Eldupphör och Rysslands aktuella krav

59
2082

 

 

Source: pixabay.com/photo-834192/, CC0 Creative Commons

Ryssland har proklamerat nytt eld upphör kl 8. DN.

Bra! Tycker väl alla!?

Reuters rapporterade igår:

Ryssland har meddelat Ukraina det är redo att omedelbart stoppa militära operationer ”på ett ögonblick” Om Kiev uppfyller vissa krav sade Kreml-talesman Dmitry Peskov på måndagen 7/3.

Dmitry Peskov sa att Moskva krävde att Ukraina upphör med militära handling, ändra sin konstitution till neutralitet, erkänna Krim som ryskt territorium och erkänna republikerna Donetsk och Lugansk som oberoende stater.

Det var det mest explicita ryska uttalandet hittills av de villkor som Ryssland har på Ukraina att stoppa vad det kallar sin ”speciella militära operation”.

Peskov berättade Reuters i en telefonintervju att Ukraina var medveten om villkoren. ”Och de fick höra att allt detta kan stoppas på ett ögonblick.”

Det fanns ingen omedelbar reaktion från den ukrainska sidan.

Ryssland har attackerat Ukraina från norra, öst och söder bl.a. mot Kiev, Kharkiv och hamnen i Mariupol. Den invasion som lanserades den 24 februari, har orsakat den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, provocerade uppror över hela världen och ledde till stora sanktioner mot Moskva.

Kremls talesman insisterade på att Ryssland inte hade några ytterligare territoriella krav på Ukraina och sa att det var ”inte sant” att man krävde att Kiev överlämnas.

”Vi avslutar verkligen demilitariseringen av Ukraina. Vi kommer att slutföra det. Men det viktigaste är att Ukraina upphör med sina militära handlingar. Då kommer ingen att skjuta”, sa han.

I frågan om neutralitet, sade Peskov: ”De borde (”should”) göra ändringar i konstitutionen enligt vilken Ukraina skulle avvisa förslag att ingå i någon block.”

Han tillade: ”Vi har också talat om hur de borde (”should”) erkänna att Krim är ryskt territorium och att de behöver erkänna att Donetsk och Lugansk är oberoende stater. Och det är allt. Då kommer allt att genast sluta.”

Kommentar: Kraven är långtgående, men i linje med de krav som framfördes då angreppet startade, men mer precisa för mig i alla fall. Ukraina kontrollerar inte Krim sedan 8 år tillbaka, och de har nästan lika länge inte heller haft kontroll över utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Ett erkännande av en de facto-situation skulle innebära ett verkligt slut på kriget tror jag.

En jämförelse med tillkomsten av Kosovos tillkomst och behandlingen av Israels ockupation av Syriens Golanhöjder är relevant. Erkännandet av Kosovo och Golanhöjderna – en påminnelse
Erkännandet föregicks av Natos flygbombningar av Serbien 1999 under elva veckor med tusentals dödade.

Bombningen skedde utan säkerhetsrådets godkännande, följde inte bestämmelserna i FN-stadgan och var följaktligen en grov kränkning av internationell rätt. Medförde att Serbiens president Milosevic, som motsatte sig Kosovos självständighet  (Kosovo var en del av Serbien), ställdes inför rätta i Hagg. Till slut frikändes han. Radovan Karadzic fick livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co ställas inför rätta?

Kosovo är en starkt USA-beroende stat, och där har USA en av sina största flygbaser, ”Camp Bondsteel”

Föregående artikelStatliga Russia Today (RT) rapporterar att tusentals gripits i Ryssland för protester ”mot kriget”
Nästa artikelHur Ukrainas president Zelenskij slöt fred med nynazistiska paramilitärer – ursäktar inte kriget
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

59 KOMMENTARER

  • Alla dessa som ropar efter fred, varför sätter man inte press på USA och Ukraina att gå med på Rysslands krav, vilka de flesta anser vara helt rimliga, dessutom delar USA upp andra länder som Irak, nu två delar men skall vara tre delar. Syrien redan uppdelat i tre delar, och helt okej tydligen att Turkiet som står ansvariga för kriget i Syrien får en del enligt USA. Hur det slutar vet vi inte.

   Clare Daly som är fredsaktivist, håller som vanligt ett fantastiskt tal i EU-parlamentet. Där hon ger sin tid de rätta proportionerna, 10% att fördöma kriget i Ukraina och 90 % att fördöma att man inte bryr sig i EU om barn och människor som är lidande i andra krig i världen, där lidandet är ofantligt mycket större, där barn säljs för att familjen skall få mat att äta m.m.
   Hon frågar är de för att de inte är europeer, är de för de inte är vita?
   De måste undra varför deras lidande är så oviktigt.
   Är det för att deras lidande kommer från USA:s vapen och invasion.
   Är det för att beslutet att råna deras lands välfärd kommer från en despotisk USA president

   https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1501271815695515655?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 1. Washington är inte med i ICC, trots det var dom som startade ’domstolen’, så dom o deras krigsenklavkompisar (city,s of london, paris, jeruslem) kommer ’alltid’ att gå fria

 2. Enligt The Saker finns USA med Rysslands lista över länder som är fientliga:Alla EU:s medlemsstater
  The USA
  Australien
  Albanien
  Andorra
  Tjeckien
  Storbritannien (inklusive Jersey, Anguilla, Brittiska Jungfruöarna och Gibraltar)
  Island
  Kanada
  Liechtenstein
  Mikronesien
  Monaco
  Nya Zeeland
  Norge
  Republiken Korea
  San Marino
  Nordmakedonien
  Singapore
  Taiwan
  Ukraina
  Montenegro
  Schweiz
  Japan
  Dags att Sverige börjar ställa krav på Avbryt allt samarbete med krigsalliansen Nato, och SWEXIT…sen återstår att se om Ryssland är berett att godta vår omvändelse under galgen.

 3. USA:s eliter vill ha krig med Ryssland. Det visar man genom att låtsas använda Polen som springpojke för att beväpna Ukraina med stridsflygplan. Om Ryssland förståeligt nog förklarar Polen krig, så dras USA in automatiskt via Natos beryktade artikel 5. Liksom de baltiska staterna, Norge, Danmark och i stort sett hela EU plus Turkiet etc. Och denna ansvarslösa och krigsutlösande ”försvarsallians” vill alltså vår riksdag ansluta oss till! Och om Ryssland skulle förklara Polen krig, varför skulle man inte förklara Sverige, som med berått mod skickar vapen till Ukraina, vapen som är avsedda att döda ryska soldater, krig. Jag hade inte haft någon svårighet att välja med Globalist-Magdalena och Viktor Orban. Orban vägrar skicka vapen till Ukraina och vägrar andra länder att använda Ungern som transitland för vapenleveranser till Ukraina. https://www.youtube.com/watch?v=1PC7DzTRS7A

 4. Det rapporteras nu (8 mars EM) från Kyiv att president Zelenskyj är beredd att förhandla från ukrainsk sida om Krims status liksom Donbass-republikernas tillhörighet.

 5. Men det är helt rimliga krav från Ryssland för fan. Krim finns inget att diskutera ens gått 8år ju. När gäller Luhansk och Donetsk,har ju Minsk Avtalen totalt misslyckats ÅR efter ÅR. Och Ukrainas ledning har upprepat genom åren sagt att man vägrar följa Minsk Avtalet. Någon press har heller ALDRIG MINSTA lilla funnits på Ukraina att fullfölja Minsk Avtalet.Det är dax att efter 8år avsluta detta teater då,och ge dessa deras erkännande. Vad gäller sista frågan om Nato,åt skogen med Nato. Ukraina behöver inte bli medlem i Nato och låta Usa och dess stad EU parkera sina VIDRIGA missiler direkt på ryska gränserna. Fan någon liten respekt får det vara mot Rysslands befolkning. Vägen dit till Nato skulle ändå ta många åratal framåt. Ukraina får förklara sej icke Nato intresserade PUNKT. Dom kan ändå fortsätta ALLA sina övriga sammarbeten med Usa och EU. Dom är ju MASSOR. Dessa är helt rimliga krav efter 8år. Låt oss vara ärliga där,men väst propagandan är riktiga idioter. Åt skogen med Nato. Krim finns inget att diskutera ens längre efter 8år. Och Minsk Avtalet har totalt misslyckats ÅR efter ÅR utan MINSTA lilla press på Ukraina dessa åren,där man även sagt att man vägrar följa Minsk Avtalet. Då återstår att ge dessa Luhansk och Donetsk deras erkännande och få slut på kriget som pågått 8år. Ukraina kan sedan direkt gå vidare och sätta sej i knät på Usa och dess stad EU för alltid i lugn och ro. Ryssland haft rätt sedan förra våren,utan att man lyssnat MINSTA lilla på dom och bara helt avfärdade dom. Västvärlden med Usa,Nato i spetsen,var helt KORKADE veckor efter veckor. Och månader efter månader,ihop med deras VIDRIGA propagandan och desinformationen från förra våren. Detta är helt rimliga krav nu och få slut på eländet nu

  • Bra rutet, Lagerarbetaren. Ryssland har dessutom i decennier försökt föra förhandlingar om att Nato inte ska utvidga sig österut. Under tiden har ingenting hänt, likadant med Minskavtalet II som slöts 2015, förhandlingarna har inte gett någonting och våldet mot Donetsk och Lugansk har bara fortsatt…Att lova förhandla och sen kommer absolut ingenting ut av förhandlingarna, det har varit ett sätt för USA och Nato och marionetten Ukraina att göra saker i smyg. Nu gäller det för oss alla att föra fram vad Ryssland egentligen vill.

 6. Lyssnar våra idiotiska partierna aldrig på politikerna i Usa undrar man. Dessa 8åren har många Usa politiker i båda partierna direkt velat ha krig mot Ryssland. Ryssofobiska och anti-ryska fasonerna ska jag inte ens nämna för det varit även vidrigare än Sveriges. Hur det nu är möjligt. Usa försöker nu genom ”Nato knappen” få övriga med på 3e världskriget,där EU är inkopplat genom Polens VIDRIGA handlingar. Man häpnar när man lyssnar och hör på alla Usa politiker i båda kamrarna,senaten och kongressen. Renodlade livsfarliga idioter är dessa som inte bryr sej att Europa blir utrotade genom kärnvapen,så länge motståndarna är Ryssland

 7. Varför skulle ukrainarna lite på vad Ryssland säger och lovar? Det försäkrades av lille Putte att man inte skulle anfalla Ukraina. Häromdagen säger Rysslands FN-ambassadör (i FN!) att Ryssland beskjuter inte städer i Ukraina. Det är ukrainarna själva som gör det!
  De krav Ryssland ställer är enligt tysk bedömning det samma som kapitulation. Vad hände med kraven på avnazifisering och demilitariseringen? Är kraven bortglömda eller har de blivit oviktiga?
  Rysslands trovärdighet och löften betraktar omvärlden numera med stor skepsis. Ukrainare är övertygade om att allt de säger är lögner.

  • Vet inte… Men jag bara känner på mig att den Ukrainska regimen håller på att förlora stöd från sitt folk.
   Något måste de ju vara att Zeleinsky vill börja kompromissa med Ryssland.
   Om inte resten av regimen, militäter, polis m.m. tyckte detsamma skulle presidenten vara mycket illa ute.
   Hoppas du förstått att här har du inte att göra med styrande som har silkesvantar på sina händer.

  • @H2
   Jo, ryssarna kör med den hårda varianten av Realpolitik. ”Om vi säger att det är sant så är det sant eftersom vi säger det”. Om det stämmer med verkligheten spelar ingen roll.
   En inställning som tyvärr kuggar väldigt dåligt med svensk naivitet.

  • Dom har redan lyssnat på vad USA säger, och det var väl knappast tillförlitligt. Det finns knappast ett enda avtal i historien som USA har respekterat, om det inte gynnat USA, och USA har varit helt öppna med det. USA säger helt öppet att man bara följer avtal som gynnar USA. I motsats har Ryssland en lång meritlista att respektera avtal. Ryssland har bevisat sig pålitligt. Energileveranser har ju bevisligen varit mycket pålitliga. Det trots att Ryssland rent lagligt kan stoppa leveranserna av gas efter att EU bröt Nordstream2 avtalet under USAs påtryckningar, har Ryssland fortsatt. Det är inte Ukraina som beskjuter städer, det är den USA kontrollerade nazistiska Azovbataljonen, som nu bevisligen tar order från USA.

 8. Jag är övertygad för egen del att dagens Putin-styre kommer aldrig kunna återfå minsta internationell trovärdighet. Man har överskridit en klar röd europeisk civilisationslinje genom att bomba sönder hela kvarter inne i staden Charkiv, till och med hela stora gamla alléträd var det vara smärre stammar kvar av.

  Om man försöker vara klarsynt vänstermänniska så leds Ryssland tyvärr av en stöldvänlig politisk klass som inte accepterar opposition och för ett rent ekonomiskt klasskrig mot det egna lönearbetande folket. Den är minst sagt lika reaktionär som den ungerska eller polska konservativa högern. Och den ryska saknar helt självförbättringspotential.

  Jag tror landet Ryssland som diplomatisk och politisk aktör inte kan bli minsta salongsfähig någonsin förrän landet går in i en mer civiliserad post-Putin-epok. Alla mina ryska kontakter och vänner är fullständigt bedrövade, förstörda och helt nedbrutna. Och de känner i sin tur ingen som tycker det som sker är minsta behagligt.

  Det förtar dock inte att vi har olösta säkerhets- och politiska liksom diplomatiska säkerhetsmässiga problem i den här delen av världen, och Washington liksom Nato har inte visat godtagbar förhandlingsvilja gentemot lydelser i internationella traktat och internationell lag – även sett ur det ofattbara att Washington försatt hela kärnvapeninnehavet och rustningsbegränsningar ur spel till ett närmast oacceptabelt laglöst land.

  Nu blir en massa tjuvar och bedragare på rysk mark av med sina yachter, lyxvåningar i Paris och Venedig – och en stackars programledare miste häromdagen flera(!!) palats vid Como-sjön i Norditalien -betalda med pengar han inte jobbat ihop själv, naturligtvis.

  Varför i all världen skall vi upplysta och progressiva vänstermänniskor stå upp för denna bedrövliga och omoraliska gangsterkapitalist klass? Jag finner då inga anledningar alls.

  Ryssland som aktör i världen kan bara återkomma i en post-Putin epok. Det måste stå klart för varje objektiv politisk bedömare, som har något hyfs och sans i kropp och samvete, för den härskande ryska politiska klassen har det då inte.

  • Tyvärr tror jag att bedömningen är riktig. Detta minskar inte min kritik alls mot USA:s imperialism, mot Nato, mot Sveriges starka följsamhet till USA:s aggressiva politik. Ännu viktigare att nu försöka få fram den på lämpligt sätt.

   Jag diskuterade läget kritiskt i Ukraina: Krigets vinnare och förlorare. Vad bör göras?

   Jag känner att jag måste föra fram frågor och åsikter som malar inom mig, nu även nattetid. Förmodar att detta är kontroversiellt bland en del läsare.

   Krigets stora förlorare är Ryssland genom denna folkrättsvidriga attack utan förankring i befolkningen och med  helt orealistiska mål om ”demilitarisation” och ”denazifiering”. Samtidigt som Ryssland uppger att man inte vill ockupera Ukraina. Man kan inte  genomföra ”demilitarisation” och ”denazifiering” efter mycket impopulärt anfallskrig. Och Ryssland saknar resurser för att besätta Ukraina. Dessa motsägelsefulla uttalanden pekar på en gravt felaktig analys av läget i Ukraina och i omvärlden. De mycket hårda sanktionera och kriget drabbar den ryska befolkningen hårt. Protesterna mot Putins och hans regering kommer att öka snabbt i Ryssland. Samtidigt har möjligheterna till att protestera minskat i Ryssland.

   Ryssland blir internationellt en slags pariastat. Väl medveten om att USA:s/Nato:s folkrättsvidriga krig i Mellanöstern och Afghanistan varit mer brutala och dödat mångdubbelt fler och orsakat mycket större förstörelse utan att USA:s anseende påverkats nämvärt i Väst och i en stor del av världen. Ett större brott mot folkrätten. Media och ledande politiker bedömer generellt i USA:s intressen, vilket Ryssland mycket väl vet.

   Sekundärt kan anseendet drabbas för stater som samarbetar med Ryssland som Kina och Syrien.

   Andra förlorare är industrier i andra länder, och andra länder, som drabbas. Det är främst Europa som drabbas (Nordstream 2). Vilket indirekt ger USA-företag en fördel sett i en konkurrenssituation.

   Den stora vinnaren är USA. Dess kritiska syn på Ryssland får ökat stöd, och förutsägelserna om ett ryskt anfall, som många betvivlade, visade sig stämma. Vidare gynnas företag i USA då företag i Europa torde drabbas mer av sanktioner, och då länder söker alternativ till rysk enegiförsörjning i USA. Vinnare är också Nato, EU och krigsindustrin. Inte minst EU som visat stor enighet. Ukrainas president och nazismen är också vinnare, åtminstone för en tid.

   Vad bör göras – en önskelista: _ De två första av 12 punkter.

   1. Ryssland måste dra sig tillbaka helt från Ukraina, och man kan använda en retorik om ”tillräckliga framgångar”, vare sig man själv eller någon annan tror på det.
   2. President Putin kan avgå ganska snart, under ordnade former. Eftersom det var helt fel att starta detta krig, och då han gjort allvarlig felbedömning av läget i Ukraina, av mål för operationen, och av världsopinionen. Kan avgå med motivering att han ”haft förmånen att tjäna moder Ryssland så länge.” Och Putin har gjort värdefulla insatser för Ryssland som är i betydligt bättre skick än då han tog över från Jeltsin för 20 år sedan. Möjligen kommer han annars att avsättas. Landet kan och måste ledas av politiker som fortsätter en nationellt självständig rysk politik och som slår vakt om Rysslands naturresurser och intressen. Detta är skrivet av mig som i många artiklar kritiserat ”Väst” för demonisering av Ryssland. Jag tänker på kampanjerna mot Ryssland för påstått: Russigate, nedskjutning av MH17, mordförsök på avdankade spionen Skripal och på Navalny utan tillräckligt stöd alls.
   • Bedömningen är nog riktig, men det är inte längre så att USA-EU är de exklusiva ”bedömarna” i världen. ”Världen” har redan flyttat österut. I femton år, eller längre, försökte både Ryssland och Kina förhandla, inte bara om Ukraina, och allt USA och EU visade som svar var en knytnäve. Folken i Ukraina utnyttjas som USAs mänskliga sköldar, och de som inte visade sig användbara utsattes för förföljelser och folkutrotning. I praktiken en modern förintelse. Liknande gäller svenskarna. Att Ryssland befolkning drabbas är förstås rätt, det är ju USAs avsikt, USAs traditionella krigsstrategi. Det var precis vad USA försökte tillämpa i länder som Libyen, Syrien, Afghanistan, Jemen, för att inte nämna Xinjiang, Tibet, och Hong Kong. Nu verkar det bli en tydlig bumerangeffekt, där bland annat just Sverige och svenskar istället drabbas allt hårdare. USAs sanktionerings strategi som nu hotar hela det svenska samhället med kollaps. Elpriser, dieselpris, osv kommer att slå mot hela samhället, exporten, tillverkning, matpriser, sjukvård, och social ordning. Glöm aldrig orsaken, USAs sanktioner för krigföring.

  • Glöm samtidigt inte att begreppet ”internationell” är inte längre samma sak som USA, med EU som drabant. Den ”europeiska civilisationslinjen”, alltså den vite mannen som kolonisatörer och erövrare, ”Vit-Makt-Kulturen”, som sätter takt och riktning världen. Vad vi upplever är sönderfallet av denna gamla maktsfär. Kvarteren bombas heller inte av Ryssland, utan av den USA dirigerade Azovbataljonen för att skapa ett falskt intryck. Ryssland har inte angripit civila mål i Ukraina, det är bara den amerikanska propagandamaskinen som sprider fejknyheter. Den ”internationella” världen har redan flytta österut.

 9. Anders Romelsjö och Johan de Naucler kolla på det här, https://twitter.com/theodorus_vii/status/1499740907901534213?s=21
  Va där det som gör er så pessimistiska? Mitt intryck av alla de ryska Facebookvänner jag har stöder helhjärtat Rysslands agerande, och alla Facebookvänner från andra länder med: En kvinna från Syrien berättade att om inte Ryssland hade kommit till Syrien och bombat IS, så hade Syrien aldriug lyckats bli av med dem. Tänk efter det kommer att finnas tusentals vittnen på hur Ryssarna och nazisterna har agerat i Ukraina…Och dessutom Rysslands krav för Eld upphör, ingen enda människa kan sätta sig emot det. Men kolla twittermeddelandet och säg sen hur man ska kunna förhandla med sådana barbarer som inte drar sig för att använda barn och ungdomar precis på samma sätt som Nazityskland gjorde…Berätta vad exakt gör er så pessimistiska?

  • Det är möjligt att min bedömning 1 mars visar sig vara felaktig. Nu har Ryssland preciserat sina krav. Putins uttalanden i början om att demilitarisera och denazifiera Ukraina – utan att besätta landet – var inte alls kloka. Om de nu återgivits korrekt. Ska själv läsa hela Putins tal 24/2. Det finns rapporter att Zelensky är beredd att diskutera kompromisser. Det är tydligt att den mycket stora majoriteten i Krim och Donbass sedan åratal inte vill tillhöra Ukraina. Det skulle kunna vara en lättnad för Ukraina att bli av med dessa problemområden. Lugnare, man skulle kunna satsa mer på den dåliga ekonomin och mindre på militären. Och jag skulle inte bli det minsta förvånad om Ryssland har ett bra ekonomiskt bud till Ukraina i bakfickan – i händelse av att Ryssland helt eller delvis får igenom sina krav. Skulle kunna vara en win-win-situation..

   • Jag tror inte bara Ryssland har ett bra ekonomiskt bud till Ukraina i bakfickan, utan i verkligheten Kina. Ukraina är ju en del av BRI. Därför har Kina hållit sig strategiskt i bakgrunden. Ryssland har i närtid blivit, ”The bad guy” som dränerar träsket, och det öppnar för Kina att bli ”The good guy,” som bygger landet. Kina har ju en gedigen meritlista att utveckla länder, inte bara sitt eget land som lyftes från att ha varit ett av världens fattigaste länder till välstånd, och det enda landet i världen som avskaffat fattigdomen, som är hög både i Sverige och USA. Det är inte bara Kina, utan åtskilliga länder i Afrika och Stilla Havet. Kina är mycket meriterad att lyfta även Ukraina, men stoppklossen mot utveckling, USA, måste bort innan det kan ske. Det är vad vi ser just nu.

     • Ukrainas frihet minskade tydligt efter den USA-stödda statskuppen i Kiev 22/2 2014. Genom ökade förbindelser med andra viktiga stater som Ryssland och Kina så ökar Ukrainas frihetsgrader.

  • Den ryska tjuvklassens politiska styre som nu slutat i ett brutalt angreppskrig mot ett älskat broderfolk -som är helt olagligt enligt FN-stadgan- är över. Den som inte inser detta helt och fullt har helt enkelt inget vare sig medmänskligt humanistiskt eller politiskt omdöme.

   Alla brutna handelsavtal gentemot resten av världen, som med tiden kommer att behöva slutas på nytt i en viss framtid: skall de åka då och förhandla med en isolerad Putin som knappast kan eller törs lämna Ryssland? Ingen kommer att ställa upp på det -inte ens en framtida potentiell fransk president i form av den insnöade Marine LePen.

   Detta Putinsystem är på väg in i samma fålla som drabbade den segrade fascistiske angreppskrigaren Caudillon general Franco i Spanien efter våldets seger året 1939: total isolation, tilltagande inre repression och starkt växande fattigdom. Den unga ryska generationen håller på att gå i taket och kommer med tiden att helt enkelt knäcka Putin-styret.

   Det ryktas för den som läser en intressant artikel i Aftonbladet denna morgon (9 mars) att missnöjet bland medarbetare inne i själva Kreml och bland höga politiker i Ryssland är nu så desperat stort och alla vet naturligtvis vems skulden är, och inser vilket olösligt kaos landet hamnat i, och dessutom okontrollerat snabbt, medan de gamla städerna i Ukraina mals ned till syriska och tjetjenska ruiner. Detta kompletta och konstanta politiska och militära övervåld har följt denne Putin som hans skugga, och har tyvärr inte upphört.

   Den gamla pseudokommunistiska parasitära karriärnomenklatur som tack och lov störtades i augusti 1991, kom sakta tillbaka i början på 2000-talet som rövare och tjuvar, denna gång med ofantliga pengar som stulits från hårt arbetande sovjetiska och ryska arbetare och hamnat på utländska hemliga bankkonton, har nu kört rakt in i bergväggen -och de kommer alla att skylla på denna nya gangsterkapitalistiska Nomenklatura som bara har framtida repression att erbjuda. 15 års fängelse om man skriver ordet ”krig” i en tidningsartikel -är det ”pessimism” det?

   Jag skulle förvåna mig mycket om Vladimir Putin är president på nyårsafton 2022.

   Det nyårstalet kommer förmodligen att hållas av en annan person i rysk television som har en framtid att utlova för det ryska folket istället för det falska, repressiva samhälle Ryssland blivit, där perestrojka- och glasnostfilmen spelats baklänges så länge nu, att man hamnat i en underlig hybrid av ärkereaktionär neostalinism och komplett kleptokratisk gangsterkapitalism. Detta är det avklädda Ryssland i sin sanna prydnad.

   Det är inte pessimism -utan det ryska folkets äkta och sanna verklighet.

 10. Det är fullt möjligt att det hela slutar som ett fiasko för Ryssland men flera ansedda amerikanska experter gör för närvarande en annan bedömning. Det är kanske skäl att vänta och se tiden an. Ekonomen Michael Hudson tror nämligen tvärtom att USA i förlängningen kommer att förlora sin dominans genom att resten av världen slutar med att backa upp den skuldsatta amerikanska ekonomin. Hudson menar att epoken 1945 – 2022 är över. USA har parasiterat på resten av världen under hela denna tid.

  En omröstning i FN visade att ett stort antal folkrika länder avstod från att stöda den amerikanska resolutionen. Att Ryssland i nuläget skulle vara isolerat är en bedömning som tillsvidare inte gäller. Nu bönar USA om hjälp från Iran och Venezuela, där presidenten tydligen inte längre heter Guaido utan återigen Maduro.

  Militäranalytikern Scott Ritter säger att Ryssland gått in ”mjukt” och att operationen varit framgångsrik i det stora hela. För den som inte vill en fluga förnär kan det vara magstarkt att lyssna på Ritter men krig är krig. ”When you have to talk – you talk, when you have to shoot you shoot”, säger Ritter. Men medan historikern John Mearsheimer beskyller sitt land för att ha skapat krisen avsiktligt gör han och Ritter helt motsatta bedömningar om den militära insatsen. Så långt verkar Ritter att ha fått rätt, Ryssland tänker inte jämna Kiev vid marken som Mearsheimer tror.

  Med det inte sagt att upprördheten inte skulle vara begriplig eftersom det handlar om en aktion i strid med folkrätten och därtill en aktion som utgör ett kliv in i ovissheten. Skulle man inte ha kunnat protestera mer och kraftigare genom åren ? Redan 2006 förklarade Ryssland att ett Nato-medlemskap för Ukraina är oacceptabelt. För det finns det hur klara skäl som helst. USA skulle aldrig tillåta samma i sitt närområde. Närheten till en stormakts centrala regioner blir med dagens vapenteknik ohållbar. Men ingen lyssnade och Nato kom hela tiden närmare och började under Trump beväpna Ukraina, vilket Biden fortsatt med i ökat tempo. Här följer man ett manus som tankesmedjan RAND skrivit för flera år sedan.

  Tyvärr är det så med dagens vapenteknik att ett krig kan förloras innan det inletts och det är den stora frågan som kommer att besvaras under de kommande åren. Fanns det skäl för Ryssland att ta ett så drastiskt beslut för att inte förlora kriget innan det hade börjat. Att Nato hade rustat upp så långt att de hade utsikter att ta ut kärnan av det ryska försvaret. För Tysklands del på 30-talet hade en preventiv nedrustning tämligen lätt kunnat genomföras men viljan fanns inte från västmakternas sida.

  Läget är ovisst. Putin har genom åren beskrivit ryssar och ukrainare som broderfolk och det är möjligt att han underskattat de ukrainska nationalismen. Finns det några krafter överhuvudtaget som är villiga att samarbeta utan att samtidigt riskera en inre revolt, speciellt efter vad som förevarit.

  Salongsfähighet i väst har Ryssland eftersträvat i trettio år och utverkat sådan för oligarkerna i London. Det egentliga Ryssland har fått mer spott i ansiktet än Sovjetunionen, därför att kommunisterna hade man respekt för. Då förstod väst att den ryska björnen inte var att leka med. Dagens Ryssland har länge betraktats som en föredetting som man kan sparka på och som man absolut inte skall lyssna på. Kina har uttalat sitt tydliga stöd för Ryssland men hade de fått bestämma tror jag att de hade manat till avvaktan.

  • Det är inte bara den amerikanska ekonomen Hudson som gör den bedömningen. Åtskilliga erfarna bedömare, inte bara ekonomer, instämmer. Vad vi ser är ett epokskifte. Det verkliga problemet tycks ingen tänka på. Möjligheten att både USA och EU, både ekonomi och samhälle, helt enkelt kollapsar. Halva USAs befolkning tror på en väpnad revolution och att USA kommer att delas upp i flera oberoende länder. USAs nuvarande sanktionspolitik styr just mot en sådan utveckling. Inflation och kostnad av energi galopperar, allt annat följer, och USA bara eldar på. Det är som att Titanic skulle medvetet styra rätt in i isberget. Inga av USAs 250, eller så, efter WW2 ”Ukraina-krig” har kallats ett brott mot Folkrätten, inte heller USAs välkända och frekventa brott mot mänskliga rättigheter har kallats så. Nu plötsligt är det annorlunda. Allt färe lyssnar på den onda höken.

   • Skrev om detta Inbördeskrig i USA inom 5 år? ”31% av tillfrågade amerikaner tror att det blir inbördeskrig i USA inom de närmaste fem åren, skriver Ramussen Report år 2018. De flesta tror att våldet ska komma från motståndare till presidentens politik, precis som det gjorde under Barack Obamas andra år som president.”

    • Enligt uppgifter har de 31% nu ökat till 46%.
     Det verkligt stora problemet, som få uppmärksammar. Är en kollaps av USA som dra EU med sig.

 11. Nu börjar det verkligen krypa fram verkligt intressant information.

  Kriget pågår Ukraina, men Zelensky’s stridsledningscentralen ligger i USA.

  USA ha mycket omfattande satellitövervakning, mycket omfattande spionverksamhet, och mycket omfattande övervakning och effektiv avlyssning. Sedan ha man bevisligen satt upp en mycket fattande krypterad rapportering från Ukraina.
  All denna information sammanställs i amerikanska superdatorer, och analyseras med AI, och sedan dirigerats Zelenskys trupper, USAs legotrupper, från USA genom USAs krypterade nätverk.

  Vad vi upplever är alltså ett amerikanskt krig mot Ryssland, där USA använder legotrupper på plats.

  ”Ukrainas” trupper leds alltså från en stridsledningscentral i USA. Det är detta som har fördröjt Ryssland att avsluta kriget. Det är även ett mycket viktigt underlag för att driva propagandan, som bland annat levereras intensivt via svenska media.

  • Ryssland anfaller Ukrania och enligt dig så är detta ett Amerikanskt krig emot Ryssland, det är ärligt talat fascinerande hur man kan komma till den punkten.

    • ”Säck innan det kom i påse” ett gammalt talesätt jag lärde mig av min mamma.
     Har sökt det gamla talesättet via Internet sökmotorer men aldrig fått något svar.
     Men se, nu kom det här i alla fall från en kommentator.
     Verkligen kul att läsa.

   • ”det är ärligt talat fascinerande hur man kan komma till den punkten.”

    Jodå, jag har sedan tidigare förstått Karl W är mästare på retoriska formuleringar.
    Kanske Karl W borde blivit politiker om han nu inte redan är det?
    Eller åtminstone talskrivare åt någon politiker?

    • Eftersom Karl W som utlänning tillåts arbeta i Kina är det ju ett tecken på att han helt följer Pekings historieskrivning. Eftersom Kina är ett extremt kontrollsamhälle så gör det honom indirekt till ”politiker”.

     • Mycket enkelt. Har du något exempel på en utländsk bloggare som jobbar inifrån Kina och är kritisk mot systemet?
      Det finns däremot mängder med exempel på bloggare som tvingats ut från Kina när deras rapportering inte föll makthavarna på läppen.
      Så – bloggar/skriver du inifrån Kina accepterar du det kinesiska narrativet.

     • L. I Kina behöver vi inte följa systemet, utan finessen är att systemet följer oss. Kina är allt annat än det kontrollsamhälle som länder som Sverige är. Kontroll behövs inte. Eftersom systemet följer folkviljan kontinuerligt anländer man aldrig till en situation att kritisera systemet. Systemet har ändrats innan någon kritik behövs. Det är ett slags medbestämmande, och om man har varit med om att bestämma så är det ju lite fånigt att kritisera det man själv har varit med och bestämma. Landet, lokalt på alla nivåer, styrs underifrån och upp. Det är de som vill ändra på detta och diktera autokratiskt själva som kan råka illa ut. Kanske svårbegripligt i ett toppstyrt land som Sverige där nästan inge har rätt att vara med och bestämma. I Sverige, makten bestämmer, andra får nöja sig med att kritisera. Läs Olle Wästbergs 2014 års Demokratiutredning.

     • Enligt ”Demokratiutredningen” menade 85% att de saknade politiskt inflytande mellan valen vart 4:de år.

     • Eftersom Kina inte godkänner dubbelt medborgarskap antar jag att Karl Wang är kinesisk medborgare, även om han är född i Sverige. Men det svarar han bäst själv på förstås.

   • Nej, det är inte ett amerikansk krig mot Ryssland utan att stoppa förberedelserna av ett framtida amerikanskt maktövertagande av Ryssland. Efter omkring 250 amerikanska angreppskrig i världen efter WW2 är väl USAs avsikter mer än bara tydliga tillsammans med deras tydligt uttala avsikter beträffande både Ryssland och Kina.

 12. Ryssland har fullföljt alla sina kontrakt med sina partners. Man har ju genom åren varit mycket pålitliga och seriösa. Mycket bättre än Usa. Det varit korsningståg mot Ryssland och ALLT som har med dom att göra dessa 8åren. Propagandan och desinformationen har ju saknat motstycke dessa åren. Men pålitliga och seriösa har man ju varit genom åren. Nordstream2 hade INGET med Ryssland att göra nånsin ju,tvärtom var det bara. Men Ukraina skulle själva vinna på detta. Man slipper dessa områden Luhansk och Donetsk som ju inte vill tillhöra Ukraina alla dessa åren. Ukraina slipper krig och dåliga spänningar mot denna regionen. Man slipper samtidigt alla militära kostnaderna,som då kan satsat på egna ekonomin istället,och utvecklas i positiv riktning i lugn och ro. Detta är på riktigt win win situation

 13. Hur trovärdigt var Ukrainas kärnvapenhot mot Ryssland före konflikten?
  En mycket intressant artikel av A. Korybko, som det verkar ingen läst.
  En annan källa kontaktade offentligt finansierad RIA och informerade dem om mer detaljer om Ukrainas hemliga USA-stödda kärnvapenplaner. Enligt dem experimenterade de med smutsiga bomber i Tjernobyl och utnyttjade den redan existerande strålningen där som skydd för sina tester. Vissa misstänker också att dokument relaterade till detta program tidigare lagrats vid kärnkraftverket i Zaporozhskaya som Kievs fascist-nationalistiska styrkor nyligen försökte provocera Ryssland att skjuta på, varefter de satte en del av det i brand i sin reträtt, kanske också för att förstöra bevis på deras lands illegala planer. Mer och mer, den information som blir alltmer tillgänglig ger trovärdighet till president Putins oro över att Ukraina var på väg att bli en USA-stödd kärnvapenmakt.

  Om Rysslands specialoperation inte hade börjat när den gjorde det, är det mycket möjligt att Kiev ytterligare skulle ha intensifierat den tredje omgången av inbördeskrigsfientligheterna i Donbass som den startade veckan innan och kan ha använt det som förevändning för att begära direkt hjälp från USA och Nato, inklusive det som skulle innebära hemligt skydd av dess kärnvapenforskningsanläggningar. Moskva föregick i huvudsak denna komplott i absolut sista minuten genom sitt avgörande ingripande i den fascistkapade grannstaten, vilket gjorde det möjligt för den ryska väpnade styrkan (RAF) att förstöra västvärldens hemliga militära infrastruktur där som också kunde ha underlättat deras landningar i Ukraina användas för att konventionellt angripa Ryssland efter neutraliseringen av dess nukleära andraanfallskapacitet.

  President Putin förblev tystlåten om dessa överhängande hot mot hans lands nationella säkerhet röda linjer under de två månaderna sedan han delade sina säkerhetsgarantiförslag med USA och NATO. Denna veteran statsman vet hur internationell diplomati fungerar och ville inte offentligt slå larm om denna kubanska missilliknande kris i hjärtat av Europa samtidigt som han uppriktigt strävar efter en fredlig politisk lösning på den. Att öppet prata om dessa mycket allvarliga hot kan ha pekats ut av MSM som en ”obegrundad rädsla för en förvirrad ledare” och följaktligen torpederat hans diplomati på hög nivå med väst. Tyvärr tog hans samtalspartner inte hans varning på allvar när han sa att Ryssland skulle ta till militärtekniska medel för att säkerställa sin nationella säkerhet om det skulle behövas.
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2558

 14. Ukrainas USA-stödda biovapenprogram: falskt eller trovärdigt?
  All denna insikt tyder på att Rysslands anklagelser om Ukrainas USA-stödda biovapenprogram är trovärdiga eftersom de överensstämmer med USA:s konsekvent fientliga avsikter drivna av dess egenintresserade önskan att förstöra sin historiska rival genom hybridkrig. Att hjälpa Ukrainas utveckling av sådana massförstörelsevapen skulle vara en bokstavlig spelförändring och därmed ge USA ett obestämt försprång gentemot Ryssland. Hade president Putin inte beordrat sitt lands speciella operation när han gjorde det, är det mycket troligt att Ukraina snart skulle ha skaffat dessa vapen och utnyttjat dem med amerikanskt stöd för att utpressa Ryssland till underkastelse.
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2562

 15. Ett spännande och omvälvande projekt i mänsklighetens historia är på väg, men i ett ännu sårbart skede, USA dollarns död. Ryssland bygger, eller planerar att bygga, pipelines till såväl Kina som Indien. Man har också vete och värdefulla metaller till handelspartners i Asien, mellanöstern och Afrika och usadollarn börjar dumpas som handelsvaluta. Kinas och Rysslands stora projekt för en ny världsordning rullar på.

  Europas industrier kommer att få det mycket svårt utan energi och metaller. Att betala dubbla eller tredubbla priser för amerikansk LNG medför bara att inga i Asien vill köpa våra dyra varor.
  Vad kommer hända med Europa? Blir det depression som 1920-talets Tyskland?
  Kommer regimerna och politruker som Urusla Ursula att falla ihop med sin herre USA? Vem vet?

  När Ryssland och Putin fått sina krav på säkerhet uppfyllda, sluts det fred? Zelenskij lär inte våga, med risk att mördas av ukinazzarna, om han inte får grönt ljus av USA. Men USA som fick kriget att dras igång som planerat lär inte vara intresserat, snarare att man gärna ser ett direkt krig mellan Ryssland och Nato, fast på europeisk mark och med europeiska soldater som kanon mat då förstås.

  Ett ödelagt Europa avskuret från handel med Ryssland och Asien och helt i USA’s händer är nog ett gott utfall för Imperiet.

  Men då gäller det att nu snarast stoppa Putins Rysslands och Kinas ovan nämnda planer på en ny världsordning, och detta kan 1. ske genom att man får till en statskupp i Kreml och plockar bort Putin och att en marionett tillsätts, eller 2. att man (likt med Ryssland) provocerar Kina att anfalla Taiwan, t. ex. genom utplacering av kärnvapenmissiler, med medföljande smutskastning av och sanktioner mot Kina.

  Synd att Kina tillät USA (och Soros?) att förgifta Taiwan (iaf dess ledarskikt) med Kinahat. Så onödigt då dem verkar stå varandra så nära kulturmässigt, film, TV och musik med bl. a. många av de största stjärnorna verksamma i mainland Kina.

  • Det FINNS redan en stor, ny naturgas-pipeline från Ryssland till Kina. Häromåret var det en stor amerikansk motkampanj mot denna pipeline (en ”debatt” som tyvärr helt i princip undgick västerländsk media), där man anförde ett så brett bombardemang av amerikanska motargument mot detta rysk-kinesiska projekt (precis som det angick Washington?) att de amerikanska oljeetablissemangens omhuldande av regionens sällsynta fågel- och växtarter och biologiska system måste framställt Greenpeace som en nedsmutsande, ja, närmast kemisk terroristorganisation.

 16. ”Synd att Kina tillät USA (och Soros?) att förgifta Taiwan (iaf dess ledarskikt) med Kinahat.”
  Kinahat? Det är väl en naturlig utveckling i kampen mellan demokrati och diktatur? Diktaturen kan inte tillåta att demokratin utvecklas och att den egna befolkningen kan se att det finns ett alternativ till den egna, brutala diktaturen? Så jag kallar det inte Kinahat utan en sund reaktion mot fasonerna på fastlandet.

  • Nu är det ju inte så mycket bevänt med demokratin varken i Taiwan eller USA men det har L svårt att ta till sig! Men en partidiktatur är väl trots allt bättre än en diktator typ Idi Amin eller Kungahuset i Saudiarabien! I de flesta fall kan tilläggas….Sverige kan väl närmast beskrivas som en S-diktatur med lite kontrollerad opposition som är lagom mesig för att inte störa partiets maktutövning!

    • Dessvärre vet jag en hel del om ”demokratin” i Taiwan och det är inte vackert! Ditt försvar av USA:s krig och brist på demokrati känns ganska omoget! Men ser man allt i svart och vitt blir det gärna fel…

    • Den ende i det här kommentariatet som kan uttala sig om demokratin i Kina är Karl Wang, som ju råkar bo där. Och han brukar uttala sig om hur han upplever den.

     • Nu var det inte demokratin i Kina det gällde utan demokratin i Taiwan.
      Bloggar man från fastlands-Kina accepterar man kommunistpartiets narrativ annars skulle man inte kunna hålla på.

 17. När ska Anders Romelsjö eller någon annan av alla fegisar på detta forum våga fördöma Vladimir Putins terrorbombningar av barnsjukhus i Ukraina?

  • Enligt andra uppgifter stämmer inte denna uppgift. Byggnaden har inte fungerat som sjukhus enligt dessa uppgifter, och kontrolleras av högerextremister. RT: https://www.rt.com/russia/551620-mariupol-maternity-hospital-bombing/ ”Russian Foreign Minister Sergey Lavrov denied Ukrainian claims that Russian troops had shelled an operating maternity hospital in Ukraine. The building had been used as a base by the far-right Azov Battalion of the Ukrainian National Guard, the top Russian diplomat claimed on Thursday, during a press conference in Turkey.” Detta återges också i Sveriges radios Nyheter kl 16.48.

   Denna uppgift borde gå att kontrollera.

  • Erik Olsson, du kan aldrig föreställa dig så grymma Rysslands motståndare i Ukraina är. I Aftonbladet rapporteras det om ”Rysk attack på sjukhus”-och
   ingenstans kan man läsa det som skrivs i bloggar utomlands:
   ”Den ukrainska militären och särskilt nazibats av så kallat territoriellt försvar (teroborona) utplacerar sina enheter, artilleri och annan teknik uteslutande på sjukhus, skolor, kinder-trädgårdar och mellan lägenhetsbyggnader, vilket använder civila, särskilt barn som mänskliga sköldar.
   Det fanns en dagis med barn som samlades in (notera: under natten) av gruppen av de nazibats som barrikaderade sig där, satte minor och behandlade dem för att spränga byggnaden om ryssar närmar sig.”
   Tvekar du Erik Olsson inte ens en sekund, och tänker att du måste ta reda på mycket mer än du vet om kriget, utan litar du helt och hållet på det som USA vill att du ska lita på?

  • Erik Olsson ska nog tagga ner och försöka förstå att fulmedias rapportering till största delen är propaganda och ska tas med en kraftig nypa salt! Västmedia styrs från USA och man har genom åren vant sig vid att de ljuger konstant om allt! Fråga dig i stället varför man i USA är så otroligt rädda för vad som ska komma fram och vad de sysslat med sedan kuppen 2014 i Ukraina? Och vad har Hunter Biden haft för sig i Ukraina, det vill många ha reda på! I 8 år har man låtit milis terrorisera de östra områden i Ukraina men nu är tydligen ukrainska liv värda något! J***a hyckleri!

  • Som motfråga: Har amerikanska liksom svenska the Atlantic Council någonsin fördömt de amerikanska bombningarna av Irak, tortyrfängelserna i just Irak liksom i Polen och Litauen, och det rena folkmord som ägt rum i Irak? Läs och begrunda. The Atlantic Council har säkert massor av fördömanden av de amerikanska krigsförbrytelserna.

   Vi fördömer alla här på Global Politics civila dödsoffer i det ukrainska inbördeskriget. Det kan man tyvärr inte säga om de som alltid tillskyndar de amerikanska bombningarna överallt. Där är liberalismens falska moral alltid tyst och tystad.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here