Kina och ”Väst” debatterar mänskliga rättigheter i FN. Vem ”vann”?

12
2518
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Kina och västländer har nyligen debatterat vid FN: s råd för mänskliga rättigheter.
Kina sa att USA, Storbritannien, Australien och Kanada har en historik över brott mot mänskliga rättigheter. Mer än 40 länder uttryckte ”allvarlig oro” över Kinas politik i Xinjiang. Insider

Redaktör Romelsjö: Inledningsvis vill jag poängtera att Ukraina och 90 andra stater ställde inte upp på de Västs kritik mot Kina i FN:s session för mänskliga rättigheter.

På onsdag sa en företrädare för Kina i FN att Kina är ”allvarligt bekymrad över kränkningar av flyktingarnas och migranternas rättigheter av länder som USA, Storbritannien, Australien och Kanada”, rapporterade The South China Morning Post (https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3138507/china-tries-turn-tables-west-after-criticism-un-human-rights)

”Dessa länder höll invandrare i förvar i förvar i centra under dåliga förhållanden, utan mat, vatten, medicinsk vård och andra grundläggande tjänster, vilket resulterade i ett stort antal globala dödsfall bland invandrare,” sade representanten.

Det är det senaste i ett tre dagars utbyte mellan Kina och väst vid det 47: e mötet i FN: s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Kina framhöll också Trump-administrationens politik att separera barn från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko och sade att det resulterade i ”mänsklig tragedi.”

Dagen innan uppmanade Kanada Kina att låta FN: s mänskliga rättighetschef Michelle Bachelet besöka Xinjiang-provinsen, rapporterade The Guardian. Xinjiang har undergått internationell granskning efter att rapporter har dykt upp att Kina placerar en miljon uigurer i arbetsläger. Kina har förnekat anklagelserna.

Mer än 40 länder, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Japan, Italien och Tyskland, stödde Kanadas uttalande och pekade på rapporter om tortyr, omänsklig behandling, tvångssterilisering, könsbaserat våld och separering av barn från sina föräldrar i Kina , enligt The Guardian.”

Under den andra dagen av sessionen attackerade Kina Kanada över dess koloniala historia och krävde en ”grundlig och opartisk utredning” om brott mot ursprungsbefolkningen, rapporterade ABC News. Kina gjorde uttalandet på uppdrag av flera länder som har kritiserats för missbruk av mänskliga rättigheter, inklusive Ryssland, Vitryssland, Iran, Nordkorea, Syrien och Venezuela.

Som svar sa den kanadensiska presidenten Justin Trudeau att Kanada har inrättat en sannings- och försoningskommission för att ta itu med klagomålen.

Avslutningsvis vill jag poängtera att Ukraina och 90 andra stater ställde inte upp på de Västs kritik mot Kina i FN:s session för mänskliga rättigheter.

Relaterat.
Kinas rapport om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i USA.

Föregående artikel4 juli – USA:s nationaldag. Kom till mötet på Medborgarplatsen kl 16
Nästa artikelMinns den stora segern över nazisterna vid Kursk för 80 år sedan!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Hetsen mot Folkrepubliken Kina fortsätter. Det är den imperialistiska västvärlden som går i spetsen. Inget att förvåna sig över. Man tål inte att det går bra för ett socialistiskt land, som åtminstone för en tid sedan var en del av tredje världen. Dessutom är både USA och EU rädda för konkurrens.
  Då drar man fram en massa lögner om Sinkiang.
  Märkligt att man aldrig tidigare tagit upp detta.

 2. När det gäller Kina finns inga hemligheter. Alla de platser som pekats ut som ”arbetsläger” har besökts och informationen finns på bloggarna och Folkmedia. I ett fall även på min blogg. Man körde två program för avradikalisering, med samma metoder som Sverige använder. 3,445 personer examinerades och de programmen är nu avslutade. Det finns ingen officiell siffra, men omkring 3,500 av USA i Syrien utbildade terrorister har tagits i förvar under identiska lagar som Sverige har. Man har byggt specialbyggda institutioner för projektet, åtminstone en i Korla i Xinjiang. Detta är, precis som i Sverige, ingen bestraffning. I programmet ingår avradikalisering, och utbildning. Precis som de terrorister som internerats i väst, slussa dessa personer sedan vidare till yrkesutbildning och jobb. USAs avsikt med att utbilda terrorister i Syrien och sända dom till Xinjiang är att låta dom skapa kaos, våld och uppror i Xinjiang för att bana väg för ett amerikanskt maktövertagande, regimbyte. USA är nu rasande att deras projekt har misslyckats och stoppats och är desperata att få ut dom på gatorna för att skapa oroligheter som i Urumqi 2009. USA använder begreppet mänskliga rättigheter som ett propagandavapen för att nå sina mål. Xinjiang är helt öppet för besök.
  Så här arbetar propagandan på svenska media
  https://mychinaway.blog.se/sveriges-radios-resa-i-xinjiang-omojligt-att-intervjua-nagon-pa-plats-darfor/
  Så här är verkligheten
  https://mychinaway.blog.se/krigspropagandan-idag-pa-svenska-media/
  Ta en titt på Raz Gal-or’s videos. Det är det riktiga Xinjiang.
  70 FN länder stöder Kina, många muslimska.
  Mer info
  https://www.youtube.com/watch?v=U3YBomwuB10
  https://tv.cnnbc.com/evnztk-a-glimpse-into-the-lives-of-uygur-youths-in-kashgar
  https://www.youtube.com/watch?v=PNQ7NFIHTs0

 3. Avslutningsvis vill jag poängtera att Ukraina och 90 andra stater ställde inte upp på de Västs kritik mot Kina i FN:s session för mänskliga rättigheter.

  Märkligt att redaktören lyfter fram skurkstaten Ukraina…
  Saknar Slava Ukraine!! (ironi!)

  …/att Ukraina värdesätter detta partnerskap med Kina, och att den orubbliga grunden är att inte blanda sig i varandras interna angelägenheter och ömsesidig respekt för suveränitet, territoriell integritet och oberoende.

  Men detta gäller inte lilla Belarus…

  Sanningen varför Ukraina kom på andra tankar:

  ”Kinesiska regeringsmedia bekräftade på söndag att Pekings handelsministerium nyligen hade undertecknat en enligt uppgift expansiv affär för att investera i rikstäckande infrastruktur i Ukraina, efter det senare beslutet att inte underteckna ett uttalande vid FN som fördömer Kina för att begå folkmord.

  …/ Strax efter rapporter om att Biden frös hjälp till Zelensky drog Ukraina sig tillbaka från ett uttalande som fördömde Kina vid FN. På söndagen avslöjade Global Times undertecknandet av en ny ekonomisk affär mellan Kiev och Peking.

  …/ Medan Ukraina har varit BRI-medlem i flera år hade Zelenskys administration visat sig vara mycket mindre vänlig mot kommunistpartiet, en rysk allierad, än sina föregångare före Bidens möte med Putin.

  …/ Kiev tycktes värmas upp för det kinesiska kommunistpartiet efter att Biden inte sanktionerade Nordstream 2 och avböjde att träffa Zelensky innan han träffade Putin. Zelensky begärde mötet i en intervju med Washington outlet Axios och uppgav att han var ”mycket obehagligt överraskad” av Biden.”
  https://www.breitbart.com/asia/2021/07/05/ukraine-inks-infrastructure-deal-china-after-biden-snubs-zelensky-putin/

  • Det visar även hur USAs storpolitik fungerar. USA: På knä – lyd eller vi svälter ut er ekonomiskt med sanktioner och kommer och skjuter hål i era familjer, barn och kvinnor. Kina investerar i landets infrastruktur för människornas välfärd utan villkor och motkrav.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here