Vem behöver ny utredning av varifrån Coronaviruset kom? Utredning om coronapandemin startade i USA eller i Europa?

9
1881

Sveriges Radio rapporterade som ledande nyhet igår (utdrag) att ”Kritiker menar att WHO delegationen som besökte Wuhan-labbet inte fick tillgång till väsentlig information och anklagas för intressekonflikter.
Forskningsrapporter visar att Wuhan-labbet i samarbete med amerikanska forskare förändrade coronavirus från fladdermöss så att de kan smitta även mänskliga celler. På det pågående G7-mötet väntas världsledarna kräva en ny oberoende och transparent utredning av coronavirusets ursprung. Ett längre inslag hör du här i Konflikt i P1

Den utredning som gjordes av WHO:s expertpanel i februari – som avskrev labbteorin som osannolik – har de senaste månaderna fått hård kritik – och rapportförfattarna anklagas för intressekonflikter.

– Redan från början var det tydligt att flera av delegationens experter hade klara intressekonflikter, som påpekades för WHO. Så det är inte konstigt att deras besök och rapport blev ett fiasko, säger Richard Ebright, professor i molekylärbiologi vid Rutgers-universitetet i New Jersey.

Han nämner till exempel delegations-medlemmen Peter Daszak. Daszak har under många år haft ett nära samarbete med Wuhans virusinstitut, som stått i fokus för misstankarna om en möjlig labbläcka, en av teserna som WHO skulle utreda – men som kortfattat avskrevs som ”extremt osannolik” i deras rapport.

Daszaks organisation Eco Health Alliance fick 40 miljoner kronor i forskningsbidrag av den amerikanska hälsomyndigheten – pengar som delvis gick till labbet i Wuhan. Forskningsrapporter och bidragsansökningar visar att Wuhan-labbet i samarbete med amerikanska forskare bedrev så kallad gain-of-function forskning, där de förändrade coronavirus från fladdermöss så att de kan smitta även mänskliga celler. Forskning som en artikel i tidskriften Nature redan 2015 beskrev som mycket riskfylld.

Daszak har tidigare intervjuats i P1-programmet Konflikt, men avböjer idag en intervju, i likhet med andra medlemmar i WHO-delegationen. Men i en amerikansk vetenskaps-podd nyligen beskriver han WHO-delegationens besök på labbet i Wuhan.

Professor Li Lanjuan

Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle sitta mitt emot chefen för labbet i Wuhan och ställa frågor om medarbetare som försvunnit, om papper som inte publicerats och databaser som tagits bort, säger,, som blev nöjd med svaren han fick.

Kritiker menar att delegationen inte fick tillgång till väsentlig information, som blodprover från personal på labbet, loggar eller frysar. Och nu växer kraven på en ny oberoende utredning av virusets uppkomst, både från forskarvärlden och inom politiken.

USA:s president Joe Biden har tillsatt en underrättelseutredning, och G7-ledarna som samlats i brittiska Cornwall väntas också begära att en ny, transparent granskning görs.” G7 väntas kräva en ny utredning av virusets ursprung


Mer allsidig rapportering i Konflikt.

Konflikt 12 juni 2021. hade igår morse ett inslag på närmare en timme i samma ämne. Där nämns att WHO-experterna ansåg att de hade fått tillräcklig information och att det var ”extremt osannolikt” att SARS-2 kom från laboratoriet i Wuhan. Att professor Peter Daszak var med i WHO-truppen ter sig naturligt då han samarbetat med de kinesiska forskarna. Baserat på egen erfarenhet vet jag att forskare är synnerligen medvetna om eventuellt jäv.
Det ter sig anmärkningsvärt att man i radionyheterna som sändes ungefär samtidigt som Konflikt endast intervjuade en forskare som var synnerligen kritisk till WHO-rapporten. Forskaren kom från USA som är den enhet/stat som är helt ledande kritiken av WHO-rapporten, vilket inte verkar innebära en opartisk rapportering. Några nya belägg hade kritikern inte.

Kina betraktar detta som en konspirationsteori för att skuldbelägga Kina. Inte så konstigt kanske.

I Konflikt nämns det kända samarbetet mellan labforskare mellan i USA och i Wuhan.
USA kom mycket tidigt med påståenden om att Kina orsakat coronapandemin, inte minst landets president. Har Kina eller USA eller ? (fladdermöss?) orsakat den alltmer politiserade Coronavirus-infektionen? Och EU klandrar Ryssland…

Än mer kritiskt än president Trump uttalade sig förre svenske moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, nu ordförande i tankesmedjan FrivärldExpressen: Kina borde be världen om ursäkt för corona. Han skriver bland annat ”Kinas ledare borde be världen om ursäkt. Be om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens förtryck av sanningen och nonchalansen inför livsmedelssäkerhet och vettig djurhållning.” Några fakta för sin bedömning presenterar han inte. WHO har berömt Kina för dess insatser. CNBC 17/3: WHO urges Europe to learn from China, take ‘boldest’ action possible to tackle coronavirus

Ryssland fick också sina fiskar varma. Financial Times en ”bombshell” -historia som beskyllde ”ryska pro-Kreml-media” för att ”förvärra pandemikrisen i coronavirus.” Detta är baserat på en nio-sidars rapport från den strategiska kommunikationsavdelningen för European External Action Service, EU: s egentliga utrikesministerium.”
RT: Russiagate all over again: Secret EU report blames Russia for coronavirus ‘confusion, panic and fear’.


Fall i USA i januari 2020.

Ny USA-studie från ansedda CDC: Coronaviruset fanns i USA – liksom i Europa – innan sjukdomen rapporterades i Kina.

För att avgöra om SARS-CoV-2-reaktiva antikroppar fanns i blodserum före det första identifierade fallet i USA den 19 januari 2020, analyserades arkiverade prover från 7 389 rutinmässiga blodgivare som samlades in av Amerikanska Röda Korset från 13 december 2019 till januari 17, 2020. Från givare bosatta i nio stater som testades vid Center of Disease Center för anti-SARS-CoV-2-antikroppar. Av de 7 389 proverna var 106 positiva, och fanns i alla nio delstater.

Dessa resultat tyder på att SARS-CoV-2 kan ha införts i USA före den 19 januari 2020.

Hela den vetenskapliga artikeln kan nås som pdf-dokument via länken https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1785/6012472.


COVD-19-viruset fanns i Europa 2019.

Europeiska forskare har också spekulerat i att coronavirus hade funnits i sina länder innan Kina officiellt tillkännagav utbrottet av den nya stammen.

Spanska virologer fann emellertid spår av Coronavirus i avloppsvattenprover som samlades in i mars 2019 – hela nio månader före händelserna i Wuhan. Rapport från universitetet i Barcelona.

Enligt en rapport från Milano och Turin fanns viruset där i december 2019.

Enligt en fransk rapport fanns viruset i landet redan i november.

Min kommentar i mars 2020:
Det exakta ursprunget till detta coronavirus som orsakar COVID-19 är för närvarande okänt, men USA har försökt att skylla det hela på Kina sedan pandemin började. President Donald Trump har ofta hänvisat till sjukdomen – som hittills har smittat mer än 13,8 miljoner människor och dödat mer än 271 000 i Amerika – som ”det kinesiska viruset”, vilket framkallade häftig protest från Peking.

Anslutande kommentar: USA har dragit in Peter Daszaks forskningsanslag. USA är helt ledande då det gäller biolab, både i USA och hos allierade. En eventuell utredning bör utföras av WHO, kanske utan forskare från USA eller Kina, fast kinesiska forskare måste medverka med information. Men vi lär aldrig få någon tydlig kunskap eller enighet om hur denna pandemi startade – lika litet som för andra pandemier. Qui bono? – Vem tjänar på misstänkliggörandet av Kina nu? Något förslag? Rutiner kring djurmarknader har snabbt förbättras i Kina i alla fall. Och säkerligen har man sett över lab-rutiner.

Relaterat.

Flyttning av resurser till COVID-19 orsakar 200 000 til 400 000 extra dödsfall i tuberkulos bara i år, och många tusen extra i andra sjukdomar.
Kritisk, viktig bok om hanteringen av covid-19 av svensk läkare.
Har Sverige “hög” eller “låg” dödlighet i COVID-19? Det beror på…
Coronakommissionen menar att “man” misslyckats att skydda Sveriges äldre. Varför och vad bör göras?
Systematisk nedmontering av äldrevården, som fungerar sämre i privat regi.
Jämförelse av privat och kommunalt driven äldreomsorg.
När marknaden blir dödlig Hur privatisering av vård ökar dödligheten i Europa.
Covid-19 och desinformationspandemi – vem förvillar?

Föregående artikelKinas ekonomisk-politiska utveckling under 40 år – mirakel eller planering? Från webbinariet ”Kinas plats” i världen.
Nästa artikelUSA:s biologiska vapen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

  1. Ska vi nu acceptera Trump lögn om viruset från ett Kinesiskt labb, så kan vi väl också ta till oss lögnen om att han har blivit bestulen på valsegern p g a fusk. Lite svårt för demokraterna/ Biden att ta till sig he he.

  2. Problemet är att världsledarna saknar kritiskt analytiskt tänkande och leder den globala befolkningen rakt in i en global förvirring. De vaccinerade trodde att vaccinet skulle befria dem. Men vad händer? Nu hävdas att det krävs ständigt nya vacciner pga ständigt nya virusmutationer. Är världsledarna säkra på att det handlar om virus och inte EMF-relaterade sjukdom?

  3. Svaret ges här: https://www.unz.com/mwhitney/the-covid-bioweapon-made-in-the-usa-aimed-at-china/

    ”…..we are left with the strong likelihood that Covid came from a laboratory (and) was designed as a bioweapon… China was the intended target (and) America seems the likely source of the attack… The most likely suspects would be rogue elements of our national security establishment… The virus and its dispersal devices might have been obtained from Ft. Detrick and CIA operatives… would have been sent to Wuhan to release it.” (från länken ovan)

  4. Qui bono? Vem drar nytta av coronavirus-hysterin som breder ut sig över hela jordklotet? The BIG TECH med rötter i Silicon Valley och Wuhan Institutet of Technology, gör allt för att dölja den enormt stora ökning av frekvenser som människan inte är anpassad till.

    I spåren av 5G-teknikens framfart ökar nedsatt immunförsvar och därmed förhöjs halten av vita blodkroppar för att skydda sig mot okänt virus, som The Big Tech kallar för ”Corona-19”.
    Munkavlar på! Inga folksamlingar och protestmarscher mot 5G. Vår strålande framtid är ju här.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here