Hur Ukrainas president Zelenskij slöt fred med nynazistiska paramilitärer – ursäktar inte kriget

2
3397

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Artikeln av Alexander Rubinstein och Max Blumenthal har publicerats i början på mars på / The Grayzone

How Ukraine’s Jewish president Zelensky made peace with neo-Nazi paramilitaries on front lines of war with Russia

Bilden (https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/03/Zelensky-Kotsyubaylo-696×353.jpeg) visar hur Zelensky tilldelar chefen för Högra Sektorn Dmytro Kotsyubaylo utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”.

Ingress: Inget står i våra etablerade media om nynazismen i Ukraina. Sveriges regering öser galla över högerinriktade socialkonservativa, invandrarfientliga (utom då det gäller Ukraina) SD med ibland antydningar om neonazism. Öser också – skattemedel- över Ukraina där högerextremismm och nynazism är ett mycket större problem. Men man tiger om det.

Artikeln gör inte gällande att Zelensky eller han regering är nazistisk. Man kan tolka den på olika sätt. En tolkning är att Zelensky inte mäktat att stoppa upp pronazismen.

 

Detta ursäktar på intet sätt Rysslands angrepp på Ukraina

__________________________________________________________

Hur Ukrainas judiska president Zelenskij slöt fred med nynazistiska paramilitärer vid frontlinjen i krig med Ryssland

Medan västerländska medier använder Volodymyr Zelenskys judiska arv för att förneka anklagelser om nazistiskt inflytande i Ukraina, har presidenten gett efter för nynazistiska styrkor och är nu beroende av dem som kämpar vid frontlinjen.

Tillbaka i oktober 2019, när kriget i östra Ukraina drog ut på tiden, reste den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky till Zolote, en stad mitt i den ”grå zonen” i Donbas, där mer än 14 000 människor har dödats, huvudsakligen på den pro-ryska sidan. Där träffade presidenten de hårdnackade veteranerna från högerextrema paramilitära enheter, som kämpade mot separatisterna bara någon mil bort.

Vald till president på en plattform för nedtrappning av fientligheterna med Ryssland, var Zelenskij fast besluten att genomdriva den så kallade Steinmeier-formeln, som utarbetats av den dåvarande tyske utrikesministern Walter Steinmeier, och som påkallade val i de rysktalande regionerna Donetsk och Lugansk.

I en konfrontation ansikte mot ansikte med militanter från den nynazistiska Azovbataljonen, som hade inlett en kampanj för att sabotera fredsinitiativet, kallat ”Nej till kapitulation”, mötte Zelenskij en mur av envist motstånd.

Med vädjanden om att lämna frontlinjerna bestämt avvisade, kollapsade Zelensky framför kameran. ”Jag är det här landets president. Jag är 41 år gammal. Jag är ingen förlorare. Jag kom till er och sa åt er: avlägsna vapnen, ” bönföll Zelensky krigarna.

 

 

När videon av den stormiga konfrontationen spreds över ukrainska sociala mediakanaler, blev Zelensky mål för en ilsken motreaktion.

Andriy Biletsky. Bild: Wikipedia.

Andriy Biletsky, den stolte fascistiska ledaren för Azov-bataljonen, som en gång lovade att ”leda de vita raserna i världen i ett sista korståg” mot judeledda Untermenschen”, lovade att föra tusentals krigare till Zolote om Zelensky fortsatte att pressa på. Samtidigt fantiserade en parlamentsledamot från den tidigare ukrainska presidenten, Petro Porosjenkos, parti öppet om att Zelenskij skulle sprängas i bitar av militanternas granater.

Även om Zelenskij uppnådde en mindre nedtrappning, eskalerade de nynazistiska paramilitärerna sin ”Ingen kapitulation”-kampanj. Och inom några månader började striderna eskalera igen i Zolote, vilket utlöste en ny cykel av brott mot Minskavtalet.

Vid det här laget hade Azov formellt inlemmats i den ukrainska militären, och gatuvaktsavdelningen, känd som the National Corps, var utplacerad över hela landet, under överinseende av det ukrainska inrikesministeriet och bredvid den nationella polisen. I december 2021 delade Zelensky ut priset ”Ukrainas hjälte” till en ledare för den fascistiska högersektorn vid en ceremoni i det ukrainska parlamentet.

En fullskalig konflikt med Ryssland närmade sig och avståndet mellan Zelenskij och de extremistiska paramilitärerna minskade snabbt.

Den 24 februari i år, när den ryske presidenten Vladimir Putin skickade trupper till ukrainskt territorium på ett uttalat uppdrag att ”demilitarisera och denazifiera” landet, gav sig amerikanska medier ut på ett särskilt uppdrag: att förneka de nynazistiska paramilitära styrkornas makt över landets militära och politiska sfär. Som den amerikanska regeringsfinansierade National Public Radio envist hävdade, ”Putins tal [om avnazifiering] är stötande och faktiskt felaktigt.”

I sitt försök att avlänka från nazismens inflytande i det moderna Ukraina, har amerikanska medier hittat sitt mest effektiva PR-verktyg i figuren Zelenskij, en före detta tv-stjärna och komiker med judisk bakgrund. Det är en roll skådespelaren som blev politiker ivrigt har tagit på sig.

Men som vi kommer att se har Zelenskij inte bara gett efter för nynazisterna mitt ibland honom, han har anförtrott dem en frontlinjeroll i sitt lands krig mot pro-ryska och ryska styrkor.

Presidentens judendom som PR-verktyg för västerländsk media

Timmarna före president Putins tal den 24 februari som förklarade avnazifiering som ett mål för ryska operationer, frågade Ukrainas president Volodymyr Zelensky ”hur ett folk som förlorade åtta miljoner av sin antinazistiska befolkning skulle kunna stödja nazismen”, enligt BBC.

Uppvuxen i en icke-religiös judisk familj i Sovjetunionen på 1980-talet, har Zelensky tidigare bagatelliserat sitt judiska arv. ”Det faktum att jag är jude når knappt tjugonde plats på min långa lista över misstag”, skämtade han under en intervju 2019, där han vägrade att gå in på detaljer om sin religiösa bakgrund.

I dag, medan ryska trupper kämpar vid städer som Mariupol, som faktiskt är under kontroll av Azovbataljonen, skäms Zelenskij inte längre för att åberopa sin judendom. ”Hur skulle jag kunna vara nazist?” undrade han högt under ett offentligt tal. För amerikansk media, som är engagerad i ett omfattande informationskrig mot Ryssland, har presidentens judiska bakgrund blivit ett viktigt PR-verktyg.

 

Sköld mot anklagelser om utbredd nazism i Ukraina finns nedan (se potpurri ovan i videon):

 

 • PBS NewsHour bemötte Putins kommentarer om avnazifiering med: ”trots att president Volodymyr Zelensky är jude och hans farfars farbröder dog i Förintelsen.”
 • På Fox & Friends förklarade den förre CIA-officeren Dan Hoffman att ”det är hyckleriets höjdpunkt att få den ukrainska nationen avnazifierad – trots allt är deras president judisk”.
 • På MSNBC sa den demokratiske senatorn från Virginia, Mark Warner, att Putins terminologi, upprörande och äcklig som den är – ’avnazifiera’ där du ärligt talat har en judisk president i Mr. Zelensky. Den här killen [Putin] är stadd på sin egen variant av personlig jihad, för att återställa Storryssland.”
 • Den republikanska senatorn Marsha Blackburn sa till Fox Business, att hon ”har blivit imponerad av president Zelensky och hur han har stått upp”. Och för Putin att gå ut och säga ”vi ska denazifiera” och Zelenskij är jude.”
 • I en intervju med CNN:s Wolf Blitzer fördömde general John Allen Putins användning av termen ”de-nazifiera” medan nyhetsmannen och före detta israelisk lobbyisten skakade på huvudet i avsky. I en separat intervju med Blitzer, beklagade den så kallade ”Ukraina whistleblower” och Ukrainafödde Alexander Vindman, att påståendet är ”uppenbarligen absurt, det finns verkligen ingen orsak… du påpekade att Volodymyr Zelensky är judisk… den judiska gemenskapen [är ] omfamnade. Det är centralt i landet, och det finns ingenting om den här nazistiska historien, den här fascistiska historien. Det är fabricerat som en förevändning.”

Bakom bolagsmedias spinn ligger den komplexa och allt tätare relation Zelenskys administration har haft med de nynazistiska krafter, som innehar viktiga militära och politiska positioner i den ukrainska staten, och den makt dessa öppna fascister har haft alltsedan Washington installerade en västorienterad regim genom en kupp 2014.

Igor Kolomoyskyi- Av Справедливість. Анна БезуликГол. режисер Андрій Дончик, режисер Темур Гоголадзе, гол. оператор Ігор Іванов, оператори Андрій Онопрієнко, Микола Терехов, Роман Чумак, Олексій Іллічевський, Володимир Якименко, Мохаммад Норузі Валуджаї, Олександр Нарожний, Сергій Єлізар’єв – Справедливість 25.01.2013 Повна версія (Creative Commons – Attribution), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25185840

Faktum är att Zelenskys främsta ekonomiska uppbackare, den ukrainske judiske oligarken Igor Kolomoisky, har varit en viktig sponsor för den nynazistiska Azovbataljonen och andra extremistiska miliser.

Azovbataljonen

 

Med stöd av Zelenskys ledande finansiär släpper nynazistiska militanter lös en våg av hot

Azovbataljonen, som ingår i det ukrainska nationalgardet, anses vara den mest ideologiskt nitiska och militärt motiverade enheten som kämpar mot pro-ryska separatister i den östra Donbass-regionen.

Med nazistiskt inspirerade Wolfsangel-beteckningar på krigares uniformer, och som har fotograferats med nazistiska SS-symboler på sina hjälmar, är Azov ”känd för sin koppling till nynazistisk ideologi” och tros ha deltagit i utbildningen och radikaliseringen av USA-baserade white supremacy-organisationer”, enligt ett FBI-åtal mot flera amerikanska vita nationalister, som reste till Kiev för att träna med Azov.

Igor Kolomoisky, en ukrainsk energibaron av judisk härkomst, har varit Azovs toppfinansiär alltsedan dess bildande 2014. Han har också finansierat privata miliser som Dnipro- och Aidar-bataljonerna, och har anställt dem som en personlig vaktstyrka för att skydda hans finansiella intressen.

2019 framträdde Kolomoisky som främste sponsor av Zelenskijs presidentvalskampanj. Även om Zelensky gjorde anti-korruption till sin signaturfråga, avslöjade Pandora Papers att han och medlemmar i hans inre krets, gömde undan stora betalningar från Kolomoisky i ett skumt nätverk av offshore-konton.

När Zelensky tillträdde i maj 2019 behöll Azovbataljonen de facto kontrollen över den strategiska sydöstra hamnstaden Mariupol och dess omgivande byar. Som Open Democracy noterade: ”Azov har verkligen etablerat politisk kontroll över Mariupols gator. För att behålla denna kontroll måste de reagera våldsamt på alla offentliga händelser som avviker tillräckligt mycket från deras politiska agenda, även om detta inte är officiellt.”

Azovs attacker i Mariupol har bland annat inkluderat attacker mot ”feminister och liberaler”, som marscherade på internationella kvinnodagen.

I mars 2019 attackerade medlemmar av Azovbataljonens nationella kår Viktor Medvedchuks hem, den ledande oppositionspolitikern i Ukraina, och anklagade honom för förräderi på grund av hans vänskapliga förhållande till Vladimir Putin, gudfadern till Medvedchuks dotter.

Zelenskys administration eskalerade attacken mot Medvedchuk, genom att i februari 2021 stänga ner flera medier som han kontrollerade, med öppet godkännande från det amerikanska utrikesdepartementet och fängslade oppositionsledaren för förräderi tre månader senare. Zelenskij motiverade sitt agerande med att han var tvungen att ”kämpa mot faran för rysk aggression på informationsarenan”.

Därefter, i augusti 2020, öppnade Azov National Corps eld mot en buss som transporterade medlemmar från Medvedchuks parti, Patriots for Life, och skadade flera med gummiklädda stålkulor.

Zelensky misslyckades med att tygla nynazisterna vilket slutade med att han samarbetar med dem

Efter hans misslyckade försök att demobilisera nynazistiska militanter i staden Zolote i oktober 2019, inbjöd Zelensky krigarna till sitt bord och berättade för reportrar: ”Jag träffade veteraner i går. Alla var där – National Corps, Azov och alla andra.”

Under Maidans ”Revolution for Dignity”, som avsatte Ukrainas valda president 2014, tog C14-aktivister över Kievs stadshus och klädde väggarna med nynazistiska insignier, innan de tog sin tillflykt till den kanadensiska ambassaden.

Som varande den tidigare ungdomsflygeln i det ultranationalistiska partiet Svoboda, verkar C14 ta sitt namn från den amerikanske nynazistledaren David Lanes ökända 14 ord: ”We must secure the existence of our people and a future for white children.” (Vi måste säkerställa vårt folks existens och en framtid för vita barn, ö.a.) .

Genom att erbjuda sig att begå spektakulära våldshandlingar på uppdrag av alla som är villiga att betala, har huliganerna främjat en vänskaplig relation med olika styrande organ och mäktiga eliter i hela Ukraina.

Det nynazistiska gänget C14 erbjuder sig att begå våldshandlingar mot betalning: «C14 fungerar för dig. Hjälp oss att hålla oss flytande så hjälper vi dig. För vanliga givare har vi en låda för önskemål.

Vilka av dina fiender vill du göra livet svårt för? Vi kommer att försöka göra det.”

En Reuters-rapport från mars 2018 uppgav att ”C14 och Kievs stadsregering nyligen undertecknade ett avtal som tillåter C14 att etablera en” kommunal vakt ”för att patrullera gatorna”, vilket faktiskt gav dem statligt godkännande att genomföra pogromer.

Som The Grayzone rapporterade ledde C14 en razzia för att ”städa undan” romer från Kievs järnvägsstation, i samarbete med Kiev-polisen.

Denna aktivitet godkändes, inte bara av staden Kievs regering, den amerikanska regeringen såg inga problem med det och var värd för Bondar vid en officiell amerikansk statlig institution i Kiev, där han skröt med pogromerna. C14 fortsatte att ta emot statlig finansiering under hela 2018 för ”nationell-patriotisk utbildning.”

Karas har hävdat att den ukrainska säkerhetstjänsten skulle ”föra vidare” information om pro-separatistiska demonstrationer ”inte bara [till] oss, utan även till Azov, the Right Sector och så vidare.”

”I allmänhet arbetar deputerade från alla fraktioner, nationalgardet, den ukrainska säkerhetstjänsten och inrikesministeriet för oss. Det är så vi kan skämta, sa Karas.

Under 2019 stärkte Zelensky och hans administration sina band med ultranationalistiska element i hela Ukraina.

Förre premiärministern Oleksiy Honcharuk på scenen på den nynazistiska ”Veterans Strong”-konserten.

Efter att premiärministern deltagit i en nynazistisk konsert hedrar Zelenskij ledaren för Right Sector

Bara några dagar efter Zelenskys möte med Karas och andra nynazistiska ledare i november 2019, dök Oleksiy Honcharuk – då premiärminister och biträdande chef för Zelenskys presidentkansli – upp på scenen vid en nynazistisk konsert, organiserad av C14-figuren och mordmisstänkte Andriy Medvedko.

Zelenskys minister för veteranfrågor inte bara deltog i konserten, som innehöll flera antisemitiska metalband, hon marknadsförde också konserten på Facebook.

Också under 2019 försvarade Zelensky den ukrainske fotbollsspelaren Roman Zolzulya mot spanska fans, som hånade honom som en ”nazist”. Zolzulya hade poserat bredvid bilder på andra världskrigets nazistiska kollaboratör, Stepan Bandera, och stödde öppet Azovbataljonen. Zelenskij svarade på kontroversen genom att proklamera att hela Ukraina stödde Zolzulya, och beskrev honom som ”inte bara en cool fotbollsspelare, utan en sann patriot.”

 

 

I november 2021 meddelade en av Ukrainas mest framstående ultranationalistiska milismän, Dmytro Yarosh, att han hade utsetts till rådgivare till överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor. Yarosh, som är en uttalad anhängare till den nazistiska kollaboratören Bandera, ledde det konservativa partiet från 2013 till 2015, och lovade att leda ”avrusifieringen” av Ukraina.

Yarosh och Ukrainas ÖB.

En månad senare, när kriget med Ryssland närmade sig, tilldelades Right Sector-ledaren, Dmytro Kotsyubaylo, av Zelensky utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”. Kosyubaylo, känd som ”Da Vinci”, håller en varg som husdjur i sin bas vid frontlinjen och skämtar gärna med besökande journalister om att hans krigare ”matar den med benen av rysktalande barn”.

Den ukrainska statsstödda nynazistledaren skryter med sitt inflytande, strax före kriget med Ryssland

Den 5 februari 2022, bara dagar innan det fullskaliga kriget med Ryssland bröt ut, höll Yevhen Karas från den nynazistiska C14 ett eldande, offentligt tal i Kiev, vilket syftade till att lyfta fram vilket inflytande över ukrainsk politik hans organisation och andra som den har.

”HBT- och utländska ambassader säger att ”det fanns inte många nazister i Maidan, kanske ungefär 10 procent var riktiga ideologiska”, sa Karas. ”Om det inte vore för de åtta procenten [av nynazisterna] skulle effektiviteten [av Maidan-kuppen] ha sjunkit med 90 procent.”

Maidans ”Revolution for Dignity” 2014 skulle ha varit en ”gayparad” om det inte varit för den nynazistiska instrumentella rollen, förkunnade han.

Karas fortsatte med att säga att väst beväpnade ukrainska ultranationalister för att ”vi roar oss med att döda.” Han fantiserade också om Balkaniseringen av Ryssland och förklarade att det borde delas upp i ”fem olika” länder.

 

Karas gör nazisthälsning

”Om vi ​​dödas… dog vi medan vi utkämpade ett heligt krig”

När ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari, omringade den ukrainska militären i öster och avancerade mot Kiev, tillkännagav president Zelenskij en nationell mobilisering, som innefattade frigivningen av brottslingar från fängelset, bland vilka fanns anklagade mördare som är eftersökta i Ryssland. Han godkände också utdelandet av vapen till civila, och träningen av dem av hårdföra paramilitärer som Azovbataljonen.

När striderna var på väg samlade Azovs nationella kår hundratals vanliga civila, inklusive farmödrar och barn, för att träna på offentliga torg och varuhus från Kharviv till Kiev till Lviv.

 

 

Den 27 februari publicerade det ukrainska nationalgardets officiella Twitter-konto en video, där ”Azov Fighters” smetade in sina kulor med svinister för att förödmjuka ryska muslimska krigare från Tjetjenien.

En dag senare meddelade Azovbataljonens nationella kår, att Azovbataljonens regionala polis i Charkiv skulle börja använda stadens regionala statliga administrationsbyggnad som försvarshögkvarter. Filmer som publicerades på Telegram dagen efter visar att den Azov-ockuperade byggnaden träffats vid ett ryskt flyganfall.

Förutom att godkänna frigivningen av hårda brottslingar för att gå med i kampen mot Ryssland, har Zelensky beordrat alla män i vapenför ålder (18-60 år, ö.a.) att stanna kvar i landet. Azov-militanter fortsätter att genomdriva politiken, genom att misshandla civila som försöker fly striderna runt Mariupol.

Enligt en grekisk man som bor i Mariupol som nyligen intervjuades av en grekisk nyhetsstation, ”När du försöker lämna staden riskerar du att stöta på en patrull med de ukrainska fascisterna, Azovbataljonen”, sa han och tillade ”de skulle döda mig och de är ansvariga för allt.”

Inspelningar som lagts ut på nätet verkar visa uniformerade medlemmar av en fascistisk ukrainsk milis i Mariupol, som med sina vapen riktade mot invånare på flykt, brutalt drar ut dem ur deras fordon.

 

En annan video filmad vid checkpoints runt Mariupol visade Azovska krigare som skjuter och dödar civila som försöker fly.

 

Den 1 mars ersatte Zelenskij den regionala administratören i Odessa med Maksym Marchenko, en tidigare befälhavare för den högerextrema Aidar-bataljonen, som har anklagats för ett antal krigsförbrytelser i Donbass-regionen.

 

Samtidigt, medan en massiv konvoj av ryska pansarfordon anlände till Kiev, lade Yehven Karas från den nynazistiska C14 upp en video på YouTube inifrån ett fordon som förmodligen bär krigare.

 

”Om vi ​​dödas är det något stort, eftersom det betyder att vi dog medan vi utkämpade ett heligt krig”, utbrast Karas. ”Om vi ​​överlever kommer det att bli ännu bättre! Det är därför jag inte ser någr

Föregående artikelEldupphör och Rysslands aktuella krav
Nästa artikelDebatt i DN igår om Ukraina, med tillägg
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. I artikeln ovan står det: ”Den 5 februari 2022, bara dagar innan det fullskaliga kriget med Ryssland bröt ut, höll Yevhen Karas från den nynazistiska C14 ett eldande, offentligt tal i Kiev, vilket syftade till att lyfta fram vilket inflytande över ukrainsk politik hans organisation och andra som den har.”

  På länken nedan kan man se en bit av hans tal:

  https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DOBntnuYCMA

  Watch Yevhen Karas the leader of Ukraine’s neo-Nazi terror gang C14’s
  Vi får ny enorma mängder vapen av väst, inte för att de tycker om oss, inte för att vi säger att Väst hjälper oss, utan vi är det bästa för dem. Vi tycker att det är kul att döda, vi tycker det är kul att slåss. De ger oss vapen och tänker att de får se vad som händer. Det är också orsaken till den nya alliansen Storbritannien, Polen, Turkiet och Ukraina. Vi är huvudpersonen här då vi har startat ett krig som man inte sett på 60 år. Så tänk nu på hur mycket vapen vi har, hur många veteraner vi har.

  Tänk nu på om Ryssland faller sönder i fem delar, Vi har de flesta ”Javelinas” i Europeiska kontinenten, möjligen har England fler. Tänk då på vilket problem vi kommer att bli för alla de länder som nu skapar problem för oss. Det är vår glädje och vår sorg.
  Detta är inte för att vi vill ansluta oss till Europa. Nej vi är en enormt kraftfull stat, och kommer vi till makten kommer det att bli problem och glädje för hela världen.
  Nej den europeiska familjen har redan kollapsat.
  Det är nya politiska allianser på den nya politiska arenan. Nya politiska utmaningar

  De säger att nazisterna var få på Maidan, men deras effektivitet var oändlig. Utan nazisterna hade effektiviteten minskat med 90%,.Detta var nationalisternas seger.
  utan nationalisterna hade Maidan förvandlats till en Gay parade

 2. Personer var med rätta oerhört upprörda när några hade en hakkorsflagga i en demonstration i Malmö.
  Expressen tog upp det som en stor sak. Expressen tycker tydligen att man i Ukraina får vara nazist och ha nazistiska symboler, och övriga media i Sverige reagerar inte heller över detta.
  I Sverige kan man dömas till fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år.

  Det brott som kan bli aktuellt i detta fallet är hets som folkgrupp som regleras i 16 kap. 8 § Brottsbalken. För att dömas till brottet krävs att tre rekvisit är uppfyllda: 1) Spridande av ett uttalande eller meddelande, 2) som uttrycket hot eller missaktning 3) för en folkgrupp eller annan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, sexuell läggning, trosbekännelse, etnisk eller nationellt ursprung eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

  Straffet för den som döms för hets mot folkgrupp är böter eller fängelse upp till 2 år, eller om brottet anses som grovt till fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år (8 § 2 st brottsbalken).

  I ett köpcentrum i Kiev har nazisterna dekorerat en huvudtrappa med en gigantisk hakkorsflagga, kommentarer i närheten; Ukrainska fascister.

  https://www.timesofisrael.com/staircase-in-ukraine-mall-decorated-with-giant-swastika/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here