Venezuela i nio korta punkter. Rakt på!

47
1582
Guadió och allierade 23/2 i hopp att inta presidentstolen. Ansiktsuttrycken illustrerar hur det gick. Kuppmakaren, OAS´ generalsekreterare, Colombias, Chiles och Paraguays presidenter. USA:s vice-president hade gått och gömt sig

Denna översiktsartikel har publicerats av Svensk-kubanska föreningen. Venezuela i nio korta punkter. Rakt på!

Den bygger på en artikel 6/3 av den baskiska nyhetskanalen Cubainformacion bakgrunden, händelserna och syftena med krisen runt Venezuela.


Venezuela i nio korta punkter. Rakt på!

1. Venezuela: Bara askan kvar av skådespelet

Venezuela var platsen för en gigantisk reality-show, i vilken den onde president Nicolas Maduro förkastade den generösa humanitära hjälpen från USA.

Värdet på hjälpen, 20 miljoner dollar, var 1 500 gånger mindre än de tillgångar som den finansiella blockaden frusit, 30 miljarder dollar, och nekar Venezuela tillgång till. Men det är förstås det minst viktiga.

De som presenterade showen grät av ilska för att Maduro, intygade de, till och med satte eld på lastbilarna med hjälpen. Det spelar ingen roll att elden berodde på några av de hundratals Molotovcocktails som den våldsamma och maskerade oppositionen kastade på colombianskt område. De som skulle leverera ”humanitär hjälp.” Men det är det minst viktiga.

Caracas upplevde den största demonstrationen till stöd för Maduro på flera år. Nej, det nämndes överhuvudtaget inte.

Hela showen och scenuppsättningen har för tillfället reducerats till aska. Den största mediebluffen under de senaste åren ligger i aska. Men påminnande om den som möjliggjorde tillsättandet av en nyfascistisk regering i Ukraina och kriget i Syrien.

För vår del finns inget tvivel: All, all vår solidaritet med Venezuela.

2. Fiaskot för en patetisk operation mot Venezuela

Operationen ”Humanitärt stöd”, del av manuset för att röva Venezuelas olja har misslyckats. För tillfället.

Lastbilarna kom inte igenom. Varken från Brasilien eller Colombia. Kampanjen av skrämsel och hot mot Venezuelas militär lyckades bara få några tiotal att desertera, av totalt 250 000.

Nicolas Maduro har återfått folkligt stöd. Demonstrationerna för honom har mångfaldigats i hela världen. Och den groteska kampanjen mot honom har fått många människor att vakna och inse lurendrejeriet.

Det är ingen ”humanitär hjälp” om den har oärliga politiska syften, precis som Röda Korset och FN sade om den, och vägrade delta.

Nu kommer nya kvävnings- och blockadåtgärder. Den venezolanska oppositionen fortsätter att öppet be om en militär invasion av sitt land.

Men i det sammanhanget är president Nicolas Maduro inte ensam. Om det blir krig kommer den inte att ha några gränser.

3. Bluffhjälpen till Venezuela

USA inför nya sanktioner och en total finansiell blockad av Venezuela. Konfiskeringen och frysningen av tillgångar överstiger 30 miljarder dollar.

Effekterna av det ekonomiska kriget de senaste fem åren, med mekanismer som sabotage av valutan, överstiger 129 miljarder dollar.

USA:s satelliter stöder belägringen. Storbritannien tillåter inte Venezuela att ta hem 1 200 miljoner dollar av sin egen guldreserv.

President Ivan Duque, Colombia

Colombia hindrade sändningen av 25 000 lådor med livsmedel och har nekat att sälja medicin för malariabekämpning. Bara för några dagar sedan hindrade Spanien sändningen av 200 000 doser mot kroniska sjukdomar som Venezuela köpt i Qatar.

Och ni vet; hjälpen som USA erbjudit, och som medierna skrivit om i veckotal – det handlar om 20 miljoner. 20.

Så avgör själv: är allt detta ett skämt, ett hån eller ett brott och en förbrytelse mot mänskligheten, med stöd av medierna?

4. Solidaritetsarbetare eller agenter: krossa samarbetet med Kuba.

Det enorma sociala arbetet i fattiga stadsdelar och på landet hade inte varit möjligt utan Kuba, som i Venezuela har fler än 20 000 solidaritetsarbetare inom hälsovård, utbildning, kultur och idrott.

Men dessa lätt kontrollerade fakta är förvridna i en explosion av fake-news i sociala medier och massmedier. De är ”agenter”, ”spioner”. Det är en kubansk ”invasion” av Venezuela.

Kubanska ”agenter” styr de bolivarianska trupperna och påstådda ”chavistiska paramilitära colectivos”. Ja, Kuba sägs till och med ”ha trupper” i Venezuela.

Det behövs inga bevis. Oppositionens medier upprepar sina hatbudskap, en blandning av främlingsfientlighet och antikommunism.

Och medierna: Spanska dagstidningen El Pais hade en artikel med rubriken ”Kubaner go home”, i vilken tidningen uppmanade till en militär intervention: ”förkrossande, snabb och framgångsrik”.

Att krossa det arbete som 220 000 solidaritetsarbetare från Kuba utfört för de allra fattigaste under de senaste 15 åren. Det är ett av målen med det psykologiska kriget mot Venezuela, i vilken förtruppen är redaktionerna på de stora internationella mediehusen.

5. Venezuela Aid Live: de rika och machisterna som sjöng för kriget.

Konserten ”Venezuela Aid Live” var inte bara en sång till kriget och för en militär invasion av USA. Det var också ett macho-uppträdande från början till slut. Till att börja med var endast tre av 32 artister kvinnor. Spanjoren Miguel Bosé, i en sexistisk ton, krävde att Michelle Bachelet, FN:s Människorätts högkommissionär, skulle flytta på ”röven” för att komma och se ”avsaknaden av mängden” av mänskliga rättigheter i Venezuela, som Bosé uttryckte det.

Konserten visade upp en skamlig repertoar av sexistiska sånger med Mau, Ricky och Maluma som de värsta. Enligt argentinaren Diego Torres var man där för ”ett enat Latinamerika” och för människor ”som behöver höras.”

Det förstods på olika sätt. VIP-området var precis vid scenen. Resten av publiken placerades 200 meter därifrån. En perfekt illustration till klass, etnicitet och kön för det Latinamerika som denna musikaliska elit, made i Miami, representerade.

6. Bomber mot Venezuela och Kuba

De politiska bomberna mot Venezuela riktas också mot Kuba. I FN:s Säkerhetsråd fördömde USA den ”kubanska interventionen” på venezolansk mark.

USA:s man i De Amerikanska Staternas Organisation, OAS, Luis Almagro anklagade Havanna för att exportera ”mekanismer för terror” och styra ”tortyr” i Venezuela. Dessutom är det den första ”diktaturen som är inblandat i knarktrafik”.

Och med de politiska bomberna kommer de mediala. Till exempel i bolagspressen följer Washingtons strategi med denna rubrik: ”Militär närvaro, knarktrafik och oljefördelar: sådan är den kubanska interventionen i Venezuela.”

Attacker kommer också från Colombia. President Ivan Duque, med stöd av medieapparaten, kräver att Havanna ska utlämna ELN-gerillans förhandlingsdelegation och därmed bryta de undertecknade internationella avtal som styr samtalen.

Och nyheten, mer än väntad: USA ska sätta upp Kuba på listan över länder ”som stöder terrorism.” Vilket innebär mer sanktioner.

Tiotusentals solidaritetsarbetare från Kuba som under de senaste 15 åren räddat två miljoner liv, det är den kubanska ”invasionen”.

Kuba som varit värd för fredsförhandlingar och garant för samtalen om Colombia: en ”terroriststat”.

Det råder ingen tvekan: vi lever i en tid av kamp och motstånd mot kriget. Det som alltid faller först, det är mediebomberna.

7. Venezuela – ett krig de inte kan vinna

Nicolas Maduro vann presidentvalet förra våren med 67 procent av rösterna i konkurrens med fyra kandidater från oppositionen.

Men de europeiska regeringarna, som Spaniens Pedro Sánchez, som är president utan att ha vunnit val [han tillträdde efter att förra regeringspartiet PP tvingades bort på grund av korruption], säger att valen i Venezuela inte är legitima och erkänner en kuppmakare: Guaidó.

Emmanuel Macron fördömer ”förtrycket” i Venezuela. Under tiden misshandlar hans polis utan förbarmande de protesterande gula västarna. Hittills tio döda och fyra tusen anhållna.

Colombias Ivan Duque pratar om ”knark-diktaturen” Venezuela, medan hans land står för 65 procent av all kokainhandel i världen.

Jair Bolsonaro. Brasília – O deputado Jair Bolsonaro durante promulgação da Emenda Constitucional 77, que permite médicos militares trabalharem no SUS (Antonio Cruz/Agência Brasil)

Brasiliens Jair Bolsonaro pratar om ”mänskliga rättigheter” i Venezuela. När han just överlämnat Amazonas till agroindustrin och förföljer de jordlösas rörelse, MST, och kallar dem ”terrorister.”

”Lär er att världen är upp och ner” sade den store författaren och politiske kommentatorn Eduardo Galeano. Det är en lögnens värld, en oanständighetens värld, en plundringens värld.

Det är krig. Men de kan inte vinna det!

8. Libyen och Venezuela. Vem sade olja?

Muammar_al-Gaddafi

I Libyen installerade oppositionen mot Khadaffi det s.k. Nationella Övergångsrådet, som erkändes som den legitima regeringen av USA och en rad europeiska länder. Landets tillgångar i Storbritannien, 1 miljard euro från British Arab Commercial Bank försvann där, utan att lämna några spår.

Känns det igen? I Venezuela, precis som i Libyen, har tillkännagivits ett Nationellt Råd för en Demokratisk Övergång.

USA och regeringar i EU har erkänt en kuppmakare som president. Vita Huset har överlämnat kontrollen av venezolanska statens tillgångar till kuppmakaren, 7 miljarder dollar.

Hur det gick för Libyen vet ni: fundamentalistiska miliser beväpnade av väst, NATO-bombningar. Ett förstört, plundrat land, delat mellan krigsherrarna.

2011 sade Donald Trump i TV, när han var i opposition att, om han vore president, skulle han hjälpa de libyska rebellerna mot att få 50 % av deras olja. ”Libyen intresserar mig bara om vi kan ta deras olja.”

För några dagar sedan sade hans Nationelle Säkerhetsrådgivare John Boltan att det redan pågick samtal med USA-företag för att de ”skulle producera Venezuelas olja.”

Under tiden pratar medierna om ”internationella påtryckningar för att återinföra demokrati” i Venezuela. Vilka cyniker och hycklare!

9. Venezuela – ekonomiskt fiasko?

USA:s regering ger ett budskap som ständigt upprepas av medierna: att alla ekonomiska modeller med socialistisk inriktning är en katastrof. För att övertyga oss om att det är så, inför de finansiella blockader och sanktioner mot alla dem som ger sig ut på denna ”misslyckade väg”: Kuba, Chile [under Allende], Nicaragua och nu Venezuela.

FN:s tidigare oberoende rapportör Alfred de Zaya betecknade det som ett ”brott mot mänskligheten” när han rapporterade om det ekonomiska kriget och sanktionerna mot Venezuela.

1 250 miljoner dollar från Venezuela, avsedda för inköp av livsmedel och mediciner, hålls sedan flera månader av det europeiska företaget Euroclear.

Bank of England håller 1 200 miljoner av Venezuelas guldreserv och vägrar lämna ut det till ägaren.

Och Vita Huset har rövat 7 miljarder dollar från det venezolanska statliga oljebolaget PDVSA för att ge dem till ”president” Guaidó.

Och så kan det tydligt bevisas: en ekonomisk modell som satsar på den offentliga sektorn, prioriterar sociala program och har en socialistisk orientering är en fullständig katastrof.

Eller inte. Att de inte skäms, dessa kriminella!

Föregående artikelNato-siten Atlantic Council: Poroshenko på väg ut
Nästa artikelEU:s och Sveriges sanktionspolitik
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

47 KOMMENTARER

  1. ”4. Solidaritetsarbetare eller agenter: krossa samarbetet med Kuba.
    Det enorma sociala arbetet i fattiga stadsdelar och på landet hade inte varit möjligt utan Kuba, som i Venezuela har fler än 20 000 solidaritetsarbetare inom hälsovård, utbildning, kultur och idrott.”

    Påståendet ovan betraktar jag som ren kommunistlögn. Själva samarbetet är en affärsrelation om sociala tjänster i utbyte mot olja men som ovan kallas ”solidaritetsarbete”. Det är så socialismen fungerar i Venezuela, de försöker pumpa välståndet ur jorden istället för att skapa välstånd genom arbete. För Kubas del, som behöver oljan, har dräneringen av sjukvårdspersonal och liknande medfört att vården försämrats och vårdköerna ökat ungefär i den omfattningen som vårt eget land Sverige har idag där missriktad socialpolitik försämrat samhället. Dock har den inte levererat någon olja för Sveriges del. Bara kostat ofantliga summor för skattebetalarna.

    ”Castro har skickat 44 tusen läkare och sjuksköterskor till Venezuela som betalning för lägre oljepriser för Kuba vilket har försämrat situationen i den kubanska sjukvården.”
    https://samnytt.se/kuba-det-socialistiska-paradiset/

    • Intressant att supersvamlaren ”arbetarklass” hämtar sin information från högerpopulisten och kommunisthataren Egor Putilovs propagandablad. Kanske fick vi där äntligen något av en förklaring till alla andra märkligheter vi haft glädjen att läsa från samma signatur.

      • Jag uppfattar Egor Putilov som en ”överlöpare”. Jag tror personen är migrant från Ryssland och har tidigare arbetat på svenska Migrationsverket. Jag har för mig att han också är utbildad journalist. Med den bakgrunden vill jag inte underskatta uppgifter även om jag studerar dem med kritiska ögon. Det som jag tycker framgår tydligast är Putilovs motstånd till den omfattande migrationen till Sverige på senare år. Jag föreställer mig det är en erfarenhet sedan tiden på Migrationsverket och dess konsekvenser för samhället?

    • Varför skulle Kuba, utsatt som det är för ekonomisk blockad sedan sextio år, inte exportera sjukvårdstjänster då man äger kunnande på detta område ? Konstigt vore det väl annars. När det var jordbävning i Pakistan sände omvärlden filtar, Kuba sände läkare. När det var ebola i Afrika sände USA marinen, Kuba sände läkare.
      På en lång rad hälsoindikatorer uppvisar Kuba bättre siffror än USA. Ser man sedan till fördelningsfrågor ligger USA ännu sämre till.
      Brister finns på alla håll men de märkliga inlägg du åstadkommer får mig att undra varför du inte kan skriva under eget namn eller åtmistone byta ut signaturen till borgarbracka.

      • ”Varför skulle Kuba, utsatt som det är för ekonomisk blockad sedan sextio år, …..”

        Socialister och vänstern hänvisar ALLTID till ”blockaden” vad gäller Kubas i mitt tycke efterblivna samhälle. Men ska man närmare granska blockaden så är den inte allomfattande och just det kommer min senare kommentar handla om.

        • I denna innehållsrika artikel behandlas bland annat blockaden: Kuba som inspiration.

          Där står:

          ” Något om blockaden.
          Den har kostat Kuba många, många miljarder dollar.
          Den innebär bland annat att de företag i världen
          • som vill handla med USA förbjuds att handla med Kuba,
          • som vill använda USA-patent förbjuds att handla med Kuba
          • företag vars varor innehåller något av USA-ursprung förbjuds sälja vidare till Kuba
          • vars varor innehåller något av kubanskt ursprung utestängs från USA
          • som vill sälja något till Kuba måste avstå från USA:s marknad
          • de länder som söker USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba
          • utländska företag som handlar med Kuba riskerar att ställas inför rätta i USA
          • utländska banker som hanterar kubanska konton har bötfällts med belopp på hundratals miljoner dollar
          • USA försöker också strypa Kuba ekonomiskt genom att landet inte kan få lån från varken Världsbanken eller IMF
          • transportkostnaderna är mycket höga, bland annat för att båtar som anlöpt kubansk hamn inte får gå in till hamnar i USA. Det gäller också flyg, inklusive vid nödsituationer.

          • Om man anser att Internet är USAs egen egendom kanske man också accepterar att Kuba utestängs från tusentals websidor och från alla ekonomiska transaktioner på nätet
          • En dansk som importerade och sålde kubanska cigarrer stoppades, då inga pengar kunde föras över till honom
          • En engelsk nätresebyrå fick, utan förvarning, sin hemsida nedstängd eftersom de bland annat sålde resor till Kuba
          • Spanska hotellkedjan Melia tvingades lägga ner sin verksamhet i USA då de startade hotell på Kuba
          • Kanadensiska gruvföretaget Sherrits chefer (samt fruar) får inte ens resa in i USA då företaget har verksamhet i Kuba
          • Tidigare 2012 bötfälldes Ericsson för att ha sålt reservdelar från Mexiko till Kuba.

          Liksom denna artikelUSA ,måste häva sin Kuba-blockad.

          Där står:

          ” USA och mediemakten förminskar blockaden verbalt till embargo, dvs. att USA bara stoppar egen Kubahandel. Om så väl vore!

          Saken är att USA som ekonomisk, politisk och militär världsmakt tvingar i stort sett alla länders företag att delta i blockaden.
          Den är hårdare än någonsin, och kostar Kuba motsvarande ett 50-tal miljarder kronor varje år i förlorade exportintäkter och fördyrad import

          • Den inte bara stoppar handeln mellan USA och Kuba – nu med få små undantag

          – vilket medför dyrare transporter för Kuba.

          • Den förbjuder Kuba att använda US-dollar och utländska banker att hantera kubanska penningtransaktioner, vilket hindrar och fördyrar annan kubansk utrikeshandel.

          • Banker i Europa har tvingats ”böta” miljarder till USA för Kuba-beröring.

          Franska storbanken Paribas fick betala 9 miljarder US $ i ”böter”, liksom andra europeiska storbanker, som Credit Suisse.

          Så Nordeas partner Credit Suisse vågade nu inte föra vidare ett Svensk-Kubanskt bidrag till ideella organisationen MediCuba i Schweiz.
          Innan Credit Suisse återförde pengarna till Nordea behöll de själva 20.000.

          Exemplen är otaliga på USA:s nedslag på allt från internationella banker till små ideella grupper.

          • USA stoppar Kubas import från hela världen om den innehåller mer än 10% USA-komponenter eller patent.

          Det drabbar otroligt många varor, inte minst medicinsk och teknisk utrustning, och livsviktiga läkemedel.

          • USA stoppar import från andra länder som innehåller mer än 10 % kubanska komponenter

          – det hindrar Kubas export, bland annat av nickel.

          • Fartyg som angör hamn i Kuba släpps inte in i USA förrän efter 180 dagar
          – det fördyrar Kubas import
 och export.

          
• Länder som vill behålla USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba

          – blockaden blev dubbel när Warszawapaktsländerna bytte sida.

          • USAs ambassader spionerar överallt för att hitta och straffa de som handlar med Kuba.

          USAs ekonomiska, finansiella och handelsblockad blockad syftar till att strypa Kubas ekonomi.
          Det är en kollektiv bestraffning och ett brott mot folkrätten.

          Blockaden är det främsta hindret för Kubas ekonomiska utveckling.

          Den måste hävas!
          Det har också FN:s Generalförsamling krävt i 25 år, senast enhälligt när USA och Israel lade ner sina röster.
          Men USA har aldrig respekterat FN:s Generalförsamling eller stadgar.
          Så det är vår sak att tvinga dem
          Kräv att USA häver blockaden mot Kuba och lämnar Guantanamo.”

      • ”Fake News!”
        Hej
        Jag kan tyvärr inte faktakolla vare sig Putilovs eller andras uppgifter som dryftas på Global Politics. Bara referera som de flesta andra här gör. Men idag har jag faktiskt träffat en person som varit på Kuba delaktig i ett ”kulturutbyte”. Där framkom något om handelsblockaden mot Kuba som jag inte alls kände till och som jag tänkte berätta senare för precis just nu kan jag inte.

    • Herr (?) Arbetarklass påstår sig tydligen veta vad en ”ren kommunistlögn” är. Vet Arbetarklass också vad en ”ren kapitalistlögn” är? Den värld som herr(?) Arbetarklass lever i verkar vara full av överraskningar. Men jag tror mig nog vara glad för att inte leva i denna värld. Men det beror inte på att jag i princip ogillar överraskningar.

      • Samhällen där socialism har varit ledstjärna är för mig idealsamhällen som inte förmått leva upp till idealen. För att idealsamhället ska överleva måste då lögnen bli en del av vardagen. Det är därför socialisters samhällen så gott som alltid är slutna samhällen. Utan fri debatt och med ”bäst före” datum.

        Övriga samhällen betraktar jag byggda med människans fel och brister och som i många fall rättas till eller borde rättas till. Något annat alternativ än de här som skulle vara bättre känner jag tyvärr inte till.

  2. man kanj u hoppas att arbetarklass vet bättre än den skriver,kanske provokerar lite enbart för debattens skull, sanningen är ju att ingen på kuba behöver pengar för sjukvård, ett otyg kan tänkas för arbetarklass, bättre då som i usa inga pengar ingen eller minimal vård, super rika 100 procent vård , många medelklassare åker till kuba för specialistvård för en ringa penning som i usa enbart miljonärer har råd med, men fettsugning är usa specialister på ,,, mera gmo hamburgare till folket i usa ,

    • Du ser ju själv ervin. Sedan ”subventionerna” till socialismen på Kuba upphörde med Sovjetunionens kollaps var Castrodiktaturen tvingad att till viss del släppa planekonomin till fördel för marknadsekonomiska inslag och så är det fortfarande. Vart finns handelsblockaden när amerikaner fritt kan resa till Kuba och köpa sjukvård för dollar?

  3. Hur kommer det sig att diskussionen här handlar om Cuba, när tråden härrör från situationen i Venezuela?
    Stöd Venezuelas folk och självbestämmande, och försök inte få oss att titta åt andra hållet!

    • ”Hur kommer det sig att diskussionen här handlar om Cuba, när tråden härrör från situationen i Venezuela?”
      Kopplingen stavas s-o-c-i-a-l-i-s-m

      ”Stöd Venezuelas folk och självbestämmande, och försök inte få oss att titta åt andra hållet!”
      Som jag uppfattat välkomnar redaktionen mångfald i debatten och jag tror många är tacksamma för det. I vår del av världen brukar det kallas fri debatt. Är du egentligen riktigt medveten om vad en strypt debatt skulle få för konsekvenser för demokratin?

      https://www.globalpolitics.se/stort-avslojande-facebook-forhindrar-det-fria-ordet-genom-deboosting/

      • Har du inte fått detta om bakfoten? Krisen i det kapitalistiska Venezuela – som diskussionen främst handlar om – beror i avgörande utsträckning på kapitalistiska USA i samarbete med kapitalistföreträdare i Venezuela.

        I Venezuela kontrollerar Kapitalet media, och de för ingen sansad debatt utan hetsar våldsamt mot den folkvalde presidenten.

        • ”Har du inte fått detta om bakfoten? Krisen i det kapitalistiska Venezuela – som diskussionen främst handlar om – beror i avgörande utsträckning på kapitalistiska USA i samarbete med kapitalistföreträdare i Venezuela.”

          Det är tänkbart jag blivit fixerad. Jag har även haft funderingar om oppositionen kan ligga bakom de omfattande avbrotten i Venezuelas elförsörjning. Möjligen med hjälp av USA. Men det ska till mycket för att totalt släcka ett lands elförsörjning. I varje fall om det har någorlunda godtagbar säkerhetsstandard. Att beskriva ett säkerheten i ett lands elförsörjning genom begreppet ”backup generatorer” är så förenklat att det förvillar mer än förklarar. Den kollektivt baserade reservkraften är faktiskt inte den viktigaste. Den viktigaste reservkraften är den individuella som finns hos förbrukarna av elenergin. Kanske du själv har ett litet reservelverk vid din sommarstuga? Länssjukhuset dit jag tillhör har för inte så länge sedan uppdaterat sin reservkraft med två helt nya aggregat med större dieselmotorer från den världsberömda tillverkaren Perkins i England kända för sina enkla och mycket driftsäkra motorer men som tillverkas och levereras över hela världen. Omtyckta i världens U-länder för sin enkelhet. Varför jag berättar är att engelska Perkins även säljer och levererar till den lilla ö-nationen Kuba men jag återkommer till det.

  4. Hur pålitlig är De Zayas som neutral bedömmare av Maduros regim?
    För det första är han inte FN -anställd utan utsedd av bl.a Kuba 2012 som ”expert” i ett organ som arbetar med men inte är en del av och inte finansieras av FN: ”Expert on promotion of a democratic and equitable international order”
    De Zayas är en mångårigt känd figur i kretsarna kring förintelseförnekare.
    Bl.a är han känd för att hävda att tyskarna inte kunde vara antisemiter för det fanns: ”many German Jews in Bismarck’s circle,” och ”many mixed marriages.”
    De Zayas har ju uppenbarligen vissa problem att hitta tyska antisemiter i Hitler-Tyskland, ingen visste tydligen någonting om förintelsen:
    http://www.alfreddezayas.com/edit_let/iht.goldhaben.shtml
    De Zayas har som de verkar också vissa problem att tillåta en fri diskussion om förintelsen.

    https://groups.yahoo.com/neo/groups/IndiaerRundBrief/conversations/topics/466

    Han är kanske expert för någon men neutral och objektiv? Om han inte lyckas hitta tyskar som kände till förintelsen i vilken grad är han kapabel att bedömma Maduros politik gentemot den egna befolkningen?

  5. Den som undrar varför det för tillfället inte finns någon ström i Venezuelas huvudstad Caracas hittar svaret på ett lite ovanligt ställe – på webbsidan http://www.bitcoinmagazine.com. Där kan vi läsa en intervju med utvecklaren Rodrigo Souza som arbetar på en bitcoinbörs med bas i landet:

    ”’But since the Venezuelan economy contains such strong price controls,’ says Souza, ’this also means they pay the cheapest electricity bill in the planet. We know a mining farm operator who has close to 1 petahash of power and his electricity bill is close to $20 per month. The average electric bill for 320kw consumption is close to 6 cents. This means that a person mining bitcoins with old equipment at home makes more money than an engineer working 160 hours a month.’”

    Jag behöver inte förklara orsakssambandet för ekonomer. Men för er andra – socialismen i landet innebär att priserna på varor och tjänster inte längre avspeglar deras relativa knapphet. När signalsystemet inte längre fungerar uppstår enorma effektivitetsförluster – så stora att Venezuela gått från att vara världens fjärde rikaste land till att bli ett av de fattigaste.

    De låga priserna på elektricitet har gjort Venezuela till ett centrum för bitcoinproduktion. Borde då inte utvinning av Bitcoin kunna ersätta oljan? Nja, skillnaden är att produktionen kostar mer än den tillför landet. Produktionskostnaden, som betalas av staten, är sannolikt upp till tio gånger högre än värdet av de framställda bitcoinen.

    Intressant nog illustrerar detta den mekanism som gör att socialism kan förstöra ett lands ekonomi. Lägger man ihop alla de meningslösa sysselsättningar som Venezeluanerna ägnar sig åt därför att prissystemet inte signalerar vad de bör göra för att förbättra landets ekonomi får vi ett mått på undanträngningseffekten av improduktiva aktiviteter.

    Om 50 procent av människorna ägnar sig åt att göra saker som förstör värden i ekonomi måste de återstående 50 procenten arbeta extremt hårt för att skapa värden. Men i takt med att andelen som förstör ekonomin ökar kommer den samlade kakan att krympa. Man får en ond spiral där BNP helt plötsligt är hälften så stor. För att kompensera befolkningen för välfärdsförlusten tvingas regeringen införa ännu mer priskontroller, vilket får en ännu större andel av befolkningen att börja förstöra värden – exempelvis genom att bryta bitcoins.

    Det är inte ens säkert att politikerna vill förstöra prismekanismen, man kanske tvingas göra det för att undvika upplopp och svält. Hugo Chavez ursprungliga program medförde säkert inte några allvarliga störningar. Det är reaktionerna på den krympande BNP som följer av felaktig resursanvändning som i sin tur skapar problemen.

    Hade Chavez i stället för att börja subventionera mat och elektricitet valt att införa ett traditionellt transfereringssystem av svensk modell – med barnbidrag, sjukpenning, socialbidrag och arbetslöshetsersättning – skulle landet aldrig ha fastnat i en ond spiral. Han skulle antagligen till och med ha kunnat införa en medborgarlön.

    Felet är att politikerna i grunden inte förstod hur en marknadsekonomi fungerar. De var ju socialister, så hur kunde de förstå? Bristen på insikt ledde till att man skruvade på fel rattar, vilket gav upphov till effektivitetsförluster, vilket i sin tur gav oss det Venezuela som finns i dag – där det inte ens finns elektricitet.

    Vi nationalekonomer brukar kritiseras för att vi inte tillför världen något. Fallet Venezuela bevisar motsatsen. Det nationalekonomer lärt ut allt sedan den marginalistiska revolutionen i slutet av 1800-talet har vaccinerat länder som Sverige från sjukdomen som drabbat Venezuela. Vi fick hyresreglering och mjölkprissubventioner och jordbruksstöd. Men det stannade där. Och i dag finns det inga seriösa ekonomer som menar att vi måste subventionera jordbruket för att stödja barnfamiljerna. Vi vet att en sänkning av momsen på mat inte gynnar låginkomsttagare och detta är ekonomernas förtjänst.

    Venezuela visar hur snett det skulle ha kunnat gå om kunskapen inte funnits där eller om våra politiker medvetet struntat i ekonomernas råd eller satt dem i fängelse. Visst, även ekonomer förvånas över hur snabbt det har gått utför för Venezuela. Men jag tror att om man ger sig in i ekonomin och räknar på varje delmarknad kommer man se att delarna adderar till helheten. Att Venezuela utplånas framför våra ögon är resultatet av att deras politiker inte följt nationalekonomernas råd.

    • Bara några rader i viss hast: Alltmedan den primitiva kapitalismen visar sig innebära ökad ojämlikhet, ökad arbetslöshet och klimatförstöring, samt utplundring av fattiga länder. Kapitalismen måste ersättas av ett bättre, rättvisare och mer demokratiskt ekonomiskt system. Ökningen av miljardärerna tillgångar – hoparbetade av andra människor än dem själva – var 7 gånger större 2017 än vad som numeriskt behövdes för att utrota fattigdomen.

      Ekonomiska fakta visar att allt färre kontrollerar allt större andel av tillgångar i världen. Vilket bl.a. bidrar till minskad konkurrens och dolda fungerande kartellbildningar som inom banksystemen. Kapitalismen, motsatsen till förnuft, leder sedan ett par hundra år till kamp om tillgångarna. Krisen i Venezuela och USA:s hot att få kontroll över landet och dess olja är bara ett uttryck för detta. Andra uttryck är IMF och Världsbanken i tjänst hos världens rikaste land, USA, där 45 miljoner nyligen levde på matkuponger och där kriminaliteten är mycket hög. Liksom korruptionen, som medfört att företag har ett enormt inflytande i politiken. De får i praktiken bidra med hur mycket som helst. Utvecklingen har fått ex-president Carter att påstå att demokratin slutat att fungera i USA. En presidentkandidat måste ha tillgång till 100 miljoner dollar eller mer. MM, MM

    • Rodrigo.
      Hur är det ens möjligt att bedöma Venezuelas ekonomiska utveckling utan att ta upp USA;s sanktioner?? Det kan säkert finnas lite sanning i det du skriver, men när du helt utesluter den överlägset viktigaste faktorn så blir det inte särskilt seriöst.

    • sverige har liksom usa ridit på en industrivåg med ett blomstrande samhälle efter ww2 på bekostnad av hela vår planet som låg i ruiner, det är lätt att vara stor i käften när byxan är full av guld och när resten av världen kämpar för mat och tak över huvudet,, typisk svensk

    • Hela denna lång harang kan förkortas till: ”Elavbrottet är Venezuelas fel”. Så talar en imperielakej under täcknamnet ”Rodrigo”. Bitcoin? Vem försöker du lura?

  6. Givetvis är USA inte en viktigare faktor än Venezuelas regering. Särskilt inte när regeringen sätter prisbildningen ur spel och beväpnar knarkmilis.

    • Rodrigo.
      ”Givetvis” Hur kan det vara så säkert? Venezuela är ett litet råvaruexporterande land. När ett sådant utsätts för massiva ekonomiska påtryckningar från en supermakt, som väl vad jag förstår också var en av dom viktigaste kunderna, så borde det få oerhörda konsekvenser. Lägg då till ett under lång tid sjunkande oljepris, möjligtvis manipulerat av USA och Saudiarabien, så har iallafall jag svårt att se hur prisbildningen kan vara en viktigare faktor. T.om. så mycket viktigare så att du, i vad som ser ut att vara en övergripande genomgång av Venezuelas ekonomiska problem, helt utesluter USA;s roll.

      • Venezuela är ungefär dubbelt så stort som Sverige och har 3 ggr så stor befolkning. Jag har rest över hela Venezuela, Caracas, Cumaná, Barcelona, Merida och Puerto Bolivar bl.a fast under Chavez tid. Redan då var det mesta misskött förutom oljan. Maduros bidrag är att inte ens ha investerat i oljeindustrin för att upprätthålla produktionskapaciteten. Därför ligger nu produktionen på 50-talsnivå medan oljepriserna stiger. Matproduktionen är närmast utslagen i detta stora land med rika jordar och minskande oljeinkomster innebär att man inte ens klarar att köpa tillräckligt med mat utifrån. Jag har pratat med en del bönder som inte ens tycker det är lönt att odla för självhushåll, matbristen är sådana att skörden omedelbart stjäls. Lönen är c:a 6 dollar per månad och varorna i supermarketen håller priser som är högre än i svenska butiker. Det innebär matbrist för alla de som inte är rika nog att handla i de vanliga butikerna. Även Kuba börjar få problem pga att Venezuelas stöd minskar. Jag har ingen direkt längtan tillbaka till Venezuela det räcker för mig att dagligen prata med olika personer som lämnat Venezuela och desperat försöker tjäna in tillräckligt med pengar för att skicka till sina familjer eller åker över gränsen med mat med några veckors mellanrum. Sanktionerna före 2019 var obetydliga och mycket mildare än de Ryssland utsatts för. USA har alltid före 2019 varit Venezuelas största import och exportmarknad och ingen har lyckats förklara för mig hur man samtidigt kan påstå att sanktionerna är orsaken till krisen samtidigt som varor och dollar flödar över gränsen. Det som sägs ovan om priskontroller är en viktig orsak till krisen. Försök själv driva en Konsumbutik om staten ökar de anställdas löner med 3500 % och priserna inte får höjas. Lägg därtill att staten tar en schablonskatt på vinst som inte existerar. Dollarbristen är en annan orsak. Eliten i Venezuela har länge haft tillgång till billiga dollar som man kunnat växlat på svarta marknaden med 10000 % vinst. På det sättet blev Andreas Andrade, fd finansministern dollarmiljardär innan han blev dömd till 10 års fängelse. Och det finns många Andrade i Venezuelas elit. https://www.reuters.com/article/us-venezuela-corruption/venezuela-ex-treasurer-who-took-1-billion-in-bribes-sentenced-to-10-years-idUSKCN1NW201
        Problemet är att dessa dollar skulle ha använts till livsmedelsköp. Enligt Venezuelas president och vice-president finns ingen kris. Men jag har levt vid Venezuelas gräns i 12 år och sett förändringen. Jag förstår inte varför jag ser barnfamiljer från Venezuela som sitter och tigger utanför mitt fönster om det inte var kris i Venezuela. Ingen förståsigpåare här eller på andra bloggar har lyckats förklara varför inte dessa helt enkelt åker tillbaka till Venezuela och får gratis mat, bostad, el mm.

        • Venezuela är fortfarande ett litet råvaruproducerande land, mindre än världens största stad Tokyo och kombinationen av sanktioner och kraftigt sjunkande oljepris måste ha haft en oerhörd påverkan.
          Vad du menar med ”milda” sanktioner vet jag inte och relevansen i dina sifferuppgifter kan jag inte bedöma, men inget av det du skriver kan iallafall rättfärdiga en amerikansk statskupp, dock blir det likafullt kontentan av att skriva som du gör.

          USA gör inget av omsorg om Venezuelas ekonomi. Allt tyder istället på att dom är ute efter kontroll över deras olja och att krossa alla tendenser till folkliga demokratiska regimer i sitt närområde. Vi ser också tydliga paralleller och mönster i förberedelserna till tidigare USA stödda kupper i andra länder. En amerikansk höjdare, har tyvärr glömt vem, sade om Irak, att utan deras olja så hade vi aldrig brytt oss om dom och detsamma gäller säkerligen Venezuela, möjligen med en viss skillnad för att Venezuela ligger på USA;s egen bakgård.

          Begreppet nyttig idiot kan ibland vara värt att fundera över Sven och om Pentagon, mot förmodan läser den här bloggen så tycker dom sig nog ha hittat en sådan i dig. Det må var hur som helst med Maduros kompetens, men det är enbart Venezuelas folk som skall avgöra det och alla som är motståndare till imperialismens våld och övergrepp bör fundera på hur och vad dom sprider i den här frågan.

          • Om det är anti-imperialism att stå på möten och skrika slagord mot imperrrrialismen samtidigt som man sänkt landet till den grad att USA-imperialismen troligtvis inte ens behöver peta på Venezuela för att regimen skall gå under, ja då är Maduro anti-imperialism. Det enda som kommer att hindra USA att få ett avgörande inflytande är att Maduro redan lyckats sälja ut Venezuela till rysk och kinesisk imperialism. Maduros undergrävande verksamhet i Venezuela har nått de nivåer att det bara fattas att det skickas ett inbjudningskort till USA.
            Det finns vissa gemensamma drag mellan de svenska regeringarna under främst 80-talet som genom att driva en katastrofal ekonomisk kris drog undan mattan för Sveriges nationella oberoende för att sedan i en fotnot i ett krispaket besluta om Sveriges anslutning till EU. Efter Bengt Dennis 500 % reproränta och hundratusentals förlorade industrijobb på bara några veckor var saken avgjord. Jag antar att Anders Åberg anser att jag även är imperialismens nyttiga idiot om jag kritiserar de socialdemokratiska och borgerliga regeringar som förde in Sverige i EU. Anders får ju gärna för mig stödja både Carlsson, Bildt och Maduro men särskilt antiimperialistiskt är det inte varken till form eller innehåll.

          • Du verkar ha missat att Sverige inte är i omedelbar fara för en statskupp av främmande makt.
            Man kan inte helt tänka bort verkligheten om man vill hitta rätt i politiken Sven.

      • ”….. så har iallafall jag svårt att se hur prisbildningen kan vara en viktigare faktor.”

        Prisbildningen är avgörande för ett lands ekonomiska system. Det redaktören hävdar ovan i en kommentar till mig är inte riktigt korrekt. Venezuela är inte kapitalistiskt. Venezuela är ett socialistiskt experiment av egen modell. Jag menar inte att du ska behöva studera till nationalekonom men du kan läsa om marknadsekonomi på wikisidan nedan så förstår du bättre hur jag menar. Det finns mera tråkigheter med Venezuela som orsakat krisen. Låt OK att fattigdomen kanske halverats men något som mer än halverats är företagandet på grund av de här priskontrollerna. För att få igång arbete och effektiv produktion på människors eget initiativ behövs viss frihet. Och det är just det här som är själva grunden för välståndet och landet möjlighet till uppbyggnad för jämförbar standard med övriga länder.

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Marknadsekonomi

  7. Tror att en del inte förstår min kommentar om De Zayas. Om man ägnat hela sitt liv åt att försvara etniska tyskars intresse och forskat kring frågan hur många tyskar som kände till förintelsen och inte under alla dessa år hittat några tyskar som hade en minsta aning om judeutrotningen. Hur troligt är det då att De Zayas efter ett kort besök i Venezuela 2017 har en sanningsenlig bild av situationen i Venezuela? Här har vi hans utgivning om de etniska tyskarnas höga moral och kärlek till de semitiska folken:

    Nemesis at Potsdam: The Anglo-Americans and the Expulsion of the Germans

    Alfred de Zayas

    50 Theses on the Expulsion of the Germans from Centeral and Eastern Europe 1944-1948

    Alfred de Zayas

    Voices of Loss and Courage: German Women Recount Their Expulsion from East Central Europe, 1944-1950

    Alfred de Zayas

    The Wehrmacht War Crimes Bureau, 1939-1945

    Alfred de Zayas

    A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans

    Alfred de Zayas

    Kriegsverbrechen in Europa und im Nahen Osten im 20. Jahrhundert.

    Alfred de Zayas

    Larenopfer

    Alfred de Zayas

    Die deutschen Vertriebenen

    Alfred de Zayas

      • Svammel, inga sanktioner dödade människor när De Zayas skrev sin rapport 2017. Vad som dödar människor är Maduros misshushållning av ekonomin. Venezuela har kunnat köpa och sälja precis vad de vill om de bara haft valuta att betala med. Oljepriser går upp och ner och alla oljeproducerade länder hade minst 5 års valutareserv för att parera de sjunkande oljepriserna utom Venezuela som hade en valutareserv på 3 månader.

        • Sven, flera olika faktorer måste beaktas. Säkerligen spelade bristande skötsel av Venezuelas regering av ekonomin roll, som i Grekland, Ukraina och kanske särskilt USA inför finanskrisen 2008. Hörde du ropen på sanktioner mot USA då?

          Det är inte seriöst att utan vidare utnämna en faktor som enda orsak. Sedan är det en intrikat uppgifter att analysera den relativa betydelsen då flera faktorer.

          Priset på oljan som USA kan påverka samt sabotage av inhemska kapitalister är belagt och spelar roll.

          Låt oss ta del av några bedömningar gällande sanktionerna nu:
          1. Ur intervjun med professor Steve Ellner, Venezuela i Democracy Now.
          USA:s olagliga sanktioner viktig orsak till krisen i Venezuela.

          Sanktionerna som förbjuder Citgo från att överföra vinst till Venezuela är en mycket viktig straffåtgärd. Det betyder att den venezuelanska regeringen berövas cirka 1 miljard dollar per år. Men dessutom innebär sanktionerna att Venezuela praktiskt taget inte kan refinansiera sin utlandsskuld, vilket ett land som står inför en svår ekonomisk situation bör kunna göra. Sanktionerna förbjuder amerikanska finansinstitut att ha någon någon interaktion med den venezuelanska regeringen och det statliga oljebolaget PDVSA.

          Sanktionerna motverkar möjligheterna för kommersiella och finansiella intressen över hela världen från någon form av transaktion med Venezuela. USA:s regering, och särskilt handelsminister Steven Mnuchin har genomfört olika möten om detta med företrädare för Japan, Europa, Latinamerika. USA har så skapat en situation där kommersiella intressen över hela världen är rädda för att ha något att göra med Venezuela. Det motsvarar nästan en ekonomisk blockad.

          2. År 2015 utfärdade Barack Obama ett dekret som förklarar att Venezuela var “ett ovanligt och extraordinärt hot mot USA: s nationella säkerhet och utrikespolitik”. Detta dekret var nödvändigt för att kunna införa ekonomiska sanktioner. Sanktioner innebär inte bara att amerikanska företag och privatpersoner inte kan göra affärer med Venezuela.

          Alla länder som bedriver ekonomiska transaktioner med Venezuela kommer också att bli föremål för sanktioner. Globalresearch

          3. Du har på olika sätt kommit med kritik av De Zayas inom andra områden. Betydelsen av denna kritik för hans bedömning av krisen i Venezuela är osäker minst sagt. Denne tidigare sekreterare i FN:s råd för mänskliga rättigheter och jurist skriver att “sanktioner dödar” genom livsmedels- och medicinbrist, de leder till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Zayas fann att bristfällig styrning och korruption hade drabbat den venezuelanska ekonomin svårt, men att “ekonomisk krigföring” som utövas av USA, EU och Kanada är viktiga faktorer i den ekonomiska krisen.

          Zayas rekommenderade att Internationella brottmålsdomstolen undersöker ekonomiska sanktioner mot Venezuela som möjligt brott mot mänskligheten enligt artikel 7. “Dagens sanktioner/blockader” är jämförbara med medeltida belägringar av städer menar Zayas. Independent: Venezuela crisis: Former UN rapporteur says US sanctions are killing citizens

          4. Olika beräkningar finns, inklusive de som hävdar att kostnaden för sanktionerna uppgår till över 100 miljarder dollar. Så mycket är klart att det rör sig om belopp som är hundratals gånger större än den politiserade matleveransen som USA & Venezuelas egen Qusling (accepterar utländsk intervention och kontroll) försökte sig på 23/2 och i helgen, en insats som avfärdades av Röda Korset.

          Oberoende av brister av regering i Venezuela och på andra håll är det mycket viktigt att i solidaritet ge sitt tydliga stöd för fred, dialog, respekt för FN-stadga och internationell rätt mot försök till utländsk aggression. ”Stöd dialog och fred” säger Venezuelas vice utrikesminister i Stockholm 23/2. Färsk intervju med Venezuelas vice utrikesminister Yvan Gil i Stockholm – “Stöd dialog och fred”

          Då nu landet har ekonomiska problem, liksom en del andra länder, borde då inte ”det internationella samfundet” stödja landet i stället för att bekämpa det med snaktioner?

          • ”Hörde du ropen på sanktioner mot USA då?”
            Jag tror USA står som förvaltare och försvarare av ett ekonomiskt system som många länder ser som fördel att vara delaktig i. För Sveriges del ter det sig närmast som en självklarhet och med lång tradition. Det är bara när USA visar tecken på avvikelser som några reaktioner kommer. För övrigt är det bara ”business as usual”.

  8. Anders Å: ”Du verkar ha missat att Sverige inte är i omedelbar fara för en statskupp av främmande makt.” Intressant att din ”verklighetsbild” inte ens kan tänka ordet statskupp när händelser som Palmemordet, EU-anslutningen och smyganslutningen till NATO kommer på tal. Men du har säkert bättre koll på verkligheten både i Sverige och Venezuela än jag. Jag bara lever med Venezuela varje dag, i Colombia tillsammans med alla de 1,1 miljoner fattiga som lämnat Venezuela och föredrar den vidriga fattigdomen på gatan i Colombia framför ”välfärden” i Venezuela. Inget har jag förstått efter mina besök i Venezuela och efter ha studerat och följt landet under c:a 20 år. Och jag har givetvis ingen aning om vad Venezuelas sammanbrott har betytt för Colombia där jag bott i 12 år. Att folk röstar på extremhögern i Colombia mest på grund av rädslan att en vänster-president skall följa Venezuelas väg. Jag har heller ingen aning om hur det är i Peru dit 700 000 venezolaner flytt. Jag har heller ingen aning om hur det är i Bolivia som jag åker tillbaka till om 3,4 dagar, där en vänsterpresident trots fallande råvarupriser lyckats få till stånd en obruten tillväxt och fattigdomsbekämpning och lyckats avvärja USAs försök att splittra landet och bryta loss Santa Cruz. Allt detta förstår du bättre där du sitter och styr världen från din kammare i Sverige.

    • Palmemordet har kanske inte samma aktualitet just nu som händelserna i Venezuela.
      Jag har dessutom inte med säkerhet påstått att du har fel om Venezuelas ekonomi, jag kan inte avgöra det, men när det du skriver i praktiken blir ett direkt stöd för kuppmakarna i USA, så tar jag mig friheten att tvivla även på dina faktauppgifter.

      Du borde verkligen inse att du skriver mitt under pågående kuppförsök och du inte med självklarhet kan utgå ifrån att det inte går att använda i någons syften.
      Vem tror du själv har mest nytta av det du skriver? Kuppmakarna i USA eller solidariteten med Venezuelas folk.

      • Anders jag har ingen annan lojalitet än Venezuelas folk, inte Maduro som var den första på senare år att genomföra en statskupp när han ogiltigförklarade det venezolanska folkets val av parlament och inte USA som jag inte har några varken sympatier för eller lojalitet med. Om du hade känt någon solidaritet med Venezuelas folk eller de vänsterprojekt runt om i Latinamerika som gått under till stor del pga Maduro så hade du försökt att sätta dig in i Venezuelas havererade ekonomi. Det är lätt att sitta i Sverige och över huvudet på Venezuelas folk ha en teori om hur bra Maduro är för välfärden och det nationella oberoendet i Venezuela och totalt ignorera folkets verklighet.

        • Du anför allmänna synpunkter men bemöter eller kommenterar uppgifterna om allvarliga effekter av sanktionerna. Det räcker inte med att tala om ”lojalitet med Venezuelas folk” – i sådana ordalag talar även Guadió och Trump.

          Statskupp av Maduro är överord, nästan nonsens. Han vann presidentvalet 2018, ett val som fick högt betyg. I parlamentsvalet 2015 underkändes 3 kandidater för valfusk. Detta kan naturligtvis diskuteras. Jag är inte tillräckligt insatt i bedömning av detta från olika sidor. Venezuela har haft omkring 20 demokratiska val under 20 års tid, vilka fått bra betyd av valobservatörer, liksom valsystemet.

        • Sven.
          Jag behöver inte sätta mig in i Venezuelas ekonomi, det räcker om Venezuelanerna själva gör det. Jag är dessutom inte kunnig i sådana frågor så jag kan inte hjälpa dom.

          Vad jag kan göra är att gå emot USA;s försök till statskupp och bidra till att skapa opinion här hemma. Om du nu känner lojalitet med Venezuelas folk så borde du göra detsamma. Jag kan dock inte se annat än att det du skriver hjälper dom som vill skapa opinion för statskuppen.
          Tycker du själv att dina bidrag hjälper till att skapa opinion mot statskuppen?

          • Tror du inte på marknadsekonomi?
            Om inte, vad vill du ha istället?
            Okunnighet i det fallet är inget svar.

          • Jag tror på Venezuelas rätt, som en suverän stat, att ordna sin ekonomi själva. USA och deras imperialistiska knähundar i Sverige och NATO har ingen som helst rätt att lägga sig i det.
            Det vi ser nu är ett hån mot demokrati och folkrätt. Att USA föraktar sådant visste vi sedan länge, men när Margot Wallström stämmer in i kuppmakarkören bryter hon mot en långvarig tradition i vårt land.

            Vad jag tror om marknadsekonomin har inte med saken att göra.

          • ”Jag tror på Venezuelas rätt, som en suverän stat, att ordna sin ekonomi själva.”
            Om du inbillar dig venezolanerna vill ha ekonomin på det här viset så är du ganska okunnig. Jag tror faktiskt inte de är så särskilt mycket annorlunda än vad vi är. Och vi skulle aldrig acceptera något dylikt även många här tycker vår ekonomi går åt fel håll och inte sköts på rätta sättet. Världens högsta skattetryck men ändå accelererande brister i välfärden. Det är ju faktiskt så att politik gör skillnad. Bristfällig politik kan rasera ett lands ekonomi och som kan ta mycket lång tid att bygga upp igen. Det kan vara värre än efter ett krig då krig ofta enar men politik splittrar människorna. Oppositionens situation i Venezuela den har du inte ens nämnt med ett enda ord i dina uppfostrande meningar om demokrati!

          • En opposition som säljer sig till främmande makt är ingen opposition.
            Sådana kallas landsförrädare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here