Musks åtgärder på Twitter”för yttrandefrihet” imponerar inte

1
930
Bild hos Caitlin Johnstone av Elon Musk, Donald Trump och Kanye West
Denna aktuella artikel av Caitlin Johnson har upphittats och översatts av Rolf Nilsson.

https://caitlinjohnstone.com/2022/11/21/musks-free-speech-moves-on-twitter-have-so-far-been-unimpressive/

Caitline Johnstone

____________________________________________________________________

Musks åtgärder för yttrandefrihet på Twitter har hittills varit föga imponerande

När Elon Musks köp av Twitter först tillkännagavs i april förra året sa jag att köpet sannolikt inte skulle gå igenom, om imperiet ansåg att det utgjorde ett hot mot dess informationsintressen. Jag sa att en eventuell minskning av censurprotokollen som Musk genomför på plattformen troligen inte skulle vara av den sorten som gör någon skillnad för de mäktiga, utan i stället bara skulle förstärka fördärvliga partiernas kulturkrigs-nonsens.

Hittills verkar detta vara fallet efter Musks övertagande, .

Under de senaste dagarna har Twitter återinfört kontona för Donald Trump, Kanye West, Jordan Peterson, Project Veritas, Kathy Griffin och Babylon Bee. Detta är hittills det närmaste Musk har kommit sin uttalade avsikt att göra Twitter till en fristad för yttrandefrihet, där människor har ett digitalt torg för att debattera och diskutera idéer.

Och det är inte tillräckligt. Att häva bannlysningen av några kända personer kommer att ge upphov till en massa rubriker och nätprat och få det att se ut som om man verkligen gör något. Men i slutändan är allt man har gjort att återinföra en handfull Twitterkonton.

Twitter har inte gjort något för att på ett meningsfullt sätt minska begränsningarna för yttrandefrihet på er plattform.

 

Jag kan redan höra Elons följare stå på huvudet för att berätta att det bara har gått några veckor och att jag måste ge mer tid, men de kan gå och slicka ett Tesla-batteri. Ingen vinner något på att ge miljardären tvivlets fördel och avstå från att påpeka att han inte har gjort tillräckligt mycket i det här läget. Det är dags att börja kritisera och trycka på nu.

Twitter är för närvarande fullt av diskussioner om vilka kända personer som Musk ska släppa in igen nästa gång, men de missar helt poängen. Att återinföra en handfull kändisar har ingen meningsfull effekt på normala människors yttrandefrihet.

Jag bryr mig inte om att jag kan se tweets från Trump och Kanye igen; jag bryr mig om att människor fortfarande är bannlysta från plattformen för att de ifrågasätter västliga anklagelser om ryska krigsförbrytelser och uttrycker otillåtna åsikter om kriget i Ukraina. Jag bryr mig om att människor fortfarande är bannlysta för att ifrågasätta vacciner och Covid-politik som påverkar alla. Jag bryr mig om att medier, från regeringar som USA inte gillar, censureras och förtrycks, samtidigt som dess reportrar tvingas bära etiketter som ”statskontrollerade medier” som mediepersonal från USA-allierade stater inte bär. Jag bryr mig om att massutrensningar av konton nästan alltid riktas mot personer från nationer som USA har som måltavla.

Yttrandefriheten är viktig först och främst, inte för att det känns skönt att kunna säga vad man vill, utan för att möjligheten att fritt kunna kritisera de mäktiga utgör en viktig kontroll av makten. Att låta kändisar säga vad de vill om transpersoner eller liknande är av typen ”det känns bra att säga vad jag vill”. Vi ser ingen ökning av den yttrandefrihet som utövar en kontroll på makten.

Faktum är att vi ser Musk lova att använda shadowbanning (betyder att göra vissa åsikter i det närmaste osynliga på nätet, ö.a.) för att algoritmiskt censurera tweets med otillåtet tal.

”Ny Twitter-policy är yttrandefrihet, men inte frihet att nå ut”, twittrade Musk på fredagen. ”Negativa/hatiska tweets kommer att max fördömas och demoniseras, så inga annonser eller andra intäkter till Twitter. Du kommer inte att hitta tweeten om du inte specifikt söker upp den, vilket inte skiljer sig från resten av internet.”

Musk klargjorde aldrig vad han menar med ”negativa” tweets; det är en så vag och subjektiv definition som någon kan komma på, vilket säkert kommer att leda till missbruk och övergrepp om det inte klargörs.

”Yttrandefrihet men inte frihet att nå ut” är samma dumma slogan som har använts av förespråkare för internetcensur under lång tid. Det betyder i princip att du kan säga vad du vill, men om det inte är ett godkänt yttrande kommer ingen någonsin att få höra det. Vilket naturligtvis inte alls är yttrandefrihet. Det är som att säga ”Du har yttrandefrihet! Du kan säga vad du vill, så länge du säger det ensam i ett ljudisolerat rum”.

Som vi har diskuterat tidigare är censur genom algoritmer faktiskt mer skadlig än öppen censur, eftersom den sker på ett mycket subtilare sätt, som folk inte märker, och eftersom den kan göras i stor skala. Detta är samma form av censur som har anammats av plattformar som Facebook och YouTube, som fram till nu har varit mycket mer restriktiva mot yttrandefrihet än Twitter.

Så vad mig anbelangar misslyckas Musk med testet av yttrandefriheten. Det blir inte friare att uttrycka sig på Twitter på något sätt som faktiskt spelar någon roll, och av allt att döma fungerar Twitter fortfarande som ett verktyg för att kontrollera berättelsen för det mäktigaste imperium som någonsin har funnits.

Det största testet för @elonmusk kommer inte att vara om han ändrar de mest uppenbara ”woke” innehållsreglerna – det borde vara en självklarhet – utan om han fortsätter att låta Twitter användas som ett verktyg för USA:s nationella säkerhetsstat för att ”motarbeta” officiella fiender som Ryssland och Kina.

Och det är i stort sett vad man kan förvänta sig av en miljardär som gör affärer med Pentagon och som är oupplösligt sammanvävd med USA:s militärindustriella komplex. Människor blir inte miljardärer om de inte samarbetar med befintliga maktstrukturer, och de kommer definitivt aldrig i närheten av att förvalta kritisk infrastruktur för narrativ kontroll om de inte är hängivet lojala mot imperiet.

Miljardärer kommer bara till undsättning i filmer och serietidningar. Elon Musk är inte mer trolig att rädda dagen än Tony Stark (seriefigur Iron man, ö.a.) eller Bruce Wayne (seriefigur Läderlappen, ö.a.). Folk tror bara att han är en hjälte eftersom Hollywood har tränat oss att leta efter hjältar, men Hollywood gör det bara för att få oss att fortsätta leta efter hjältar utanför oss själva.

Vi kommer aldrig att få en sund värld om vi fortsätter att leta efter miljardärer, politiker och kändisar för att göra saker och ting bättre. Det måste komma från oss själva. Ju tidigare vi vaknar upp till den verkligheten, desto större chans har vår art att överleva de existentiella kriser som hotar vid horisonten.

Föregående artikelMultipolariteten uppträder på de kazakiska stäpperna
Nästa artikelUSA kommer inte att offra Chicago för Warszawa”: Ryska experter förklarar varför Nato sopade den polska missilincidenten under mattan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Nu skulle fåglarna få flyga fritt, sa Musk när han släppte dem fria som var avstängda från twitter.
  Men alla fåglar fick inte flyga fritt, upptäckte snabbt Scott Ritter, då han testade sin nyvunna frihet.
  Han skrev: Butja var ett krigsbrott och Ukraina är de skyldiga.
  Han blev omedelbart avstängd igen. Scott Ritter är nu avstängd permanent

  Det skulle vara intressant att veta om man blir avstängd om man skriver att Azov är nazister.

  Eva Bartlett skrev till honom och frågade om han är medveten att hans satelittutrustning används i Ukraina för att döda civila. Han har tydligen inget emot detta. Annars skulle han lätt kunna ta tillbaka sin utrustning som han själv betalar för, och säga att den absolut inte får användas mot att döda civila.
  ”Does @elonmusk know that 🇺🇦 use his aid not against🇷🇺 army, but to murder civilians in Donbass, innocent kids/women/elderly?
  @EvaKBartlett witnessed firsthand when HIMARS, navigated by Starlink blasted the hotel where she stayed w/other foreign reporters.”

  Pentagon slipper betala satelittutrustningen som Ukraina har stor nytta av. Den kan nu hjälpa dem att veta att det är civila de dödar och att ingen militärutrustning finns i närheten, och de vet vad de gör.
  Musk betalar så gärna dessa miljoner som utrustningen kostar, så Ukraina kan döda fler personer.
  Vad denna obehagliga kapitalist däremot inte har lust att betala är löner till dem som arbetar åt honom på twitter.
  Han gav de anställda teknikerna ultimatum ”Antingen måste ni arbeta fler timmar per dag, eller också får ni sluta med avgångsvederlag.”

  🐦Entrepreneur Elon Musk has started layoffs in Twitter sales, Bloomberg reported. According to the publication, a new wave of layoffs in the company began on November 20. Such a step, the agency points out, is necessary for the entrepreneur to achieve a balance of staff in various departments of the company. Previously, Musk gave Twitter staff an ultimatum: either stay with longer hours or quit with severance pay. As a result, more technical staff than expected left, according to agency sources.

  USA får också hjälp av Elon Musk med regim ändring i Iran.
  US Recruits Elon Musk’s SpaceX for Iran Regime Change Op

  https://www.youtube.com/watch?v=z7YPelgBQHw

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here