Också veteraner i USA vill avsluta kriget i Ukraina 

8
1317
Kherson i Ukraina.

Författare: Gerry Condon, 21 december. Gerry Condon är en veteran från Vietnam-eran och tidigare president för Veterans For Peace.

Källa: Common Dreams (US Veterans Join Calls for Ending War in Ukraine).

”Vi vill ha omedelbar diplomati med ärliga avsikter för att avsluta kriget i Ukraina, inte fler amerikanska vapen, rådgivare och oändligt krig”, skriver Gerry Condon. 

 Vinterns ankomst på norra halvklotet väcker oro för kriget i Ukraina – nu inne på sin tionde månad. 

 Oro för lidandet för civila under belägring och för miljontals flyktingars öde. Oro för energikrisen och militariseringen i Europa. Oro över krigsrelaterad livsmedelsbrist i Afrika. Och oro över möjligheten av ett för civilisationen förödande kärnvapenkrig. 

 Inför dessa förvärrade katastrofer konfronteras världens människor med Rysslands, Ukrainas, USA:s och Natos uppenbara beredskap att gräva ner sig i  ett långvarigt krig där det inte kommer att finnas några vinnare. 

 Veterans For Peace (VFP) delar alla dessa farhågor. Så långt tillbaka som 2015 krävde vi tillbakadragande av alla Nato-styrkor från Ukrainas gränser mot Ryssland. Liksom många observatörer såg vi detta onödiga och helt oundvikliga krig komma. 

 Den 24 februari, dagen då Ryssland invaderade Ukraina, utfärdade vi en brådskande uppmaning till diplomati, inte krig. 

 Nu, med julhögtiden över oss, ansluter vi oss till uppmaningarna från religiösa ledare och andra om ett tillfälligt vapenstillestånd i Ukraina, och påminner om den stora ”julvapenvilan” 1914 under första världskriget, när tyska och brittiska soldater kom upp ur skyttegravarna för att fira tillsammans. 

 Som veteraner som har upplevt krigets blodbad känner vi stor empati för de unga soldaterna på båda sidor av detta blodiga krig, som dödas och skadas i tiotusental. Vi vet alltför väl att de överlevande kommer att vara traumatiserade och ärrade för livet. Vi säger att nog är nog – krig är inte svaret. 

 Vi vill ha brådskande god diplomati med ärliga avsikter för att avsluta kriget i Ukraina, inte fler amerikanska vapen, rådgivare och ett ändlöst krig. Och absolut inte ett kärnvapenkrig. Vi vill se dessa miljarder dollar gå till klimatet, jobb, sjukvård och bostäder, inte till vapentillverkare och krigsprofitörer. 

 

Som soldater som har gjort motstånd mot krig i Vietnam, Afghanistan och Irak, stöder vi krigsmotståndare på alla sidor, inklusive vapenvägrare, dragmotståndare, desertörer och alla som vägrar att delta i mord. 

 I synnerhet uppmanar vi amerikansk militär personal att vägra delta i utbildning, beväpning, rådgivning eller på annat sätt engagera sig i detta och andra imperialistiska krig. Vi uppmanar vidare den amerikanska regeringen att avsluta alla sina krig och dra tillbaka våra trupper från flera länder runt om i världen. 

 Det är dags att vända kursen nu. Släpp vapnen. Omfamna diplomati och fred. För Ukrainas skull. För Rysslands, Europas och USA:s skull. För världens alla människors skull. En vapenvila i jul kan vara det första steget mot fred. 

 Nog är nog – krig är inte svaret! 

Vapenstillestånd nu – förhandla, trappa inte upp! 

Stöd soldater som vägrar döda! 

 Undertecknat 

 Enya Anderson, VFP:s nationella styrelse 

 Ellen Barfield, tidigare vice ordförande, VFP National Board; Medgrundare av Baltimore VFP 

Medea Benjamin, VFP:s advisory board, CODEPINK Women for Peace 

Marjorie Cohn, VFP Advisory Board; Tidigare president, National Lawyer’s Guild 

Gerry Condon, tidigare president, VFP National Board 

 Paul Cox, VFP National Board 

 Michael Dempsey, VFP National Board; President, Monterey, CA, VFP 

Jim Driscoll, VFP:s klimatkris- och militarismprojekt 

 Mike Ferner, tidigare president, VFP National Board 

 Mark Foreman, tidigare kassör, ​​VFP National Board 

 Gerald Hassett, vicepresident, New York City VFP 

Matthew Hoh, VFP Advisory Board 

 Helen Jaccard, chef, VFP:s gyllene regler-projekt 

 Eric Johansson, tidigare president, San Francisco VFP 

Tarak Kauff, tidigare ledamot, VFP:s riksstyrelse 

Bob Keilbach, sekreterare, New York City VFP

Kathy Kelly, VFP Advisory Board; Ordförande, Världen bortom kriget

Barry Ladendorf, tidigare president, VFP:s nationella styrelse

Gene Marx, tidigare sekreterare, VFP:s nationella styrelse

Ray McGovern, VFP Advisory Board; medgrundare, Veteran Intelligence Professionals for Sanity

Maj. (pensionerad) Ken Mayers, USMCR; VFP:s riksstyrelse

Nick Mottern, VFP National Board; Samordnare, BanKillerDrones

Barry Riesch, tidigare ordförande, VFP National Board

Doug Rawlings, medgrundare, VFP; Tidigare vice ordförande, VFP:s riksstyrelse

Denny Riley, USAF, Vårt krig i Vietnam

Susan Schnall, ordförande, VFP National Board

Joshua Shurley, sekreterare, VFP National Board

Alice Slater, VFP:s arbetsgrupp för avskaffande av kärnvapen

Rick Staggenborg, VD, Mid-Valley Oregon VFP

David Swanson, VFP Advisory Board, World Beyond War

Mike Tork, kassör, VFP National Board

Michael Wong, Vice President, San Francisco VFP

Överste (pensionerad) Ann Wright, VFP:s rådgivande styrelse; Veteran Intelligence Professionals for Sanity

 

 

 

 

Föregående artikelUSA:s nya kalla krig i Afrika
Nästa artikelFolk och Freds konferens 2023! Lyssna!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Tycker det låter som en mkt klok snubbe, han t om benämner det som mord, i sk krigssammanhang. Inte ofta jag läst det..

 2. Endast Ryssland kan avsluta kriget i Ukraina, genom att dra sig tillbaka. När ockupanterna är borta måste en förhandling genomföras, där de ryskspråkiga områdena i öst antingen blir en del av Ryssland eller tillerkänns autonomi från Kiev. Att ingen sån förhandling kan ske medan hela Ukraina terroriseras av sin översittargranne är ganska självklart. Ryssland ut ur Ukraina!

  • @Mats Nilsson 8 januari, 2023 At 17:19
   Ryssland vill inget hellre än att lämna Ukraina, och dom har åtskilliga gånger uttryckt det. För att de skall vara möjligt måste ockupationen av traditionella ryska områden, tidigare ockuperade av USAs marionett, nazi regimen i Kiev, avslutas. Det gäller Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson men även Krim. Säkerheten i området måste etableras, alltså att USA avslutar sitt stöd till naziregimen i Kiev, Ukraina måste demilitariseras, och USAs aggression med att expandera NATO avslutas permanent.

  • Hej Mats,
   Det är Ukraina med hjälp av USA och Europa som byggt upp frontlinjer och en krigsmakt i främst östra Ukraina sedan 2014.
   Målet har varit och krossa de två ryska utbrytarrepublikerna och ukrainarna har konstant terroriserat civilbefolkningen där och dödat cirka 15000 människor medan Västvärlden tigit still.
   Ryssland har i det längsta tigit still och lidit för sina systrar och bröder i Donbass och till slut fanns inget alternativ längre när en ukrainsk invasion hotade.
   Ryssland förekom den invasionen genom sin Specialoperation i Ukraina.
   Närmast är det USA och Västvärlden som ska ut ur Ukraina.
   Deras imperialistiska strävanden har inte där att göra och absolut inte i den ryska jorden i Donbass.

   Jag tror inte det här kriget går att avsluta tvärt.
   För att inte den rysktalande och ryskorienterade befolkningen i östra Ukraina ska förintade och fördrivna måste kriget hålla på till USA och Västvärlden kommer till insikt att deras offensiv mot Ryssland inte är lönsam.
   Ryssland klarar sig och kommer förmodligen gå stärkta ur den här konflikten då ett säkerhetsarbete håller på att byggas upp med andra och militärt mäktiga länder i Asien.

   Ryssland vill egentligen till Väst men inser allt mer det inte är möjligt.
   Det är mycket bra tycker jag då man för sin egen del bör undvika dåliga kamrater.

   ”Kamrat” är egentligen ett från början turkiskt ord men har av många uppfattats som en ryskt ord med koppling till Sovjetunionen och dess kommunistdiktatur.
   Men ordet kamrat handlade om ”affärskontakt” eller handelspartner från början.

  • Det stämmer att endast Ryssland kan avsluta kriget dock inte genom att dra sig tillbaka utan genom att jämka hela det ukrozionazi systemet med marken. Före detta ukraina kommer att styckas itu. Europas hyena (polen) kommer självklart att usurpera Galicien (vi få se då vad samling FN-stadgan ivrare kommer att säga😜). Rumänien och Ungern likaså får sina beskärda delar. Även Moldavien kan göra anspråk. Kvarstår ett helt demilitariserat och avnazifierat område runt Kiev under Rysk mandat med nominell autonomi kan tillåtas existera.

   Självklart, har vid det laget Ze 🐽och hans ukrozionazi plus oligarkanhang redan flytt.

   Det som återstår efter landet 404 är för Nato att dra sig tillbaka till 1997-års gräns till att börja med och så småningom upplösas. Om inte så fortsätter Rysslands berömda ”militär-tekniska åtgärder”, tills de Ryska fredsförslagen från december 17, 2021 är uppfyllda.

 3. Om Ryssland väljer att inte dra tillbaka sina trupper Vad blir den yttersta konsekvensen med vapenmakt att driva ut dom från Ukraina? Möjligen kärnvapen?
  Betänk att det är inga konventionella vapenarsenaler som kan användas med avsikt eller misstag.
  Dessutom notera att detta krig är inte det enda som pågår i vår omvärld. Lidandet är inte mindre för milliontals krigsdrabbade människor i Jemen, Gasa eller Syrien för att nämna några krigsskådeplatser som måste få ett avslut med fredliga medel, framför vad kan bli krigets ändlösa katastrof.
  I min värld menar jag att FN måste stiga fram globalt och ta en mera offensiv roll i fredsskapande syfte. Ett ansvar som även stora maktintresse måste ikläda sig inom såväl stormakterna som marknadskrafters cynism som tydligen aldrig når några gränser vad gäller skadebeteende på såväl människors levnadsvillkor som viktiga naturresurser.

  • @Olof 8 januari, 2023 At 18:39
   Eftersom du så tydligt uttrycker USAs våldskultur som metod att i avsikt att plundra andra folk, sant, USAs våldskultur rasar vettlöst över hela världen. Att FN skulle stiga fram vore kanske en bra tanke om det inte vore så att USA redan har kapat både FN, WHO, IMF och Världsbanken och utnyttjar dom för USAs egna intressen. USA med WEF försöker ju just nu bygga ett alternativt FN som världshärskare. Stora intressen, läs USAs egna intressen, eller snarare dess oligarki och diktatur, kommer inte att iklä sig något ansvar. Anglosaxarna byggde hela sitt imperium på kolonisation, plundring, folkmord, erövring, förtryck och förstörelse. Den tiden är förbi. Det är en viktigare att dagens USA krossas än det var att krossa nazismen, men samma metoder är inte lämpliga att tillämpa. Lyckligtvis tycks det gå åt rätt håll.

 4. Kom igen Mats? Usa,Nato är dom skyldiga till ALLT till ALLT. Vet bara var jag ska börja ens då det är MASSOR med långa punkter efter punkter. Och 8långa år där korrupta regimen i Ukraina kom undan med ALLT mitt framför ögonen på hela EU,vilket vi vet är sant idag. Detta under ÅREN som Minsk avtalet ALDRIG fullföljdes vilket även det vet vi sanningen om varför. Det är Usa och dess vasaller Nato EU som förlängt o förlänger detta vidrigaste Proxy kriget jag någonsin kan minnas under min livstid från 1a dagen och INGET annat för att kortfattat beskriva de hela

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here