Bra förslag?: Kinas Frankrike-ambassadör föreslår att WHO utreder USA:s Fort Detrick-laboratorium om coronans start och påminner om Irak-kriget.

2
1445

Ganska lång ingress: Denna artikel på Global Times (längre ned) är viktig till sitt innehåll och ton (undersökande inriktning) och har översatts av Rolf Nilsson. här. Jag diskuterade frågan om behovet av utredning av Coronapandemins start senast 13 juni Vem behöver ny utredning av varifrån Coronaviruset kom? Utredning om coronapandemin startade i USA eller i Europa?

Den utredning som gjordes av WHO:s expertpanel i februari – som avskrev labbteorin som mycket osannolik – har de senaste månaderna fått hård kritik

I radionyheterna 13 juni intervjuades endast en forskare som var synnerligen kritisk till WHO-rapporten. Forskaren kom från USA som är den enhet/stat som är helt ledande kritiken av WHO-rapporten, vilket inte verkar innebära en opartisk rapportering av Sveriges Radio. Några nya belägg hade kritikern inte.

Kina betraktar detta som en konspirationsteori för att skuldbelägga Kina. Inte så konstigt kanske.

I Konflikt nämns det kända samarbetet mellan labforskare mellan i USA och i Wuhan.
USA kom mycket tidigt med påståenden om att Kina orsakat coronapandemin, inte minst landets president. Har Kina eller USA eller ? (fladdermöss?) orsakat den alltmer politiserade Coronavirus-infektionen? Och EU klandrar Ryssland…

Än mer kritiskt än president Trump uttalade sig förre svenske moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, nu ordförande i tankesmedjan FrivärldExpressen: Kina borde be världen om ursäkt för corona. Han skriver bland annat ”Kinas ledare borde be världen om ursäkt. Be om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens förtryck av sanningen och nonchalansen inför livsmedelssäkerhet och vettig djurhållning.” Några fakta för sin bedömning presenterar han inte. WHO har berömt Kina för dess insatser. CNBC 17/3: WHO urges Europe to learn from China, take ‘boldest’ action possible to tackle coronavirus

Ryssland fick också sina fiskar varma. Financial Times en ”bombshell” -historia som beskyllde ”ryska pro-Kreml-media” för att ”förvärra pandemikrisen i coronavirus.” Detta är baserat på en nio-sidars rapport från den strategiska kommunikationsavdelningen för European External Action Service, EU: s egentliga utrikesministerium.”
RT: Russiagate all over again: Secret EU report blames Russia for coronavirus ‘confusion, panic and fear’.


Fall i USA i januari 2020.

Ny USA-studie från ansedda CDC: Coronaviruset fanns i USA – liksom i Europa – innan sjukdomen rapporterades i Kina.

För att avgöra om SARS-CoV-2-reaktiva antikroppar fanns i blodserum före det första identifierade fallet i USA den 19 januari 2020, analyserades arkiverade prover från 7 389 rutinmässiga blodgivare som samlades in av Amerikanska Röda Korset från 13 december 2019 till januari 17, 2020. Från givare bosatta i nio stater som testades vid Center of Disease Center för anti-SARS-CoV-2-antikroppar. Av de 7 389 proverna var 106 positiva, och fanns i alla nio delstater.

Dessa resultat tyder på att SARS-CoV-2 kan ha införts i USA före den 19 januari 2020.

Hela den vetenskapliga artikeln kan nås som pdf-dokument via länken https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1785/6012472.

Uppgifter finns att COVD-19-viruset fanns i Europa 2019. Vem behöver ny utredning av varifrån Coronaviruset kom? Utredning om coronapandemin startade i USA eller i Europa?

Och nedan (äntligen?) över till den nya artikeln. Är ambassadörens förslag (o)rimligt?


Kinas ambassadör i Frankrike föreslår att WHO prioriterar USA:s Fort Detrick-laboratorium i nästa stegs utredning

USA:s sätt att försöka mjölka ur allt av teorin om ett läckage från viruslaboratoriet (i Wuhan, ö.a.), i syfte att attackera Kina, är en kopia av ”tvättpulver”-lögnen som hjälpte USA att starta Irak-kriget (när USA:s utrikesminister Colin Powell i FN visade ett rör med pulver och påstod att det var kemiskt stridsmedel, ö.a.), och WHO bör prioritera USA:s Fort Detrick-laboratorium i nästa fas av utredningar om spårningen av viruset ursprung, sade Kinas ambassadör i Frankrike på torsdagen.

I en intervju med den franska tidningen L’Opinion svarade ambassadör Lu Shaye på en rad frågor, inklusive hundraårsjubileet för Kinas kommunistiska parti, pandemin, USA, Taiwan, spänningar med EU och Uygur-minoriteter.

Ambassadör Lu sa att det finns en slående likhet mellan det modus operandi som Washington använde för att starta kriget i Irak 2003 och påståendet om att Kina skapade viruset.

”Samma process upprepas … att lägga fram en anklagelse baserad på antagandet om skuld och sedan utöva tryck genom att dirigera och vilseleda allmänheten,” sa han.

Ambassadören gav ett exempel på USA:s president, Joe Bidens, beställning hos sin underrättelsetjänst för att undersöka teorin om ett laboratorieläckage. ”Det här är ingen vetenskaplig forskning alls”, säger Lu. USA målade också upp scenarier av en olycka i samband med ett laboratorieläckage i ett försök att öppna dörren till Wuhan Institute of Virology, sade Lu, och noterade att dessa anklagelser baserades på en olycka med laboratorieläckage i det amerikanska labbet i Fort Detrick. Men västerländska medier har aldrig rapporterat om det amerikanska labbet.

Lu uppmanade till att virologi-laboratorier i USA ställs under internationell granskning. Eftersom spekulationer om laboratorieläckage alltid har funnits, bör WHO:s nästa utredningsfas fokusera på Fort Detrick, och USA bör samarbeta med WHO, som Kina gjorde.

Ambassadören anklagade också USA för att ha använt pandemin för att begränsa Kinas uppgång, och slå mot Kina för att dölja sin egen misskötsel av viruskontrollen.

Kina, det land som först rapporterade om pandemin, har lyckats med att inom två månader få viruset under kontroll. I skarp kontrast härtill härjar fortfarande pandemin USA, ett land med världens mest avancerade medicinska resurser, sade Lu och noterade att om någon skulle hållas ansvarig, borde det vara länder som USA.

 

 

Föregående artikelAvslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan
Nästa artikelProtester mot marknadshyror i centrala Stockholm nu!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here