Några ord om mBridge… och den nya världsordningen

6
1182

Det händer en del inom valutaområdet – och därmed inte sällan inom storpolitiken som vi som vi rapporterat om då och då. Här ännu ett bidrag.

Av Godfree Roberts 17 augusti

Källa: https://herecomeschina.substack.com/p/a-word-about-mbridge?utm_source=post-email-title&publication_id=247534&post_id=135883506&isFreemail=true&utm_medium=email

 

2009, efter den globala finanskrisen, sade PBOC-chefen (Peoples Bank of China, ö.a.) Zhou Xiaochuan: ”Världen behöver en internationell reservvaluta som inte är kopplad till enskilda nationer och som kan förbli stabil på lång sikt, vilket tar bort de inneboende bristerna som orsakas av att använda kreditbaserade nationella valutor.” Han föreslog särskilda dragningsrätter, SDR, en digital reservvaluta som värderas mot en korg av råvaror och valutor. SDR har testats internationellt sedan 2019, men fram till dess har det saknats ett sätt att flytta runt dem på ett säkert, snabbt och billigt sätt.

Nu finns mBridge

Gränsöverskridande betalningar, som domineras av den amerikanska dollarn, kommer att uppgå till 250 biljoner USD år 2027, en ökning med 100 biljoner USD på ett decennium. Det går helt enkelt inte att stoppa.

Problemet är att internationella betalningar är långsamma och kostsamma, och att Washingtons ”långa arm” över alla dollartransaktioner har politiserat handeln.

Så Bank for International Settlements i Basel (BIS, ö.a.) kom på idén med mBridge.

mBridge, BIS digitala interbankbetalningssystem, låter kinesiska företag betala UAE-leverantörer i digitala e-yuan. Blockkedjan i mBridge omvandlar omedelbart yuanbetalningen till dirham och krediterar den till säljarens bankkonto i Förenade Arabemiraten. mBridges genomförandetid på 6-8 ms och transaktionskostnad på 2,2 cent för Pekings mål om friktionsfri handel ett stort steg närmare.

Och det bästa av allt? Inga amerikanska tillsynsmyndigheter, banker eller dollar är inblandade.

Anledning till oro

PBOC (Folkrepubliken Kinas centralbank) (världens rikaste centralbank), HK Monetary Authority, Bank of Thailand och Förenade Arabemiratens centralbank har använt mBridge med handlare i Kina, Hongkong, Thailand och Förenade Arabemiraten i över ett år.

Nu säger BIS att man kommer att lansera mBridge globalt före jul.

Amerikanska finansdepartement oroar sig för att mBridge kommer att hjälpa Peking att revolutionera digitala gränsöverskridande betalningar, och att detta är vad som kommer att hända med alla Kinas 143 handelspartners:

 

Föregående artikelKom! Manifestation i Stockholm och globalt 2/9: Australien! Se till att Julian Assange friges och får komma hem! !
Nästa artikelEn glädjens morgon
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Vi ska inte glömma Rysslands anständiga utvecklingsroll på den andra sidan av ”världsgränsen” till det infama maktcentrat i Väst.

                ××××××

  MOSKVA, 1 september /TASS/. Västländernas väg att strategiskt besegra Ryssland kommer inte att försvinna inom överskådlig framtid, och alla beräkningar om att relationerna mellan Ryssland och väst kommer att återgå till där de var är ”byggda på sand”, sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov vid ett möte med studenter och lärare vid MGIMO-universitetet.

  ”Beräkningarna från de som beklagar kollapsen av våra relationer med västerländska motsvarigheter att allt en dag kommer att återgå till det tidigare tillståndet är byggda på sand. Västs linje, den kurs som utropades i syfte att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag kommer inte att försvinna inom överskådlig framtid. Vi förstår detta mycket väl, säger Lavrov.

  Han betonade också att om västvärlden ”plötsligt, genom några mystiska order från höjden”, inbjuder Ryssland ”att återgå till mer eller mindre normala förbindelser”, kommer Moskva att fundera på om det är värt att göra det och om ja, då inom vilka områden.

  ”Vi kommer inte att gå för interaktion med väst i de områden som vår säkerhet i alla bemärkelser beror på”, påpekade Lavrov.

  Erfarenheterna från de senaste 30 åren, mindes han, har bevisat att väst ”kommer att missbruka alla överenskommelser som har nåtts utan att tveka när som helst när de vill hamra konkurrenter.”

  ”Inga av de grundläggande avtal som har slutits med väst efter 1991 har uppfyllts. Inte ett enda,” sade Lavrov. ”Det är därför vi inte kan lita på deras ord. Vi kan inte heller lita på de underskrifter som västvärlden sätter på många dokument.”

  Lavrov tillade också att sanktioner från västländer uppenbarligen skapade svårigheter för Ryssland, ”och det kan ingen ifrågasätta.”

  ”Men regeringen ledd av presidenten håller regelbundet möten om vissa sektoriella frågor relaterade till landets ekonomiska utveckling och den har gjort sitt yttersta [för att övervinna svårigheterna]. Och dessa ansträngningar ger positiva resultat”, påpekade Lavrov.

  Han erinrade om att nya projekt genomfördes för att knyta Ryssland närmare till de länder vars anständighet och tillförlitlighet som partner inte väckte några tvivel i Moskva.

  ”Först och främst gäller detta våra östra och södra grannar”, konstaterade Lavrov. Han nämnde särskilt samarbetet med Indien, Iran, Kina, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och afrikanska länder.

  ”Dessa planer är konkreta. De är realistiska. Och de ger redan resultat som är imponerande när det gäller handelsomsättning, investeringar och kontakter inom andra områden, inklusive kultur, humanitära relationer och sport”, sa Lavrov.

 2. VÄRLDSEKONOMIN
  DEDOLLARISERING
  USA
  BRICS torkar näsan på dollarn
  https://expert.ru/2023/09/1/briks-utirayet-dollaru-nos/

  Kongressledamoten uttryckte känslomässigt sin rädsla för BRICS-ländernas förstärkning och försvagningen av dollarn, samtidigt som hon förklarade mekanismen för denna process ganska rationellt. Inom en snar framtid kommer katastrofen för den amerikanska valutan inte att hända, men om BRICS skapar ett alternativ för att placera reserver och genomföra handelsoperationer, kommer detta att beröva den amerikanska marknaden från finansiell skuld på nästan hälften av världsekonomin, kommenterar experten .

  COLLAGE: TAMARA LARINA
  USA ser förgäves ner på en mäktig förening
  Att stärka BRICS kan försvaga dollarn och göra amerikaner i konkurs. Denna åsikt uttrycktes av en medlem av representanthuset för kongressen Marjorie Taylor-Green (republikan från Georgia). Enligt henne kommer dollarn att försvagas medan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika blir starkare.

  Relaterad artikel:
  BRICS expanderar på jakt efter mening
  ”Medan vi pratar nonsens, förenas de starkaste länderna i världen för att de är trötta på USA”, citerade TASS Taylor-Green. – Det finns BRICS – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika och många andra länder ansluter sig till dem. De gör handelsavtal med varandra, och det är seriösa avtal där de säger: vi köper av dig, du köper av oss, vi uppmärksammar inte amerikanska sanktioner, vi kommer att köpa och sälja varor till varandra i vår egen valuta, inte använder den amerikanska dollarn. Och det här är en av de mest förödande saker som kan hända oss”, varnade hon när hon talade i delstaten Georgia.

  Taylor-Green är övertygad om att Washington har fel när han ignorerar ”en mycket mäktig sammanslutning av dessa länder.” ”Vad kommer att hända med våra barn när dollarn slutar betyda någonting, eftersom Ryssland, Kina och Indien, med en enorm befolkning på miljarder människor, kommer att ha mer köpkraft i sina nationella valutor än vi har? Det här väcker mycket allvarlig oro, säger hon.

  Relaterad artikel:
  Dollarn försvagas utanför och hyperinflation inuti
  Den amerikanska dollarn och ekonomin spås ofta misslyckas och gå i konkurs, men än så länge har dessa förväntningar inte gått i uppfyllelse, säger Andrey Kochetkov, en ledande analytiker på Otkritie Investments, en global analysavdelning. Men enligt hans åsikt, om prognoserna inte är begränsade till den närmaste framtiden, hotar trenderna som växer fram i världen verkligen dominansen av den amerikanska valutan och USA:s förmåga att leva i skuld.

  Bretton Woods-systemet, med sin modernisering på 70-talet, antar att den amerikanska dollarn är den viktigaste valutan för länders handel och reserver, förklarar experten. Samtidigt parkeras staters och företags eventuella finansiella överskott i amerikanska monetära instrument, det vill säga i statsskuldväxlar, med vars hjälp USA:s budgetunderskott finansieras.

  Om BRICS-länderna skapar ett system som ger möjligheter att placera reserver som inte är i amerikanska dollar, så kommer detta automatiskt att leda till en kraftig nedgång i efterfrågan på amerikanska räntebärande värdepapper, tror Andrey Kochetkov. Följaktligen kommer Washingtons kreditmöjligheter avsevärt att minska, och detta kommer oundvikligen att ha en negativ inverkan på dollarns positioner och finansieringen av offentliga skulder. Som ett resultat kommer inflationsriskerna inte längre att vara hanterbara.

  Ett ännu mer negativt scenario kan vara en minskning av USA:s exportmöjligheter, sa analytikern. Faktum är att Friendshoring-processen (lokalisering av produktion och kapital i politiskt nära länder) har redan börjat. Under de senaste trettio åren har USA och Europa haft nästan obegränsad tillgång till hela den globala marknaden. Men politiska block och försök att använda deras valutor som ett påtryckningsinstrument ledde till tillväxten av organisationers roll utan deltagande av representanter för den gamla världen och USA.

  Till och med betydelsen av G7 har börjat blekna, eftersom de utvecklade länderna i stället för en global ekonomisk agenda i allt högre grad liknar en sluten klubb av åldrande aristokrater som spelar politiken efter sina egna önskningar. Därför växer intresset för BRICS och SCO stadigt. Medlemmar i dessa organisationer letar efter möjligheter att bli av med ”andras pengar” till förmån för sina egna.

  ”Du kan fortsätta att leva i illusionen av granitstyrkan i den amerikanska ekonomin, men det finns få experter som kommer att förneka de växande riskerna med USA:s skulder. Under de kommande åren kommer en fjärdedel av USA:s budget enbart att gå till serviceåtaganden. Det finns inga utsikter att minska det offentliga finansieringsgapet, vilket innebär att skulden fortsätter att växa och bördan blir ännu tyngre. Allt detta hotar att tappa förtroendet för den amerikanska dollarn även utan BRICS medverkan”, påpekar Andrey Kochetkov.

  Om BRICS skapar ett alternativ för att placera reserver och bedriva handelsverksamhet kommer detta att beröva den amerikanska marknaden från finansiell skuld på nästan hälften av världsekonomin, tror experten. Följaktligen kommer processen för försämring av den amerikanska valutans status under sådana förhållanden bara att accelerera. Förenta staternas konkurs kommer sannolikt inte att äga rum, eftersom hela statsskulden i själva verket är inhemsk skuld i sin egen valuta, vilket innebär att Federal Reserve System kan ersätta sin monetära hävstång när som helst. En annan sak är att hyperinflation, eller dess skrämmande variant i form av stagflation, inte är bättre än oförmågan att betala sina skulder.

  Under sådana förhållanden kommer amerikanska medborgare inte att kunna spara sina pengar, vilket kommer att påverka konsumenternas aktivitet negativt och leda till problem i företagssektorn. Men, tillägger Andrey Kochetkov, kan ett alternativ för räddning vara att investera i aktier, det vill säga i en verksamhet som kan visa sig vara mer stabil än statens valuta. Men även detta kräver fria medel, som under förhållanden av hyperinflation, eller stagflation, upphör att vara tillgängliga.

 3. Kina och Ryssland ska ABSOLUT inte använda sig av och/eller sammarbeta med bankirvampyrens själv kärnan BIS, huvudsäte i Basel. Tvärtom Måste Ryssland och Kina skapa nya alternativ där bankirorgan från väst är total verboten!

  Strategins kärna ska vara att stänga av blodtillförseln till bankirvampyrerna i väst. Det är det säkrast sättet att begrava den bankirvampyrens globala hegemoni. BRICS valuta, banker mm med säte utanför väst. I en övergångs period som nu så kan man uppmuntra användandet av lokala valutor.

  Dessutom har både Ryssland och Kina de militära och ekonomiska medlen att se till att det blir verklighet. Hejdå bankirvampyr! ⚰️⚰️⚰️

 4. It is BRICS Time, baby. Yeah!!!

  ”The BRICS partnership now encompasses 47.3 percent of the world’s population, with a combined global Gross Domestic Product — by purchasing power parity, or PPP — of 36.4 percent.

  In comparison, though the G7 states (Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom and the United States) account for merely 10 percent of the world’s population, their share of the global GDP — by PPP — is 30.4 percent.

  In 2021, the nations that today form the expanded BRICS group were responsible for 38.3 percent of global industrial output while their G7 counterparts accounted for 30.5 percent.”

  https://consortiumnews.com/2023/09/01/brics-the-global-center-of-gravity-shifts/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here