Öppet brev till utrikesministern från en lång rad föreningar!

19
4384
Margot Wallström inför valet 2018. By News Oresund – 20180824_Margot-Wallstrom_7134, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71999321

Många personer har stött detta Öppna brev till dåvarande utrikesminister Margot Wallström men namnimnsamlingen är nu avslutad. Brevet överlämnas till UD kl. 12 11/2 2019.

Jag bedömer lugnt att detta Öppna brev är lika aktuellt idag. Ingen ändring är känd av Sveriges inställning i denna fråga. Har Du någon annan åsikt?

* Sprid gärna. Jag är åter tillfälligt och begränsat avstängd från Facebook. Ville själv dela detta på siter för Assange, yttrandefrihet, Journalistförbundets. Facebook skrev i morse. “Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till söndag kl. 07:35.


”Till Utrikesminister Margot Wallström

Med syfte att bidra till en fredlig och demokratisk lösning på konflikten i Venezuela vill vi härmed till svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström framföra våra synpunkter på hur Sverige bör handla för att bidra till en fredlig utveckling i Venezuela.

Vi beklagar djupt att vår utrikesminister medverkar till att dra in Sverige och EU i USA:s planer på militär intervention i Venezuela. Sverige måste istället arbeta för en fredlig lösning på konflikten i Venezuela och stödja de initiativ som syftar till att upprätta en dialog mellan regeringen och oppositionen. Både Mexiko och Uruguay samt Vatikanen har tagit hoppingivande initiativ till fredssamtal som Venezuelas legitime president* välkomnar. Det är också uppenbart att USA inte har stöd i Latinamerika, där flertalet, dvs 19 av 35 länder i OAS (Organization of American States) tagit avstånd från den självutnämnde Guaidó och håller fast vid sitt samarbete med president Maduro. Och Margot Wallström har bara med sig 11 av EUs medlemsländer.

Sverige har tidigare bidragit till fredssamtal i El Salvador, Guatemala och Colombia och vi uppmanar Sveriges regering att fortsätta på den fredliga vägen. Sverige måste arbeta för att EU ska upphöra med nuvarande sanktioner och ensidiga tvångsåtgärder som drabbar Venezuelas folk. Vi vill också uppmana Sveriges regering att inte bidra till den s.k. humanitära hjälp som USA förbereder som täckmantel för en militär intervention. Att häva sanktionerna är bästa sättet att förbättra Venezuelas ekonomi.

Sverige måste värna om internationell rätt, respekt för Venezuelas självbestämmande och principen om icke inblandning i länders inre angelägenheter. Det är venezolanerna själva, i samråd med det internationella samfundet, som bör komma fram till lösningar inom ramen för grundlagen och med respekt för folkets självbestämmande. Det är inte USA:s och EU:s** sak att välja president i Venezuela eller något annat land.

Förenta Nationernas Generalsekreterare har starkt understrukit att det varken är USA:s eller något annat lands sak att erkänna andra medlemsstaters statsledningar, det ankommer bara på Generalförsamlingen, som också fortsättningsvis erkänner Venezuelas statsledning.

Sverige måste följa FN och respektera det venezolanska folkets vilja, uttryckt i val som har rättsligt stöd i Venezuelas grundlag. Sverige måste värna om de mänskliga rättigheterna och demokratin och avvisa alla aktioner som kan förvärra läget i landet och riskerar att driva fram ett inbördeskrig och även krig i hela Latinamerika och Karibien.

Låt oss inte bidra till att återskapa det oerhörda mänskliga lidande, som med USAs stöd plågade folken i Brasilien, Chile, Argentina, Bolivia, Uruguay m fl länder på 70-talet, något som många idag i Sverige bosatta flyktingar och ättlingar till dem kan vittna om.”

Stockholm 2019-02-07

Sveriges Fredsråd, SWEDHR (Swedish doctors for Human Rights), Folket i Bild Kulturfront, Svensk-Kubanska Föreningen, Kubaner för Kuba, Venezuelanätverket, Hands off Venezuela, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (avdelning Sverige) Kommittén för Internationell Solidaritet, Comité 5 de Octubre, Estocolmo,Argentinare för Seger, Sverige, BRASSAR – Brasilianare i Sverige, för demokrati, Melin Newen Mapuföreningen, Jaime Pardo Lealföreningen, Tidskriften Liberación, NicaraguaSolidaritetskommittén ”Carlos Fonseca Amador”, LatinamerikaSolidaritetsnätverket, RESOCAL , Bolivianska Kulturföreningen Tiwanacu, Svensk-Ecuatorianska Vänskapsföreningen, Föreningen för Kulturell Integration AIC, Solidaritetsföreningen med El Salvador – Stockholm, Latinamerikanska solidaritetsföreningen Radio Bahía, Peruanskt kulturellt centrum, Riksförbundet Víctor Jara, Latinamerikanska föreningen för Mänskliga Rättigheter, Göteborg


Personer som inledningsvis har stött det öppna brevet
Agneta Norberg, Anders Romelsjö, Eva Björklund, Martin Lööf, Vania Ramírez
Inger Fredriksson, Christer Themptander, Birgitta Holm, Jan Strömdahl, Maj Wechselmann, Ulf Hultberg, Hans
Hjälte, Eva Brita Järnefors, Maj Wechselmann, Henning Süssner,
Dick och Miriam Emanuelsson, Luis Villalobos Castillo, Kemal Görgü, Ulla Björklund, Barbara Brädefors, Per
Letell, Christine Vaple, Ingrid Bergström, Olof Bergström, Ingvar Folkesson, Christer Lundgren, Ullakarin och
Hans Skagerlind, Sören Hjertqvist, Eduardo Rueda, Loreto Labbe, Per-Olov Käll, Erik Åke Setreus, Lars Drake,
Leif Elinder; Jan Erik Romson, Per-Olof Jönsson, Amineh Kakabave, Irene Molina, Sten-Erik Johansson, Martin Österlin, Gil Tarschys, Henrik Johansson, Inger Johansson, Bosse Johansson, Larseric Bergqvist, Monika
Widegren, Ingemar Lund, Pieter Söron, Lasse Hermanson, Agneta Sundin, Gunnar Silvermo, Gladys Denovan,
Hans Norelius, Harald A. Von Schlippenbach, Ann-margret Lövling, Jeannette Escanilla, Torbjörn Björlund,
Ann-Margarethe Livh, Torsten Johansson, Birgitta Lardell Sten-Erik Johansson, Anita Persson, Peter Lamming,
Kjell Bygdén, Per-Olof Joensson, Kristina Saxerud, Kerstin Larsson, Mats Werning, José Fernandez, Niklas
Lindgren, Lars Göran Wadström, Henrik Linde, Sigyn Meder, Roland Hedayat, Per Melin, Ulf Bjerén, Björn
Larsson, Kajsa Ekis Ekman, Jan-Erik Gustafsson, Ann Kristin Hedmark, Rås Lennström, Charlotte
Thornberg Johanna Palm, Lennart Palm, Ulf Sparrbåge, Sven Wollter, Olle Sjöberg, Dennis Källerfors, Åsa
Örnberg, Johan Clason, Natalia Martnell, Inga Palmer, Stefan Johansson, Eamonn O’Reilly, Marcela Davila,
Daniel Hernandez, Hervor Björne, Kjell af Forselles, Kristina Hillgren, Lourdes Cervantes, Kerstin Käll, Erik
Danielsson, Siv Harriman, Börje Pettersson, Erik Andersson, Alborz Sigrevi , Clemens Lilliesköld, Tony
Gustavsson, Lennart Wiborgh, Hugo Stenström, Sten Sandberg, Ulf Bjerén,
Carina Hansson, Kjell Strandberg, Anton Karlsson, Lennart Welander, Per Åkerlund, Jan Hammarlund, Hasse
Nilsson, Leif Stålhammar, Börje Andersson, Paavo Bergman, Gunnel Claesson Rönn, Bosse Strömbäck, Eilert
Tallenhed, Torsten Olsson, Pis Jacobsen Sven Ruin, Crister Olsson, Martin Gustavsson, Birgitta Malefelt, Jan
Freidun Taravosh, Ingrid Erlingson, Judith Skörsemo, Jan Hinderyd, Jacob Johnson, Karolina Palm, Jan
Christensen, Göran Widegren, Christer Carneby, Eva Myrdal, Thorbjörn Ställborn, Inger Aparicio, Jan
Christensen, AnnCharlotte Hult, Zahira Sarhan, Irene Andersson, Peer Hovden, Lasse Antonsson, Raija
Karlsson, Lina Lo Gillefalk, Moa Franzén, Birgitta Norlin Nyrén, Lennart Söderberg, Said Heidare, Dine
Malmsten, Margareta Vogel, Liisa Saukko, Maria Lupe Díaz, Henrik Hedinge, Rolando Zanzi, Gilda Córdova,
Hugo Cordóva, Carlos Romero, Valeriano Dinamarca, Victoria Andersson, Angel Perez, Isabel Mejia, Henrick
Torrijo, Lucy Perez, Per Bengtsson, Bertil Kilner, Sanna Kilner, Elin Wollin, Ove Nordström, Miriama Nanne, Arash Moosavi.


*Maduro omvaldes till president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%). Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder, som Spaniens förre premiärminister och Ecuadors förre president, och som har rapporterat att valet gick korrekt demokratiskt till. Andra valobservatörer har sagt detsamma, och EU:s kritik av presidentvalet saknar stöd.

Föregående artikelRädda Julian Assange och Chelsea Manning! Manifestation på Soltorget lördag 8/2 kl 12. Kom, lyssna och diskutera!
Nästa artikelValobservatörer: EU:s kritik av bra presidentval i Venezuela är falsk
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Tack ! Nu känner man sig inte allt för omyndigförklarad. Ändå lite utkastade frågor. Var finns den Svenska juridiska tolkningen av de punkter som används mot Maduro, i Venezuelas konstuítution? Om en sådan finns, vem har gjort den i relation till Svensk resp. Venezulansk lagstiftning. Eller har vi en egen deep state i Sverige
  som styr våra exelenser? Hur kan ett sådant demokratiskt övergrepp ske i vårt land ?

  • Konstigt nog, i den av EU stämplad som ”FAKENEWS” sajt, RT, finns en utmärkt artikel av John Laughland, som belyser de juridiska aspekterna av venezuelanska konstitutionen:
   https://www.rt.com/op-ed/450348-eu-parliament-venezuela-legal/

   Regeringens beslut, och även EU´s, står i direkt konflikt inte bara mot FN stadgan utan också mot folkrätten och Helsingfors avtalet: att inte intervenera i andra länders interna angelägenheter.

   • Har vi blivit totalt blinda som medborgare i ett demokratiskt Sverige. Här, på några siter i Sverige ser man och skriver av sig vad man ser. I internationella debattforum lyser svenska namn med sin frånvaro. I dag framför USA-s Bolton ytterligare krav på Venezuela. Ser inte Wallström med flera vart det är på väg? Land efter land förstörs och nya ohemula tolkningar av tidigare gjorda överenskommelser presenteras. Utan protester. Var finns våra jurister, universitet , Lo , Arbetsgivarrörelser och bankirer.
    Var finns tillgängligheten i svensk press ? Varför tiger svenskt media eller förringar skendet risker ? Detta har inte med vänster eller höger att göra, det är empiriska övergrepp, som kan komma att drabba hela mänskligheten.

    • ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
     /Georgi Dimitrov

     Det är helt tydligt fåtalet fascistiska element vi ser i aktion i Venezuela mot Maduro. Den lilla klick som agerar skulle inte ens kunna jämföras AfS eller NMR som går till val demokratiskt.

     Jag betvivlar att varken AfS eller NMR skulle hitta på något så extremt korkat. Det hela är extremt löjeväckande. Dessa vilseledda indivder fattar nog oftast inte att de är landsförrädare.

     Det handlar alltså om den del av högern som inte ens högern själva vill ta i med tång, lika lite som Vänstern vill ta i det kriminella odemokratiska AFA i Sverige, som till synes finansieras av monopolkapitalister i syfte att svärta ned Vänstern, skapa terror, ohövlighet och konflikt i vårt demokratiska samhälle där folket väljer kandidater i fria val.

     Svensk s.k. ”socialdemokrati” är nu således inte längre fascismens motpol, som på Olof Palmes tid, då det var ett demokratiskt socialistiskt nationellt parti som ställde upp på andra demokratiska socialister i världen.

     Dagens socialdemokrater framstår som en korrumperad kanslihushöger om har blivit fascismens underhuggare.

     Det blir ytterst tragikomiskt om S kallar SD för fascister efter det här tilltaget. Socialdemokraterna blir allt mer lika Mussolini som underkastade sig det globala imperialistiska projektet på sin tid.

     Liknelsen haltar tyvärr inte det minsta, när USA numera leds av en narscissistisk socialisthatande krigshetsare i finanskapitalets tjänst.

  • Jag kan tänka mig det beror på den ”demokratiska” delen av världen anser att Venezeula inte längre uppfyller kriterierna för en fungerande gemenskap. Det är ju också så att Venezuela i huvudsak stöds av länder som åtminstone blivit ifrågasatta som Turkiet, Ryssland men kanske inte Kina som numera är fast förankrad i den västerländskt anpassade marknadsekonomin. Så vitt jag förstår har även det svenska Vänsterpartiet tagit avstånd från Maduros Venezeula även om de inte riktigt gillar det rådande ekonomiska system som vi befinner oss i med de av tradition starka banden till USA, ibland kallad den ”transatlantiska länken”.

   • En stor del av världens länder är på väg mot samma mål vi själva en gång hade. Vi själva lämnade statarlivet, backstugor , torparkontrakt, gemensamma torrdass och badstugor, stryk i skolan och i hemmen. kängor till barnen i skolan.Vi gick in i något nytt och bättre. Allt har skett under min livstid, jag har sett det. Under många år i andra länder har jag varit stolt över vårt land. I dag skäms jag, och det är i min ålder jobbigt. Nu börjar Sveriges väg tillbaka, till ett tidigt 1900 tal,att skada även andra länder. Troligt är, att det nu blir de mer neutrala gula västarna som kommer på. Det röda och rosor har gjort sitt. Något fysiskt måste hända.

 2. Så vitt jag kan förstå handlar det om en rättsvidrig handling från regeringens sida att stöda ett kuppförsök i ett annat land. Det är inte fråga om ett politiskt linjeval utan ett direkt beslut som står i konflikt med FN-stadgan.
  Dessa galenskaper kommer att fortsätta om politikerna ostraffat kan hålla på och ta order från den globala chefskuppmakaren USA. I Danmark har en färsk universitetsutredning kommit fram till att Anders Fogh Rasmussen begått en rad rättsliga överträdelser när han på medvetet falska grunder ledde Danmark till att angripa Irak 2003. En universitetsutredning kan inte fungera som grund för ett åtal men kan vara utgångspunkt för en rättslig utredning som leder till åtal. Mot Jens Stoltenberg i Norge pågår likartade undersökningar.
  Rättsliga efterspel med hot om lagens strängaste straff måste vara målet, annars blir det ingen ändring. EU:s och de nordiska ländernas bankrutt framträder i skarpast möjliga ljus när den ställs mot ingen mindre än den turkiske presidenten Erdogans ställningstagande. Denne politiske trixare som själv har ett och annat på samvetet håller ett anförande inför sitt eget lands parlament och säger alla de rätta sakerna om Venezuela och avhånar västmakterna efter noter: ”Äger ni Venezuela” ?
  När man på goda grunder blir uppläxad av Erdogan då befinner man sig bortom räddning. Och situationen för de nordiska länderna är faktiskt denna: de ser ut att befinna sig bortom räddning. De kanske räddas en vacker dag, men då måste en vändning först komma till i det centrala Europa som drar dem på det torra igen.

  • ”Mot Jens Stoltenberg i Norge pågår likartade undersökningar.” Ja och om jag tolkar Pål Steigan rätt så är det klarlagt att Norges deltagande i kriget mot Libyen beslöts på ett sätt som stred mot Norges lagar och förordningar. I Sverige var vi nog mer lagliga, med stöd av Vänsterpartiet.

   Anders Fogh Rasmussen har ett antal gånger påpekat att kriget mot Libyen, var en av NATO:s mest lyckade operationer.

 3. ”Som första land i världen bedriver
  Sverige en feministisk utrikespolitik.
  Politiken lanserades 2014 som ett svar
  på den diskriminering och systematiska
  underordning som fortsatt präglar
  vardagen för otaliga kvinnor och
  flickor världen över. Arbetet sker
  genom att hela utrikespolitiken omsät-
  ter ett systematiskt jämställdhetsper-
  spektiv. En utgångspunkt är att
  jämställdhet är ett mål i sig, men också
  en förutsättning för att nå andra
  övergripande mål som fred, säkerhet
  och hållbar utveckling.”
  Så här inleds den feministiska handboken för Sveriges utrikespolitik, som Margot Wallström har introducerat.
  Vad jag förstår så drabbas ju män och kvinnor på ett jämställt sätt av USAs sanktioner och övergrepp.
  Därför Margot; tack så ini helvete mycket för dina konsekventa och feministiska ställningstaganden.

 4. Margot Wallström säger och gör det hon blir tillsagd att säga och göra av tjänstemännen på UD, som är fjärrstyrda från USA. Hon har inte resningen att kunna göra egna självständiga ställningstagande och leda i UD i sådana här frågor.

  • Margot Wallström säger INTE och gör INTE det hon blir tillsagd att säga och göra, Ronnie. Det fungerar inte på det viset. Då vore det ju enkelt att kritisera henne för att vara lydig gentemot främmande makt. Det är fjärrstyrningen, som du skriver om, som får henne (och många andra politiker) att säga och göra det de gör. Hela SAP är nu så ”inpyrt” med nyliberalism, att dess ledare självklart tar ställning mot ett annat lands ledare, om denne vill styra in sitt land mot en politik som gynnar det egna folket, bort från imperialismen, ja då slår den nyliberala, imperialistiska tanken till. Om någon mäktigare givit klarsignal, förstås. Självklart är att den nyliberala tankevärld som ledande skikt inom SAP gjort till sin, under loppet av ett trettiotal år, skapat oro inom partiet. Den rörelse som nu kallar sig Reformisterna, är en del av denna sent påkomna oro. Denna oro lyser faktisk också igenom hos många av dem som ser sig som vänster i bloggvärlden.

 5. Ulf Bjerén på ”8 dagar”: Ett spöke ur garderoben
  ”Margot Wallström, den så kallade feministiska utrikesministern, minns vi sedan hon tjänade som EU:s propagandaminister och arrogant, med tidlös antidemokratisk och folkföraktande retorik, underkände det irländska folkets val att säga nej till EU:s fördrag 12 juni 2008. Mot den bakgrunden av förakt för den i folkomröstning uttryckta folkviljan är hennes skamliga uttalande till förmån för statskupp i Venezuela inte förvånande.”
  https://www.8dagar.com/2019/02/ett-spoke-ur-garderoben.html

 6. Ett bra uttalande, men tyvärr med en liten plump i fotnoten. Där står: ”EU:s kritik av presidentvalet saknar stöd”, vilket är en typisk lögn. Dessutom är den typisk för den strutsmentalitet som är gängse i det politiska dagsläget, såväl i Sverige som runtom i världen. Självklart finns det en hel del stöd för kritiken, som har riktats mot de politiska valen i Venezuela, annars vore föreningarnas uttalande tämligen obehövligt. Vad vi bör påpeka hela tiden är däremot just VILKA det är som är pådrivande för en statskupp i Venezuela, vilka stater som deltar i påtryckningar och hot och hur många de representerar gentemot oss demokrater. Jag anser att det är oansvarigt och farligt att försöka tänka bort våra motståndare och låtsas som att de inte finns!

 7. Oj, är folk besvikna på vår utrikesminister? Va, vilken överraskning att hon stöder en kupp i Venezuela.

  1. Sverige (Wallström) har helhjärtat stöttat den fascist-nationalistiska statskuppen i Ukraina genomförd av USA och EU.

  ”Vi” (Sveriges regering och Wallström) har inte tagit avstånd från Banderas-kulten som genomsyrar Ukraina av idag. Vi har därmed inte tagit avstånd från de massakrer som OUN genomförde på judisk befolkning i Lviv sommaren 1941. Såg en dokumentär förra veckan om detta och har inte kunnat sova sen dess. Till och med nazisterna reagerade på ortsbefolkningens och OUN Banderisternas brutalitet. Det var en folkfest där också skrattande barn deltog och klubbade ihjäl judarna i Lviv.

  Vi har inte tagit avstånd från Massakern i Odessa den 2 maj 2014, där mördandet också där var en nationalistisk folkfest för våra ”vänner” i Ukraina. ”Flyg Ryska fåglar flyg” hånade dom de desperata människor som försökte hoppa från fönstren i det brinnande Fackföreningshuset.
  Våra vänner i den Ukrainska statsledningen hyllade massakern, bl a Margots gode vän Poroshenko.

  Allt i samma anda som den mer berömda massakern i Odessa, i oktober 1941, antar jag. Vi i Sverige står stolta för vår utrikespolitik och stöttar allt vad våra vänner i Ukraina stöttar. Leve Banderas !

  Om den öppet Nazistiska Azov-bataljonen, våra vänners spjutspets i kriget mot utbrytarrepublikerna, om det talar vi inte. Leve den Ukrainska militären!

  2. ”Vi” (Sverige, Wallström, EU) har ihärdigt stöttat de s.k. ”moderata” rebellerna i Syrienkriget, alltså jihadistiska halshuggare som Nusrafronten (Al Quada) och IS, och eventuellt även med skattepengar till islamistiska Muslimska Brödraskapet, och på detta sätt beväpnat salafistmördarna i Syrien.
  Vi har alltså även här aktivt ställt oss på USA-Israels sida och stöttat ännu ett Regime Change War, och bidragit till den flyktingkatastrof som drabbat mellanöstern och Europa. Leve Sverige och UD!

  3. Nu stöttar Vi ännu en pågående/kommande folkrättsvidrig statskupp, den i Venezuela och självklart hör vi inte Margot ta avstånd från att krigshökarna i Vita Huset utsett Centralamerikas slaktare Eliott Abrams till USA’s särskilda sändebud i Venezuela. Inget om hans dödspatruller under 1980-talet ?
  Nej … ? Leve USA och Abrams, Dödspatruller för Demokrati ! Vi står stolta med vår Margot i spetsen

  (Ja, jag förstår om du inte tar in denna kommentar på din sida, mycket vitriol jag behövde skriva av mig)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here