att bygga en omfattande säkerhetsarkitektur på vår kontinent, eftersom historien och geografi kräver detta. Vårt ansvar är att bevara alla band som vi kan bevara. Vi måste fortsätta att prata med de ryska och vitryska folken. Vi måste göra det med hjälp av representanter för kulturvärlden, det vetenskapliga och tekniska gemenskapen, icke-statliga organisationer. ”

I söndags skrev i en op-ed i New York Times, brittiska premiärminister Boris Johnson också: ”Vi har ingen fientlighet mot det ryska folket, och vi har ingen önskan att motarbeta en stor nation och en världsspelare. Ukraina hade ingen allvarlig utsikter till Nato-medlemskapet inom en snar framtid. Detta är inte en NATO-konflikt, och det kommer inte att bli en. ”

Boris Johnson Twitter.

Samtidigt ser inte stora europeiska länder, särskilt inte Tyskland, ett EU-medlemskap för Ukraina som realistiskt. Vilket, ironiskt nog, var det problem som ledde till den USA-stödda kuppen i Kiev 2014 som utlöser den katastrofala händelsekedjan i konflikter som involverade Ryssland.

Föregående artikelDebatt i DN igår om Ukraina, med tillägg
Nästa artikelFox News ”Vi är i krig med Ryssland” Överdrift?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Kina har för närvarande den diplomati som imponerar mest när det gäller både sans och balans:
  RT-artikel 9/3 maskinöversatt

  Xi Jinping varnar för att sanktioner mot Ryssland ”kommer att dra ner världsekonomin” och efterlyser en ”likvärdig dialog” med Moskva

  De restriktiva åtgärderna kommer att öka den ekonomiska påverkan som redan finns från coronavirus-pandemin, sa den kinesiske presidenten.
  Kinas president Xi Jinping; Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under ett videokonferensmöte den 8 mars 2022.
  Kinas president Xi Jinping höll på tisdagen en videokonferens med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, där han redogjorde för sina åsikter om spänningen mellan Ryssland och väst.
  Enligt det asiatiska landets utrikesminister framhöll den kinesiska ledaren behovet av att främja att Moskva och Kiev ”upprätthåller farten i förhandlingarna, övervinner svårigheterna och fortsätter samtalen för att uppnå resultat och fred”, samtidigt som han krävde ”den högsta försiktighet för att undvika eskalering”.
  Xi varnade också för de sanktioner som väst antagit mot Ryssland som svar på dess militära operation i Ukraina. Enligt presidenten kommer dessa åtgärder ”att ha en inverkan på stabiliteten i globala finans-, energi-, transport- och leveranskedjor.” Genom att göra det ”kommer de att dra ner världsekonomin, som är under pandemins tunga börda, och kommer att vara skadligt för alla parter”, varnade han.
  När det gäller relationerna mellan Moskva och västvärlden efterlyste den kinesiske presidenten att ”aktivt försvara ett gemensamt, heltäckande, samarbetande och hållbart säkerhetskoncept”, samt ”en jämlik dialog mellan Europa, Ryssland, USA och Nato”.
  ”Kina stöder Frankrike och Tyskland att gå vidare i enlighet med Europas egna intressen, överväga Europas varaktiga säkerhet, hålla fast vid strategiskt oberoende och främja byggandet av en balanserad, effektiv och hållbar europeisk säkerhetsram”, betonade han. Xi.
  På måndagen uttalade Kinas utrikesminister Wang Yi att Peking är villig att fortsätta spela en konstruktiv roll i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina. I slutet av förra veckan hade utrikesministern ett telefonsamtal med USA:s utrikesminister Antony Blinken och betonade att hans land motsätter sig eskaleringen av krisen i Ukraina och försöken att elda upp den. Han noterade att Ukrainakrisen endast kan lösas genom dialog och förhandlingar.

 2. Inte mycket för mig att kommentera.
  Allt står i inlägget ovan.
  Verkligen intressant läsning.

  Vad nytt är enligt SVT Public Service att Venezuela med dess oljereserver nu ånyå blir aktuella.
  USA ämnar släppa på sanktionerna mot Venezuela som i sin tur släppt två amerikaner fria från landets fängelser.

  Så klart det är ett tillfälle för Venezuela att få fart på en stagnerad ekonomi men samtidigt konkurrerar de nu med Ryssland.
  Ett Ryssland som jag trodde var bundis med Venezuela.
  Så frågan jag ställer här är, gör Maduro rätt att närma sig den ideologiska fienden USA?

  Börjar ideologiska få allt mindre betydelse förutom en pockande och aggressiv liberaldemokrati med det slutgiltiga målet att erövra världen?
  Vart skulle här Venezuela vara emot då de i princip är vilket vänsterpolitiskt land som helst?
  Ryssland tror jag är emot, kanske den sista kämpen och en verklig tuff sådan som inte tänker kompromissa bort sin kultur och sina traditioner?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-i-mote-med-maduro-amerikaner-slappta

  • Kanske inser förespråkarna för den globala liberala diktaturen att de gått fram för fort? Ukraina som språngbräda mot Ryssland tyckte nog globalisterna var en lysande plan men den verkar inte fungera! Motståndet mot den globala diktaturen växer även i västvärlden, problemet är att folk har svårt att se genom propagandan vad som verkligen står på spel! Jag tror knappast att länder som Indien, Kina kommer att bli lätta att övertyga om globalismens ambitioner och ”välsignelser” för deras del.

  • Kul om Venezuela avtalar med USA att få betalt för sina naturresurser i rubel, då visar de verkligen att de är den bästa bundis med Ryssland

  • Helt plötsligt är nu Maduro chef igen. Jag tror Maduro och Venezuela är tillräckligt smarta för att inte förledas av USA. Dom vet, och har erfarit att USA inte är att lita på. Jag tror inte det blir någon enkel och lätt lösning för USA, som nu uppenbart är hotat, för ovanlighetens skull.

 3. Framgång för Ryssland? Tusentals egna soldater dödade. Tusentals civila ukrainare slaktade genom artilleribeskjutning och terrorbombning. Rasering av infrastruktur i Ukraina. Demonstration av egen militär inkompetens. Kallar du det framgång?

  • Jag förstår! Du hade föredragit ett omänskligt blitz-krig med Ukraina i ruiner. Nu försöker man bevara både civilbefolkning och infrastrukturer som inte är militära, man ordnar med humanitära korridorer och försöker förhandla fram fred. Om man raserar Ukraina, blir det Ryssland som får bygga upp landet . Massor av ryssar där som inte ens är ryssar från Ukraina utan bara ryssar. Nazis däremot skonar ingen, de använder sig av civila som mänskliga sköldar och stoppar de humanitära korridorerna. Fortsätter att skjuta mot Donbass , negrävda i något stort dike därbakom. 3 borgmästare som ville ordna med humanitära korridorer avrättade, fredsförhandlare avrättad. Civila män som försöker fly tvingas in i armen eller skjuts på plats om de inte kan köpa sig fria. 13 eller ännu fler hemliga biolab som finanserats av pentagon upptäckta. Bevisen samlas på hög om vem som bär skulden för allt detta. Vänta du bara!

  • Beror på. Ta även med i jämförelsen de många tusentals Azovbataljonen slaktat, och och skulle komma att slakta om dom fått fortsätta, och det folkmord som genomfördes i Ukraina. Det var inte någon fråga om militär inkompetens, så har det framställts i USA propagandan, det var i motsats fråga om stor militär kompetens att skona civila och gå mycket försiktigt och systematiskt fram. Kina har inte tillämpat den amerikanska McArthur metoden. Döda allt som står i vägen. Denna militära operation är i princip densamma som Sovjet genomförde mot nazisterna i Tyskland 1945. Kanske tycker du att även Sovjet då skulle ha åkt hem och låtit nazisterna hållas.

 4. Triumf är nog inte det rätta ordet. Jag tror att de flesta ryssar, soldater inkluderat, känner skam och ångest inför framtiden.
  Oavsett om Ryssland skulle vinna kriget är landet paria för en lång tid framöver. Nu är jag inte längre så säker på att Ryssland verkligen kommer att vinna kriget. Ryssland har förlorat ofantliga mängder med materiel och att hålla intagna städer och mark kommer att binda mycket personal och resurser, vilket man inte längre har.
  Nu kommer dessutom töväder vilket kommer att gynna försvararna samt att mer och mer resurser strömmar in från andra länder.
  Tyvärr börjar ryssarna i sin desperation att använda terror mot civilbefolkningen som förhandlingsvapen, vilket kanske är det mest effektiva vapen de har kvar.

  • Är du säker på att det inte är Trumps eller Obamas Tomahawk? De brukar jo landa på folksamlingar och gillar särskilt bröllopsfester och begravningståg. Bättre att du ha ordentligt koll annars är risken att du liksom framstår son rabiat imperiets ekokammare

 5. Ryssland håller ställningarna. Det är ju inte några fler tyngre strider sedan förra veckan. Snabbt alla glömmer allt propagandan och desinformationen och korsningståget det varit mot Ryssland i 8år DAGLIGEN. Ryssland stoppade direkta hotet mot Donbass regionen genom denna militära insatsen,när man erkände Luhansk och Donetsk efter 8år. Det varit även dagligen vapenstillestånd så civila ska kunna lämna om dom vill. Så nej, Ryssland vill inte besitta hela Ukraina,och man har sedan länge sedan framfört sina krav. Man låtsas av dagliga propagandan som att Ryssland invaderat hela Ukraina,för att ta hela landet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here