Erkännandet av Kosovo och Golanhöjderna – en påminnelse

18
2190

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel från 22/2 2022. Tidigare samma dag publicerade jag även denna artikel Ryssland erkänner de två folkrepublikerna Donetsk och Luhansk! Där står bland annat ”I TV-tal sa Putin att ”jag anser det nödvändigt att fatta ett beslut som borde ha gjorts för länge sedan att omedelbart känna igen Donetsk (DPR) och Lugansk ( Lpr) folks republiker. ” Beslutet var enligt Putin ett direkt resultat av misslyckandet av 2014 Minsk-avtalen. ”De är inte intresserade av fredliga lösningar – de vill börja blitzkreig,” hävdade han. ”Varje dag samlar de trupper i Donbass,” fortsatte Putin. Samtidigt kritiserade han Ukraina för ”extrem nationalism”, ”nazism” och ”russophobia”, och nämnde lagar som han menar diskriminerar ryssar.

Senare samma dag, 22/2 2022, ville jag påminna om hur Kosovo tillkom med ett utdrag ur artikeln Kosovo, Golanhöjderna och Krim: En studie i hyckleri och dubbelmoral

Kosovo är etniskt och språkligt sett albanskt, även om det var en del av det f.d. Jugoslavien. Det fanns en stark opinion i Kosovo för självständighet från Jugoslavien.

Den självständighetsrörelsen stöddes av USA. Mellan mars och juni 1999 bombade USA Serbien för att uppmuntra serberna att dra tillbaka sina militära styrkor från Kosovo.

Bombningen skedde utan säkerhetsrådets godkännande, följde inte bestämmelserna i FN-stadgan och var följaktligen en grov kränkning av internationell rätt.

När bombningarna upphörde gav säkerhetsrådets resolution 1244 den 10 juni 1999 självständighet åt Kosovo inom Förbundsrepubliken Jugoslavien. Den 17 februari 2008 förklarade Kosovo ensidigt sig oberoende från Jugoslavien. Ingen folkomröstning hölls, men det är rimligt att säga att deklarationen stöddes av majoriteten kosovaner, särskilt av de av albansk etnicitet som utgjorde 88 procent av Kosovos befolkning.

Den 8 oktober 2008 bad FNs generalförsamling Internationella domstolen om ett rådgivande yttrande beträffande Kosovos självständighetsförklaring. Beslutet meddelades den 22 juli 2010. Domstolen noterade den långa historien av ensidiga självständighetsförklaringar sedan 1600-talet, varav moderstaten motsatte sig de flesta.

Domstolen konstaterade att ”internationell rätt inte innehöll något förbud mot självständighetsförklaringar” (punkt 79) och att ”deklarationen av den 17 februari 2008 inte strider mot allmän internationell rätt” (punkt 84).

USA var speciellt intresserade av Kosovo, bland annat för att kunna upprätta en mycket stor militärbas där (Camp Bond Steel).

Inga sanktioner har utfärdats mot USA för dess olagliga bombning av Syrien eller mot Kosovo för dess ensidiga självständighetsförklaring. Majoriteten av världens länder erkänner nu Kosovo som en separat oberoende stat.

_____________________________________________________________

Golanhöjderna . Bild:Pixabay

I. Golanhöjderna utgör en del av staten Syriens suveräna territorium. Området ockuperades av Israel tillsammans med Västbanken i Palestina (då en del av Jordanien) och Gazaremsan i slutet av sexdagarskriget mellan Israel, Egypten, Syrien och Jordanien i juni 1967. Israel har sedan dess fortsatt ockupationen av Västbanken och Golanhöjderna, och upprätthåller en blockad mot Gaza vilket åsamkar Gazas invånare enormt lidande.

Det är en väletablerad internationell rätt (Fjärde Genèvekonventionen från 1949) att stater inte får fortsätta att ockupera territorium som beslagtagits i krig.
Den 22 november 1967 uppmanade FNs säkerhetsråd i resolution 242 enhälligt Israel att dra tillbaka sina styrkor från ockuperat territorium. Detta ignorerades av Israel, precis som landet sedan 1968 har brutit mot 32 FN-resolutioner, vilket lätt gör det till den enskilt största lagbrytaren (Turkiet kommer tvåa med 24 överträdelser under samma tidsperiod).

1981 antog Israel Lagen om Golanhöjderna, enligt vilken man avsåg att annektera de syriska Golanhöjderna. FNs säkerhetsråds resolution 497 av den 17 december 1981 förklarade den tänkta annekteringen som ”ogiltig och utan rättsverkan”.

Att Israel fortsätter att strunta i sina förpliktelser enligt folkrätten är inte förvånande.
USA, andra NATO-länder och Australien inte bara underlåter att ålägga Israel några sanktioner för sina fortsatta brott, de tillåter inte ens att en sådan möjlighet diskuteras. Om frågan tas upp kommer omedelbart anklagelser om antisemitism och andra absurditeter från den oerhört mäktiga judiska lobbyn i de flesta västliga stater.

USA:s tillkännagivande följer på en liknande deklaration för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta är inte bara en kränkning av internationell rätt, det strider också mot resolutioner som USA självt har stött tidigare (som med Golanhöjderna).

Föregående artikelSluta finansiera terrorism – eller?
Nästa artikelOm medlemskap i Nato. Intervju och film med Anders Romelsjö
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. Hyckleri och dubbelmoral är det av största mått. HYCKLERI och DUBBELMORAL av STÖRSTA MÅTT. Utan att ens gå vidare med övriga, räcker här bara. Den VIDRIGA dubbelmoralen är ju HELT OTROLIGT

 2. Ja, känns bra idag tycker jag.
  Jämförelsen med Kosovo sitter perfekt som ett inlägg här just idag.
  Jag tar det som en bra vägledare för argumentationen.
  Jag hade ett telefonsamtal med en gammal kompis i går kväll.
  Oundvikligt kom vi in på händelserna i Ukraina och när han förstod vad jag ville säga blev svaret genast:
  – Jag har inte tid att prata mera nu!
  Säger en del faktiskt.
  Det är som pk-politiken blivit i Sverige.
  Stat och media lär in hur folk ska känna och uppfatta även när argumenten lyser med sin frånvaro.
  Därför det viktigaste är att folk röstar som dom vill.
  Att dom på så vis ger oppositionen en stadig plattform kanske de rent av är för dumma att förstå eller hjälplösa att göra något emot?
  Kanske är det så att misslyckade samhällsambitioner ger en lika misslyckad politik?
  Just där tror jag att Sverige och även USA har en hel del att lära av Ryssland.
  Faktiskt har jag aldrig sett den röda svenska Socialdemokratiska regeringen och partiet med rötter från kommunismen så krigskåta som det varit nu i fallet med Ukraina.
  Precis som de skulle varit styrda från USA och många svenskar också för den delen men långt ifrån alla.
  En del anar nog ugglor i mossen också när de ser hur Sverige blivit de senaste decennierna.
  Men nu ser de ut att bli snuvade på det stora ”Erövringskriget” i Ukraina tack vare att Ryssland än en gång visat sin storhet som politisk och diplomatisk mastodont.
  Ekonomiskt också för den delen, trots att deras ekonomi är tämligen obetydlig internationellt sett frånsett rika tillgångar på olja och naturgas.
  Tillgångar som Ryssland lyckligtvis förstatligade på 1990-talet då den långfingrade västvärlden gjorde alla försök att komma åt tillgångarna i det kaos i Ryssland som olyckligtvis rådde då.
  Men, det blev tji för västvärlden den gången också och idag går Rysslands naturtillgångar till folket i form av social välfärd samt ett militärt försvar tillräckligt för västvärldens möjliga angrepp.

 3. Då ni stödjer den senaste utvecklingen i Ukraina, med att Ryssland erkänner de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk som två självständiga stater, måste ni ju även stödja israels annektering av Golanhöjderna. Allt annat vore ju hyckleri från er sida.

  • Ryssland har inte annekterat Donetsk eller Lugansk. Hitta inte på @Andrsl. apartheid israel byggdes på stulen mark av marktjuvar horder som far till Palestina från allehanda hålor. Att ursäkta apartheid israels hemska brott i ur och skur är skadligt för din hälsa

   • Vem har sagt någon om att Ryssland skulle ha annekterat Donetsk eller Lugansk?
    Fram till nu har Ryssland annekterat Krim och eftersom ni stödjer detta så måste ni ju även stödja israels annektering av Golanhöjderna. Allt annat vore ju hyckleri från er sida.

    Att ni sedan stödjer att Ryssland ERKÄNNER de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk som två självständiga stater förstår jag framkallar lite logiska problem för er när man jämför med Golanhöjderna.

    • Kan det ha funnits någon skillnad i inställningen hos befolkningen i området när Golan erövrades i krig av Israel mot Syrien, jämfört med inställningen hos befolkningen i Luhansk och Donetsk, då Ryssland erkände dessa folkrepblikers självstädighet?

     • Israel håller Golan för sin egen säkerhet. Före israels erövring användes området för att beskjuta Israel, något som nu upphört. När man står uppe på höjderna har man fri sikt in i Israel, nästan som att sitta på balkong i en teater och se ner på scenen.

      Luhansk och Donetsk har aldrig varit några självständiga stater och bara att använda beteckningen ”folkrepublik” signalerar något obehagligt. Icke demokratiska stater brukar använda detta prefix.

      Man kan också fundera på hur ”självständiga” dessa områden kommer att vara i förhållande till Ryssland…

  • Och på Golanhöjderna bor det givetvis miljoner judar som måste skyddas av apartheidstaten Israel? Andersl, dina jämförelser faller platt till marken som vanligt. De ”ukrainska” Luhansk och Donetsk regionerna är inte alls ukrainska utan flyttades av Sovjet-staten mot den ryska befolkningens vilja in i Ukraina precis som med Krim!

   • Så du anser att områdena Luhansk och Donetsk har en rysk befolkning som måste ”skyddas”, och därför menar du att dessa områden skall införlivas med Ryssland? Låter som samma tanke som när Hitler fick till Münchenöverenskommelsen och kunde annektera Sudetenland. Jag tolkar din argumentation så att du även stöder detta.

    • @AndersI 23 februari, 2022 At 11:16
     Jämför istället med hur Norge blev en del av Sverige, och befriades fredlig 1905. På liknande sätt blev en del av Ryssland en del av en främmande stat, Ukraina. På samma grunder bör Donetsk befrias från kontroll av en utländsk stat. Lägg till att den USA sponsrade naziregimen i Kiev drev en förintelse mor ryssar i Ukraina på samma sätt som en gång nazisterna i Tredje Riket drev en förintelse mot det judiska folket.

 4. Det är dålig äppel och päron jämförelse Anders. Jag ger mej EJ in i diskussionen då jag märker, ser redan vart detta lutar. Hur ska Ukraina kunna bli den ”EU demokratiska drömmen” när man inte tillåter sin ryska befolkningen ens råka tala ryska? Guvernörer får böter när dessa råkat tala ryska,senast Charkiv regionens guvernör fick dessa böter TROTS att han HELT är och varit på tiggaren Zelenski sida. Ett land med sina 40miljoner,då 3del av dessa bosatt sej utanför landet sedan krisen kan vi säga att max30miljoner av dessa finns kvar i landet idag. Hälften av dessa talar ryska. Hur ska detta gå till i framtiden. Utrota ett HELT folk,språk och kultur på ALLA sätt i detta land. Ukraina kommer delas är min gissning nu. Västra delen kan Europas största hyena Polen hinna roffa åt sej lite mark,då detta redan startat nu över gränsen. Övriga hela vägen till Kiev blir under amerikansk ockupation. Men Östra delen vill tillhöra Ryssland,dessa glömmer ALDRIG folkmordet dessa blivit utsatta för mitt framför ögonen på EU under 8år och att EU bara tittade på. OCH att Minsk avtalet var helt lögner för att vinna tid,för att kunna slakta fler av dessa. Återstår att se de komplicerat läge

 5. Så du menar att efter ett 8 års lågskaligt krig mot Donbass och Lughansk där de Asov Nazister fört ett krig mot dem och att även regeringen i Kiev gjort likaså. Med bevisligen Nazister ur Azovbataljonen tatuerade med Nazistiska symboler och även bilder på Hitler och Banderas när Nazisterna från Asovstal gav upp så tycker du inte att folken där behöver skyddas där, utan mördas av Nazister och att Kiev har sådana finns det bevis för också, att Viktor Justjenko utropar Stephan Banderas till Nationalhjälte 2010 visar att även där finns den Nazistiska synsättet i det högsta ämbetet i Ukrainska regeringen. Följt av den olagliga kuppen utförd av de Nazistiska Ukrainska terrorister. Under interimregeringen satt det en tvättäkta Nazist ur Svobodja partiet och du menar att du stödjer dessa?
  Nu i efterhand och nyligen har ju en Amerikan som stred för Ukraina lämnat och gått över till Ryssland eftersom han fruktade för sitt liv efter att ha rapporterat om ett utbrett krigsbrott där man avrättade krigsfångar och hur mycket kontroll Nazister har i Ukrainas Arme efter att ha stridit tillsammans med dem. Snygg ställning du tar. Det har vittnats hur de använt civila som mänskliga sköldar men även mördat civila som försökt fly eller efter att förlorat mark i striderna för att sedan skylla på ryssarna för mord man själva utfört.

 6. Det finns annan sak våra korkade medierna och politikerna låtsas som att man inte vet glömde jag tillägga. Azov och övriga stenhårda nynazister som finns i landet är en minoritet. De bott 40miljoner här. Självklart är dessa en minoritet. Men starka som fan minoritet i ett korrupt land. Denna vidriga minoritet av nynazister har MYCKET högt inflytande både inom militären och politiken. Ingen säger att HELA Ukraina är nynazister. Det kan jämföras med våran förra regeringen där Miljöpartiet var minst men med självklart starkt inflytande. Detsamma med dagens korkade regeringen där KD är litet men med högst klart inflytande över samhället. Så fungerar det. Men våra massmedierna och politikerna är duktiga på sin sak och även låtsas som att dessa EJ existerar, TROTS 8år. Vi talar ju om långt över 10tusentals klantskallar här som haft inflytande över allt i samhället under 8år. Denna vidriga sekt gillar EJ väst heller kan jag tillägga,det har man sett i deras träningsvideos genom åren,men självfallet tackar dessa korrupta idioterna och tar emot alla miljonerna man jämt fått genom åren, till sina verksamheter. Och vidriga rekryteringar,vapen och att stärka sina övriga grupperingar som man gjort åratal,och allt de övriga som dom kan tyckas behöva. När gäller militären är dessa värst och även ansiktet framåt för militären,men man låtsas som att dom EJ finns. Somsagt de stora grupper och med mycket makt och inflytande över hela samhället dessa 8åren som gått

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here