En majoritet i USA vill inte ha krig mot Iran.

18
2159

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Inget talar för att opinionen ändrats.
Enligt en artikel i Foreign Policy efter USA:s mord på Soleimani rapporteras att en opinionsundersökning i september 2019 visade att bara 20% i USA var positiva till krig mot Iran.


En majoritet i USA vill inte ha krig mot Iran.

Reuters/Ipsos genomförde en opinionsundersökning online på engelska i hela USA 17-20 maj 2019. Den besvarades av 1007 vuxna, däribland 377 demokrater och 313 republikaner, och har ett konfidensintervall, ett mått på precision, med 4 procentenheter. Detta innebär att procenttalen kan vara 4 % högre än lägre men ej mer med 95 % sannolikhet. Resultatet är relativt uppmuntrande. Reuters.

* Trots sin oro menar 60% av amerikanerna att USA inte bör företa en förebyggande attack mot den iranska militären, medan 12% förespråkar detta.

* Hälften av alla USA-amerikaner tror att USA kommer att gå i krig med Iran ”inom de närmaste åren”, en ökning med 8 procentenheter sedan juni 2018..

* Men om Iran attackerade amerikanska militära styrkor först menade fyra av fem att USA skulle reagera militärt. 40% föredrog ett begränsat svar med medan 39% föredrog en fullständig invasion.
* USA flyttade ett hangarfartyg och styrkor till Gulf-regionen som svar på underrättelseinformation om att Iran kan planera åtgärder mot amerikanska intressen, vilket Iran förnekar.

* Nästan hälften – 49% – av alla amerikaner ogillar hur Trump hanterar förbindelserna med Iran, konstaterade undersökningen, och 31% ogillar det starkt. Totalt accepterar 39% av Trumps policy.

* Både demokrater och republikaner var mer benägna att se Iran som ett hot och att mena att krig var troligt. Iran sågs som ett hot av 53 %, en ökning med 6 procentenheter från 2018. 51% såg Ryssland som ett hot.

* Trots Trumps beslut att dra sig tillbaka visade undersökningen att 61% av amerikanerna fortfarande stödjer 2015 år avtalet mellan Iran och världsmakter.

Föregående artikelUSA startar nya dödliga sanktioner mot Syrien. Vad gör Sverige?
Nästa artikelHybris – Israel
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Peruken vill inte start krig. Experterna har upplyst peruken att ett krig mot Iran kan medföra en ökning av bensinpriset upp till 200 dollar fatet – alltså världsomfattande ekonomisk kris. Därför ser vi peruken backa precis som han backade efter att ha hotat Nordkorea med ”historiens värsta” bli, bli, bla, blu, he, he, he …

  Det insatta bedömare frågar sig nu är följande: ”Vilket land blir föremålet för stånka, flisa och flämta cirkus showen?

  Läs en intressant analys av det hela här: http://thesaker.is/why-trump-now-wants-talks-with-iran/

  Och denna https://www.presstv.com/Detail/2019/06/05/597794/UK-Galloway-Israel-comments-radio-station

 2. Inte konstigt att den fria fejk media i väst låter bli att skriva om detta. På St. Petersburgs forumet som avslutades nyss pratade Vladimir Putin bland annat om ”the logic and the interests of those, who got used to [their] own exceptionalism and permissiveness; who got used to their bills being paid by others”. Läs mer

  https://www.rt.com/news/461346-putin-us-dollar-spief/

 3. ”Peruken” har fått till ett avtal med Mexico om begränsningar av migrationsströmmarna. Ett hot om handelstullar avgjorde. Peruken vann. Peruken vinner förtroende även hos mig. Peruken är ingen syltrygg. Peruken tror jag vinner nästa presidentval. Garanterat.

  • ”usa har slickat AIPACs stövlar i 70 år och det gör trumpeten oxå”
   Man måste försöka förstå att USA har ett särskilt förhållande till Israel. Det har med Hitler och nazismen att göra då många judar flydde till USA för att undkomma förföljelserna. Det är förhållandet med de sjuttio åren du pratar om. Donald Trump är hemlandsvän så det är inte alls någonting konstigt med det. Men jag bryr mig mindre om det du påstår. Jag är också hemlandsvän så jag tycker inte det precis angår oss här i Sverige. Jag tycker det är dags att börja tänka på oss själva nu. Det går inte att sopa problemen under mattan hur länge som helst. Eller bara skjuta kostnader på framtiden. Dagliga mord och skjutningar har vi fått vänja oss vid, måste vi nu också börja vänja oss vid briserande bomber i bostadsområdena? När jag igår såg bilderna från explosionen i Linköping var det första jag tänkte på de sönderskjutna hyreshusen i Donbass i östra Ukraina. En krigsskådeplats. Från vår statsminister kom endast empati för de drabbade och ett påstående om att de som utfört dådet är fegisar. Fegisen kan han vara själv tycker jag. Som inte har någon stake alls att göra något åt problemen. Syltrygg.

   • media och kapitalet i sverige styrs av mini AIPAC och vår riksdag slickar deras stövlar, och gort det lika länge som usa ofrat sina soldater så mellanösterns arier kunnat utvidga sina domäner

    • Vad är det här? Precis som ett språk jag inte förstår. ”mellanösterns arier kunnat utvidga sina domäner” ????

     • Alla som läst på vet att de som styr Israel idag är khazar-judar alltså inte semiter! Khazarena kom ursprungligen från området mellan Svarta och Kaspiska Havet!

     • ”Alla som läst på vet att de som styr Israel idag är khazar-judar alltså inte semiter! Khazarena kom ursprungligen från området mellan Svarta och Kaspiska Havet!”

      Benny, det verkar som du har fel i ditt påstående om khazarerna var judar. Khazarerna var snarare ett turkiskt folk som antog den judiska religionen. Idag är området en del av Ryssland men även Ukraina. Att khazarerna antog den judiska religionen beror på att de tog emot judar som romarna hade fördrivit ut i Diasporan.
      Du kan konvertera till kristen och muslim men aldrig till jude därför det är något du måste födas till.

      ”Khazarerna var ett huvudsakligen turkiskt folk som antog den judiska religionen.”

      https://www.svd.se/aterfunnen-judisk-huvudstad-gravs-ut

 4. Arbetarklass det var ju exakt det jag skrev! De som styr Israel idag är khazarer typ Netanyahu! Semitjudarna stannade till största delen kvar i Mellanöstern efter romarnas härjningar…

 5. Iran är en mycket svårt nöt att knäcka för sionisterna och deras stora torped USA. Tvärtom Iran har blivit starkare till sionisternas förtret och till världens glädje

  ”Additional conversations with Iranian analysts reveal how they interpret the regional geopolitical chessboard, calibrating the importance of the axis of resistance (Tehran, Baghdad, Damascus, Hezbollah) in comparison with two other fronts: the US and its “stooges” (the House of Saud, UAE, Egypt), the master – Israel – and also Turkey and Qatar, which, like Iran, but unlike the “stooges”, favor political Islam (but of the Sunni variety, that is, the Moslem Brotherhood).”

  http://thesaker.is/why-iran-wont-be-broken/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here