Ukraina och 90 andra stater ställde inte upp på Västs kritik mot Kina i FN:s session för mänskliga rättigheter.

9
2684
Xinjiang arbetande Bild: Grayzone

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som troligen kommer att vara aktuell under lång tid.

Den som bara följer svenska och andra etablerade svensk-medier kan tro att hela världen (utom Ryssland och kanske Iran) fördömer Kinas hantering av invånare i Xinjiang stöder Ukrainas tillbakadragande från det gemensamma uttalandet mot Kina vid FN:s session för mänskliga rättigheter. Det verkar inte vara så. Rolf Nilsson har översatt denna artikel i läsvärda Global Times.

På en annan site finns upplysning om att ”Mer än 40 länder, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Japan, Italien och Tyskland, stödde Kanadas uttalande och pekade på rapporter om tortyr, omänsklig behandling, tvångssterilisering, könsbaserat våld och separering av barn från sina föräldrar i Kina, enligt The Guardian.”
här.

Jag hittar tyvärr ej närmare information om vilka andra länder som röstade för eller mot Kanadas resolution som behandlas ungefär samtidigt då det uppdagats hur illa som de styrande i Kanada (inte minst katolska institutioner) behandlat ursprungsbefolkningen.
Man undrar om Ukrainas ställningstagande är ett försök att hävda självständighet från USA:s stora påverkan på landets politik.


Kina stöder Ukrainas tillbakadragande från det gemensamma uttalandet mot Kina vid FN:s session för mänskliga rättigheter.

Kina välkomnar Ukrainas tillbakadragande från sitt godkännande av ett gemensamt uttalande mot Kina, som gjordes vid det 47:e mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vilket återspeglar dess anda av oberoende och respekt för fakta och överensstämmer med syftena med FN:s stadga och grundläggande normer, vilka styr internationella förbindelser, sa det kinesiska utrikesministeriet på lördagen.

Ukrainas ständiga sändebud vid FN-kontoret i Genève sa på sin officiella webbplats på fredagen, ​​att man har dragit tillbaka sin signatur från ett gemensamt uttalande om mänskliga rättigheter i Kinas autonoma region Xinjiang Uygur, enligt Xinhua News Agency.

Tidigare, den 22 juni, under den interaktiva dialogen med den höga kommissionären för mänskliga rättigheter vid det 47:e mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter, levererade Kanada, på uppdrag av vissa länder, ett gemensamt uttalande som kritiserade Kina för  Xinjiang-relaterade frågor, enligt rapporten.

Vid det 47:e mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter uttryckte över 90 länder sin uppmaning om rättvisa och stödde och upprepade Kinas ståndpunkt på olika sätt, sade det kinesiska utrikesministeriets talesman i ett uttalande på sin webbplats på lördagen.

Försöket från några få västländer att smutskasta Kina i frågor som rör Xinjiang, Hong Kong och Tibet slutade med misslyckande igen. Detta visar helt och hållet att rättvisa kom att råda, sade talesmannen.

Ukrainas utrikesministerium sa i ett uttalande på torsdagen, med anledning av 10-årsjubileet för inrättandet av det strategiska partnerskapet mellan Kina och Ukraina, att Ukraina värdesätter detta partnerskap med Kina, och att den orubbliga grunden är att inte blanda sig i varandras interna angelägenheter och ömsesidig respekt för suveränitet, territoriell integritet och oberoende.

Föregående artikelNew York Times: I brådskan att beväpna Ukraina köps trasiga vapen och vapen som inte levereras
Nästa artikelVarför far Greta Thunberg till Kiev?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Man undrar just när det kära moraliska, demokratiska ”Väst” ska ta hand om sin mest älskade vän och allierad i form av nollpartistaten och halshuggarmonarkin Saudiarabien? När kritik och sanktioner kan införas där kan vi ärligt tala om andra problemområden i denna världen, precis också när sanktioner och nedrustning av det israeliska atomprogrammet (inte bara det iranska) i Israel får effekt mot mördandet där exakt och precist på plats – ja, då blir det möjligen mer balanserat och trovärdigt.

  Nu plötsligt har man ”hittat” Xinjiang (inget nämns självklart att man har över 30 års problem med islamistisk terroristtillväxt där) för att få in ett helt nytt bräckjärn mot Kina, nu precist när Washington skall ”satsa mot Kina” i trettonde amerikanska kristimmen. Ännu en region runt Euroasien skall angripas för att hålla den amerikanska kannibaltunnan kokande, ny ved skall huggas för ännu en ny konflikt. Igen. För utan amerikanska konflikter och åtgärder inom Euroasien för nämligen Förenta staterna mot slutet som både stor- och supermakt: man kan nämligen inte utöva detta på det egna västra halvklotet enbart: det ger nämligen ingen utdelning stormaktsmässigt.

  ”Imperialismen är döende” som förre gamle utrikesminister Molotov sade vid 95 års ålder på 1980-talet i en intervju. Han torde få rätt.

 2. MYCKET bra skrivet där, Johan de Naucler!

  Imperialismen är en papperstiger, sade Mao. Han hade rätt.

  • Tack för Dina varma ord! Vi lär alltid av varandra, tack och lov!

   Det tycks ännu som, av papper eller inte, den amerikanska tigern ännu både kan ryta och åtminstone klösas. Vi får vara försiktiga i vårt egna önsketänkande så inte det också blir det självspelande piano som den amerikanska utrikespolitiken de facto är. Vi måste ALLTID ha med i ”tanke och minne” -som de gamla vikingarna uttryckte sig- att den amerikanska sidan inte lär särdeles av sina motgångar och misstag, de upprepas decennium efter decennium och får inga särdeles vassa avgörande och dömande offentliga analysgrupper eller reprimander hemmavid, inga amerikanska stora rättegångar hålla mot egna krigsförbrytelser, inga krigsskadestånd utbetalas. Det gör att detta farliga beteende fortsätter decennium efter decennium och många oerfarna politiker och ”nyomdanade” stater tar det som en egen skyddsvälsignelse för sin egen ofta svaga och dysfunktionella stat man redan fått hjälp med av Washington att bli just överberoende av dess nya ”skydd”. Vitryssland (jag envisas att kalla landet för det eftersom Belarus betyder exakt det på svenska, vi säger ju inte Eesti om Estland heller) kan vara nästa välplanerade land att bli ny dysfunktionell amerikaberoende pseudodelstat i Europa. Det är nämligen så den amerikanska statskupporganisationen Endowment for Democracy fungerar.

   Vi kan idag fråga de erfarna irakierna: var är era kem- och kärnvapen; var är er statsstabilitet och personliga säkerhet, var är era 600 000 döda, var är domarna över de amerikanska krigsförbrytelserna, och därutöver kuriöst: hur användes vårt grannland Danmarks ditsända ubåt i detta krig? Var försvann brittiske Tony Blairs omdöme årsskiftet 2002-2003? Var det verkligen tvättmedel i ”försvars”-minister Powells viftande provrör i FN?

 3. USAs interna och externa problem är uppenbara. Internationellt förlorar man greppet. Hegemonin, militärdiktaturen, krackelerar. USA har inte längre allierade, man tar gisslan under hot om våld och sanktioner. Inte något stabilt. USA visar alla tecken på en sönderfallande diktatur, hela samhällssystemet är korrumperat, dysfunktionellt, se bara senaste valet, det var styrt, hälsovården, pensionerna, infrastrukturen är nedkörd, ineffektiv och uråldrig, teknologin, även i marinen, ligger ofta kvar på 60-tals nivå. Man har stora interna spänningar, bara propaganda apparaten är effektiv. Våldet, motsättningarna internt. Ett ökande 30% av befolkningen sägs vara fattiga, skulderna enorma och handelsunderskottet katastrofalt ökande. USA satsar stort på kärnvapen och rustningar, vilket inte löser de verkliga problemen. Vad USA då gör är samma sak som alla sönderfallande diktaturer genom tiderna, man försöker fokusera folks uppmärksamhet på något annat utanför landet. Sverige har mycket liknande problem. Kina är välorganiserat, mycket högt fokuserad på det väsentliga, utmärkt samarbete ner på personnivå, effektivt och målmedvetet. Det är en verklig nagel i ögat på USA som gör allt för att förneka och smutskasta, även genom svenska USA lojala kanaler om MSM, som intensivt driver USAs och CIAs narrativ och propaganda till svenskarna.

 4. Har inte sett något Xinhua-twitter om kinesisk verksamhet i Ukraina på senaste tiden, men tidigare har vad jag förstått kineserna haft goda relationer med Kiev-regimen, investerat en del i Ukraina ex.vis. Nu kanske Kiev återgäldar den vänligheten?

 5. Sedan detta hände har allt fler ställt upp på Kinas sida. Nu sägs länder som representerar 86% av mänskligheten stödja Kina och Ryssland. Iran kommer nu att bli medlem i SCO. USA blir alltmer isolerad medan USA propaganda blir alltmer intensiv. USA, Pentagon, har nu erkänt att Kinas forskning ballong inte spionerande. Ytterligare en förnedring av USA.
  https://www.theguardian.com/world/2023/jun/29/chinese-spy-balloon-shot-information-biden
  Nu har det även föreslagits, från privat håll – inte officiellt, att man skulle taktisk kärnvapenbomba Europa, och Sverige har uttryckligen nämnts som ett lämpligt mål. USA kommer inte att ta risken med en vedergällning. USA kunde helt bli förintat ett motdrag.

 6. Lika gott åt rockeföllrna (som ju är adepter åt rotschidarna), Fn är ju deras vanbygge. Arealen där skambygget står på, på Manhattan, ’skänktes’ ju av en rockefeller’hövding’. Det är bara skam över den sammanslutningen, precis som över globalistmonopolisterna. Vi ska aaldrig glömma Anders Kompass’ räddnigsförsök för pedofiloffren, och som renderade honom ’ostrasering’ samtidigt som fn kräken (och sverjes rejerngskansli) förtryckte honom för att han uppgav fakta runt det kvasibygget. Tvitvi..

  All I hela världen, heder åt Anders

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here