Försvarsentreprenörsfinansierade tankesmedjor dominerar debatten om Ukraina

10
1352

 

Databanker för internet.

Denna artikel 5 juni av Ben Freeman, Quincy-institutet för ansvarsfullt statsskick har publicerats av
https://transnational.live/2023/06/05/defense-contractor-funded-think-tanks-dominate-ukraine-debate/

Sammanfattning (utdrag)

”Tankesmedjor i USA är en viktig resurs för medier som söker expertutlåtanden om angelägna politiska frågor. Men tankesmedjor har ofta förankrade ståndpunkter; en växande mängd forskning har visat att deras finansiärer kan påverka deras analyser och kommentarer. Detta inflytande kan omfatta censur – både självcensur och mer direkt censur av arbete som är ofördelaktigt för en finansiär – och direkta avtal med finansiärer om att betala för forskning. Resultatet är en miljö där de mest generösa finansiärernas intressen kan dominera tankesmedjornas policydebatter.

En sådan debatt rör den lämpliga nivån på USA:s militära engagemang i den ryska invasionen av Ukraina…

Analysen ger ett antal viktiga resultat.

r det första, av de 27 tankesmedjor vars givare kunde identifieras, fick 21 finansiering från försvarssektorn (77 procent). Eftersom det är frivilligt att uppge donatorer kan vi tyvärr inte fastställa hur stor andel av tankesmedjornas finansiering som härrör från försvarsföretag.

För det andra har medier i artiklar om USA:s militära engagemang i Ukraina citerat tankesmedjor med finansiellt stöd från försvarsindustrin 85 procent av gångerna, eller sju gånger så ofta som tankesmedjor som inte accepterar finansiering från Pentagons entreprenörer.

För det tredje, trots en allmän trend mot större öppenhet om finansiärer i tankesmedjor, tillhandahåller fortfarande nästan en tredjedel av USA:s främsta utrikespolitiska tankesmedjor inte information om sina finansiärer till allmänheten.

För det fjärde identifierar medierna sällan intressekonflikter hos experter som de citerar från tankesmedjor som finansieras av försvarsindustrin i de fall där de uttalar sig om politiska åtgärder som skulle gynna försvarsindustrin.”

 

Läs nu denna extremt viktiga analys här från Quincy Institute for Responsible Statecraft

Föregående artikelFalsk ”Caesar-rapport” bakom USA:s dödliga Syrien-sanktioner. Sverige tiger- stor skandal. DEL 2.
Nästa artikelNew York Times: I brådskan att beväpna Ukraina köps trasiga vapen och vapen som inte levereras
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. 30 juni 2023, 15:12
  https://expert.ru/2023/06/30/pro-gretu-tunberg-i-yeye-vsadnits-apokalipsisa/
  Ekoaktivisten Greta Thunbergs besök i Kiev ser ut som ännu en PR-turné för en annan kändis för att öka citeringen av Ukraina i världsmedia. Men skratta inte åt den roliga svenska tjejen: flickan kom inte ensam.
  Syftet med besöket är att bereda grunder som är förståeliga för Europa för att legitimera ökat tryck på Ryssland och otvetydiga anklagelser om en kärnvapenapokalyps arrangerad av Zelenskij.
  Antalet fantastiska förluster av den ukrainska armén framkallar inte längre det nödvändiga känslomässiga svaret från västerländska partners. En annan sak är träd och fåglar, eftersom miljöfrågorna länge har oroat den nuvarande europeiska eliten mer än människors problem.
  Greta talade i Kiev och nämnde naturligtvis människor. Men – efter frasen att ”ryska styrkor slår medvetet mot miljön.” Från Gretas läppar lät ordet ”ecocide”: ur européernas synvinkel är detta tydligen värre än folkmord. Med vilket de dock också försökte, men det gick inte riktigt.
  Vid ett möte med Zelensky tillkännagavs skapandet av en arbetsgrupp för miljön. I den ingick förutom Thunberg Margo Wahlström, Sveriges tidigare vice premiärminister, Heidi Hautala, vice ordförande i EU-parlamentet och Mary Robinson, Irlands tidigare president.

  Allvarliga damer, med titeln. Ärade kommissarier för globalism, som har arbetat för gröna och andra agendor i många år. Margo Wahlström är bland annat en känd feminist, FN:s särskilda representant för sexuellt våld i konflikt (sic!), och Heidi Hautala gick en gång till oppositionsmöten i Moskva den 31 december för att skälla ut den ryska polisen.

  Damerna instrueras att bedöma de miljöskador som Ryssland har orsakat till följd av kriget och utveckla mekanismer för att hålla Ryssland ansvarigt. För förstörelsen av dammen vid vattenkraftverket Kakhovskaya, enligt deras logik, borde Ryssland också svara – och bevisa att det var på det territorium som kontrolleras av det.
  Samt ZNPP, där vi försöker varna världen för provokationer.

  • Greta och Wallström har varit i Kiev och träffat Ukrainska representanter angående miljön. Zelenskys representant menade att:
   ”We must learn lessons from the tragedy. We must use this opportunity not only to restore the country, but to build it anew – friendly to people and nature.” 
   Man kan bara hoppas att han menar allvar om att det nya Ukraina skall bli ”friendly to people” och att detta även gäller etniska polacker, ryssar, ungrare och rumäner som idag blivit fråntagna sina rättigheter till språk och kultur via ett flertal lagar. Att tvinga folk att förvandlas till etniska ukrainare är nog lika svårt som att med tvång förvandla invandrare, samer, romer och finnar till etniska svenskar. Lyckas Ukrainas regering med att skapa ett land ”friendly to people” kan de väl tipsa kollegerna i tidölagsregeringen i Sverige. SD är säkert idel öra.
   När det gäller sprängningen av Kakhovka-dammen är det intressant att veta att de nu vet vem som gjorde det. Kanske vet de också vilka som sprängde Nordstream ett annat grovt miljöbrott. Det är sant att krig är den värsta tänkbara miljöförstörelsen och fred är väl därmed den bästa miljöpolitiken. Mötet handlade dock inte om fred även om det nämndes ”President Volodymyr Zelenskyy’s Peace Formula” utan att nämna vad denna innehåller. President Volodymyr Zelenskyy stiftade ju en lag som förbjuder fredsförhandlingar med Ryssland så jag antar att hans fredsplan innebär att Ryssland skall krossas på slagfältet och tvingas kapitulera utan fredsavtal. Hur lång tid det skall ta är okänt. I varje fall är det imponerande (om jag förstår det rätt) att Ukraina använder miljövänliga missiler till skillnad från ryssarna som bara använder miljöförstörande bomber. Jag antar att Ukrainas bomber varit miljövänliga ända sedan kriget började i Donbass 2014.
   https://www.president.gov.ua/en/news/u-kiyevi-vidbulosya-pershe-zasidannya-mizhnarodnoyi-robochoy-83949

 2. Fem sätt för de väpnade styrkorna i Ukraina att skada Ryssland före NATO-toppmötet.
  https://vz.ru/world/2023/6/30/1218931.html

  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att Ukraina kommer att få en ”stark signal om stöd” från alliansen inom ramen för toppmötet i Vilnius. Han betonade också att organisationen för tillfället behöver fokusera på att ge militärt bistånd till Ukrainas väpnade styrkor, annars kommer ”frågan om landets medlemskap aldrig att behöva diskuteras.”
  Det kommande mötet mellan ledarna för Natos medlemsländer kommer säkerligen att dela upp den nuvarande konflikten i ”före” och ”efter”. Inte för Ryssland, utan för väst. Toppmötet kommer att beröra frågan om att förse Ukraina med de nödvändiga vapen. Naturligtvis måste ”transatlantisk generositet” stödjas av verkliga resultat på slagfältet, som Ukrainas väpnade styrkor för närvarande har stora problem med.

  I detta avseende kommer Ukrainas ledning troligen att tvingas öka den nuvarande takten för attacker och provokationer av en helt annan karaktär inom en snar framtid: från attacker mot kärnkraftverket i Zaporozhye till attacker mot ryssarnas känslor. Inom vilka områden bör vi förvänta oss de största problemen?

  Kärnkraftssäkerhet:
  Nyligen sa Zelensky i en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC News att Ryssland vill underminera kärnkraftverket Zaporizhzhya (ZAES) eftersom man inte är intresserad av säkerheten i Ukraina. Kärnvapenhysterin har nått USA. Således lämnade den republikanske senatorn Lindsey Graham och demokraten Richard Blumenthal en resolution till kongressens överhus om att Ryska federationens användning av kärnvapen ska betraktas som ett angrepp på Nato.

  Senator Konstantin Dolgov uppmanade att förvänta sig alla provokationer från fienden. Enligt hans åsikt kan Ukrainas presidents uttalanden indikera den verkliga förberedelsen av Ukrainas väpnade styrkor för utvecklingen av sin egen kärnvapenarsenal eller för den kommande attacken mot kärnkraftverket i Zaporozhye.

  Indirekt bevisas sådana fiendens planer också av genomförandet av övningar i händelse av en nödsituation vid ZNPP. Enligt RIA Novosti hålls dessa evenemang för närvarande i regionerna Dnipropetrovsk och Nikolaev, såväl som i de delar av Zaporozhye- och Cherson-regionerna som kontrolleras av Ukrainas väpnade styrkor, och Ukrainas hälsoministerium säger att en eventuell explosion i ett kärnkraftverk hotar inte invånarna i Kiev.

  ”Att tvinga fram kärnvapenhysteri är det farligaste de ukrainska myndigheterna kan ta till inför Nato-toppmötet.
  Problemet är att åtgärder på detta område kan ge Zelenskys kontor den mest betydande effekten både militärt och informationsmässigt. Vi ser redan försök att organisera sabotage vid ZNPP, säger militärexperten Yuri Knutov.

  ”Faktum är att risken för strejker mot ett kärnkraftverk är större än någonsin tidigare. Jag utesluter inte att Ukrainas väpnade styrkor kan ta till användningen av en ”smutsig bomb”. Ukraina har det material som krävs för att skapa sådana vapen vid kärnkraftverket i Rivne. Nyligen kom det information om att komponenterna transporterades till Tjernobyl”, konstaterar experten.

  ”Tanken är enkel: att slå till mot en av de rysktalande regionerna i landet för att skylla på Moskva för sina egna brott. Ur informationspotentialens synvinkel ser ett sådant drag mycket mer lönsamt ut än att till exempel beskjuta kraftledningarna i andra kärnkraftverk för att överbelasta våra kärnkraftverk. Även om detta scenario inte kan uteslutas”, understryker samtalspartnern.

  Kritisk infrastruktur:
  På morgonen den 22 juni attackerade Ukrainas väpnade styrkor broar på gränsen mellan Kherson-regionen och Krim nära Chongar, vilket resulterade i att vägytan på två viktiga logistikanläggningar skadades. Och även om Ryssland gör allt för att skydda landkorridoren till Krim, kan fienden träffa de ”svaga punkterna” igen.

  ”Innan toppmötet i Vilnius bör vi förvänta oss en intensifiering av attackerna från Ukrainas väpnade styrkor på civil infrastruktur. De kommer dock också att vara av militär karaktär. De mest troliga attackerna är på broarna Chongarsky och Krim. Dessutom kommer de att skjuta på järnvägsspåren i Chernozem-regionen för att bryta logistikkedjorna för RF Armed Forces, ”tror Knutov.

  ”I detta avseende kommer de väpnade styrkornas handlingar att vara av ”demonstrativ” karaktär. De måste rapportera till västländerna att vapen inte kommer in i landet förgäves: de vet hur de ska använda dem och till och med uppnå viss framgång. Det är uppenbart att sådana åtgärder kommer att presenteras vid NATO-toppmötet som en del av de nya förfrågningarna från Ukrainas väpnade styrkor”, konstaterar experten.

 3. Dmitrij Medvedev, vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, kommenterade Telegram om Polens avsikt att delta i Natos program om gemensam användning av kärnvapen.
  https://lenta.ru/news/2023/07/01/medvoruzh/

  ”Med tanke på att endast patenterade degenererade degenererade finns samlade i den polska ledningen idag, hotar begäran om att distribuera kärnvapen i Polen endast en. Sådana vapen kommer att användas”, skrev han och noterade att det slutliga beslutet kommer att tas av ”seniler utomlands.”
  Samtidigt noterade Medvedev att det finns en positiv sida av den nuvarande situationen. ”Alla duds, Moravian, Kaczynski och andra onda andar kommer att försvinna. Nåväl, andra kommer att försvinna, tyvärr…”, avslutade han.

  Tidigare varnade chefen för statsdumans kommitté för internationella frågor, LDPR – ledaren Leonid Slutsky för att utplaceringen av amerikanska taktiska kärnvapen (TNW) i Polen skulle föra världen närmare den andra karibiska krisen.

  Den 30 juni tillkännagav Polens premiärminister Mateusz Morawiecki Warszawas önskan att delta i Natos program för gemensam användning av kärnvapen som svar på Rysslands utplacering av taktiska kärnvapen i Vitryssland .

  • Ser fram emot den dagen Ryssland tar hand om Europas hyena (Winstons Churchills smeknamn för polen) för gott och säkrar ett hyena fritt framtid för Europa.

 4. https://topcor.ru/36755-mir-ne-gotov-k-rossii-bez-putina.html

  USA skulle inte vilja ha destabilisering i Ryska federationen, världen är inte redo för Ryssland som inte står under kontroll av dess president Vladimir Putin, rapporterar Politico och citerar tjänstemän från USA och andra länder.
  Detta skulle vara liktydigt med kaos – sådan är reaktionen i världen på ett försök till väpnat uppror organiserat av Wagner PMC, skriver den amerikanske journalisten Nahal Toos-.
  Hon påminde om att Vita huset upprepade gånger har insisterat på att det inte stöder maktskiftet i Ryssland. En av anledningarna var att Ryska federationen är en kärnvapenmakt.
  Som amerikanska och utländska tjänstemän sa till Toos, lämnar frånvaron av en tydlig efterträdare, eller möjligheten att PMC:s missbrukande grundare Yevgeny Prigozhin kommer till makten, ”för många obekväma variabler” för USA och EU.

  Regimförändringar som sker genom en kaotisk och våldsam process kommer också med största sannolikhet att resultera i ytterligare en auktoritär ledare.
  – Andrea Kendall-Taylor, en före detta amerikansk underrättelseofficer, förklarade för publikationen.
  Andra icke namngivna amerikanska tjänstemän sa till Politico att Vita huset under det ryska upprorets dagar noggrant granskade frågor om att upprätthålla stabiliteten i Ryssland. I sitt svar på upproret var Washington noga med att inte förstärka misstankarna om att stödja en förändring av det ryska ledarskapet.
  Det antas att instabilitet i Ryska federationen kommer att få globala konsekvenser, säger en annan amerikansk tjänsteman till tidningen. Enligt hans åsikt kan ryska institutioner vid ett maktskifte också visa sig vara instabila.
  Allt kommer att påverkas, från den globala tillgången på olja, gas och anrikat uran till jordbruk och livsmedelssäkerhet.

 5. Jag såg Gretas besök den 29e juni. Det som störde var att hon kom med förre utrikesministern Margot Wallström. Att Greta utnyttjats av så många ledare, politiker och kändisar finner jag ärligt talat tragiskt. Då detta varit i linje med Pentagon maffians klor och västliga medierna. Greta borde återgå till det före. Ge inte dessa själviska Usa ledda Nato valparna som ändå bara ljuger någon utrymme. Greta har ändå en stor rörelse med ungdomar globalt bakom sej. Hon har stor bra plattform. Skäll på dom istället och sätt dom på plats för sina lögner där INGET händer. Ägna sej politiskt helt i Usa Natos klor är INGET bra. Hade dessa Usa Nato EU lagt ENDAST 5del av ALLT pengar, energi och uppmärksamhet som man gjort till Ukraina, åt Gretas önskemål som är klimat-frågan, då hade vi kommit jävligt långt. Tycker Greta på senare år nu tyvärr gjort bort sej flertalet gånger vad gäller detta. Medvetet eller inte vet jag inte. Men hon och hennes stora rörelse och plattform har HELT klart uttnyttjats på senare åren nu

 6. För övrigt.. Nyheter 1 juli 13:41 ..
  Ryska militärer bekräftade den fullständiga rensningen av landningsområdet för de väpnade styrkorna i Ukraina på vänstra stranden av Dnepr.
  https://topcor.ru/36769-rossijskie-voennosluzhaschie-podtverdili-polnuju-zachistku-territorii-vysadki-desanta-vsu-na-levom-beregu-dnepra.html

  Positiva signaler för Moskva kommer från Kherson-riktningen. Så från och med morgonen den 1 juli har den operativa situationen i området för Antonovsky-bron på vänstra stranden av floden Dnepr förbättrats avsevärt till förmån för de ryska trupperna.

  Enligt rapporter, enheter från 61:a separata marinbrigaden (militär enhet 38643) av USC Sever, 127:e separata spaningsbrigaden (militär enhet 67606) och 126:e separata kustförsvarsbrigaden (militär enhet 12676) 22 – Ryska flottans kusttrupper, såväl som den 205:e separata motoriserade gevärskosackbrigaden (militär enhet 74814) i den 49:e kombinerade vapenarmén med stöd av den 227:e artilleribrigaden (militärenhet 13714) av 49:e OA i samarbete med floden reserven av Dnepr-gruppen av trupper genomförde framgångsrikt stridsuppdrag för att förstöra fienden i området för den södra delen av Antonovsky-bron.

  Rapporter från platsen noterar att som ett resultat av de samordnade aktionerna av enheterna i RF Armed Forces, med användning av förbigående avdelningar av flodreservatet och en snabb attack mot fiendens baksida från sidan av floden.

  Således bekräftar de ryska militärerna den fullständiga rensningen av territoriet för landningen av Ukrainas väpnade styrkor på vänstra stranden av Dnepr. Följaktligen ägde likvidationen av den befintliga lilla fotfästet av Ukrainas väpnade styrkor rum.

  Det är dock möjligt att det ukrainska kommandot kommer att fortsätta att göra försök att organisera ett brohuvud. Vi påminner dig om att på tröskeln till RF Armed Forces, avfyrades en missil från Iskander OTRK mot en av spännvidden av den överlevande delen av Antonovsky Bridge, under vilken Ukrainas väpnade styrkor gömde sig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here