”Nato kan snart splittras”!? Intervju med ”Riksföreningen Nej till NATO”:s tidigare ordf. Lars Drake om Sveriges Nato-ansökan

3
1568

Detta är återsändning av en intervju med Lars Drake på Swebbtv: https://swebbtv.se/w/nk7PnrUDxmvMe5fd6tggDK?utm_campaign=cmp_3004411&utm_source=getanewsletter&utm_medium=email med titeln ”Nej till NATO:s tidigare ordf. Lars Drake om Sveriges ansökan – Fjärde Statsmakten 163.”

Har även publicerats på Synapze.

Lars Drake

Lars Drake är f.d. ordförande i riksföreningen Nej till Nato. Han var adjungerad professor på Svenska Lantbruksuniversitetet inom områdena nationalekonomi, naturresurs och miljöekonomi. Han har varit engagerad i rörelsen ”Ship to Gaza”. Han har arbetat på olika delar av Jorden bl.a. i Sibirien genom två EU-finansierade projekt. Hans arbete har ofta kretsat kring jordbruksfrågor. Han anser att Sveriges självförsörjningsgrad är alldeles för låg. Dessutom skulle han vilja se ett större antal små jordbruk spridda över landet, för att göra Sverige mindre sårbart. Det kan ske naturkatastrofer i andra delar av världen som gör att import av mat till Sverige inte längre går, då är det viktigt att vi har förmågan att själva producera vår mat säger Lars Drake.

Lars Drake säger att han inte kan minnas att mediedebatten varit så dålig som den är nu. Endast en bild av verkligheten är sann. Om man bara antyder att det finns en annan bild av kriget i Ukraina än den som medierna målar upp, är man ” Putinist”.
Många experter och kommentatorer som syns på SvT är inte fria att säga vad de tycker i olika frågor, eftersom de är tjänstemän underställda en generaldirektör som valts av regeringen. Om de har en avvikande åsikt privat så får de tiga om det, menar Lars. Han har själv befunnit sig i den situationen som anställd på kemikalieinspektionen. Men det finns folk, säger han , som inte är kopplade till de olika myndigheterna och som är experter inom sina respektive fält, och som alltså inte är bundna till att hysa en viss åsikt. Men trots sin stora kunskap tillfrågas dessa inte. Om nu tjänstemän från försvarshögskolan eller MSB inte kan uttala sig fritt, så kunde ju journalisterna göra det kan man tycka, men i stort sett alla medier styrs av organisationer eller personer med en likartad syn, vilket gör att avvikelser i låter sig göras.

När Lars ska förklara vad Nato är som han ser det, så börjar han med artikel 5 som anger att andra Nato länder ska vara behjälpliga mot ett Natoland som blir angripet. Men denna artikel är ganska vag och anger inte på vilket vis detta ska ske. Lars berättar att denna paragraf 5 aldrig har tillämpats. I samband med 11 september attentatet sade flera Natoländer att artikel 5 skulle användas för att USA blivit angripet. Men det var ju ingen stat som angripit USA, utan en terrorgrupp. USA avfärdade dock artikel 5 förfarandet eftersom de ville ha fria händer att gå in i Afghanistan själva. Inte heller under kriget i forna Jugoslavien var artikel 5 relevant. Där gick Nato som organisation in och bombade Serbien.

Muammar al-Gaddafi

När USA tillsammans med England och Frankrike anföll Irak så gjordes detta inte som en Natooperation och utan stöd från FN:s säkerhetsråd. Dessutom fanns en mycket stark folklig opinion globalt mot detta. Däremot i Libyen då Khadaffi dödades så var det en Natoinsats. Berättar Lars. FN hade utfärdat vissa sanktioner mot landet, men det fanns inget mandat att gå in och bomba ena sidan i ett inbördeskrig så som gjordes av Nato då. Nato motiverade sitt angrepp med FN-resolutionen mot Libyen, som varken Kina eller Ryssland lagt sitt veto emot. Under den tiden var Medvedev president i Ryssland. Hade det varit Putin hade förmodligen ett ryskt veto lagts tror Lars Drake.

År 2016 gjorde Lars Drake en utredning som tittade på Ryssland, Kina och USA:s militära förmåga och vad de kostade de respektive länderna. De var klart att Rysslands militära förmåga var mycket högre än den skillnad i kostnad för USA och Ryssland. Ryssland fick helt enkelt mera vapen för sina pengar. I och med de sanktioner som Ryssland utsätts för av Väst, har relationen till Kina blivit allt viktigare och starkare. När det gäller att göra en utredning om militär förmåga så kan man vanligtvis använda sig av öppna källor.

Angående Turkiets roll i Nato så tror Lars Drake att Turkiet kommer att lämna Nato inom ett antal år. De har inte politiskt och ekonomiskt intresse av att följa USA. Turkiet har istället goda förbindelser med resten av världen så som Afrika och södra Asien. Lars går så lång som att han tror att andra länder inom Nato också kommer lämna till slut.

Journalisten Seymour Hersh avslöjande om att USA tillsammans med Norge sprängde Nordstream ledningen kan till slut få Tyskland att ilskna till ordentligt på sina Nato-”bröder” för deras uppenbara svek. Om Sverige slutligen går med i Nato eller inte kan bero på utgången av Ukrainakriget säger Lars. Han anser att världen just nu befinner sig i den största omställningsfasen på flera hundra år. De sanktioner som riktats mot Ryssland är inte särskilt effektiva eftersom en majoritet av världens länder inte ställer upp på dem. Det visar på att Väst, som föreslagit sanktionerna, håller på att tappa sin roll som hegemonisk makt i världen.

Föregående artikelNej till Nato – Manifestation 4 mars kl 14-15 på Medborgarplatsen! Tal, poesi,musik! Kom!
Nästa artikelHistorien om amerikanskt och brittiskt stöd till Mussolinis fascism

3 KOMMENTARER

 1. Många bra klargöranden av Lars Drake. Hur Nato har betett sig.

  Problemet(!) har varit Nato, och lösningarna har hetat: Jugoslavien, Kosovo, Afghani-stan, Libyen och idag Ukraina. Det är de gamla avskyvärda kolonial & nazistaterna som konstituerat Nato, och det har alla sunda svenskar känt till, precis som världen utanför Europa, Nato som en obehaglig mörk kraft, som man skrämmer barn med, som ingen ville ha att göra med. Det är därför de måste passa på och mygla in oss, motståndet till både Nato och Ukraina, i EU, m.m., är omfattande i Sverige, men plötsligt görs inga opinionsundersökningar, som annars haglar, till valen, men nu tyst.

  Vårdförbundet och Kommunal , Läkarförbundet, äskar mer pengar för att klara de ” massolycksfall” som Natoanslutningen kräver, (i DN.mars) De gör sin plikt , men mot-sägelsefullt, de skall vårda då krigsskadade patienter, eller efter kärnvapeninsats, ett helt folk som leds till slakt, och dessa fackförbund, fungerar som de ”Judenrat”, som underlättade för tyska nazister att bygga getton, där folk koncentrerades, innan de fördes till dödslägren.

  Bättre att lägga miljarderna på sjukvården, än på Nato, men typiskt svenskt att vilja vara till lags, bäst i klassen-syndromet, ”nu skall vi gå igenom detta tillsammans förstår ni, tag det som en man ”, fy fan vilken läskig attityd, som bara kommer att skrämma folk och alienera. Skicka ut plåster och jodtabletter. Dags att ge ut ”Mask-erad front” , igen med gröna omslaget, som ersättning för IKEA-katalogen. Svenska kyrkan förbereder med massgravar, alla gör sitt lilla bidrag…för att skapa krismed-vetande, är övertygad om att folk hatar detta, som att planera sin egen begravning,
  och tvingas gräva graven själv först, samtidigt som gangsterepidemin i Sverige nu blir en härdsmälta, som käkar sig igenom alla skikt.

  Vart´fan tog ÖB vägen, Bydén, han vågar inte visa sig, vill inte dras in i poliskrisen, de är körda allihop. Hur Sverige skall göras fogligt, vi ser det nu, som när vi gick med i EU, alla duktiga byråkrater slet och planerade…men vi fick iaf rösta om det. Men de flesta känner stor olust, därför görs inga opinionsundersökningar, om Nato, de som brukar hagla vid valet, nu är det tyst. Vi ser stora reallöneminskningar, 2.500.- månad, hyreshöjningar på ca 500.- /månad, 30 % inflation, så jävla roliga är inte Ukraina, att man vill offra sig, krigstrummorna tystnar, vi lider…men de flesta tiger…

  ….utom kvinnliga hemvärnschefen som ”hellre slår ihjäl ryssar i Ukraina än på Gotland” (DN) (hon har en diagnos, hon bär på en finsk krigsgen, som måste komma till uttryck)

  Minns Juha Valjakalla 1988, som avrättade en svensk familj, i Åmsele, men nu är den fan död, han stal deras cyklar, pappan och sonen, fick stå på knä, varefter de sköts med hagelgevär, på kyrkogården, mamman jagades sen i kapp och höggs till döds, typiska finska vita slaktargenen, från 1918, en äkta finsk nazirysare.

  Som den dubbla, röriga Sanna Marin, vem är hon, uppväxt i en regnbågsfamilj, som de skickar fram. Många i dagens generation av kvinnliga politiker, ser det som en karriärväg att hetsa för krig, som Hillary och Baerbock, Marin, Ursula, det är priset, att de sen föder barnen över en skyttegrav, är inget problem, för jämställdheten, men är olycksbådande. Vissa kvinnor har övertagit de otaliga skyttegravar som männen har övergivit, på förekommen anledning och på begäran.Varför skall Sverige försvara Finland för, som vanligt kommer kriget att drabba finnarna, främst som 1940, det vet Sverige. Varför börjar Sveriges gränser i Afghanistan, Georgien, Libyen, Syrien, Jugoslavien, Ukraina, Sverige har blivit en krigsanstiftare, med USA, som orsakar 100.000-tals människors död, men när det kommer hit är nog stridslusten minimal, trots alla satsningar på räddningstjänst och militärbudgetar, alla planerar för krig, och då blir det krig.

  Finns inte en svensk som vill stödja Ukraina, eller låta sina ungdomar bli värnpliktiga i en svensk natoarmé, bra att kriget varje dag, visar hur jävligt det kan bli, och Sver-ige blir bara en bricka i USAs krig, mot hela världen. USA, en elefant i en porslinsaffär,
  ruiner överallt där de haft sina ” boots on the grounds. Om de vågar klippa Nord-stream, vad blir nästa attentat ? Svenska värnpliktiga kommer att stupa i drivor, det går inte kommendera folk idag, svenska officerare är lika tokiga som ukrainska, de offrar soldater för att göra karriär, det vet ju alla f.d. värnpliktiga, ca 1 miljon idag. Karriärofficerare finns på kompanichefsnivån, som: fänrik, löjtnant, kapten.

  Därför, alla anhöriga till värnpliktiga, ha kontroll över vad som sker med era ung-domar, efteråt är det för sent, som när Kristersson kommer till Boden och hetsar runt och pangar Archer, ni vet ju att allt tystas ner, som soldaten i Kebnekajselavinen , som har blivit en symbol för den militära dödliga Natokraschen med en norsk Hercules 2013, 50 ton skrot och fotogen i fjällvärlden, + en dånande tystnad, ett dåligt omen, Norge har ju bara urartat, de deltog i Nordstreamsabotaget, vi kan börja bli oroliga för dem, de har Sverigekomplex, som övriga Norden, de försöker nog att pressa oss,
  på olika sätt, utnyttja oss.

 2. Swebbtv har en lång intervju med Lars Drake. Jag lyssnade på den tidigare i kväll. Efter maten då jag vilade middag. Jag slumrade en del men hörde också vad han sa.
  Jag fick förtroende för Lars Drake. Det han säger och förutspår verkar helt rimligt.
  Han talade också i lugn och saklig ton. Lite som Alexandr Lukasjenka.
  Länk finns nederst för dem som vill lyssna.

  Nej till NATO:s tidigare ordf. Lars Drake om Sveriges ansökan – Fjärde Statsmakten 163

  ”Lars Drake är f.d. ordförande i riksföreningen Nej till Nato. Han var adjungerad professor på Svenska Lantbruksuniversitetet inom områdena nationalekonomi, naturresurs och miljöekonomi. Han har varit engagerad i rörelsen ”Ship to Gaza”. Han har arbetat på olika delar av Jorden bl.a. i Sibirien genom två EU-finansierade projekt. Hans arbete har ofta kretsat kring jordbruksfrågor. Han anser att Sveriges självförsörjningsgrad är alldeles för låg. Dessutom skulle han vilja se ett större antal små jordbruk spridda över landet, för att göra Sverige mindre sårbart. Det kan ske naturkatastrofer i andra delar av världen som gör att import av mat till Sverige inte längre går, då är det viktigt att vi har förmågan att själva producera vår mat säger Lars Drake.

  Lars Drake säger att han inte kan minnas att mediedebatten varit så dålig som den är nu. Endast en bild av verkligheten är sann. Om man bara antyder att det finns en annan bild av kriget i Ukraina än den som medierna målar upp, är man ” Putinist”. Många experter och kommentatorer som syns på SvT är inte fria att säga vad de tycker i olika frågor, eftersom de är tjänstemän underställda en generaldirektör som valts av regeringen. Om de har en avvikande åsikt privat så får de tiga om det, menar Lars. Han har själv befunnit sig i den situationen som anställd på kemikalieinspektionen. Men det finns folk, säger han , som inte är kopplade till de olika myndigheterna och som är experter inom sina respektive fält, och som alltså inte är bundna till att hysa en viss åsikt. Men trots sin stora kunskap tillfrågas dessa inte. Om nu tjänstemän från försvarshögskolan eller MSB inte kan uttala sig fritt, så kunde ju journalisterna göra det kan man tycka, men i stort sett alla medier styrs av organisationer eller personer med en likartad syn, vilket gör att avvikelser i låter sig göras.

  När Lars ska förklara vad Nato är som han ser det, så börjar han med artikel 5 som anger att andra Nato länder ska vara behjälpliga mot ett Natoland som blir angripet. Men denna artikel är ganska vag och anger inte på vilket vis detta ska ske. Lars berättar att denna paragraf 5 aldrig har tillämpats. I samband med 11 september attentatet sade flera Natoländer att artikel 5 skulle användas för att USA blivit angripet. Men det var ju ingen stat som angripit USA, utan en terrorgrupp. USA avfärdade dock artikel 5 förfarandet eftersom de ville ha fria händer att gå in i Afghanistan själva. Inte heller under kriget i forna Jugoslavien var artikel 5 relevant. Där gick Nato som organisation in och bombade Serbien.

  När USA tillsammans med England och Frankrike anföll Irak så gjordes detta inte som en Natooperation och utan stöd från FN:s säkerhetsråd. Dessutom fanns en mycket stark folklig opinion globalt mot detta. Däremot i Libyen då Khadaffi dödades så var det en Natoinsats. Berättar Lars. FN hade utfärdat vissa sanktioner mot landet, men det fanns inget mandat att gå in och bomba ena sidan i ett inbördeskrig så som gjordes av Nato då. Nato motiverade sitt angrepp med FN-resolutionen mot Libyen, som varken Kina eller Ryssland lagt sitt veto emot. Under den tiden var Medvedev president i Ryssland. Hade det varit Putin hade förmodligen ett ryskt veto lagts tror Lars Drake.

  År 2016 gjorde Lars Drake en utredning som tittade på Ryssland, Kina och USA:s militära förmåga och vad de kostade de respektive länderna. De var klart att Rysslands militära förmåga var mycket högre än den skillnad i kostnad va för USA och Ryssland. Ryssland fick helt enkelt mera vapen för sina pengar. I och med de sanktioner som Ryssland utsätts för av Väst, har relationen till Kina blivit allt viktigare och starkare. När det gäller att göra en utredning om militär förmåga så kan man vanligtvis använda sig av öppna källor.

  Angående Turkiets roll i Nato så tror Lars Drake att de kommer att lämna inom ett antal år. De har inte politiskt och ekonomiskt intresse av att följa USA. Turkiet har istället goda förbindelser med resten av världen så som Afrika och södra Asien. Lars går så lång som att han tror att andra länder inom Nato också kommer lämna till slut. Journalisten Seymoure Hersh avslöjande om att USA tillsammans med Norge sprängde Nordstrem ledningen kan till slut få Tyskland att ilskna till ordentligt på sina Nato-”bröder” för deras uppenbara svek. Om Sverige slutligen går med i Nato eller inte kan bero på utgången av Ukrainakriget säger Lars. Han anser att världen just nu befinner sig i den största omställningsfasen på flera hundra år. De sanktioner som riktats mot Ryssland är inte särskilt effektiva eftersom en majoritet av världens länder inte ställer upp på dem. Det visar på att Väst, som föreslagit sanktionerna, håller på att tappa sin roll som hegemonisk makt i världen.”

  Jag tycker också som Lars Drake att det är sjukt med de här politiska tillsättningarna av våra myndigheters generaldirektörer.
  Åsikter kommer då övertrumfa vetskap.
  Det är den politiska vänstern som velat ha det så här därför det var med ”demokratiska” medel de skulle överta makten när revolution inte var möjlig.
  Med det här fick vi till slut ”myndighetsvänstern” ett uttryck som jag tror Ebba Busch myntade.
  Resultatet ser vi idag med det sociala kaos som uppstått.
  Men de liberala borgarna bära lika stor del av skulden.
  Det är de här två som styrt Sverige och med godkännande från EU/USA som har den övergripande makten med dito krav och önskemål.

  Det enda positiva jag ser med demokratin vi lever i är att alternativrörelser ännu så länge tämligen fritt kan bildas. Samt att vi fritt kan kritisera den regering vi har.

  Jämförelsevis måste Kapitalets lakejer utstå kritik från folket men folkets regering kan inte motarbetas av folket därför då riskerar den falla av splittringens destruktiva verkan.

  Jag tror det är samma med kapitalets lakejer.
  De måste hålla en inbördes fred och vänskap, annars riskerar deras maktimperium att falla.
  Till sin hjälp har de alla dessa globala och regionala ekonomiska möten.
  G7, Davos och allt vad de nu kan heta.
  Utöver det finns frimureriet och diverse mer eller mindre hemliga möten.

  Länder som ex. vis Ryssland och Belarus är inte särskilt välkomna där då de på grund av post-Sovjetkommunism inte riktigt kan leva upp till kapitalisternas demokratiska regler och villkor.

 3. Den Nord Atlantiska Terror Organisationen (NATO) har förlorat slaget om Bakhmut. Återstår att snabbt som attan fly – men i o m NATO har erfarenhet av det (senast från Kabul flygplatsen i Afghanistan) menar experter som Aftonljug talat med att topp Nato krigare har stor chans att ändå lyckas fly med halsen och svansen i behåll. Det är en stor seger för att Ryssland får inte fånga några höjdare (or so goes the western media comedy story) 🤣🤣🤣

  Läs mer ”Hejdå Bakhmut” eller hur Nato besegrades här:
  https://www.moonofalabama.org/2023/03/bakhmut-strategic-or-not-is-falling.html#more

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here