Nato-Tysklands stridsvagnleverans till Ukraina?

6
1102

DN skriver dag 21/1 ”Ukraina får fortsätta vänta på stridsvagnar av modellen Leopard 2. Det stod klart efter mötet mellan ledare för 50 västländer, som hölls på den amerikanska flygbasen Ramstein under fredagen….
”Utan ett godkännande från Berlin kan inget av det 20-tal länder i världen som äger tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar skicka dem till Ukraina. Stridsvagnarna beskrivs som avgörande för att befria ukrainska områden som ockuperats av Ryssland”…
”Olaf Scholz har fått hård kritik för sin tvekan från såväl sina regeringspartner inom miljöpartiet De gröna och liberala FDP, som från det största oppositionspartiet CDU. Men faktum är att den tyska befolkningen är lika tveksam till leveranserna som kanslern ger intryck av att vara. En opinionsundersökning som tidningen Die Welt presenterade under torsdagen visar att 43 procent av befolkningen tycker att regeringen ska säga nej till leveranserna, medan 39 procent vill säga ja.”
”Tyskland är, trots kritiken, ett av de länder i världen som gett störst ekonomiskt stöd till det ukrainska försvaret.”

Med detta som bakgrund övergår vi till att publicera en artikel på Strategic Culture 13 januari. Författare trodde då att beslut skulle att tillåta leverans av Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

https://strategic-culture.org/news/2023/01/13/nato-ominous-tank-orders-for-ukraine-historic-spots-of-leopard/

En artikel med liknande innehåll av Finian Cunninghamn publicerades 9/1 på samma site: https://strategic-culture.org/news/2023/01/09/tanks-for-memories-german-and-nato-tanks-roll-ukraine/

Planen på utplaceringen av Leopardstridsvagnar som rullar mot Ryssland är en påminnelse om tidigare händelser och om vem som står på rätt sida av historien.

Tysktillverkade stridsvagnar, Panzer Leopard 2, ska kanske sättas in i Ukraina i ett krig som alltmer blir en öppen konfrontation mellan den USA-ledda Nato-alliansen och Ryssland.

Tysklands vice förbundskansler, Robert Habeck, har gett sitt godkännande till förflyttningen efter att den polske presidenten, Andrzej Duda, i onsdags meddelade att ett ”kompani” av Leoparder levererades från Polen till Ukraina.

Enligt uppgift finns det 2 000 tysktillverkade Leoparder i tjänst i 13 europeiska länder. Officiellt måste Berlin ge sitt godkännande för att länder ska kunna vidare-exportera stridsvagnen, som anses vara en av världens bästa i sin klass av pansarfordon för stridsfältet. Detta godkännande kom snabbt i Habecks bekräftande svar.

Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

 

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är nu under stark press att godkänna ytterligare leveranser av Leoparder direkt från Tyskland till Ukraina. I månader har Scholz vägrat att tillhandahålla de tunga vapnen, av oro för att inte provocera Moskva, som skulle uppfatta det som en definitiv upptrappning. Personer inom Berlins regering, särskilt Habecks gröna parti, har övertalat kanslern att öka vapenleveranserna. Det är en självklarhet att Scholz kommer att ge efter och ge grönt ljus, vilket han har gjort vid flera tidigare tillfällen när det gäller förbud mot andra kategorier av vapen.

Vad som står helt klart är att Förenta staterna och dess Nato-allierade samordnar en mer omfattande inblandning i kriget i Ukraina mot Ryssland. De marscherar i takt med varandra.

Förra veckan tillkännagav USA:s president Joe Biden ett avtal med Tyskland om att leverera ”lätta stridsvagnar” i form av Bradley- och Marderstridsfordon. Detta steg kopplades samman med ett aldrig tidigare skådat beslut av Frankrike att skicka lätta stridsvagnar av typen AMX-10 RC till Ukraina. Den här veckan höjde Storbritannien budet genom att basunera ut att man var redo att leverera Challenger 2 stridsvagnar till Ukraina.

Polens president Duda var i onsdags i den västra ukrainska staden Lviv, tillsammans med Litauens motsvarighet, Gitanas Nauseda, och Ukrainas ledare Vladimir Zelensky. Dagen innan, på tisdagen, gjorde den tyska utrikesministern Annalena Baerbock (en annan krigshetsande grön regeringsmedlem) ett överraskande besök i Ukrainas östra stad Kharkiv, där hon antydde att Leopardstridsvagnar skulle komma att levereras.

Den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba talade tillsammans med Tysklands toppdiplomat och sade kryptiskt: ”Jag tvivlar inte på att Tyskland kommer att skicka Leopardstridsvagnar till Ukraina… Den tyska regeringen förstår någonstans djupt inne att beslutet kommer att fattas och att stridsvagnarna kommer att överföras till Ukraina.”

Dimitry Kuleba

Det underförstådda fullbordade faktumet var ett eko av Joe Bidens ord, där han strax innan konflikten i Ukraina bröt ut i februari förra året varnade för att gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland aldrig skulle kunna tas i bruk, oavsett Berlins ståndpunkt.

I Lviv talade den polske ledaren också om utplaceringen av Leopardstridsvagnar som en del av en ”internationell koalition” för att skicka sådana vapen.

”Ett kompani med Leopardstridsvagnar kommer att överlämnas som en del av en koalition som håller på att byggas upp, eftersom, som ni vet, ett stort antal formella krav, avtal och så vidare måste uppfyllas, men i första hand vill vi att detta ska vara en internationell koalition”, sade Duda.

Det betyder att de tysktillverkade stridsvagnarna kan komma att skickas till Ukraina som en del av en mycket större, samordnad Nato-insats. Det är oundvikligt att Leoparderna kommer att få sällskap av amerikanska M1 Abrams och brittiska Challengers.

Den berättelse som förs fram är att de tunga vapnen måste skickas till Ukraina för att förhindra att en påstådd rysk offensiv intar huvudstaden Kiev och även för att befästa de vinster som den ukrainska militären förmodas ha gjort. Denna berättelse är uppenbarligen motsägelsefull och motsäger den västerländska desinformation som sprids av nyhetsmedier och regeringar och som pendlar mellan ett nära förestående nederlag och en nära förestående seger för Kievregimen.

Den betydande militära seger som ryska styrkor tog nyligen när de tog kontroll över Soledar, saltgruvestaden i Donbass, anges av Nato-företrädare som ett bevis för att tyngre vapen och stridsvagnar snarast måste levereras till Ukraina.

Vad som är häpnadsväckande är bristen på offentlig debatt i västländerna om den obevekliga leveransen av vapen till Ukraina. Hundratals miljarder dollar och euro ges bort till en korrupt kabal i Kiev utan minsta kontroll. Trots oöverträffade ekonomiska och sociala svårigheter för deras egna befolkningar pumpar de styrande eliterna i västländerna in allt mer vapen i en konflikt som inte har något att göra med den påstådda ”friheten och demokratin” i Ukraina.

Västliga nationer dras djupare in i ett krig mot Ryssland, utan att allmänheten känner till, eller ens har ett demokratiskt samtycke till de verkliga orsakerna till kriget. Dessa skäl har att göra med att främja USA:s ledda västerländska imperialistiska intressen, som står i djup motsättning till vanliga medborgares intressen.

Nato-makternas åtgärd för att leverera stridsvagnar är typisk för det smygande som har drivit uppladdningen inför detta krig. Typiskt nog har beslutet fattats i hemlighet och allt annat handlar om att genomföra beslutet. Skamlösa lögner om att ”försvara demokrati och frihet” sprids, trots att den regim som stöds i Kiev av västliga skattebetalares pengar är en regim som är infekterad av nynazister.

Nationerna sveps mot ett totalt krig mellan USA/Nato och Ryssland av elitledare som står i skuld till företagsintressen och oansvariga planerare från den djupa staten.

Det är avskyvärt och kriminellt att västvärldens regeringar och medier inte uppmanar till diplomatiska initiativ för att få slut på konflikten i Ukraina och för att ta itu med de djupare geopolitiska orsakerna. All elitdiskurs handlar om nödvändigheten av att ”besegra Ryssland” och ”regimskifte” i Moskva som om det vore en doktrinell föreskrift.

Konflikten i Ukraina såddes 2014, genom den USA- och Natostödda kuppen mot demokratin och den efterföljande vapenanvändningen av en nynazistisk regim. Men fröna till detta bars av en mer ondskefull frukt som går hela vägen tillbaka till andra världskriget och Nazitysklands misslyckade försök till erövring av Sovjetunionen.

Tredje rikets imperialistiska planer och dess expansionistiska ”lebensraum” har ärvts av den USA-ledda Nato-axeln. Utplaceringen av Leopardstridsvagnar – i stället för Panzer Tigers – som rullar mot Ryssland är ett tydligt tecken på det föregående och på vem som står på rätt sida av historien.

Föregående artikelHur blir kriget 2023?
Nästa artikelMöte i Moskva krossar fantasierna om en syrisk ”konfederation”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Nato/samlade väst (inklusive lilla Sverige) kan skicka hur mycket vapen den vill saken är den att det kommer inte att förändra krigets utgång d v s ukrozionazi enheten kommer att grusas. Det som ofta glöms är att alla dessa olika vapen (tanks mm) kräver träning och det tar tid. Alternativet är att Nato soldater iklädda ukrozionazi uniform är med och krigar. Sak samma ven dessa kommer att begravas. Inget kan rädda ukrozionazi, inte ens om lögnimperiet skulle gå in med soldater. Dessa skulle förintas innan de hinner göra något.Ryssland är inte att leka med♨️ Och ”if push comes to shoves” som jänkarna säger så kan Ryssland ta kriget till självaste Uk eller USA 👋🏾👋🏾👋🏾. Nemas problemas. Eliterna som styr väst bör och ska inte fresta den Ryska Björnen om de vill leva som nu vill säga. Ni ”utvalda” dumdryga skit som styr väst, ni är varnade

 2. “Given that the tanks are widely operated by NATO members – including Canada, the Netherlands, Denmark, Greece and Norway – it is particularly embarrassing to see them so easily destroyed by Syrian terrorists when they are expected to match the Russian Army.”

  Fascinerande läsning om hur det går för ukrozionazi enheten (vi pratar om riktig expertis inte geggamojan som serveras av t ex Joakim Paasikivi🤭)
  https://bigserge.substack.com/p/russo-ukrainian-war-the-world-blood

 3. Ordföranden för de gemensamma stabscheferna erkände precis att Kiev inte kan besegra Ryssland

  Vad detta betyder är att de cirka 100 miljarder dollar som USA redan gav Kiev för att bekämpa Ryssland å dess vägnar i det nya kalla krigets högsta proxykrig nuförtiden uppenbarligen inte var tillräckligt för att vinna. Den USA-ledda västvärldens gyllene miljard befinner sig därför verkligen vid den så kallade ”tipping point” som CNN hävdade tidigare i veckan där man antingen kommer att behöva fördubbla finansieringen av Ukraina på obestämd tid till ett belopp av potentiellt hundratals miljarder dollar till eller acceptera det förestående fullbordade faktumet av Rysslands seger.

  Ordföranden för de gemensamma stabscheferna General Mark Milley är USA:s högsta militärtjänsteman och kan rimligen inte smutskastas som en så kallad ”rysk propagandist” med tanke på hans ledande roll i orkestreringen av Natos proxykrig mot det landet genom Ukraina. Om något är han en av de mest ökända antiryska figurerna sedan andra världskriget på grund av vad han gör nuförtiden, varför hans senaste förutsägelse om den ukrainska konflikten borde reflekteras djupt över av alla västerlänningar.

  Milley tog orden från den polske premiärministern, presidenten och stabschefen för de väpnade styrkorna under den senaste veckan till sin logiska slutsats genom att offentligt deklarera på fredagen att ”Från militär synvinkel vidhåller jag fortfarande att det från och med i år skulle vara mycket, mycket svårt att militärt kasta ut ryska styrkor från varje tum av det ryskockuperade Ukraina.”

  Här är videon med hans kommentarer som delas av Storbritanniens Guardian för de skeptiker som villfarligt tvivlar på att USA:s högsta militärtjänsteman verkligen sa det.
  Vad detta betyder är att de cirka 100 miljarder dollar som USA redan gav Kiev för att bekämpa Ryssland å dess vägnar i det nya kalla krigets högsta proxykrig nuförtiden uppenbarligen inte var tillräckligt för att vinna. Den USA-ledda västvärldens gyllene miljard befinner sig därför verkligen vid den så kallade ”tipping point” som CNN hävdade tidigare i veckan där man antingen kommer att behöva fördubbla finansieringen av Ukraina på obestämd tid till ett belopp av potentiellt hundratals miljarder dollar till eller acceptera det förestående fullbordade faktumet av Rysslands seger.

  För att lägga förolämpning till skadan som polska och nu även toppamerikanska militärtjänstemän just tillfogade den tidigare ”officiella berättelsen” om detta proxykrig som påstås gå mot en ”oundviklig ukrainsk seger”, sa en icke namngiven hög amerikansk tjänsteman till media att Kiev slösar bort värdefulla resurser genom att fortsätta slåss om Artymovsk/Bakhmut. Detta råd kom en vecka efter att Ryssland officiellt bekräftat Soledars befrielse, vars utveckling tvingade den ”officiella berättelsen” att drastiskt förändras.

  I vad som uppenbarligen inte var en slump rapporterade Der Spiegel samma dag som ovan nämnda icke namngivna höga amerikanska tjänstemäns uttalande och Milleys att den tyska underrättelsetjänsten tidigare informerat lagstiftarna om att Kiev förlorar ”ett tresiffrigt antal soldater” dagligen ca. Artyomovsk. Sammantaget förutsätter dessa tre narrativa händelser plus de andra tre initierade av den polske premiärministern, presidenten och stabschefen för de väpnade styrkorna allmänheten för Kievs nederlag.

  Det betyder inte att den gyllene miljardens anti-ryska proxy snart kommer att kollapsa, än mindre att dess motståndares styrkor kommer att svepa över hela den sönderfallande före detta sovjetrepubliken i den kommande framtiden, utan bara att Kievs nederlag nu verkar oundvikligt frånvarande i något spel- förändrad utveckling. Åtminstone förväntas ytterligare bakslag i striden om Donbass av USA, Polen och Tyskland, alltså varför deras tjänstemän (både namngivna och icke namngivna) bara beslutsamt ändrade den ”officiella berättelsen”.

  Denna försenade erkända militär-strategiska dynamik, som redan var uppenbar ett tag men blev obestridlig efter Soledars befrielse förra veckan, hjälper också till att förklara Berlins ovilja att godkänna sina europeiska partners begäran om att skicka sina tyska Leopard-stridsvagnar till Ukraina. Enkelt uttryckt vill EU:s de facto-ledare inte satsa på en förlorande häst och hamna generad om ryska styrkor börjar dela filmer där de förstör dessa överhypade rustningar.

  Tyskland skulle fortfarande kunna kapitulera för den gyllene miljardens oöverträffade press att ompröva, men det står fast för tillfället åtminstone till stor del på grund av dessa försiktiga beräkningar. Med Milley som offentligt förklarar att hans avtagande unipolära hegemon inte förväntar sig att Kiev kommer att besegra Ryssland någon gång i år, finns det verkligen ingen anledning för förbundskansler Olaf Scholz och hans nye försvarsminister Boris Pistorius att vända kursen, vilket i sin tur kan påskynda tidsramen för Rysslands till synes oundviklig seger.
  https://korybko.substack.com/p/the-chairman-of-the-joint-chiefs

 4. Lavrov: Ryssland kommer att göra så att Nato och EU snabbt nyktrar till

  Natos och Europeiska unionens ledning måste snabbt nyktra till och överge sina koloniala illusioner, och Ryssland kommer att bidra till denna process så mycket som möjligt. Detta uttalande gjordes av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Minsk efter förhandlingar med Vitrysslands utrikesminister Sergej Aleinik.

  ”Jag hoppas att nykterheten kommer. Åtminstone kommer vi att göra allt för att få våra kollegor från Nato och EU att bli nyktra så snart som möjligt”, sa han.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/01/19/lavrov-rossiya-sdelaet-tak-chto-nato-i-es-bystro-protrezveyut

 5. Hela väst anstränger sig för att samla tanks och annat krigs materiell till ukrozionazi enheten. Der folk med sunt förnuft undrar över är om ukrozionazi enheten är och vinner kriget mot Ryssland varför behöver den mera tanks och annat krigs materiell? Kan ”Rysslandexperten” Joakim Paasikivi kasta ljus över denna paradox? Folk med sunt förnuft har svårt att se hur vinnare kan samtidigt vara förlorare. Kanske har ”experten” en förklaring till ukrozionazi enhetens tafatta sits?

  Här är en riktig expert men som tillhör folk med sunt förnuft om just ukrozionazi enhetens ”damned if you damned if you don’t🤭” sits
  https://sonar21.com/why-are-western-establishment-and-pundits-losing-their-minds-over-ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here