Parabol publicerar många bra artiklar. Läs gratis!

2
1138

 

Kajsa Ekis Ekman och medarbetare startade nättidningen Parabol i slutet av augusti. Den kommer ut en gång i månaden. Därefter har många artiklar i intressanta ämnen publicerats och diskuterats. Ja, som en succé. Jag återger nu redaktionens information om Parabol och titlarna på artiklar i nr 2 i år,  samt länkar till en tidigare presentation i bl.a. DN.

________________________________________________

Vi som gör Parabol

Horizontal rules

Vi som utgör Parabols redaktion hoppas kunna representera både bred kompetens och ett brett täckningsområde. Vi kommer ur akademin, kulturen, aktivismen och teknologin men delar en gemensam vision om en djupare debatt som utkristalliserar sig i denna tidning.

Om du vill kontakta redaktionen kan du skicka e-post till . Annars hittar du oss redaktionsmedlemmar och våra e-postadresser här nedan.

Stockholm

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman är författare och journalist. Hon har skrivit böckerna Varat och varan (2010) Skulden (2013) Texter 1998-2015 (2016) och Om könets existens (2021) som översatts till flera språk. Hon föreläser internationellt om människohandel och kapitalism och medverkar i bland annat Aftonbladet Kultur och Klassekampen. Hon har tilldelats Sara Lidman-priset, Årets Svensk-Grek och Leninpriset.

 

Aleksa Lundberg

Aleksa Lundberg

Aleksa Lundberg är Parabols kulturredaktör och har i många år verkat som skådespelare och journalist.

På scen har vi sett henne i föreställningar som ”Vargtimmen” på Dramaten, ”Trust” på Teater Galeasen och i höst är hon aktuell som Zarah Leander i ”Ulla och Zarah” på Kilen i Stockholm (Kulturhuset Stadsteatern).

Aleksa är krönikör för Dagens Etc, frilansjournalist som publicerats i Aftonbladet, QX, Tidningen Vi, Expressen m.fl. Hon gör också radioprogram för P1 Dokumentär (Sveriges Radio).

Jesper Nilsson

Jesper Nilsson

Jesper Nilsson är mångårig webbutvecklare och politisk aktivist. Har med sina projekt flera gånger vunnit svenska Publishingpriset. Och har genom åren hunnit arbeta med nästan alla svenska vänstertidningar.

Emma Hager

Emma Hager

Emma Hager driver techföretaget WOWEN, där hon hjälper människor med produktutveckling och digital design. Hon har även varit med och grundat Women In Tech, och arbetar för Bonniers med mediaproduktion.

 

Francisco Contreras

Francisco Contreras

Francisco Contreras är sociolog och Latinamerikakännare, arbetar till vardags med internationalisering av högskoleutbildning bland annat på UNESCO, tidigare ordförande för Latinamerikagrupperna och redaktör för ett flertal antologier på svenska om Latinamerika och EU. Francisco medverkar regelbundet i medier med analyser om internationell politik.

Wally Zamwa

Wally Zamwa

Creative director

Vår creative director, en passionerad livslång vänsteraktivist, är mer än bara en kreativ själ. Känd för sina skarpsinniga stand up comedy och krönikor, har han tidigare bidragit till tidningen Syre och nu tar ledningen som den kreativa kraften bakom Parabol Press.

 

Skåne

Nina Björk

Nina Björk

Nina Björk är filosofie doktor i litteraturvetenskap, författare och kulturskribent, bosatt i Lund. Hon debuterade 1996 med boken Under det rosa täcket. Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier. Hennes senaste bok är Om man älskar frihet. Tankar om det politiska (2020).

 

Senior advisor

Arne Ruth

Arne Ruth

Arne Ruth är författare och publicist. Han har varit chef för Sveriges Radios samhällsredaktion, Expressens kulturredaktör och chefredaktör på Dagens Nyheter under 16 år. Han har varit gästprofessor i Sverige och Norge där han föreläst om yttrandefrihet, och även i USA där han föreläst om den svenska modellen. Ruth har bland annat skrivit böckerna Samhället som teaterTransEurope Express och Den nordiska femklövern. Han fick Stora journalistpriset 1997 och blev hedersdoktor i Stockholm och Göteborg. Han har varit ordförande i Svenska PEN-klubben.

__________________________________________________

Redaktionen skriver

Vi fångar upp signaler

I en tid där kultursidorna blir allt mer utslätade och nöjesinriktade, söker Parabol vara ett forum där vi kan diskutera tankar och ideologi på allvar.

En parabol är en antenn med hög riktningsförmåga som kan ta emot signaler från ett brett täckningsområde. Parabolen räddade en gång Sverige från likriktning. När parabolen kom till Sverige blev den en möjlighet att få nyheter och kultur från andra delar av världen, med andra perspektiv och ny kunskap.

Parabolen har motarbetats av politiska partier, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar, men blivit en symbol för mångkultur och strävan efter kunskap.

I den andan har vi startat Parabol – ett nätbaserat samhällsmagasin för analys och fördjupning. I en tid där kultursidorna blir allt mer utslätade och nöjesinriktade, söker Parabol vara ett forum där vi kan diskutera tankar och ideologi på allvar.

För oss är inte antalet läsare det viktiga, utan att du som läser ska få genomarbetade analyser som fokuserar på sakfrågor. I Parabol kan du läsa långa essäer, porträtt, recensioner samt korta månadsformat.

Vi är partipolitiskt och religiöst obundna; det viktiga för oss är en intellektuellt hederlig hållning. Vår övertygelse är att alla argument kan bemötas med argument; att samhället inte tjänar på att någon tystnar eller tystas, och att det är sakfrågorna som ska vara i centrum för debatten och inte personerna.

Parabol är gratis och öppen för alla att läsa. Eftersom vi vill se en demokratisk debatt vill vi att texterna ska kunna läsas och diskuteras utan att hindras av en betalvägg. Samtliga i redaktionen och skribenterna arbetar gratis den första tiden, eftersom vi har en budget på 0:- Därför behöver vi er hjälp med att se till att tidningen kan överleva.

Parabol och vår ekonomi

Parabol startades med fjorton tomma händer. Vi som startat den har själva lagt ut vad hemsidan kostat, att registrera ansvarig utgivare och liknande omkostnader. Alla skribenter har dessutom medverkat gratis. Att starta en tidning i en tid då presstödet ser ut att bli kraftigt beskuret kan tyckas som vansinne. Inte heller har vi några reklamintäkter eller någon finansiär bakom.

Det vill säga, vi har varken stöd av stat eller kapital. Dock hoppas vi att det finns tillräckligt många i Sverige som känner sig hemlösa i samtidens debatt, och som gärna vill se en djupare och mer intierad diskussion om samhällsfrågor, både i Sverige och omvärlden. Att vi som journalister och författare äger våra egna medier är dessutom en garant för yttrandefriheten.

Vi kunde ha gjort som de flesta tidningar, dvs låst innehållet bakom en betalvägg och hoppats på tillräckligt många prenumeranter. Saken är att vi vet att alla hade inte prenumererat, och det hade gjort att texterna inte kunde nå så många som de förtjänar. Vi vill kunna erbjuda våra skribenter stor spridning i breda lager. Vi vill inte heller att de som går in på sidan ska störas av pop up-fönster, kakor eller annat utan här är det texterna som ska vara i fokus.

Kommer detta att vara möjligt? Det beror på dig. 

Du som stödprenumererar gör det alltså möjligt för de som inte kan betala, att läsa texterna. På så sätt stödjer du en öppen debatt. Om du vill se Parabol fortsätta – teckna en prenumeration eller skänk ett bidrag via bankgiro.

Bankgiro: 215-1322

_____________________________________________________

Nummer 2-2024

Har Palestina rätt till väpnat motstånd? Ja, det säger FN, menar Yaser Alshobaky. Nej, menar David Stavrou i en replik till Andreas Malm. Ammar Makboul svarar Miriam Katzin om antisemitism. Ny serie: NATO:s historia. Debatten om uppror går att förutsäga fortsätter. Månadens känsla: Alienation. Yvonne Hirdman recenserar ny antologi om genus. DCA-avtalet kan skapa kärnvapenkrig och Sverige har blivit en bananrepublik. Solpaneler gynnar bara de rika och socialdemokratins alla partiprogram under lupp.

Den ungerska staden Bajas stadsvapen

Dekadensens lockelser

Dikt 02: Den blåa Monarken

I veckan avgörs Assanges öde – Sverige måste agera!

Andreas Malm har fel om Hamas

Hoppfull antologi om genuskriget

Alienerade är vi alla

Palestinierna har rätt att göra väpnat motstånd enligt FN

De som kallar sig inkluderande är de värsta uteslutarna

Ryssland och Israel: varken vänner eller fiender

Mali har återigen segrat över nykolonialismen

Har jämlikhet en plats i socialdemokratin?

Bäste Viktor Orbán: släpp inte in oss i NATO!

NATO:s smutsiga arv i Angola

Hyllning till Refaat Alareer

Månadens Cancel: Jensen Education

Palmes resa till Moskva som aldrig blev av

Ett öppet brev till Mirjam Katzin: Folkmord är inte en överdrift

Katzin feltolkar mig om antisemitism

Nej, Erik Svensson – uppror går inte att förutsäga

Fifflarna som sänkte LAS

Sverige har blivit en bananrepublik

Risk för kärnvapenkrig med DCA-avtalet med USA

Internet måste bort

Li Wångblad skrek åt politikerna i riksdagen

Brev till min granne: Sluta riv ner mitt konstverk!

Günel Anip blev Gunilla von Platen

Solpaneler för de rika

___________________________________________________

 

En läsare tipsade mig om denna artikel av Erik Rosén i Aftonbladet Kultur. Hade själv kontakt med Kajsa Ekis Ekman om detta i början av juni. Hoppas det går bra! DN presenterade första numret av Parabol 29/8, dagen efter att det kommit ut. Ekis Ekmans Parabol vill fördjupa samhällsdebatten
Parabol är ett nätmagasin här.

______________

”Själva idén att påverka och bidra genom nyhetsjournalistik och opinionsmaterial tycks numera vara en högergrej.

På den sidan finns åtskilliga mer eller mindre lyckade initiativ med varierande uttryck och kvalitet. Från Samtiden och Riks, via Bulletin och Nyheter Idag till Kvartal, för att nämna några.

Inom arbetarrörelsen har de stora organisationerna i stället gjort helt om och mer eller mindre gett upp om att bygga, stötta och utveckla medier. Ett antal titlar finns kvar men det sparas gärna, och ofta, in på dem.

Det gör nya Parabol extra spännande. Ett nytt ambitiöst onlinemagasin, startat utan uppbackning från vare sig privata mecenater eller med pengar från fackföreningsrörelsen. Och de drämmer till med inte mindre än 33 publiceringar redan från start: Essäer, intervjuer och ideologiska tankar som visar att Parabol är ett vänsteralternativ till Kvartal och Axess snarare än till de snabbare högerkanalerna.

Många av texterna författas av tunga namn och vänsterröster (några av dem skribenter på den här kultursidan). Där finns exempelvis Göran TherbornNina BjörkTobias HübinetteMartin SchibbyeMikael WieheStefan JonssonAleksa Lundberg och Kajsa Ekis Ekman. Den sistnämnda också grundare och ansvarig utgivare.

Det är genomgående välskrivet och intressant. Inte minst Olive Carlsson och Marième Niang N’diaye som skriver om Niger respektive Senegal, eller Lisa Wool Rim Sjöbloms text om adoptioner och Barbara Summer är exempel på texter om ämnen som jag inte läst om, eller läst alldeles för lite om, i andra medier.

En uppenbar invändning mot Parabols premiärpubliceringar är annars just omfattningen.

Så många, så långa, texter som rullar ut i ett osorterat jättepaket blir inte särskilt tillgängligt. Hur börjar man och med vad? Efter att ha läst 17 000 tecken Göran Therborn och 16 000 tecken Martin Schibbye längtar jag, trots att det är läsvärda texter, efter ett annat tempo. Något kortare och rakare, kanske till och med något roligare. Då blir varken 10 000 tecken av Christina Herrström eller 18 000 tecken av Stefan Arvidsson tillräcklig variation.

Medan jag läser inser jag att jag i mitt huvud för precis samma resonemang som vi gör på våra redaktionsmöten på Aftonbladet kultur. Hur klarar vi mixen? Hur växlar vi ton, tempo, längd och uttryck? Det är en evig process och vi är aldrig framme. Parabol har samma utmaningar – men det är också onekligen en högkvalitativ tidning de lanserar, trots att det inte ännu finns några pengar.

Sajten är öppen, inga texter ligger bakom betalvägg, så vem som helst kan angripa buffébordet när som helst. Det som fattas är lite snabba kalorier och socker som bryter av mot den annars intensivt fiberrika och nyttiga textkost som ställts fram på bordet.

Föregående artikelRisk för storkrig i Västasien
Nästa artikelFN-rådgivaren: “Väst tvingade fram kriget”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Girigbukarnas genocid i Gaza är viktigt att rapportera om. Hur många oskyldiga barn har hittills dödats av detta?

    En soldat i USA:s korrupta militärindustriella komplex har nyligen satt sig själv i brand, sannolikt i medkänsla för de barn som massmördas av detta komplex, som han ingick i. Han skrek ”Free Palestine” medan lågorna slukade honom. En hedervärd man.

    Girigbukarnas andra ”democid”, som skadat massvis och säkert massmördat mer än 17 miljoner människor, varav många barn, verkar vara betydligt svårare för alla s.k. ”journalister” att rapportera om. Varför är det så?

    Varför ligger locket på i vänstern när monopolkapitalisaterna massmördar? Är de medskyldiga? I så fall behöver vi en ny vänster som valsamverkar brett!

  2. Parabol verkar vara det mest löftesrika medieinitiativet i Sverige på länge. Jag har tidigare prenumererat på Dagens ETC, men fick nog då chefredaktören på ledarplats använde uttrycket ”Assange-fanatiker”. Är den övervåningen möblerad?

    En annan fråga som många andra säkert ställer sig oförstående till, nämligen hur den sk. vänstern har hamnat på fel sida i Ukraina-konflikten. Otaliga äro säkert studiecirklarna i Marx och Engels läror, men att studera historien från 1990 och framåt, med särkild uppmärksamhet på åren 2008 samt 2014, är tydligen ogörligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here