Om Kievs angrepp på Donetsk

6
1309

Bild: Andrew Korybkos artikel.

Läsaren ”M” har sänt detta som kommentar. Publiceras som artikel.

Kievs värsta attack mot Donetsk på åtta år är ett desperat försök att rädda ansikte
Av Andrew Korybko https://korybko.substack.com/p/kievs-worst-attack-against-donetsk

Kievs senaste krigsbrott var också en psykologisk operation som syftade till att manipulera inhemska, ryska och västerländska uppfattningar om konflikten i detta avgörande ögonblick när dess dynamik återigen trendar till Moskvas fördel.

Det är för tidigt att förutsäga huruvida denna hybrida militära-infokrigsprovokation kommer att lyckas få sina önskade resultat, men det råder ingen tvekan om att fler sannolikt kommer att följa när Kiev blir mer desperat.

Borgmästare i Donetsk Alexey Kulemzin skrev på Telegram torsdag morgon att ”Ännu ett krigsbrott begicks i morse av ukrainska fascister. Idag, exakt klockan 7:00 [04:00 GMT], utsatte de Donetsks centrum för den mest massiva angreppet sedan 2014.” Kievs värsta attack mot den nyligen införlivade ryska staden på åtta år utfördes av desperation i ett försök att ”rädda ansikte” mitt bland den amerikanska NATO-ambassadören som medgav att blocket inte kan hålla takten i sitt bistånd.

Julianne Smith släppte informationen när hon talade vid ett evenemang som arrangerades av CSIS tankesmedja på tisdagen, men det borde inte ha varit förvånande för objektiva observatörer. När allt kommer omkring var det redan uppenbart redan i våras att Nato inte på obestämd tid kunde upprätthålla omfattningen och omfattningen av sitt militära stöd till Kiev. Den antiryska alliansens lager håller på att minska men dess militärindustriella komplex kan inte ersätta sina förlorade förnödenheter tillräckligt snabbt för att vända denna trend.

Denna utveckling är till nackdel för Kievs offensiva och försvarsförmåga. Det kommer att kämpa för att behålla sitt momentum på marken efter att ha återerövrat den högra stranden av Rysslands nyligen återförenade Kherson-regionen samtidigt som det kämpar för att avvärja Moskvas enligt uppgift planerade offensiv i början av nästa år. Det här är inte heller spekulationer utan bevisas av två nyliga uttalanden från ukrainska tjänstemän som starkt antyder om dessa ofördelaktiga ovan nämnda konsekvenser.

Försvarsminister Reznikovs tillkännagivande på måndagen att hans sida kommer att återuppta sina ”aktiva motoffensiva handlingar” efter att marken fryser kan tolkas som ett tyst erkännande att den förväntade nedgången i Natos militära bistånd hämmade Kievs planer. Likaså kan utrikesminister Kulebas varning dagen efter att Ryssland ska planera en ”stor offensiv” i slutet av januari eller början av februari ses som en antydan om att Kiev riskerar att krossas om Nato minskar sitt bistånd som förväntat.

Sammantaget är det tydligt att den militärstrategiska dynamiken i denna fas av Rysslands speciella operation trendar till Moskvas fördel, med den avgörande variabeln att Natos militärindustriella komplex uttömde sina resurser efter tio månaders bidrag till detta proxykrig. När man läser skriften på väggen är det därför förståeligt varför Kiev får panik eftersom det alltmer tvingas av omständigheterna att moderera sina maximalistiska mål i denna konflikt och därmed överväga en vapenvila.

Det är dock politiskt oacceptabelt för dess ledarskap och de är därför desperata att distrahera allmänheten från denna framväxande trend, alltså varför de godkände det mest massiva anfallet på Donetsk på åtta år för att ”rädda ansiktet”. Kiev hoppas kunna terrorisera de lokala ryssarna där, stärka stämningen för krig på hemmaplan och övertyga Nato att offra resten av sina tynande lager på bekostnad av medlemmarnas minimikrav på nationella säkerhetsbehov för att upprätthålla takten i sitt krigsstöd från proxy.

Analyserat från denna vinkel kan man därför dra slutsatsen att Kievs senaste krigsbrott också var en psykologisk operation som syftade till att manipulera inhemska, ryska och västerländska uppfattningar om konflikten i detta avgörande ögonblick när dess dynamik återigen trendar till Moskvas fördel. Det är för tidigt att förutsäga huruvida denna hybrida militära-infokrigsprovokation kommer att lyckas få önskade resultat, men det råder ingen tvekan om att fler angrepp sannolikt kommer att följa när Kiev blir mer desperat.

Läs även Ukraina – vad dess militära ledarskap säger https://www.moonofalabama.org/2022/12/ukraine-what-its-military-leadership-says.html

Föregående artikelMisslyckas Nato så i Ukraina? Struntprat?
Nästa artikelOroligheter i Mongoliet: Vem vinner på det?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Både USA och USAs angrepps organisation NATO visar allt mer tecknen på en kommande kollaps. USA har nyligen vidtagit alltmer desperata åtgärder för att överleva som diktator. Utsugningen av Europa är tydlig. Med saftiga bidrag, vilka USA knappas har råd med, försöker man stjäla Europas industri, samtidigt som USA försöker sabotera och stoppa Kinas och Ryssland utveckling. Det fungerar inte.

  Det är just denna desperation som är farlig. Europa tvingas istället allt närmare österut, och det gör USA alltmer desperat. USA är fortfarande en ockupationsmakt i Europa, och nu talar man om att utöka de amerikanska ockupationstrupperna till 300,000 man. Liknande gäller för andra USA ockuperade länder som Kora och Japan. En kollaps av USA diktaturen kan inte komma snart nog. Det är bara att hoppas på en så fredlig utveckling som möjligt.

 2. I programmet ”usefulidiots” med Katie Harper, intervjuar hon och Aaron Mate, Anna Soroka rådgivare i Luhansk People Republik som tidigare arbetat som officer i poliskåren.
  Om man vill lyssna på intervjun går man fram till 14:40 i programmet.

  Hon berättar att när nu området är befriat och frontlinjen framflyttad har de börjat upptäcka underjordiska tortyrkammare. De dokumenterar just nu allt.
  De ville aldrig separera från Ukraina, utan efter år 2014 då Ukraina började hylla Bandera, så ville de bara få leva ifred med egna regler ex. som vissa länder i Europa säger hon.

  Med tanke på deras egen historia så skulle de aldrig kunna leva med Bandera.
  Det var många äldre som gick ut och försökte säga till ukrainsk militär som kom för att beskjuta dem, att vi tänker inte kriga mot er och inte heller Bandera anhängare, vi vill bara leva ifred.

  De försökte hela tiden få en fredlig lösning säger hon. Ukraina vill inte ha människorna som bor här, bara territoriet.

  Under 3 månader hade vi varken vatten eller el, vi skulle ha dött i om inte ryska federationen hjälpte oss med mat och medicin.

  I slutet på år 2021 ökade beskjutningarna dramatiskt.

  https://www.youtube.com/watch?v=n2BXirfg1Uk

  • En granne ringde mig häromdagen, upprörd och sa vet du vad ryssarna har gjort nu, de har börjat bomba barn.
   Jaha, sa jag och vet du att Ukraina har dödat 280 barn i områden helt utan militär anknytning, även civila vuxna dog. Det har Ukraina gjort sedan år 2014.
   Om det är sant varför visar och berättar de inte detta?? frågade grannen.
   Grannen är en person som har daglig koll på Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och SVT. Det är så informationskrig fungerar, det är ett sätt att sprida falsk information. Dessutom har mina grannar lärt sig av SVT att de skall inte lyssna på annan information än pålitlig information, som de berättar varifrån den kommer.
   De är så hjärntvättade så de kommer aldrig att tro på något som inte SVT visar. De försöker inte ens tänka själva, de har lärt sig att inte göra det.

   De sätter dessutom etiketter på dem som har avvikande mening som ryska propagandister, både Tulsi Gabbard och Tucker Carlsson har fått den etiketten påklistrad på sig.
   Dessutom har Judge Napolitano som har programmet ”Judging freedom” blivit utsatt för enorma påtryckningar, även av sina vänner som är bl.a. journalister på CNN, att han inte skall låta f.d. vapeninspektör Ritter Scott och f.d. överste Douglas Macgregor få uttala sig i hans program, men han vägrar då han tycker båda två är väldigt tillförlitliga och han är mycket nöjd med att få ha dem i sitt program. Han berömmer båda väldigt mycket.

   När man inte talar om vad som händer, så tror ingen att det existerar. De är beroende av att få höra det av de media som de alltid läser, lyssnar och tittar på.
   Annars existerar inte nyheten för dem.

   Detta gör att Ukraina kan fortsätta med sina barbariska krigsförbrytelser då de bombar civila oavbrutet, nu senast ett sjukhus, en dog och tre skadade.
   De kan fortsätta för ingen tror att deras kriminella gärningar existerar.
   Det här är Nato medveten om och ansvarigt för. Våra korkade politiker har fört in oss i den mördar organisationen.
   Ukraina är helt beroende av Nato, så länderna i Nato borde vägra sända vapen när Ukraina oavbrutet bombar civila i områden där det inte finns militär utrustning. Detta vet man tack vare satellit utrustningen från Musk.
   Eftersom de flesta länder i Europa vill glänsa över varandra, genom att skicka vapen till Ukraina borde de åtminstone ha kravet: Vi slutar skicka vapen om ni fortsätter skjuta mot civila!!

   ”Fler ukrainska krigsförbrytelser: Döda och lemlästa heroiska Donbass Medics & Räddningsarbetare”

   https://www.youtube.com/watch?v=BJZvxWQfSHc

   ”Blodbad: Ukrainas terrorism i Donetsk 19 september dödade 16 civila, 9 på ett ställe”

   https://www.youtube.com/watch?v=zJpXcwMAVeI

   Eva har nyligen lagt ut ett digert material, videor hon gjort från Donbass från år 2019 t.o.m. dagens datum 2022. Hon har också flera videor från Gaza och intervjuer med palestinier.
   Hennes webb plats heter IN GAZA. Här kan man även finna hennes material från Syrien.
   Dessa två videor jag lagt in länkar till ovan, är från hennes webbsida.

   https://ingaza.wordpress.com/the-donbass-my-articles-videos-interviews-from-on-the-donetsk-lugansk-peoples-republics-2019-present/

   • https://www.youtube.com/watch?v=4DR7kWMhG94

    YouTube censurerar mycket men ett och annat går att finna. Då det är bara trista nyheter från Ukraina kommer det dock även inslag om påbörjad återuppbyggnad.
    Mariupol är den illa sargade staden som har fördelen av att befinna sig utom räckhåll för Kievs artilleri. I Mariupol har återuppbyggnaden tagit fart, nytt byggs och skadat restaureras. Söker man på ”Mariupol” och ”remont” som restaurering heter på ryska kommer det nästan dagligen nya korta videon därifrån.

    • Tack! Det har jag funderat över, om det fanns någonstans man kunde följa renoveringen och nybyggnationen av Mariupol. Jag såg en video då Dennis Pushkin stolt gav nycklar till de första familjerna som flyttade in i nybyggnationen. Först skulle de familjer få lägenheter som de fick gratis, då de förlorade sina i kriget mot Azov, då Azov nazisterna sköt sönder alla hus när de flydde. Sedan skulle lägenheter ges till vårdpersonal och lärare.
     Familjerna var överlyckliga när de gick in i sina nya lägenheter, barnen strålade av glädje när de rusade runt i lägenheten och hängde ut i fönsterkarmen. Den lyckan förtjänade barnen att få känna.

     Denis Pushilin fick något hedersomnämnande av Ryska Federationen för sin kamp för människor i Donbass.
     Att rysktalande har rätt till sin historia. Ukraina har bränt alla historieböcker som skriver något bra om Sovjet. De är ersatta med böcker om de ukrainska hjältarna Bandera m.fl. och de otäcka ryssarna.

     Att de rysktalande har rätt till sitt språk. Ukraina har förbjudit människor att tala ryska. Talar man ryska kan man bli utsatt för deras medeltida metod med fastbindning vid en stolpe och slagen.

     Att de rysktalande har rätt till sina högtider. När Ryssland kom in militärt i Ukraina fick människor i de befriade områdena för första gången på fler år fira sina högtider. Man såg tusentals som gick ut och firade med fotografier av hjältar från andra världskriget i sina händer.

     När de fyra republikerna i Ukraina togs upp av Ryska Federationen, så välkomnades de med en stor tillställning. Tillsammans med Putin sjöng de ryska nationalsången. Denis Pushilin var så stolt, glad och sjöng för full hals.
     Shaman Rysslands nya sångstjärna inledde sången. Han är otroligt populär bland ungdomar i Ryssland och sjunger om andra världskriget och ryska hjältar. Ryssland behöver honom, och han är lojal mot Ryssland..
     Nedan videon från introduceringen av de fyra republikerna i Ryska Federationen.

     https://www.youtube.com/watch?v=eZOjISlIJJ0

     P.S. Undrar om svenska politiker är nöjda nu?
     When shelling a hospital in Donetsk, Kiev used Swedish howitzers – Russian Foreign Ministry

     The West’s silent support for the murder of the Russian population by Kiev shows that the Nazis have again risen to their full height in the world – Russian Foreign Ministry D.S.

     • Jag lade ut fel video, men den är också från invigningen. Ville dock visa Denis Pushilin när han stolt sjunger ryska nationalsången. Det är Donetsk som varit det största motståndet, mot fascister i Ukraina, och offrat mest liv och kämpat hårdast, för att slippa leva under Bandera. Dessutom kämpat för rätten till sitt språk, sin kultur och sin historia. Så här är den rätta videon med ryska nationalsången och man kan se ungdomar i publiken som också sjunger engagerat för full hals.

      Det är också Donetsk som Ukraina hämnas hårdast mot och fullständigt skjuter sönder varje civilt hus i Donetsk Eva Bartlett som är på plats säger att det är fruktansvärt att se dessa människor nästan dagligen ligger sönderskjutna utan kroppsdelar på gator och i parker.

      https://m.youtube.com/watch?v=ZA5L-Pg3BAw

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here