Debatt i DN igår om Ukraina, med tillägg

12
1865
Putin i maj 2018. Bild från Wikimedia.

 

Kanske blir någon läsare besviken av att detta bara handlar om en debatt jag hade igår under ”Ifrågasätt” i DN efter en artikel av Michael Winiarski: Putins krav visar ingen kompromissvilja

Innehållet av Winiarski är som förväntat.

Jag skrev igår förmiddag; ”Nej Ukraina lär inte gå med på dessa krav och Rysslands angrepp fördöms av fredsorganisationer vilket är självklart. En jämförelse med tillkomsten av Kosovos tillkomst är relevant. Erkännandet föregicks av Natos flygbombningar av Serbien 1999 under elva veckor med tusentals dödade. Bombningen skedde utan säkerhetsrådets godkännande, följde inte bestämmelserna i FN-stadgan och var följaktligen en grov kränkning av internationell rätt. Medförde att Serbiens president Milosevic, som motsatte sig Kosovos självständighet (Kosovo var en del av Serbien), ställdes inför rätta i Hagg. Till slut frikändes han. Journalisten skriver ”…

Putins påstående att den ryskspråkige judiske Zelenskyj är ”nazist”? Putin har mig veterligen inte påstått att Zelensky är ”nazist”.  Men tolerans för och inflytande av neonazism (av helt annat slag än vad SD beskylls för) är tydligt. Pronazistiska Azovbataljonen är en enhet i Ukrainas arme och har pronazistiska symboler. Framträdande Azov-anknutna Yarosh är nu officiell rådgivare till Ukrainas ÖB. Man hyllar och har inrättat helgdag samt rest nya statyer över naziallierade Bandera, ledare i OUN, som dödade tiotusentals judar. De nya statyerna har rapporterats av Sten Sjöholm på Sveriges Radio och av Ab bl.a. Azov har kraftfullt bekämpat landsmännen i Donetsk och Luhansk och är uttalat anti-rysk. Zelensky har tilldelat chefen för Högra Sektorn Dmytro Kotsyubaylo utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”.”

Fått sex kommentarer.

Kommentatorn TÖ skrev igår: Jag har en alternativ kravlista till Putins: – Ryssland upphör omedelbart och villkorslöst sin militära invasion och avlägsnar sina trupper från ukrainskt territorium.
– Ryssland betalar krigsskadestånd till Ukraina för förstörelsen av städer och infrastruktur samt all död och lidande de skapat.
– Putin avgår och inställer sig i Haag för rättegång gällande krigsförbrytelser begångna av ryska styrkor i Ukraina. Uppfylls kraven ovan så kommer Väst överväga att gradvis ta bort de nuvarande ekonomiska sanktionerna. Det tycker jag är en rimlig och rättvis lösning på den nuvarande konflikten.

Min svarskommentar:
Då är du förstås beredd på motsvarande behandling av USA:s presidenter Bush, Obama, Trump och nu Biden för mycket större förstörelse i brutalare, oprovocerade krig som krävt över 2 miljoner dödade, skadat miljoner och drivit över 12 miljoner människor på flykt? I länder som ej hotade USA och som ej hade militärallianser som hotade USA. USA kontrollerar uppemot 25 % av Syriens yta – fast pressen tiger om det för det mesta.

Anders Åberg, läsare och kommentator på bloggen kom nyss med ny kommentar:
Oron över nazisterna är klart befogad. Dom beväpnas och backas upp av väst och sannolikt står dom för dom 7-8 år av artilleri och drönarkrig mot folket i Donbass som är den formella anledningen till Rysslands attack. Nazister bryr sig nog inte så mycket om sitt opinionsläge, så en av dom stora frågorna är om det faktiskt förelåg en risk för att dom skulle ta över makten i Ukraina?
Om svaret på den frågan är ja, så hamnar hela konflikten i ett annat ljus. Mest sannolikt är väl däremot att svaret är nej. T.om. USA skulle nog vända sig emot Ukraina i det läget.
Helt säker känner jag mig dock inte.

Putins prat om att denazifiera Ukraina får därför tillsvidare anses som ett svepskäl för att legitimera invasionen.
Den verkliga anledningen är nog insikten om att väst aldrig kommer att sluta hota och demonisera Ryssland, plus att Putin nu, med stöd av Kina känner sig stark nog att sätta ner foten.
Detta då inte sagt som ett försvar för invasionen

Föregående artikelHur Ukrainas president Zelenskij slöt fred med nynazistiska paramilitärer – ursäktar inte kriget
Nästa artikelLäget i Ukraina idag – framgång för Ryssland??!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Punkten om att denazifera verkar vara en punkt för oss i västvärlden som är svår att ta till sig.
  I tidigare poster har vi lyft fram köpmannen i Kiev som en källa vad som pågår i Ukriana och informationen han förmedlar till oss tycks för mig vara så tillförlitlig som någon information någonsin kan bli.
  Här är en youtube link där han säger att Zelenskij är en marionett och dockmästaren är Igor Kolomoisky.
  Med denna person identifierad som ledare för det Ukrinska folket är det inte längre ett problem att se logiken bakom kravet på att ledningen måste bli avnaztiferad.

  https://www.youtube.com/watch?v=j7NTLZDd4tc

  • Sovjetunionen var en slags socialistisk stat, långt ifrån kommunism. Därom råder nog tämligen stor enighet. Skrivit en del om detta. Utdrag från bloggartiklar och diskussion av mig i DN.

   Sovjetunionen under mellankrigstiden – historien skrivs om nu.
   30 år efter Sovjetunionens upplösning – förspel och följder.

   Medellivslängden ökade bra efter Oktoberrevolution. Den var i Sovjet – Ryska kejsardömet – år 1880 27,7 år; 1900 32,4 år; 1930 42,9 år och 1950 64,0 år. Enligt den grundbok i historia på A-nivå som länge dominerat vid svenska universitet, McKay et al, A History of World Societies var de industriella framstegen i Stalins Sovjet ”indeed, quite spectacular”. Mellan 1928 och 1937 femfaldigades produktionen. ”Inget annat stort land hade någonsin uppnått en så snabb ekonomisk industriell tillväxt.”
   Under Sovjets 1930-tal skedde alfabetiseringen av de illitterata massorna, införandet av ålderspension, fri hälsovård, fri utbildning, daghem och rätt till arbete. Reformer för köns jämställdhet.
   Sovjet bli huvudkraften i segern över nazimen och fortsatta att utvecklas, trots 20 milj. döda i Världskriget. Vad skriver Memorial om det?
   Utrensningarna i Sovjetunionen under senare delen av 1930-talet med c:a 700 000 döda var förstås helt oacceptabla. Den sifferintresserad kan notera att kolonialisatörerna och USA dödade tiotals miljoner indianer och att USA:s krig detta millenium har dödat 3 miljoner, dess krig efter Andra Världskriget över 20 miljoner människor.
   Sovjets fall resulterade i en väldig ekonomisk kris med 50 % minskning av BNP och sänkt medellivslängd mellan 1990-1995.

   Inget nämns om den förfärliga ekonomiska effekten av Sovjetunionens fall och införandet av ”chockterapin” under stort inflytande av USA och ekonomer som Anders Åslund och Jeffrey Sachs, vilket senare tog avstånd från detta. Detta resulterade i en väldig ekonomisk kris med 50 % minskning av både BNP och industriproduktionen mellan 1990-1995. En grupp män utan egna tillgångar, ”oligarkerna”, kunde med stöd av pengar utifrån bli mycket rika och förde sedan enorma tillgångar som arbetats ihop av andra ut ur landet, allt med aktivt stöd av bl.a. USA:s vice finansminister Summers. Jeltsins egen familj blev mycket rik. Oligarker flyttade miljarder ut ur landet. Fattigdomen ökade från 1,5 % i slutet av Sovjettiden till 39-49 % i mitten av 1993. * 1992 levde 1/3 under existensminimum. Putin tog itu med allt detta. Rysslands självständighet ökade tydligt och Väst minskade.
   Kommentar 2: Artikeln har mycket stora brister. Vänligen läs min separata kommentar nyss. Och nedan:
   1989, före de ekonomiska reformerna, levde 2 miljoner i Ryssland på mindre än 4 dollar om dagen, medan antalet i mitten av 1990-talet uppgick till 74 miljoner enligt Världsbanken och 25 % levde i akut fattigdom.
   Den synnerligen ansedda medicinska tidskriften Lancet rapporterade 2009 att dödligheten ökade och att medellivslängden minskade i de flesta post-socialistiska länder i Europa i början av 1990-talet. Man fann att massprivatiseringsprogrammen (överföring av minst 25 % av stora statligt ägda företag till den privata sektorn inom 2 år) var förenade med en ökning av dödligheten bland vuxna män med 13 %. Detta genomfördes snabbast och mest genomgripande i Ryssland, där också dödligheten ökade mest.
   67 % av ryssarna ansåg i en folkomröstning 1992 att arbetarkollektiv var det bästa sättet att privatisera och 79 % ansåg att full sysselsättning var en nyckelfråga. President Clinton i USA beskrev dock Jeltsin positivt som en hängiven reformator. Parlamentet presenterade våren 1993 en budget som inte uppfyllde IMF:s krav på hård åtstramning (ja bara knappt 50 % var ju fattiga), och det läckte ut att IMF skulle dra tillbaka ett utlovat stort lån.
   Uppmuntrad av USA och andra västmakter beordrade Jeltsin beordrade militären att storma parlamentsbyggnaden hösten 1993. Under en dag dödades omkring 500-3000 människor och 1000 sårades. (Uppgifterna varierar).

  • https://russian.rt.com/ussr/article/973236-donbass-rossiya-specoperaciya-sankcii-ukraina
   Det går går strikt enligt planen.
   Zakharova om framstegen i Rysslands specialoperation i Ukraina.
   Den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, Maria Zakharova, sa att den speciella militära operationen av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina ”går strikt enligt den planerade planen.” Enligt henne måste man i samband med desinformation påminna om att uppgifterna för den särskilda operationen inte inkluderar ockupationen av Ukraina, förstörelsen av dess statskap och störtandet av den nuvarande regeringen. Den speciella operation som genomförs på Ukrainas territorium är inte riktad mot civilbefolkningen, betonade representanten för det ryska utrikesministeriet.

   Maria Zakharova betonade att syftet med Ryska federationens särskilda operation är att skydda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, demilitarisera och denazifiera Ukraina, samt att eliminera det militära hotet mot Ryssland som härrör från ukrainskt territorium i samband med dess utveckling av Nato-länder. .
   Enligt diplomaten förväntar sig den ryska sidan att ett mer betydande steg framåt kommer att tas vid nästa förhandlingsrundor med Ukraina.
   ”Ryssland har aldrig hotat alliansen och hotar inte nu, medan Ryssland inte kan annat än reagera på Natos konfrontationskurs”, sa Zakharova under en briefing. Ingen av Nato-medlemmarna överväger möjligheten av en konflikt med Ryssland .

  • Tyvärr, tyvärr, fungerar propaganda offensiverna som enligt Tredje Rikets modell ganska bra fortfarande. Vi kan bäst motverka dom på bloggarna.

 2. Avnazifiering har jag uppfattat som beslutet att bekämpa Azovbataillion som är den ukrainska armeens spjutspets mot Donbassrepublikerna. Att Selenskiregeringen använder sig av den gör inte Selenski till faschist, utan de används sen 8 år till angrepp mot Donbass. Selenski gav ut ett dekret i mars 2021 som utgör beslutet att med militären hämta tillbaka Donbass och Krim. Spjutspetsen Azov bataillionen används med detta syfte.

 3. Jag vill också ha SputnikNews och RT och blivit irriterad nu efter att inte kunnat komma in på 4e dygnet idag. Testat upprepat och försökt komma in på RT utan att lyckats fortfarande,från helgen nu. Åt skogen med DN så bedrövliga dom varit dessa 8åren. DN är katastrofalt dåliga, propagandan och desinformation som funnits där saknar motstycke. Ständiga spekulationer som varit djupt störande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here