New York Times: I brådskan att beväpna Ukraina köps trasiga vapen och vapen som inte levereras

7
1133

En ukrainsk soldat förbereder sig för att avfyra en amerikansktillverkad M109 självgående haubits mot ryska trupper stationerade i staden Bakhmut i april.Credit…Mauricio Lima för The New York Times 

Detta är ett utdrag ur en artikel i  New York Times. Av Justin Scheck och Lara Jakes med rapportering från Kiev, Ukraina, och Rom 19 juni. Bidrar till att förklara Ukrainas motgångar?

  En del av de vapen som andra länder skickat till Ukraina har varit oanvändbara, och kontrakt på hundratals miljoner dollar som betalats i förskott har ännu inte uppfyllts. 

 Ukraina har betalat entreprenörer hundratals miljoner dollar för vapen som inte har levererats, och några av de mycket omskrivna vapen som donerats av dess allierade har varit i så dåligt skick att de endast ansågs lämpliga för att användas till reservdelar. 

Dokument från den ukrainska regeringen visar att Kiev i slutet av förra året hade betalat vapenleverantörer mer än 800 miljoner dollar sedan den ryska invasionen i februari 2022, för kontrakt som helt eller delvis inte uppfylldes. 

 Två personer som är involverade i Ukrainas vapeninköp säger att vissa av de saknade vapnen så småningom har levererats och att mäklare i andra fall har återbetalat pengarna. Men i början av våren hade hundratals miljoner dollar betalats – inklusive till statligt ägda företag – för vapen som aldrig sågs till, sade en av dessa personer. 

 ”Vi hade fall där vi betalade pengar och inte fick dem”, sade Volodymyr Havrylov, en biträdande försvarsminister som arbetar med vapenupphandling, i en intervju nyligen. Han sade att regeringen i år hade börjat analysera sina tidigare inköp och utesluta problematiska entreprenörer. 

 Problem är oundvikliga i en vapenköpsfrossa av Ukrainas storlek. Sedan Ryssland invaderade Ukraina förra året har de västliga allierade skickat vapen till Ukraina för tiotals miljarder dollar. I förra veckan hade USA ensamt åtagit sig att ge militärt bistånd för cirka 40 miljarder dollar (och mer i finansiellt och humanitärt bistånd), och europeiska allierade har också bidragit med tiotals miljarder. Dessutom har Ukraina spenderat miljarder dollar av sina egna medel på den privata vapenmarknaden. 

 Många av överföringarna från västliga allierade har gällt moderna vapen som amerikanska luftvärnssystem, som har visat sig vara mycket effektiva mot ryska drönare och missiler. Men i andra fall har allierade tillhandahållit lagerhållen utrustning som i bästa fall behövt omfattande översyn. 

 Så mycket som 30 procent av Kievs arsenal är under reparation vid varje given tidpunkt – en hög siffra, enligt försvarsexperter, för en militär som behöver varje vapen den kan få för sin pågående motoffensiv. 

 ”Om jag var chef för en armé som har skänkt utrustning till Ukraina, skulle jag bli professionellt mycket generad om jag skickade iväg saker i dålig kondition, säger Ben Barry, en expert på landkrigföring vid International Institute for Strategic Studies i London. 

 Den senaste leveransen av 33 självgående haubitsar som donerats av den italienska regeringen är ett typexempel på detta. Videor visade rök som bolmade från motorn på en, och kylvätska läckte från en annan. 

Italiens försvarsministerium sade i ett uttalande att fordonen hade tagits ur bruk för flera år sedan men att Ukraina ändå hade bett om dem, ”för att ses över och sättas i drift, med tanke på det akuta behovet av medel för att möta den ryska aggressionen.” 

 Ukrainska regeringsdokument visar att landets försvarsministerium betalade 19,8 miljoner dollar till en amerikansk vapenhandlare, det Tampa-baserade Ultra Defense Corporation, för att få de 33 haubitsarna reparerade. I januari skickades 13 av dessa haubitsar till Ukraina men anlände ”inte lämpliga för stridsuppdrag”, enligt ett av dokumenten. 

 Tjänstemän i Kiev anklagade det amerikanska företaget för att inte ha slutfört ett jobb som skulle ha slutförts i slutet av december. ”Det amerikanska företaget, som erbjöd sina tjänster, hade ingen tidigare avsikt att fullgöra sina skyldigheter”, skrev Ukrainas chef för försvarsupphandling, Volodymyr Pikuzo, i ett brev till Pentagons generalinspektör den 3 februari. 

 Matthew Herring, företagets verkställande direktör, tillbakavisade anklagelserna med bestämdhet. ”Varenda en av dem fungerade när vi levererade dem”, skrev han i ett textmeddelande denna månad och sa att ukrainarna inte hade underhållit haubitsarna ordentligt efter att de överlämnades. Det inkluderade den med en kylvätskeläcka, som han sa hade ”magiskt dykt upp efter leverans i Ukraina”. 

Pentagons generalinspektör undersöker ärendet, enligt en amerikansk försvarstjänsteman och en amerikan som har arbetat med Ukraina för att anskaffa vapen. 

Ukrainska tjänstemän har oftast avstått från att klaga på trasig utrustning, för att inte genera sina välgörare. ”Det fanns kvalitetsproblem med några av haubitsarna, men vi måste komma ihåg att det var en gåva”, sade Havrylov. 

 Men regeringen i Kiev har tröttnat, sade en annan högt uppsatt ukrainsk tjänsteman anonymt, på att få höra att man har tillräckligt med västerländska vapen, när vissa anländer i dåligt eller oanvändbart skick, nedflyttade från strid för att rensas på delar. 

Efter att Ukraina blev självständigt 1991 tjänade landet stora summor på att sälja ut delar av sina omfattande vapenlager från sovjettiden. Landets arsenal krympte, särskilt under president Viktor F. Yanukovych, Ukrainas pro-ryska ledare i början av 2010-talet. Under åren efter Rysslands annektering av Krim 2014 utbröt en het debatt om huruvida och i vilken utsträckning landets vapenindustri skulle återupplivas. 

Vissa vapensystem är antingen så sällsynta eller så sårbara att Ukraina har välkomnat åtminstone en del av den felaktiga västerländska utrustningen för att använda delarna. 

Lara Jakes är utrikeskorrespondent med fokus på kriget i Ukraina. Hon har varit diplomatisk och militär korrespondent i Washington och krigskorrespondent i Irak, och har rapporterat och redigerat från mer än 60 länder under de senaste 25 åren. @jakesNYT 

Föregående artikelFörsvarsentreprenörsfinansierade tankesmedjor dominerar debatten om Ukraina
Nästa artikelUkraina och 90 andra stater ställde inte upp på Västs kritik mot Kina i FN:s session för mänskliga rättigheter.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Anklagelser åt ALLA håll,för att både sätta press på mer tunga moderna vapen, och framförallt en mycket bra ursäkt för den misslyckade motoffensiven. Två flugor i en smäll så att säga. Zelenskis maktfullkomlighet har börjat irritera många av hans Usa Nato uppbackare på sistone rejält. Nu inför Nato mötet i Litauen, där alla korrupta klantskallar ska träffas, och som är mindre än 2veckor bort, har Zelenski direkt gått och krävt det ena och andra inför mötet. Annars närvarar han inte säger han direkt till sina uppbackare. Återstår att se, men gissningen är att oavsett vad dessa klantskallarna säger, så kommer tiggaren och korrupta Zelenski att närvara. Han har EJ råd att göra fler av dessa länder trötta, som då omedelbart skulle leda till Ukrainas kollaps. Men detta visar ändå vilken maktfullkomlighet denna korrupta tiggaren har fått genom hela krisen. Massmedierna är på hans sida därför vågar han än så länge hålla på med sina ständiga orimliga krav. Men de återstår att se hur länge denna vidriga proxyn fortsätter. Tror fortfarande att efter sommaren nu till hösten tar detta slut med ukrainska katastrofala nederlag. Sprickorna nu börjar smått synas, gått över 16mån också. Manskapet man har kvar nu räcker helt enkelt inte. Och motoffensiven har TOTALT misslyckats. Som planerades i MINSTA detalj under halvår med både fullt manskap och fullt med moderna tunga vapen. Tror att vi kommer se förändringar under sommaren nu. Ryktet säger också att Usa redan skickat sin CIA-chef till Kiev för att förmå dessa att ta upp förhandlingarna med Moskva. Denna korrupta tiggaren Zelenski borde fan gjort det bästa för landet redan 1a månaderna och hållt sej till förhandlingarna som var HELT klara vid den tidpunkten dessutom. Att han trodde med hjälp av Usa Nato kunna slå Ryssland var direkt från början största misslyckandet. Han borde gjort det bästa för sitt eget land och inte skickat flera100tusentals man till döden, samtidigt som över 10miljoner av befolkningen direkt lämnade för andra länder. Gissa hur många av dessa som kommer komma tillbaka till ett trasigt utfattigt land, när dessa redan etablerat sej i europeiska länder. De återstår att se, men jag tror verkligen att vi kommer se förändringar nu i sommaren till hösten. Slutet är nära

 2. https://www.unz.com/mhudson/america-has-just-destroyed-a-great-empire/

  Efter att ha organiserat en statskupp i Ukraina 2014 skickade USA sin Natos proxyarmé österut och gav vapen till Ukraina för att utkämpa ett etniskt krig mot sin rysktalande befolkning och förvandla Rysslands Krim-flottbas till en Nato-fästning. Denna ambition syftade till att dra Ryssland in i strid och tömma dess förmåga att försvara sig, förstöra dess ekonomi i processen och förstöra dess förmåga att ge militärt stöd till Kina och andra länder som är inriktade på att söka självberoende som ett alternativ till USA:s hegemoni. .

  Efter åtta års provokation förbereddes en ny militär attack mot rysktalande ukrainare på ett iögonfallande sätt, redo att köra mot den ryska gränsen i februari 2022. Ryssland skyddade sina rysktalande medmänniskor från ytterligare etniskt våld genom att inleda sin egen särskilda militära operation. USA och dess NATO-allierade tog omedelbart beslag på Rysslands valutareserver i Europa och Nordamerika och krävde att alla länder skulle införa sanktioner mot import av rysk energi och spannmål, i hopp om att detta skulle krascha rubelns växelkurs. Delphic State Department förväntade sig att detta skulle få ryska konsumenter att göra uppror och störta Vladimir Putins regering, vilket gör det möjligt för USA:s manövrering att installera en klientoligarki som den de hade närt på 1990-talet under president Jeltsin.

  En biprodukt av denna konfrontation med Ryssland har varit att låsa in Amerikas kontroll över sina västeuropeiska satelliter. Syftet med denna jockeying inom Nato var att utestänga Europas dröm om att dra nytta av närmare handels- och investeringsförbindelser med Ryssland genom att byta ut sina industritillverkningar mot ryska råvaror. USA spårade ur den utsikten genom att spränga Nord Streams gasledningar, vilket skar av Tyskland och andra länder från tillgång till rysk gas till låga priser. Det gjorde att Europas ledande ekonomi var beroende av högre kostnader för amerikansk flytande naturgas (LNG).

  Förutom att behöva subventionera inhemsk europeisk gas för att förhindra omfattande insolvens, förstörs en stor del av tyska Leopard-stridsvagnar, amerikanska Patriot-missiler och andra Natos ”undervapen” i strid mot den ryska armén. Det har blivit tydligt att USA:s strategi inte bara är att ”kämpa till den sista ukrainaren”, utan att slåss till den sista tanken, missilen och andra vapen som raderas från Natos lager.

  Denna utarmning av Natos vapen förväntades skapa en stor ersättningsmarknad för att berika Amerikas militärindustriella komplex. Dess Nato-kunder uppmanas att öka sina militära utgifter till 3 eller till och med 4 procent av BNP. Men den svaga prestandan för amerikanska och tyska vapen på det ukrainska slagfältet kan ha kraschat denna dröm, medan Europas ekonomier sjunker in i depression. Och med Tysklands industriella ekonomi störd av avbrottet i handeln med Ryssland, sa den tyske finansministern Christian Lindner till tidningen Die Welt den 16 juni 2023 att hans land inte har råd att betala mer pengar till EU:s budget, som det har länge varit den största bidragsgivaren.

  Utan tysk export som stödjer eurons växelkurs kommer valutan att hamna under press mot dollarn när Europa köper LNG och Nato fyller på sina uttömda vapenlager genom att köpa nya vapen från Amerika. En lägre växelkurs kommer att pressa den europeiska arbetskraftens köpkraft, samtidigt som en sänkning av de sociala utgifterna för att betala för upprustning och ge gassubventioner gör att kontinenten hamnar i en depression.

  En nationalistisk reaktion mot USA:s dominans ökar i hela den europeiska politiken, och istället för att Amerika låser sin kontroll över den europeiska politiken, kan USA sluta förlora – inte bara i Europa utan mest avgörande i hela den globala södern. Istället för att förvandla Rysslands ”rubel till spillror” som president Biden lovade, har Rysslands handelsbalans skjutit i höjden och dess guldtillgång har ökat. Det har också guldinnehaven i andra länder vars regeringar nu siktar på att minska dollarn på sina ekonomier.

  Det är amerikansk diplomati som driver Eurasien och den globala södern ut ur USA:s omloppsbana. Amerikas hybristiska strävan efter unipolär världsdominans kunde bara ha avvecklats så snabbt inifrån. Biden-Blinken-Nulands administration har gjort vad varken Vladimir Putin eller Kinas president Xi kunde ha hoppats på att uppnå på så kort tid. Ingen av dem var beredd att kasta ner handsken och skapa ett alternativ till den USA-centrerade världsordningen. Men USA:s sanktioner mot Ryssland, Iran, Venezuela och Kina har haft effekten av skyddande tullbarriärer för att tvinga fram självförsörjning i vad EU-diplomaten Josep Borrell kallar världens ”djungel” utanför USA/NATO:s ”trädgård”.

  Även om det globala södern och andra länder har klagat över USA:s dominans ända sedan Bandungkonferensen för alliansfria nationer 1955, har de saknat en kritisk massa för att skapa ett hållbart alternativ. Men deras uppmärksamhet har nu fokuserats av USA:s konfiskering av Rysslands officiella dollarreserver i Nato-länderna. Det skingrade tanken på dollarn som ett säkert fordon för att hålla internationella besparingar. Bank of Englands tidigare beslagtagande av Venezuelas guldreserver som förvaras i London – med löfte om att donera dem till vad ovalda motståndare till dess socialistiska regim amerikanska diplomater utser – visar hur pundet och euron såväl som dollarn har beväpnats. Och förresten, vad har någonsin hänt med Libyens guldreserver?

  Amerikanska diplomater undviker att tänka på detta scenario. De förlitar sig på den enda unika fördelen som USA har att erbjuda. Den kan avstå från att bomba dem, från att iscensätta en färgrevolution för att ”Pinochet” dem av National Endowment for Democracy, eller installera en ny ”Jeltsin” som ger ekonomin bort till en klientoligarki.

  Men att avstå från sådant beteende är allt som Amerika kan erbjuda. Den har avindustrialiserat sin egen ekonomi, och dess idé med utländska investeringar är att skapa möjligheter för att söka monopolhyra genom att koncentrera tekniska monopol och kontroll av olje- och spannmålshandeln i USA:s händer, som om detta är ekonomisk effektivitet, inte hyressökande. .

  Det som har hänt är en förändring i medvetandet. Vi ser att den globala majoriteten försöker skapa ett oberoende och fredligt förhandlat val om vilken typ av internationell ordning de vill ha. Deras mål är inte bara att skapa alternativ till användningen av dollar, utan en helt ny uppsättning institutionella alternativ till IMF och Världsbanken, SWIFTs bankclearingsystem, Internationella brottmålsdomstolen och hela den uppsättning institutioner som amerikanska diplomater har kapat. från FN.

  Resultatet kommer att vara civilisationsmässigt till sin omfattning. Vi ser inte historiens slut utan ett nytt alternativ till USA-centrerad nyliberal finanskapitalism och dess skräpekonomi av privatisering, klasskrig mot arbete och idén att pengar och krediter borde privatiseras i händerna på en smal finansklass istället att vara ett allmännyttigt verktyg för att finansiera ekonomiska behov och stigande levnadsstandard.

  Det ironiska är att USA:s historiska roll har varit att även om det självt inte kunde leda världen framåt längs dessa linjer, dess försök att låsa in världen i ett antitetiskt imperialistiskt system genom att erövra Ryssland på Ukrainas slätter och försöka isolera Kinas teknologi. från att bryta USA:s försök till IT-monopol har varit de stora katalysatorerna som drivit den globala majoriteten längs dessa linjer.
  En ny tredje världens skuldkris?

  • @Ivan 1 juli, 2023 At 16:02
   Intressant nog har USA misslyckat med att isolera Kinas teknologiska utveckling, och istället isolerat USAs teknologiska utveckling. Tusentals, bokstavligen, av världens bästa vetenskapsmän har flytt USA och flyttat till Kina. Det är inte Kina som dräneras på kompetens och kunskap, det är USA. USA uppträder helt desperat, medan Kina leder i 80% av alla kritiska teknologier, och försprånget ökar. Detta även enligt tankesmedjor som ASPI, tankesmedjan i Australien som finansieras av USAs krigsindustri.

 3. Ärligt talat har Ukraina fastnat i ett bottenlöst träsk! Med Zelensky och hans team det finns inte den minsta chans att ta sig ur det

  • Ja, men hade man som mål från början att avfolka Ukraina så är man på god väg. Enligt uppskattningar så finns bara ca 15 miljoner kvar i rest-Ukraina och även den siffran kan vara för högt estimerat. Det fanns riktiga experter på alla sidor som varnade för vad som skulle hända om Ukraina inte implementerade Minsk-avtalen. Men maffian i Washington såg till att beväpna och förbereda ukrainarna i västra delen för krig och där är vi idag med en befolkning på flykt och en militär situation som är hopplös för Ukraina. Det finns alltså fortfarande fårskallar som inte begriper detta vilket kanske säger en del om deras IQ-nivå eller förmåga att ta till sig verkligheten.

 4. Det spelar ingen roll. Second hand eller färska vapen från ”assembly” linjen. Ukraina kommer ändå inte att vinna ett slag – glöm ”återerövra” territorium. Seymour Hersh beskrev utsikterna för det senare kort och koncist: ”Kiev would require 117 years to take back lost territories”. Tydligen kan även detta inte hindra russofober från att fantisera om skjuts till Moskva (är det med Wagner? frågar den vitsige🤣🤣🤣)

  Se här en video hur Rysslands kamikaze drönare reducerar ukrozionazi vapen (färska från fabriken i det här fallet) till skrot:
  https://sputnikglobe.com/20230702/watch-russian-lancet-kamikaze-drone-destroy-ukrainian-tank-and-electronic-warfare-station-1111619203.html

 5. Till och med Forbes – lögnimperiets organ – kommr ut ur garderoben och erkänner att det är åt fanders med ukrozioani ”offensiven”

  https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/06/27/25-tanks-and-fighting-vehicles-gone-in-a-blink-the-ukrainian-defeat-near-mala-tokmachka-was-worst-than-we-thought/?sh=3c38c0fa7918

  I övrigt talas det om att ”ukrozionazi offensiven”, fas 2 förbereds. Det hela liknar en farsserie. Snart ska avsnitt 2 del 1 lanseras/släppas 🤣🤣🤣

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here