Nato-siten Atlantic Council: Poroshenko på väg ut

5
1166

Denna artikel har skrivits av Diane Francis som är Senior Fellow vid the Atlantic Council’s Eurasia Center, redaktör vid National Post in Canada, Distinguished Professor vid Ryerson University’s Ted Rogers School of Management, och författare till 10 böcker. Poroshenko bör inte bli president igen.

Atlantic Council är en betydelsefull site som generellt för fram USA.s och NATOS.s politik. En fingervisning på att Poroshenko inte kommer att bli president igen. Korruption kan också vara ett svepskäl. USA har stött många korrumperade regimer. Och USA är också ett korrumperat land inom viktiga områden. Som valsystemet, där demokratin är borta enligt ex-president Carter. De superrika vann – det alltför korrumperade – valet i USA. Medan både demokrater och republikaner vann/förlorade.

Varför Poroshenko inte förtjänar att bli omvald.
Ukraina behöver en förändring. Den senaste skandalen är uppgifter om visar att personer nära president Poroshenko tjänat mycket pengar på kriget mot Ryssland En ny ledare behövs i Ukraina.

Enligt uppgifter sålde sonen till en nära affärspartner till president Petro Poroshenko smugglade ryska delar till ukrainska försvarsfabriker till mycket hög priser vilket var känt av hans far Oleg Hladkovskiy, vice chef för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd. Fadern, har tillfälligt befriats från sin position, och sonen och andra proklamerar sin oskuld. Den nationella korruptionsbyrån har inlett en utredning. Men det är osannolikt att detta kommer att slutföras före valet. Även om det så småningom blir åtal så är åklagare och domare oftast korrupta. Anklagelserna som fick högprofilerade reformparlamentariska ledamöter inom Poroshenkos fraktion-Mustafa Nayem, Sergei Leshchenko och Svitlana Zalishchuk att lämna sin ställning. Leshchenko, en tidigare utredningsjournalist, sade att Hladkovskiy var en av presidentens ”närmaste medarbetare” i politiken och de två hade köpt fritidshus nära varandra i Marbella. ”Det här är inte första gången presidenten har blivit inblandad i korruption”, sade han, ”men det som ger detta större vikt är att de kommer en månad före valet, gäller korruption inom militär sfär och involverar Ryssland”.


Det är uppenbart att Poroshenkos återvalchanser har blivit skadade, men hans anhängare tror att väljare kommer att rösta för honom eftersom de ser honom som det bästa alternativet för att ta landet till Väst. Men det antagandet är fel. Ukraina kommer aldrig att bli en del av Europeiska unionen förrän Ukraina rensar upp, och Poroshenko har stått i vägen.

Andra säger att Poroshenko är mindre dålig än medtävlarna producent och satirikern Volodymyr Zelenskiy eller tidigare premiärminister Julia Tymosjenko. Det antagandet är också fel. Zelenskiy är en erfaren och framgångsrik affärsman vars schlager ”People of the People” gav tittarna en imponerande guide till Ukrainas korrupta överklass samt en guide till reformer. Tymosjenko är å andra sidan en erfaren politiker, men misslyckades med att påverka korruptionen. Andra kandidater är tidigare försvarsminister och oberoende MP Anatoliy Hrytsenko och borgmästare i Lviv och ledare för Samopomich-partiet Andriy Sadovyi.

Poroshenko måste gå för att:Trots nästan fem års mandat har Poroshenko inte demonterat Ukrainas korrupta regeringssystem eller gett sig i kast med oligarkin. Poroshenko har inte upprätthållit rättsstatsprincipen genom att ta bort korrupta domare, poliser eller åklagare och ersätta dem med säkra brottsbekämpande institutioner. Poroshenko har inte skyddat reforminriktade ministrar eller tjänstemän från trakasserier eller hinder av oligarker, korrupta regeringstjänstemän, och politiker och organiserad brottslighet.

Hans tidigare finansministrar, infrastruktur och ekonomisk utveckling har slutat i frustration eller attackeras som hälsovårdsminister Ulana Suprun. Poroshenko har misslyckats med att skapa och skydda en fri press genom att tvinga oligarker, brottslingar och liknande intressen att avyttra sina medietillgångar. Poroshenko har misslyckats med att avskaffa immunitet för parlamentsledamöter, som ”säljer” sina platser och röster som ligger till grund för politisk korruption i landet.

Att tillåta korruption leder till tragedi. För ett år sedan hittades en ung aktivistadvokats nakna kropp i en flod i Kiev. Hennes namn var Iryna Nozdrovska och hennes död kom efter att hon tagit sig an landets korrupta rättssystem och sökte rättvisa efter att hennes syster dödades 2015 av en berusad förare.
Den komplicerade faktorn var att den skyldige var brorson till en framstående domare, och kunde därigenom manipulera systemet, men hon fortsatte och blev mördad.

Ett annat korruptionsoffer var aktivisten Kateryna Handzyuk, som dog en långsam, hemsk död efter att syra kastades över 40 procent av hennes kropp i Kherson. Hennes familj har varit tvungen att driva rättvisan själv för att försöka hitta de ansvariga. Korruption korroderar en nation. Den dödar människor, medför dyra läkemedel och mat, gör det möjligt att bygga osäkra byggnader, misslyckas med att avlägsna farliga människor från gator och marknadsplatser, tar hand om skattepengar öronmärkta för vägar, infrastruktur eller som är avsedda att utrusta och beväpna soldater och avvisar legitima investeringar som stärker en ekonomi. Ukrainare förtjänar bättre, och de kommer att rösta för reform den 31 mars.

Föregående artikelFredsdelegation från USA besöker Venezuela nu.
Nästa artikelVenezuela i nio korta punkter. Rakt på!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Ukraina är kört tyvärr, en dödssjuk patient kan inte tillfriskna om han saknar sjukdomsinsikt.
  Enda räddningen för landet är om en ny politisk klass växer fram en politikerklass som sätter nationen i främsta rummet.
  För det första måste man avsluta kriget och söka försoning mellan de olika landsändarna, man måste återställa relationen med landets viktigaste handelspartner.
  Ett eventuellt medlemskap i EU ligger långt fram i tiden och frågan är om ens EU själva finns kvar när det skulle kunna vara aktuellt.
  En första liten början kan vara att rösta fram Jurij Boyko till president här näst men det lär som bekant inte ske.

  • Det största problemet är att ingen får kritisera Ukraina!!

   In this context, next week’s meeting will be a test of the EU’s will and capacity to promote a truly democratic Ukraine. But it will require EU leaders to go beyond business as usual and get honest with Kyiv. So far, the EU rhetoric has been supportive: Kyiv must continue reforms, which would bring it closer to the EU politically and economically, as Federica Mogherini said just a week ago in Copenhagen. But when it comes to respect for the rule of law and human rights, the EU finds it a lot easier to address violations in the conflict-affected eastern Ukraine and Russia-occupied Crimea than to call out Ukrainian authorities on human rights abuses in the rest of the country.

   If the EU truly wants to see a reliable and confident partner in Ukraine, it needs to consistently encourage President Poroshenko to foster genuinely democratic reform, rather than turning a blind eye to radical violence in the name of political expedience. The EU cannot say it fully supports Ukraine’s future if it’s looking the other way when Ukrainian authorities waver on core European values.
   Tanya Cooper is Ukraine researcher at Human Rights Watch.
   https://www.opendemocracy.net/od-russia/tanya-cooper/this-week-eu-should-press-ukraine-on-fundamental-rights-at-summit

 2. 03.11.2019, 19:40
  https://www.kommersant.ru/
  Val av Ukrainas president hålls den 31 mars. 39 kandidater kommer att delta . Showmannen Vladimir Zelensky är ledande på rankningen av presidentkandidater i Ukraina med 24,7%, enligt resultaten av en undersökning av den sociologiska gruppen Rating. Andra positionen intas av Julia Tymosjenko (18,3%), den tredje – Petro Poroshenko (16,8%). För Anatoly Gritsenko är 10,3% redo att rösta sina röster, Yuriy Boyko – 9,9%, Oleg Lyashko – 5,7%, enigt en sociologists rapport.

 3. Sannolikt kommer PorNoshenko att bosatta sig i marktjuvarnas land. i varje fall är Poroshenko ett av Nato färdig tuggad tuggummi redo att bespottas.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here