Mänskliga rättigheter måste gälla även Israel!

13
1389
Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Denna artikel har skrivits av doktor Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Israel – och på Palestina, som han besökt många gånger. Den har tidigare publicerats på Facebookssidan för Palestinagrupperna i Sverige. Artikeln är skriven före FN: s dag för mänskliga rättigheter 10 december.

Mänskliga rättigheter är satta på undantag i Israel och de av Israel kontrollerade palestinska områdena. Inte minst gäller det tillgången till hälso- och sjukvård. Det skriver israeliska ”Läkare för Mänskliga Rättigheter” (PHR-I) i en sammanfattning med anledning av FN:s dag för mänskliga rättigheter 10 december.

På det ockuperade Västbanken hindrar Israel med hjälp av militärposteringar, murar och vägspärrar aktivt palestinierna från att söka och få den vård de behöver. Människor blockeras från att nå sjukhusen och det händer att man föder barn eller dör i vägspärrarna. I Gaza avslås omkring hälften av alla ansökningar att söka vård utanför den inringade enklaven, och cancersjuka avlider då de inte får den vård de behöver.

Till detta kommer fysiska övergrepp av den israeliska armén, nattliga raider och arresteringar, husrivningar, förstörelse av egendom och mord på människor som fredligt demonstrerar mot ockupationen. Personer som fängslas på ockuperat område, även barn ner till 12 års ålder, torteras och spärras efter summariska rättegångar in i fängelser inne i Israel, där de inte kan få besök av anhöriga. Enligt officiell israelisk statistik sitter i nuläget omkring 5.400 palestinier, varav 187 barn, i israeliska fängelser. Den vanligaste anklagelsen mot barnen är stenkastning mot israeliska soldater och militärfordon – ett brott som kan ge många års fängelse! 413 personer hålls i ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom.

Inne i Israel nekas asylsökande tillgång till både arbete och hälsovård och tvingas leva utan skydd mot att utnyttjas av kriminella element.

En några år gammal lag, ”Deposit law”, tvingar migranterna att varje månad lämna 20% av det de tjänat till myndigheterna, något som driver dem in i hunger och fattigdom. I de israeliska fängelserna handläggs sjukvården av Israel Prison Service, en organisation som egentligen inte har någon medicinsk kompetens, och det händer att fångar dör av vanvård och brist på medicinsk tillsyn.

Enligt FN:s ”Allmänna förklaring om de Mänskliga Rättigheterna” (antagen 10 december 1948) har varje individ rätt till ”liv, frihet och personlig säkerhet” (artikel 3). PHR-I pekar här speciellt på rätten till hälso- och sjukvård på lika villkor – en princip som Israel grovt bryter mot. Hela ockupations- och bosättningspolitiken utgör fundamentala brott mot grundläggande internationella konventioner, vilket konstaterats i ett stort antal FN-resolutioner – och senast i Säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016). Ändå får det inga konsekvenser? När USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen, för Trump-administrationens räkning, deklarerade de israeliska bosättningarna som ”inte nödvändigtvis illegala” – och därmed öppnade ännu en dörr för palestinierna ner till helvetet – har inte heller det väckt någon större uppståndelse.

Hur långt tänker världens ledare, inklusive EU och vår egen regering, låta det gå innan man på allvar sätter ner foten och gör någonting åt de ständiga övergreppen i Israel / Palestina? I samband med FN: s dag för mänskliga rättigheter är det absolut rätt tillfälle att ställa den frågan.”

Redaktörens kommentar: Frågan ställdes inte.

Föregående artikelSkicka julkort till Julian Assange!
Nästa artikelUSA-senator, och överste i marinkåren: Vi måste sluta stödja terroristerna i Syrien!
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

13 KOMMENTARER

 1. Bra att du publicerar den här artikeln Anders. Efter att ha läst The Trigger av David Icke förstår jag fullt ut hur det hänger ihop. För mig står det nu klart att Israel är en stat grundad och vidareutvecklad på rasism. Genom att man genom sina starka sionistiska lobbyorganisationer i f.a. USA och sin ekonomiska och mediala styrka genom ägande, rikedom och möjlighet att köpa politiskt inflytande kan man styra politiska beslut och ekonomiskt stöd till Israels förmån. Detta har inget alls att göra med anti-sionism, men genom att stämpla all opposition mot staten Israel som anti-sionism tystar man all kritik. Det är tydligt också i Sverige. Man utnyttjar till max nazisternas förbrytelser för att få fribrev för sina egna. USA har blivit Israels proxy-krigförare i MÖ och Israel var med säkerhet djupt inblandade i 9/11, där den officiella förklaringen uppenbarligen är alltigenom falsk.

 2. Domstolarna i Haag har definitivt ingen legitimitet när massmördare som Begin,Peres,Shamir,Rabin, Sharon och Netanyahu har kunnat leva normala liv medvetna om att de aldrig behöver ställas till svar för sina handlingar.Dessa mördare hyllas som hjältar precis som Baruch Goldstein som modigt nog sköt ihjäl 29 bedjande muslimer och skadade ännu fler 1994 i Hebron.

  • Det handlar inte bara om att ”leva normala liv”!
   Terrorister (det var inte araber som beördrade mordet på Folke Bernadotte, bland flera FN-funktionärer) och krigsförbrytare blev statsministrar, och några fick dessutom Nobels fredspris (jag har gång efter annan undrat om det fanns någon form av verklighetsförankring hos Nobel-kommittén, och också undrat varför ingen stämmer den för förskingring, ety Alfred Nobel knappast avsåg att belöna förbrytare).

 3. Problemet är att dessa barnamördare tror att de ”guds utvalda”. De tror att de är över lagen. Alltså måste de sättas på plats och fatta att de inte är förnämare än alla andra vanliga dödliga. om sanningen få sägas så är dessa Barnamördare en samling avskum som inte ens förtjänar finnas ill

  • För brittiska Labour med Jeremy Corbyn som partiledare är Palestina en mycket viktig fråga.
   Palestiniernas rättigheter är det något som de svenska Socialdemokraterna också bör satsa på tycker du?
   Det finns sedan lång tid tillbaka finns en minoritet judar här Sverige. Hur bör regeringen förhålla sig till dem?
   Jag läste någon annanstans Sverige hade hamnat på en ”antisemitlista”. På nionde plats tillsammans med Danmark. Listan toppades av brittiska Labourpartiet med Jeremy Corbyn som ledare.
   Det var ett Simon Wiesenthal center som gjort rankingen.

   https://www.friatider.se/sverige-kniper-plats-pa-tung-antisemitlista

   • Jag utgår från att judar i Sverige är just svenskar, men liksom andra invandrade minoriteter antar jag att de har starka sympatier för ett eller annat i sina forna hemländer eller, i judarnas fall, med staten Israel. Inget konstigt med det, men när man blandar samman antisemitism med antisionism eller kritik mot staten Israels politik har man i mitt tycke passerat en gräns. När till och med vår statsminister tar avstånd från antisionism (SSU:s demonstration i Malmö) visar det på att deras lobbyarbete har varit lyckosamt. Ansvariga politiker vågar inte kritisera USA och Israel, men är snara till kritik mot Ryssland och Kina.

   • Wisenthal mannen och hans center är vida kända för att häva ur falska anklagelser om antisemitism. Begreppet antisemitism har svärtats ner den bortgångne Wiesenthal och hans gelikar just därför. Jag skulle inte ge fem öre för centrets så kallade rapporter och statistik.

    Palestina är en världsangelägenhet – no justice for Palestine, no peace for the world. Instabiliteten och krigen i MÖ och även vidare i världen handlar om just den illegala ockupationen av Palestina av grupper som inte har rätt till landet. Bara de som tror på sagan om en fastighetsmäklare till Gud som används för att legitimera marktjuvarnas illegala ockupationen av hela Palestina kan svälja ”israel rätt att existera” och dylik sagor

 4. Ta gärna en titt bå de här båda Brittiska sidorna, som visar hur man kampanjar mot påstådd antisemitism (=allt som andas kritik mot Israel).
  https://www.sussexfriendsofisrael.org
  https://www.nwfoi.org.uk
  Exempel på var lojaliteterna ligger:
  ”IsrAction Day is an International grassroots campaign standing up for Israel, fighting BDS and supporting local communities.” ”Sustain The South – Support Our Soldiers!” ”We will be sending pizza and doughnuts to our brave Chayalim guarding Israel on its Southern Borders as a lovely Chanukah treat.”
  Den här sortens organisationer finns det gott om runt om i världen. All kritik mot Israel skall tystas, det är syftet.

  • Till nyår.
   Jag vill slippa raketskjutarna.
   Tur man inte bor i Israel men jag tycker raketskjutandet är jobbigt här också.
   Och all rök och farliga gaser skjutandet släpper ut i luften.
   Hundar och andra djur lider. Jag lider.
   Förbjud raketskjutandet!

   • Enligt FN konventionen har ett ockuperat folk all rätt i världen att befria sig från kolonial ockupation med alla medel till buds. Viil kolonialister och barnamördare som vill slippa raket skjutandet så får de återlämna mark, hus och egendom till Palestinier, de rättmätiga ägarna och återvända till de hålor de far ifrån.

 5. År 2020 börjar med en glad nyhet om året som gick. Bojkott rörelsen växer stadigt och stärks för varje dag som går. Den avskyvärda Apartheid enheten israel känner trycket och gör alltmer desperata försök att kuva ner den globala folkviljan. Men för varje försök så inser världen att avskaffandet av Apartheid regimen är oumbärlig för rättvisan och världsfreden. Enligt självaste sionisten Kissinger har den avskyvärda enhet som kallas israel mindre än ett decennium.

  2020-talet blir årtiondet som ser slutet av apartheid regimen. Därför välkomnar världen anno 2020 och hela 2020-talet med hänförelse!

  https://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/how-did-israel-boycott-campaign-grow-2019

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here