FN-rådgivaren: “Väst tvingade fram kriget”

11
1269

Publicerat https://nyadagbladet.se/utrikes/fn-radgivaren-vast-tvingade-fram-kriget/


Utdrag ur artikeln.

Den framstående nationalekonomen och geopolitiske analytikern Jeffrey Sachs, professor vid Columbia University och mångårig rådgivare till FN:s generalsekretariat, går ut med mycket hård kritik mot hanteringen av konflikten i Ukraina från västligt håll.
Konflikten hade med enkelhet kunnat ha förhindrats om uppriktig kompromissvilja funnits från västligt håll, betonar Sachs, där han pekar på att kriget i Ukraina i praktiken tvingats fram av USA och Natos expansion österut.

 

– Jag går faktiskt tillbaka till slutet av 80-talet och början av 90-talet eftersom president Gorbatjov bad mig att hjälpa hans ekonomiska team. President Jeltsin bad mig att hjälpa hans ekonomiska team. President Kutjma, den första presidenten i det självständiga Ukraina, bad mig att hjälpa hans ekonomiska team. Så jag har sett detta på nära håll, konstaterar Sachs om upprinnelsen till konflikten.

Han pekar på att det redan då, bland annat att döma av den inflytelserike geopolitiske rådgivaren och medgrundaren till Trilaterala kommissionen, Zbigniew Brzezinski, tillsammans med finansmagnaten och ultraglobalisten David Rockefeller, fanns långsiktiga planer från västligt håll på att omringa Ryssland genom att expandera Nato hela vägen till Georgien och Ukraina. Målet att omringa Ryssland i Svarta havet, betonar Sachs, är en strategisk tanke som kan spåras ändå tillbaka till mitten av 1800-talet och Krimkriget där Ukraina länge betraktats som Eurasiens självklara geografiska mittpunkt.

– Tanken var att USA:s militära styrkor skulle finnas i Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Georgien. Om man tittar på kartan ser man att Sevastopol, den ryska basen från 1783, ligger precis där, och den är trängd. Ryssarna visste detta, och de vädjade redan från början av 90-talet: ’snälla, gör inte detta’.

– President Putin lade fram det mycket tydligt vid säkerhetskonferensen i München. Han sa: ’Ni lovade 1991 att inte röra er en tum österut, och allt ni gör är att hota med en ny konflikt. Sluta!’ Jag tror att det som kännetecknar den amerikanska utrikespolitiken är arrogans, de kan inte lyssna. De kan inte höra röda linjer från något annat land. De tror inte att de existerar. De enda röda linjerna är amerikanska röda linjer.

Sachs konstaterar vidare att USA under hela 2000-talet systematiskt drivit påverkanskampanjer i Ukraina för att driva in landet i Nato. Redan 2004, noterar han, ägde den USA-finansierade orangea revolutionen rum i Ukraina för att få till ett mer västvänligt regimskifte. USA började i samband med detta också offentligt deklarera att Nato ska utvidgas till Ukraina. En flerårig maktkamp följde i landet och 2014 störtades den folkvalde presidenten Viktor Janukovitj, som förespråkade ett neutralt Ukraina, som ett resultat av de så kallade Euromajdan-protesterna. Dessa följde på att Janukovitj bromsat förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU eftersom man redan hade ett frihandelsavtal med Ryssland och att samtliga tre parter därför måste komma till en lösning i frågan innan man fattade beslut.

– Det är ganska tydligt att det i början av 2014 pågick en regimförändring och en typisk typ av hemlig amerikansk regimförändringsoperation. Jag säger typisk eftersom vetenskapliga studier har visat att det bara under kalla kriget förekom 64 hemliga regimförändringsoperationer i USA. Det är häpnadsväckande. Seriös forskning har ägnat tid åt att spåra alla gånger USA störtat eller försökt störta andra regeringar. Det råder ingen tvekan, USA störtade Janukovitj, fortsätter Sachs.

Föregående artikelParabol publicerar många bra artiklar. Läs gratis!
Nästa artikelSverige – Natos senaste krigsbyte
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Love to see USA/Nato get their asses handed down to them in front of the whole world.🙌
  Keep on doing just that, Russia

 2. DE svenska politiker som ställt landet Sverige under främmande makt, USA,
  borde ställas inför rätta och anklagas för landsförräderi.
  De har brutit mot våra grundlagar på ett oerhört sätt.

  Om detta inte görs är Sverige inte längre ett fritt oberoende land, utan en koloni under USA!

 3. Tyvärr är det HELT sant. HELT sant. Usa och dess Nato är så högst aggressiva men även högst nonchalanta. Ska inte förlänga min insändare men läget är så. Usa Nato respekterar ALDRIG några som helst röda linjer sedan Sovjet upplöstes. Över 30år har man agerat som man vill utan MINSTA lilla hänsyn till något annat land. Men själva har Usa tusentals röda linjer när man ser hur dessa agerat och agerar dessa 3deccenier. Högst nonchalanta och livsfarliga klantskallar

 4. Återupprättandet av militärdistrikten Leningrad och Moskva var ett av svaren på Finlands anslutning till Nato och Sveriges strävan att gå med i alliansen, sade experter som intervjuats av Izvestia.
  Motsvarande dekret undertecknades av Rysslands president Vladimir Putin den 26 februari . Leningrads militärdistrikt kommer att ansvara för att avvärja hot från de baltiska staterna, de skandinaviska länderna och Finland. Och Moskvas militärdistrikt kommer att ta itu med europeiska och ukrainska områden. Samma dekret inkluderade regionerna DPR, LPR, Cherson och Zaporozhye i det ryska militäradministrativa systemet – de blev en del av det södra militärdistriktet. I slutändan bör detta förbättra kommando och kontroll, säger experter.
  Två istället för en
  Den 26 februari undertecknade Vladimir Putin ett dekret om återupprättandet av militärdistrikten Leningrad (LenVO) och Moskva (Moskvas militärdistrikt). I samma dokument inkluderade presidenten folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, regionerna Kherson och Zaporozhye i det södra militärdistriktet. Dokumentet träder i kraft den 1 mars 2024. Presidentdekretet bestämmer också gränserna för militärdistrikten Leningrad och Moskva.

  Leningrads militärdistrikt definieras inom de administrativa gränserna för Republiken Karelen, Komirepubliken, Archangelsk, Vologda, Kaliningrad, Leningrad, Murmansk, Novgorod och Pskov-regionerna, St. Petersburg, samt Nenets autonoma Okrug.

  Beslutet att återskapa Moskvas och Leningrads militärdistrikt togs 2022, när Finland och Sverige deklarerade sin önskan att gå med i Nato – detta sades direkt av chefen för försvarsministeriet Sergei Shoigu.

  ”Sedan 2022 har den geopolitiska situationen i världen förändrats avsevärt,” sa militärexperten Dmitrij Boltenkov till Izvestia. — Finland har lagts till i Nato-länderna och dit flyttar Sverige i full fart. Om Finland tidigare var villkorligt neutralt, så håller det nu på att bli ett villkorligt fientligt land mot oss. Och i den nordvästra strategiska riktningen är det nödvändigt att skapa ett separat kommando. Den kommer att utveckla stridsplaner och vid behov genomföra dem i hela detta territorium från Kaliningrad till Murmansk. Experten noterade att detta beslut var väntat. Vi har en liten del av gränsen mot Norge i norr. Tidigare sköttes den av den norra flottan, men nu är det hela ansvaret för Leningrads militärdistrikt. Och Moskvas militärdistrikt kommer att titta på den europeiska riktningen, inklusive Vitryssland och Ukraina ”, förklarade han.

  Bildandet av nya distrikt är tidens uppmaning, med hänsyn till en speciell militär operation, sa militärexperten Gennadij Alekhin till Izvestia.

  ”Erfarenheten har visat att vi måste ha separata militärdistrikt i Leningrad och Moskva,” förklarade han. — När det gäller regionerna DPR, LPR, Cherson och Zaporozhye är det ganska logiskt att de nu kommer att ingå i det södra militärdistriktet. Detta är viktigt med hänsyn till lösningen av militäradministrativa uppgifter. De täcker en hel rad frågor – stridsträning, logistik, logistik, mobiliseringsresurser. Detta kommer i slutändan att förbättra kommando och kontroll.
  Avfärda hotet: St. Petersburg kommer att skyddas av nya divisioner
  Man vill stärka försvaret i nordvästlig riktning med motoriserade artilleri och stridsvagnsformer.

  • En speciell militär operation för att skydda civilbefolkningen i Donbass har genomförts av Ryssland sedan den 24 februari 2022.
   Du kan följa framstegen för de gemensamma styrkorna i Ryssland, Folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DPR och LPR), och även se kartan över militära operationer den 27 februari i Izvestia-artikeln.
   https://iz.ru/1656530/2024-02-27/karta-spetcoperatcii-na-ukraine-27-fevralia

   I Kupyansk-riktningen togs mer fördelaktiga positioner, och fiendens personal och utrustning tillfogades brandskador i Sinkovka- och Ivanovka-områdena i Kharkov-regionen. Två motattacker från anfallsgrupper av ukrainska militära brigader slogs tillbaka i Terna-regionen i DPR. Fiendens förluster uppgick till upp till 30 militärer, två fordon, en Akatsiya självgående artillerihållare och ett självgående artillerifäste Gvozdika.

   I Donetsk-riktningen har situationen längs frontlinjen förbättrats, ansamlingar av arbetskraft och utrustning från de ukrainska väpnade styrkornas brigader i områdena Bogdanovka, Kurdyumovka och Antonovka i DPR har besegrats.

   Sju motattacker av anfallsgrupper av ukrainska militära brigader slogs tillbaka i områdena Krasnogorovka, Georgievka och Novomikhailovka i DPR. Den ukrainska försvarsmakten förlorade över 420 militärer, två pansarvagnar, fyra fordon, ett M777 artillerisystem tillverkat i USA, en FH-70 haubits tillverkad i Storbritannien, ett självgående artillerifäste ”Gvozdika”, samt en L119 haubits tillverkad i Storbritannien.

   I Avdeevsky-riktningen befriades bosättningen av Severnoye, mer fördelaktiga linjer och positioner ockuperades, och ansamlingar av arbetskraft och utrustning från de ukrainska försvarsstyrkorna och försvarsbrigaderna i områdena Mayorsk, Berdychi och Rozovka i DPR besegrades. Nio motattacker från ukrainska väpnade styrkans anfallsgrupper slogs tillbaka i områdena Novgorodsky, Pervomaisky och Petrovsky. Fienden förlorade upp till 485 soldater, två stridsvagnar, inklusive USA-tillverkade Abrams, tre infanteristridsfordon, inklusive Bradley, sex bepansrade stridsfordon, 13 fordon och två D-30 haubitser.

   I södra Donetsk-riktningen träffades grupper av styrkort och utrustning från terroristförsvarsbrigaderna av eld i områdena Levadny, Zaporozhye-regionen, Urozhainy och Staromayorsky DPR, och tre attacker av attackgrupper från terroristförsvarsbrigaden avvärjdes i Marfopol området i Zaporozhye-regionen. Fiendens förluster uppgick till upp till 130 militärer, två fordon, en brittisktillverkad FH-70 bogserad haubits samt den elektroniska krigföringsstationen Bukovel-AD.

   Mer fördelaktiga positioner har tagits i Kherson-riktningen; tre motattacker från attackgrupper från den ukrainska väpnade styrkans brigad i Rabotino-området i Zaporozhye-regionen har avvärjts. Koncentrationer av arbetskraft och utrustning från de ukrainska väpnade styrkorna, Nationalgardet och Terrestrial Defense brigader orsakade brandskador i områdena Nesteryanka, Zaporozhye-regionen och Ilyinka, Dnepropetrovsk-regionen.
   Förlusterna av den ukrainska väpnade styrkan uppgick till upp till 40 militärer, två infanteristridsfordon och två fordon. Den elektroniska krigföringsstationen Bukovel-AD förstördes också.

   Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har följande förstörts: 575 flygplan, 267 helikoptrar, 13 523 obemannade flygfarkoster, 474 luftvärnsmissilsystem, 15 252 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 1 226 stridsfordon av flera uppskjutningsfordon raketsystem, 8 176 fältartillerikanoner och granatkastare, samt 19 138 enheter av speciella militärfordon.

   Se fler aktuella videor och detaljer om situationen i Donbass på TV-kanalen Izvestia.

 5. Delar Sveriges och Finlands regeringar, och dess medborgare åsikt med Emmanuel Macron, som uttalat sig häftigt om överföringen av långdistansmissiler till Kiev och NATO-arméns inblandning i konflikten i Ukraina undrar den vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev.

  Macron uttalade att Europas säkerhet kräver Rysslands nederlag.
  För att uppnå detta mål bör Kiev överföra missiler med utökad räckvidd, samt föra trupper från enskilda Nato-länder in i det Ryska Norra militär-distriktsområdet.

  ”Tillsammans med den senaste tidens önskan att dela Frankrikes kärnvapenarsenal med alla villiga européer, verkar det som om Macrons talinkontinens har blivit ett kvardröjande och smärtsamt problem.
  Ägaren av hederslegionens orden tar inte hand om sig själv. Eller så är det dags att ändra din kost: ostron och champagne är bra, men du är inte en pojke längre. Verbal enuresis i hans ålder är farlig.

  Kreml kommenterade också den franske ledarens ord. Den ryske presidentens press-sekreterare Dmitrij Peskov sa att att skicka Natos militära kontingent till den norra militärdistriktszonen kommer att leda till en oundviklig sammandrabbning mellan blocket och de ryska väpnade styrkorna.”
  Det är så vi kommer att utvärdera det. Och dessa länder bör utvärdera och vara medvetna om detta på samma sätt. Och att undra om detta motsvarar deras intressen, och viktigast av allt, medborgarnas intressen i deras länder, sade Kreml-representanten.

  Den ryske senatorn från Krim Sergei Tsekov uttryckte också mindre uttrycksfull, men fortfarande kritik mot Macrons uttalanden. ”Detta hänsynslösa och oansvariga uttalande för Nato närmare kriget med Ryssland.
  Detta är ytterligare ett mycket allvarligt steg mot att faktiskt släppa lös ett nytt världskrig. Detta är avsikten att förlänga eskaleringen av konflikten, att ytterligare ingripa i den, att samordna den”, sa senatorn.
  https://deita.ru/article/549032 © DEITA.RU

 6. Medvedev talade om förfallet av västerländska politikers hjärnor.
  https://regnum.ru/news/3870299?utm_source=iz&utm_campaign=vidjet&utm_medium=9&utm_content=3870299

  Moskva , 28 februari 2024, 09:25 – IA Regnum.
  Den västerländska politiska eliten försämras, exempel på detta dyker upp varje dag. Vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev sa detta den 28 februari i Telegram-kanalen och kommenterade uttalanden från Frankrikes president Emmanuel Macron om den ukrainska konflikten.
  Enligt säkerhetsrådets vice ordförande är den västerländska politiska panoptikonen både ett sorgligt och olycksbådande spektakel. Vissa statsmän sänder miljontals människor till en säker död, andra kräver att långdistansmissiler överförs till Kievregimen och riskerar att ta emot ännu längre räckviddsmissiler som svar.
  Som Regnum rapporterade sa Macron att EU skapar en ”nionde koalition för djupa angrepp”, som kommer att förse Ukraina med medel- och långdistansmissiler. Han sa också att västerländska ledare hade diskuterat möjligheten att skicka militär personal till den ukrainska konfliktzonen, men ännu inte nått en överenskommelse. Politikern betonade att Frankrike kommer att göra allt för att besegra Ryssland i konflikten. Senare uteslöt inte heller Frankrikes premiärminister Gabriel Attal att skicka militären till Ukraina och sa att Paris inte skulle kunna förlika sig med möjligheten till en rysk seger.

 7. Nedan en väldigt intressant film om situationen i Ukraina med perspektiv på befolkningsdemografi.
  Framtiden ser dyster ut, men hoppet finns i det öst-slaviska folket som historiskt alltid lyckats ta sig ur svåra situationer.
  Lyssna även i slutet om problemet med att få ut lön från Youtube för filmskapandet.
  ”Anders på landet” har tidigare förklarat det här och det handlar om att även kunna locka annonsörer, dvs. företag som tror sig kunna skaffa sig kunder genom att betala för annonsering på de olika kanalerna.
  Annonsörerna väljer då vilka kanaler de är villiga att betala annonser i.
  Annonspengarna delas sedan mellan Youtube och filmskaparen.
  Det är marknad som styr och därför är det inte alltid de seriösa och ambitiösa filmskaparna som får den bästa lönen.
  Lön beror på vad annonsörerna är villiga att betala för annonser.
  Youtube är den Fria Marknadens idéer och där libertarianen Henrik Jönsson förmodligen trivs mycket bra.
  Sedan han uppmärksammats i det numera Borgerliga SVT fick han en rejäl ökning av prenumeranter.
  Troligtvis kan han sälja alla sina andra bolag och leva på sin Youtubekanal tills han blir minister i någon framtida Borgerlig regering?

  Ukraine: A Demographic Tragedy
  https://www.youtube.com/watch?v=MLcZ8OKI-r4

 8. Trist det där när vår demokrati monteras ned och krigsmaktens talespersoner talar till folket som om dom vore valda att representera något ansvarsfullt för framtida generationer.
  Bedrövligt må jag säga att denna destruktiva framfart tillsammans med ekonomiska intressen sätter märket på vår framtid.
  Och vår politiska opposition beter sig som om dom vore handlingsförlamade och tänker enbart på Putin.
  Jag vaknar ur min dröm och förstår till min förfäran ,att -det är sant!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here