Offentlig debatt mellan ”Swexit” och regeringen inför EU-valet 9 juni

13
1039

Tisdagen 23 januari hölls den  första offentliga EU-debatten inför EU-parlamentsvalet 9 juni i Europahuset i Stockholm.  Det blev en intressant diskussion mellan Ulf Ström, ordförande för partiet Swexit, och EU-minister Jessica Roswalls politiske sakkunnige Jonathan Lundell som leddes väl av väl av Ann-Marie Paulsson.

Beklagar sen publicering.

Ingress av Jan-Erik Gustafsson, Folkrörelsen ”Nej till EU”:

Som alltid i dessa morbida tider av krigshets och krigspropaganda så  kommer Ukrainakriget i blickpunkten. Detta ca 27 minuter in i videon, då frågeställningen är om Sverige skulle vilja använda sig av veto under Europeiska rådet extrainsatta toppmöte  1 februari för att blockera ett militärt stöd på 50 miljarder euro till Ukraina (förhoppningsvis kommer Ungern och/eller Slovakien använda vetot). På detta svarar Lundell att Ukraina är ett kärnintresse i EU, det är otänkbart för Sverige att säga nej till stödet. Stödet till Ukraina är regeringens viktigaste fråga (det var det under ordförandeskapet första halvan av 2023 också) och alla i riksdagen var överens om det militära stödet till Ukraina (även vänsterpartiet tyvärr). Ukraina måste vinna kriget och EU och Sverige måste vara redo att ta kostnader för återuppbyggnaden av Ukraina. Alltså den vanliga devisen skicka vapen till Ukraina och kriget ”as long as it takes”.

Föregående artikelKommer USA, som folkrättsvidrigt bombar Syrien och Irak att lämna länderna – som kräver detta.?
Nästa artikelKolla koncentrationslägret i Xinjiang, Kina!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Återvinning är ju populärt. Argumentet att “vi ska med för att påverka” är definitivt inte ny. Den använde Socialdemokraterna redan i EG-valet 1994. Nu är det Ulf Ström som tagit över den stafettpinnen.
  Vi vet hur det har gått med den påverkan av EG som Socialdemokraterna skulle genomföra. Det var inte EG som blev påverkat av de svenska Socialdemokraterna, utan de svenska Socialdemokraterna blev påverkade av EG. Och EG blev till EU och tog en helt annan riktning än vad de som skulle med för att påverka hade lurat i sina väljare.
  Idag kan jag inte förstå varför Ulf Ström måste in i EU-parlamentet för att få Sverige att lämna EU. Ett utträde ur EU är en rent svensk historia, som vi själva ska besluta om och kan besluta om utan att konsultera eller påverka EU och EU-parlamentet. Jag måste säga att jag misstror Ulf Ströms intentioner och kommer traditionsenligt att valskolka i EU-valet. Min obekräftade teori är att ett lågt valdeltagande har större politisk kraft än att rösta in några som påstår sig tro att de genom sitt deltagande i EU-parlamentet kan påverka EU.

  • Håller helt med dig när det gäller inte bara S naiva ambitioner med att försöka förändra EU inifrån. En mer än lovligt blåögd syn som de nu delar med samtliga riksdagspartier utom Liberalerna (som i stället valt att gå ”all in”). Något vi utvecklar i videon ”Det svenska inflytandet i EU är en bluff”: https://youtu.be/gDoeYFyIwNM. Sverige muras nu in i EU i en accelererande takt bl a genom Kommisionens möjlighet att skuldsätta medlemsländerna. Om Sverige rent hypotetiskt idag skulle bestämma sig för att lämna EU tar det 10 år för att genomföra urträdet. Anledningen till att det inte skulle gå på de sju år det tog Britterna, är att vi i Sverige har det inskrivet i grundlagen. Under de tio åren behövs åtminstone ett parti med ett Swexit på agendan för att i Parlamentet skade-minimera urträdet. Inget som de existerande Riksdagspartierna varken kan eller säger sig vara villiga att göra.

 2. Först vill jag påminna om:

  1 FÖLJ PENGARNA
  (Follow the money)
  Se punkt 5 sist.

  2 FOLKRÖRELSEN NEJ TILL EU

  • Minska legitimiteten – vägra EU-rösta
  Personligen håller jag med Magnus Berg och jag betraktar inte EU som ett legitimt forum för utövande av svensk demokrati. Det är som att ge legitimitet åt ett kriminellt motorcykelgäng genom att söka medlemskap och tro att man får möjlighet att förändra inifrån.

  3 NEJ TILL EU

  • Nej till EU – fyra argument
  ”EU flyttar makten från folkvalda församlingar till överstatliga organ och byråkrater som varken går att rösta bort eller kontrollera. EU påtvingar medlemsstaterna nerskärningar och privatiseringar. Den nyliberala politiken är fastslagen i EU:s fördrag. Fackliga rättigheter hotas.”
  https://nejtilleu.se/2023/06/fyra-skal-att-saga-nej-till-eu-2/

  • Alliansfrihet
  220514
  https://nejtilleu.se/2022/05/ja-till-alliansfrihet/

  • Nej till NATO
  221217
  https://nejtilleu.se/2022/12/remissvar-nej-till-medlemskap-i-nato/

  • Nej till euron
  230920
  https://nejtilleu.se/2023/09/tjugo-ar-utan-euron/

  • Bli medlem i Nej till EU
  https://nejtilleu.se/bli-medlem/

  4 SWEXIT

  Det finns mycket klokt att begrunda från Swexit.

  • via Newsvoice
  220222
  https://newsvoice.se/2022/02/swexit-stoppa-maktoverforingen-bryssel/

  • Swexit
  https://www.ulfstrom.se/swexitpartiet.html

  • Ulf Ström
  https://m.youtube.com/watch?v=FuGLWL_XJaI

  5 EU – VERKTYG FÖR VEM/VILKA

  https://rumble.com/vmyx1n-monopoly-who-owns-the-world-documentary-by-tim-gielen.html

  Begrunda inflytandet från maktpyramiden:

  Vanguard
  Black Rock
  Berkshire Hathaway inc
  State Street – Morgan Stanley
  JP Morgan Chase – Bank of America
  etc

  Våra nationella partitoppars beredvillighet att gå de kapitalstarkas ärende på bekostnad av folkets intressen (skola, omsorg, vård, infrastruktur, etc) måste åtgärdas.

  Ta tillbaka makten över Sverige till folket. Låt inte familjer som Wallenberg och dess gelikar diktera villkoren för svenska folkets jämlikhets och välfärdsbygge. Deras giriga maktintressen är helt motsatt folkets intressen. Ut med månglarna från templen!

  Påminn ungdomarna om August Palm och kampen för den grad av jämlikhet och rättvisa vårt välfärdsland nu är i full färd med att monterar ner.

  Folket måste återigen ta makten, och återigen kräva demokrati (på riktigt) och rättvisa:
  https://www.svtplay.se/video/jk5XJbD/historien-om-sverige/9-folket-tar-makten-ar-1809-till-1921?info=visa

  De galjonsfigurer som legitimerar återkomsten av liknande maktstrukturer som folket gjorde upp med på 1910-talet behöver vi göra oss av med:
  https://www.republikanskaforeningen.se/kronika/konungen-ager-att-allena-styra-riket/

  • Johan de N
   På vilket sätt är vi med i det Nordiska samrådet? Hur kan jag där kunna påverka för att få äga en ren?
   Rent allmänt borde vi svenskar ta efter samerna och bilda ett sverigeråd och ensidigt och tjurskalligt hävda de etniska svenskarnas rättigheter…
   Lägg ner EU, NATO och FN. Eliten får hitta på andra sätt att fördriva tiden, där de gör mindre skada…

 3. Ingen normalt ekonomiskt sunt tänkande nation ställer sig utanför världens största handelsblock som närmsta intimaste granne och får tull- och skatteavgifter pålagda på sin import och export – och dessutom måste lyda alla de europeiska reglerna för att få exportera till EU.

  Det är socialt och politiskt lika dödfött och rentav så impopulärt bland den svenska befolkningen. Se bara hur illa det gått för Storbritannien när de engelska högerkrafterna i Tory-partiet och Brexit-partiet utlovade en massa saker -som inte kan infrias.

  I går tillträdde för första gången i Nordirland ett nytt styre till efter många års problem. Dess ledare är i den sista brittiska kolonialresten ”Nordirland” nu från Sinn Fein – de brittiska nordirländska väljarna har för första gången valt ett parti som är FÖR en irländsk återförening – av europeiska skäl. Nordirland vill tillbaka till den europeiska familjen igen och inte styras av den engelska nationalisthögern från London.

  Tiderna förändras. Nationalism är nämligen krig. Jag ställer samma fråga till Swexit-nationalisterna: ska vi lämna Nordiska rådet, Arktiska rådet, det nordiska Samerådet, Europarådet i Strasbourg och Förenta nationerna också? Var går gränsen för Er isolationism?

  Vi måste alla ta hand om vårt europeiska hus och vår egen världsdel, som vänstern länge både förringat och nedvärderat. Högern, numera, avskyr faktiskt idag alltmer den europeiska solidariteten. Det är vänsterns absoluta uppgift att hålla Europa fritt, demokratiskt, anständigt och heligt kulturellt. Det är det som gör Europa till ett projekt för vänstern att vara med att forma. Den som tänker på framtiden har också en framtid.

  Friheten är ett avbrott i Europas historia. I drygt 200 år har vi européer varit otrogna mot Europas gamla traditionella historia och dess härskande diktatoriska och religiösa och fanatiska fasoner. Vi är det inte av mod, utan av kärlek till frihet, jämlikhet och broderskap – det Europas framtid idag helt vilar på.

  • EU-ländernas granne, det olagligt och hårt sanktionerade Ryssland tycks klara sig ganska bra. Men 5/6 av jordens stater deltar inte i EU:s olagliga och odemokratiska sanktionspolitik.

   Förre ekonomiprofessorn Lars Drake mailade idag ”Förlorade olje- och gasinkomster (sanktionerna)” kan jag konstatera att minskad export till EU, m.fl, deltagare i sanktionerna, kompenserats av export till Indien, Kina m.fl. länder. Tillväxten i Ryssland 2023 var större än i samtliga G7-länder. Rysslands tillväxt 2023 var 3,0 % och förväntas hamna på 2,6 under 2024. Motsvarande för USA-lierade rika länder var 1,6 respektive 1,5 (enligt IMF). Sanktionerna har misslyckats kapitalt – vilket jag förutsåg i våren 2022.

   • Inga sanktioner som inte fullföljs genom FN brukar vara halvdana. Effektivitetsgraden har jag hört hos västliga experter att de gällande västliga produkter och finansiella tjänster mellan västländer och RF ligger kring eller under 50%.

    Det var när FN:s sanktioner infördes i sin helhet mot Sydafrika, den fascistiska regimen sakta men säkert kollapsade.

    De västliga sanktionerna mot RF har hittills varit lite av en flopp. Men över 3 000 miljarder Euro har beslagtagits av ryska oligarki- och maktklassens pengar på hemliga bankkonton, de fört ut ur ryska ekonomin (denna makt- och finansklass litar nämligen inte alls på det egna ryska folket) och de har ny cyniskt sarkastiskt beslagtagits i västliga banker. Summan är inte dålig.

     • Sanktioner sköts ju antingen nationellt, i handelsblock (som EU) eller genom FN-beslut som då automatiskt blir bindande och tvingande, som internationell lag.

      Men ett land har rätt att frysa sin valuta från användning hos enskilda, som finns på externa bankkonton: t.ex. ryska oligarker som rör sig runt Putin och ekonomiskt varit med att stödja ett illegalt anfallskrig. I torsdags förra veckan kom ICJ-domstolen i Haag som slagit fast att den egna domstolen KAN och FÅR utreda (d.v.s. har jurisdiktion, domsrätt) eventuella folkmordsbrott i det rysk-ukrainska kriget. Domstolen gick här med på de ryska kraven, mot staten Ukrainas vilja.

      Nu har flera länder börjat införa sanktioner mot de illegala sionistiska fanatikerna och ockupanterna på Västbanken liksom fryser deras internationella bankkonton och inför visum- och resestopp.

      Det känns ju aningen för sent, dock.

 4. Och hur i all sin dar kunde alla länder vara sina egna innan EU?
  Vad är problemet med att sköta sig själv och ändå kunna umgås med sina grannar?
  Inkompetens orsakar kaos. Nu försöker man istället ”gömma” kaoset i EU, WEF m.fl.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here