Statliga Russia Today (RT) rapporterar att tusentals gripits i Ryssland för protester ”mot kriget”

31
1660

Thousands detained at anti-war protests across Russia

Putin har förståeligt nog kritiserats för att bara beteckna kriget mot Ukraina som en ”speciell militär operation”. Det är då särskilt intressant att RT, Russia Today, som anses vara ett slags språkrör för Kreml, igår gav en ganska utförlig rapport om att ”tusentals gripits för protester mot kriget.” Är detta en protest mot Putin av RT?

RT: Thousands detained at anti-war protests across Russia

Aftonbladet har mer detaljerade uppgifter, men dessa motsägs knappast av rapporten i RT. Ab skriver ”Mer än 4 300 personer har gripits i dag efter ryska demonstrationer mot kriget i Ukraina, rapporterar flera nyhetsbyråer. Protesterna har hållits i 44 ryska städer och i nuläget uppges totalt 2 034 personer ha frihetsberövats under dagen, enligt människorättsgruppen OVD-Info, rapporterar Reuters.”

______________________________________________________________

Statliga Russia Today (RT) rapporterar att tusentals gripits i Ryssland för protester ”mot kriget”

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i ryska städer på söndagen för att protestera mot Moskvas pågående militära offensiv i Ukraina. Det faktum att protesterna inte hade tillstånd resulterade i tusentals arresteringar, sade inrikesministeriet.

Ungefär hälften av dem som deltar i söndagens protester demonstrerade i Moskva, med många samlade på Manezhnaya-torget, strax utanför Kreml-väggarna. Andra samlades inte långt ifrån den ikoniska Bolshoi-teatern. En stor grupp marscherade också genom Tverskaya Street i stadens centrum. Ungefär 2 500 protesterade i Moskva, enligt polisen.

Protesterna bar sällan plakat eller banderoller. I stället ropade de ”Nej till krig!” Och ”Ukraina är inte vår fiende!” Protesterna följde uppmaningar på Internet, bland annat av medarbetare av den fängslade oppositionsmannen Alexey Navalny. Ingen av protesterna hade tillstånd som krävs enligt rysk lag.

Polisen utplacerade stora styrkor i Moskvas centrum, med polisofficerare som kräver att folkmassorna spreds innan de fängslade demonstranter. I vissa fall urartade situationen i korta men intensiva sammandrabbningar.

Totalt 1 700 personer fängslades bara i Moskva enligt inrikesministeriets talesperson Irina Volk.

I Moskva skedde också en krasch mellan en polisbil med demonstranter som kolliderade med ett annat fordon vid en korsning innan den kraschade in i en lamppost.

Nio personer av 29 inuti skåpbilen, inklusive både häktade och poliser, fick lätta skador, enligt TASS. Minst tre personer var kvar sjukhus efter händelsen.

Ungefär 750 arresteringar skedde också i St Petersburg där cirka 1 500 personer demonstrerade och skrek slagord mot kriget, sade polisen.

På andra håll i Ryssland deltog cirka 1200 personer i söndagens protester. Mer än 1000 av dem fängslades. Demonstrationerna kom när Rysslands militär fortsatte sin offensiv i Ukraina, vilken inleddes av president Vladimir Putin den 24 februari.

Ryssland kriminaliserar ”desinformation” om armén

Moskva inledde vad man kallade en ”speciell militär operation” för att skydda folket i de två Donbass-republikerna och ”denaziifiera” Ukraina den 24 februari. Den militära attacken ledde till en våg av fördömelse i väst och har sett att Ryssland drabbats av oöverträffade sanktioner.

Moskva och St Petersburg har sett småskaliga protester mot kriget sedan början av offensiven, vilket ofta resulterar i arresteringar.

Den 4 mars godkändes en lag som kriminaliserar v ”falsk” information om ryska trupper eller som manar till anti-ryska sanktioner.

Moskva motiverade lagen genom att anklaga USA och dess allierade för att utöva ett ”informationskrig” mot Ryssland över konflikten i Ukraina. Förra veckan var RT och Sputnik-sändning förbjudna i EU och Facebook, medan YouTube och Facebook också gör innehållet otillgängligt på sina plattformar.

 

 

Föregående artikelBra med sanktioner mot Kina som stöttar Ryssland?
Nästa artikelEldupphör och Rysslands aktuella krav
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Det är alltså ingen massrörelse ute på gatorna, och finns den någon annan stans? Om uppåt 70% av befolkningen tycker att regeringen gör rätt tyder det på ett ganska stabilt stöd för den förda politiken.

  • Masshysterin finns hos oss och andra västländer. Gissar på Sverige är en av de allra värsta.
   Det kan vi tacka de där internationella solidaritetsgökarna som huserar här i de flesta politiska läger tillsammans med hela liberalismtjosan som binder upp oss till USA och fjärmar oss från Ryssland.

   Jag kommer inte in på rt.com längre men vissnar en blomma på ängen så står där tack och lov tusen åter 🙂

   Rysslands invasion i Ukraina berodde på västvärldens liberaler som genom vapenleveranser till våld och politiska manipulationer inte kunde motstå föra sin missionerande nyliberala ideologi till Rysslands gränser.
   För precis så är det. När byxorna spänner framtill då fungerar inte längre hjärnan men kanske det mjuknar där i skrevet nu om det visar sig att offret gör motstånd och våldtäkten inte går att genomföra?

   Jag förstår faktiskt Ryssland mer än väl som den enklaste människa jag är.
   Ryssland vill inte ha det sociala kaos som västvärldens lederare har och håller på att föra sina länder i.
   Det som är bra med konservatismen är att den här återhållsam och eftertänkande.
   Vilket inte alls passar ihop med västvärldens alarmister och förändringsivrare med sprudlande fantasier och frisläppta emotionella känsloliv.

 2. Det som folk i allmänhet tror, utifrån medias rapportering, är att de till synes rigida, ingripanden som sker i länder som inte är underkastade USA – när de sker i USA eller länder underkastade USA rapporterar inte media om detta – skulle vara specifika demokrati- och människorättsfientliga skurkstatsbeteenden, långt från den s.k. fria färdens ideal. Men om man kolla i den svenska brottsbalken under rubriker som ”19 kap. Om brott mot Sveriges säkerhet” och ”22 kap. Om landsförräderi m. m.” så ser man att exakt samma ingripanden har lagligt stöd även i Sverige. Så för att undvika att skönmåla Sverige och västvärlden bekanta dig med den svenska brottsbalken:
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/brottsbalk-1962700_sfs-1962-700

    • TOR känner jag inte till (förutom asaguden Tor). Kanske menar du detta ”Tor är en implementering av onion routing i fri mjukvara – ett slags anonymitetstjänst som ger sina användare möjlighet att kommunicera anonymt över internet. Projektet sponsrades till en början av US Naval Research Laboratory, men blev ett Electronic Frontier Foundation-projekt under 2004. Wikipedia”

    • USA kan även blockera TOR, viket gör att man måste manuellt hoppa runt mellan vägarna. Ibland fungerar det, ibland inte. Det går att blockera på regionala IP adresser.

  • Jag har inte haft några oöverstigliga problem, men det pågår en katt-och-råtta spel mellan amerikansk censur, RT och Sputnik. När du skriver ”RT.com,” i läsaren går det till en av många så kallade ”name servers”. Där översätts det till ett IP nummer, en IP adress i siffror som fungerar likt ett postnummer. Genom att ständig ändra om i denna kedja kan RT smita runt alla USAs blockeringar. När USA upptäcker det blockerar dom igen, och då ändrar RT i systemet. Dessutom kan man lägga in ”eftersändningar”, Du skriver RT.com, dirigeras till en sida som laddar ett skript på din dator som dirigerar dig till en annan sida, sedan till ett tredje och en fjärde där sajten ligger. Delar av den kedjan kan sedan krypteras, och det gör det ännu knepigare att censurera.

   • Jag kör utan problem med min VPN-tunnel via Schweiz, vilket är min standardutgångspunkt eftersom Schweiz har liberala lagar för nätet. Där kommer jag åt RT.
    Om det är så, vilket indikeras i den här tråden, att det bara är en fråga om att internetleverantörer tagit bort RT från sin dns-katalog så kan man med fördel välja att använda Opendns. Det är gratis och enkelt och förklaras här: https://use.opendns.com/ Opendns censurerar inget utan har en komplett dns-katalog.
    Private Internet Access https://www.privateinternetaccess.com/ den VPN-tunnel jag använt under flera år har den fördelen att man kan komma ut i många olika länder, vilket gör att det ser ut som om man befinner sig där där man kommer ut. På så vis kan man kringgå olika lokala restriktioner och se sådant som bara kan ses i vissa länder. Dessutom är kommunikation via en VPN-tunnel krypterad.

  • “I have spoken with my Western colleagues about denazification. They say:” What’s the problem? You also have radical nationalists, don’t you?” Yes, we do, but we don’t have them in our government like Ukraine. And we don’t have thousands of people marching in the streets with torches and swastikas like Nazi Germany in the 1930s? And we don’t praise the men who killed Russians, Jews, and Poles during the war. But in Ukraine, they do.” Vladimir Putin, Russian President

   Du kan väls läsa mer om detta här, eller?
   https://www.unz.com/mwhitney/uncle-sams-nazi-warriors/

 3. Nej kommer inte in i RT alls. Fan försökt och testat upprepat från helgen nu utan att lyckats. Jag börjar bli irriterad på detta. Jag gillar RT och tittat där i åratal,dom är så bra. Och mycket seriösare bättre än våran jävla propagandan här hemma som direkt är korkade. Idag är nu 3e dygnet från helgen som jag fortsatt inte kommer in,det är fan irriterande detta nu

  • Jag har haft problem till och från men nu funkar det som det ska. RT har lagt ut instruktioner hur man ska göra om man får problem att komma in på sidan på grund av sanktionerna.

 4. Bebisar ur kuvöser i Irak, Viagra i Libyen för att orka göra våldtäkter osv. ” classified evidence”

 5. Jag tvekar inte om att RT är ett språkrör för regimen. Ändå är det intressant att man åtminstone försöker upprätthålla en fasad av objektivitet nu när nästan alla svenska media börjar likna Fox-News öppna politiska propaganda. Läser allt kritiskt något som jag bestämde mig för vid Iraks invasion av Kuwait då jag blev grundlurad av USAs propaganda. Att följa media från alla de inblandade motparterna är det jag tror på. Finns alltid någon information, ibland av misstag, som lyckas passera censuren antingen hos den ena motparten eller den andra. Minns att Chomsky kom på sanningen om Iraks invasion genom det enorma nätverk han har. En australisk tidning hade publicerat information om den verkliga orsaken. Tyvärr har man inte Chomskys resurser men det är inte fel att använda samma metod.

  • Jaa duu… Vilken traditionell dagligmedia är inte språkrör för regimen?
   Men i USA har dom två.
   Ett språkrör för Demokraterna (CNN) samt ett dito rör för Republikanerna (FOX News)
   I grunden båda samma nyliberaler. Några andra alternativ tillåts inte existera i USA.
   USA är en diktatorisk liberal demokrati. Där kapital är den absoluta makten.
   Fast den ena lutar åt progressivism och den andra åt konservatism.
   Men liksom i vårt land Sverige är skillnaderna endast nyanser.

   Ryssland har egentligen inga val alls.
   Där är det den ryska kulturen som styr i alla lägen.
   En både mäktig och mycket viktig sådan.
   Möjlig utmanare råkar som regel illa ut.
   Du ser Ukraina nu.
   Vinna eller försvinna är vad som gäller.
   Hitintills har Ryssland alltid vunnit.

  • Min egen erfarenhet efter att ha läst RT.com i åratal är att det är inte ett språkrör gör regeringen. RT.com är neutral, men samtidigt papegojar man inte USA propagandan, och man framställer all kritik mot regeringen i saklig neutral ton, inte sensationell, och det finns inga fejknyheter, vilket är fallet i Sverige.

 6. Det här skulle vi aldrig få höra talas om i medierna i Sverige (brasklapp: jag har inte lyssnat så mycket under den sista veckan, så jag vet inte säkert)….Den pensionerade chefsrådgivaren för Försvaret i USA översten säger ..inte långt fyra minuter
  https://www.youtube.com/watch?v=J5Bmv9
  Men på radion redovisades idag till och med vad Ryssland hade för krav för att gå med på Eld Upphör. Så det verkar som att propagandan håller på att förändras, förmodligen börjar kapitalisterna i Europa att inse vad som håller på att hända.
  En annan sak, i Nordgren och Epstein så talades det om konstnärer och i Ryssland som tystades för att dom var emot kriget…att 500 författare i Författarförbundet förklarat att dom stöttade kriget, förklarades med att förbundet var så att säga en institution, typ…
  Tänkte på västvärlden, som någon skrev i en kommentar, inga lagar och inte ens Gestapo tvingar oss att inta ställning mot Ryssland, vi gör det fullkomligt automatiskt…manipulerade som vi är av den psykologiska krigföringen.

 7. Om Kosovo-kriget skrev Dan Josefsson en mycket bra artikel i ETC på sin tid där NATO:s lögner avslöjades och medias föga ärorika roll i det.

 8. RT har redaktioner på andra ställen än i moskva, tex i kiev, där har chefen bortkopplats. När det är reuter som kommer med ”nyheten” så ska man tänka två ggr.

 9. Jag skulle själv inte vilja se något hellre än att kriget avslutades.

  Där vill jag igen göra en historiskt jämförelse. Skulle vi vilja ha sett att kriget i Europa 1945 mot nazisterna i Tyskland avslutade genom att Sovjet och de allierade avslutade kriget genom att lägga ner vapnen och åka hem, och lär nazisterna i Tyskland hållas och utvecklas.

  Fast Forward till 2022. Parallellen är, vill vi se att Ryssland lägger ner vapnen idag och så avslutar kriget och åker hem och tillåter USA och nazisterna i Ukraina att fortsätta expander och utvecklas.

  Varhelst nazisterna drog fram förra seklet skapade dom död och lidande. Varhelst USA drar fram detta sekel skapar om död och lidande. Stoppa dom eller inte???

  • Den indiske bloggande f.d. diplomaten M.K. Bhadrakumar påminner i sin senaste artikel om att Ursula von der Leyens farfar personligen deltog i den stora massakern på judar utanför Kiev i Babij Jar. Denne farfar överlevde kriget och verkar aldrig att ha blivit kvitt varken krigsminnen eller känt någon ånger efteråt. von der Leyen har som kommissionschef hela tiden haft ryssarna som måltavla. Även von der Leyens man lär härstamma från en släkt som haft samröre med nazisterna. Bhadrakumar påpekar att den stora tyska satsningen på ökade militära utgifter legat länge och väntat på lämpligt alibi för att kunna sättas i verket.

   • Trodde inte att vi hade någon arvssynd.
    Eller kanske även du känner skuld för saker som dina förfäder kan ha gjort?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here