Sverige – Natos senaste krigsbyte

83
2052


Image by Tayeb MEZAHDIA from Pixabay

Hans Öhrn, ordförande i Sveriges Fredsråd (SFR) skrev och publicerade detta på hemsidan för Sveriges fredsråd,
https://frednu.se/?p=3394 som innehåller många intressanta artiklar. Publicerat med författarens tillåtelse.

___________________________________

När den franske socialistledaren Jean Jaurès sköts ihjäl på Café Croissant i Paris 31 juli 1914  av högernationalisten med det passande namnet Raoul Villian, beseglade Europas öde.
Red: Ordet ”vilain” på franska betyder ruskig, elak, otäck etc.

Jean Jaures 1904

Red:  ”Jean Jaurès (en ledare i det franska Socialistiska Partiet) insåg, att spänningen mellan de europeiska staterna och de militära kapprustningarna riskerade att medföra världskrig, och han försökte undvika ett sådant genom att mobilisera den internationella arbetarrörelsen. In i det sista satte han här sin tillit till den tyska socialdemokratin.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_Jaur%C3%A8s

Utan trycket från de chockade franska socialisterna kunde de flesta av de tyska socialdemokraterna några dagar senare svika Europas arbetare genom att rösta igenom statliga garantier till kriget som den tyska kejserliga regeringen hade förklarat mot Frankrike och Ryssland.

Det i sin tur skapade en ren krigseufori i Europa. Överallt glorifierade nationalisterna sina egna länder och det var under festivitas med jubel och klang franska och tyska söner avtågade mot slagfälten. Redan efter några månader ändrades klimatet. Det som la sordin på stämningen var rapporterna om hur sönerna söndersprängda av granater, genomborrade av kulor och bajonetter eller i gasmolnen, dog som flugor och blev liggande i gyttjegropar.

Slakten fortsatte i fyra år till men när vapnen tystnade 18 november 1918 fanns stora förhoppningar om en fredligare framtid. Dessa förhoppningar grusades snabbt. Ekonomiskt kaos ledde fram till fascistiska och revanschistiska grupper som 1939 återigen kastade ut Europa i ett förödande krig. Efter 50 miljoner döda, förhintelsen av judar, romer och andra minoritetet, men framför allt av kommunister och ryssar-slaver, tystnade vapen i maj 1945.

I Asien fortsatte kriget några månader till och slutade med USA:s och dess president Harry S. Trumans Förintelse av befolkningarna i de japanska städerna Hiroshima, den 6 augusti och i Nagasaki, den 9 augusti, Dessa två datum kommer alltid att ihågkommas för de exempellösa krigsbrott som då begicks.

Bomberna över Hiroshima och Nagasaki hade ingen militär betydelse – Japan låg redan i ruiner och var utmattat efter terrorbombningar av dess städer – utan var riktade mot Sovjetunionen, som stod som krigets segrare på den europeiska kontinenten efter befrielsen av Berlin.

På den internationella arenan framstod USA som segrare och tog sig nu rätten att möblera om på det geopolitiska schackbrädet. USA:s första framtidsplaner för Efterkrigseuropa, att förvandla Tyskland till ett jordbruksland, var dock alltför magstarkt för andra europeiska länder. I stället blev det Marshallhjälpen och krigsalliansen Nato. Nato bildades av USA 1949 för att Sovjetunionen och de europeiska länderna, framför allt Tyskland, skulle hindras från utveckla ett samarbete som i slutändan skulle kunna utmana USA:s världsherravälde.Tysklands enande förhindrades och en järnridå drogs ned av USA mitt i Europa. Resultatet blev ett kallt krig i Europa medan folken i kolonierna utsattes för Europas och USA:s gemensamma aggression och upplevde allt annat än ett kallt krig. Miljontals människor dödades, bara i Vietnam mer än fem miljoner, och många länder lades i grus och aska. Den antikoloniala kampen gick inte att hindra och i dag är det kanske enbart den västasiatiska kolonin Israel, som återstår av det koloniala imperiet.

När Sovjetunionen föll samman i början av 1990-talet repade USA och Nato nytt mod. De första offren blev folken på Balkan som kastades ut i katastrofala krig mot varandra. I dagarna är det 25 år sedan Nato inledde sina olagliga bombningar av Serbien som befäste USA:s överhöghet i Europa. Krigsmaskinen Nato expanderade sakta österut för att den 26 februari 2024, med Sveriges anslutning till krigsalliansen, ha fullbordat inringningen av den nya fienden, Rådsrepubliken Ryssland.

Att Sverige nu blir medlem i Nato kan enbart lastas socialdemokraterna. Tokhögern i den nuvarande regeringen har velat ha med Sverige i Nato hela tiden. Socialdemokratin i Sverige har alltid förhindrat det och skulle ha kunna gjort det den här gången också. Om socialdemokraterna hållit fast vid sin neutraliteslinje och gjort den till en valfråga hade Sverige aldrig blivit Natomedlem. Men den 15 maj 2022 svek socialdemokraterna och beslöt att rösta ja till krigsgarantier. Ett beslut som kan få samma förödande resultat för Europa befolkningar som de tyska socialdemokraternas svek 1914.

Relaterat
Hur 7-faldige Wimbledonmästaren Novak Djokovic nästan dödades av Natos terrorbombningar av Belgrad.
Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki i Andra världskriget var onödiga enligt de ledande USA-generalerna.
Artiklar som berör Nato på Globalpolitics.se

Föregående artikelFN-rådgivaren: “Väst tvingade fram kriget”
Nästa artikelDe (styrande) vill inte döda alla avvikande åsikter, de bara hindrar dem bara från att spridas

83 KOMMENTARER

 1. Vad är då de alternativa lösningarna i detta nu mot ett lika revanschistiskt och imperialistiskt Putin-Ryssland, som många idag beskriver som totalitärt och rentav nyfascistiskt – ska länder som de baltiska, Finland och Polen idag ge upp sin europeiska försvarspolitik och bara lämna öppen dörr för Putins anhang att bara slå sönder dessa länders demokrati (som har en nivå som det ryska samhället aldrig någonsin haft), politik (med ordnade, demokratiska och lagstadgade maktskiften som Ryssland heller aldrig haft) och skall dessa grannländer då bara ge upp sina rättsstater mot metoder att fängsla sina politiska motståndare och förgifta oppositionella i världens alla hörn?

  I dagens putinism kommer – dessvärre – just nu Nato, märkligt nog, med fred och fredsförsäkring för väldigt många grannar till Putins rike.

  Den som känner balter i just Baltikum vet hur pass rädda de är för den ryska högernationalistiska revanschistiska utvecklingen.

  Där har dessvärre den europeiska och svenska fredsrörelsen inga lösningar och svar.

  Vad hände med alla förhandlingar som fördes med nazisterna och Hitler sista halvan av 1930-talet? Det fascistiska Tyskland bröt konstant mot precis alla ingångna överenskommelser.

  Ingen realistiskt verklighetsförankrad politisk kraft i något europeiskt land idag litar på putinisterna i Kreml.

  De hade bestämt sig för denna våldsutveckling sedan längre tid tillbaka än vi förmodligen anar; ty våldet har alltid följt Putins person som en oskiljaktig skugga.

  Inte heller där har dessvärre den svenska fredsrörelsen några realistiska svar – och det säger ändå jag som Natomotståndare. Men i valet mellan Putins totalitära diktatur och bevarade europeiska demokratier och rättsstater väljer åtminstone jag de senare – precis som en mycket stor majoritet av de europeiska befolkningarna, med Nato som brandförsäkring. Dessvärre.

  Den svenska fredsrörelsen har här dessvärre inga som helst ens halveffektiva alternativ, medan den värsta våldsutövningen och kriget pågår i Europa sedan freden år 1945. Vilka råd och svar har då den svenska fredsrörelsen att ge till de 15 miljoner ukrainska inrikes- som utrikesflyktingarna? Ska de återvända till de av Putin utbombade ruinstäderna och utbrända byarna i östra Ukraina, och bara glömma och förlåta allt?

  Det svaret borde Hans Öhrn redovisa för oss alla. Det finns tyvärr inga anständiga förhandlingar i krigstid med figurer som Hitler, Mussolini och Putin. De har alla upphävt all politik i sina egna system till förmån för våld och förtryck, som de gärna sprider.

  Vore det inte enklast om den samlade europeiska fredsrörelsen då sände iväg en delegation till Moskva och talade Putin till rätta?

  Återkom gärna och berätta om era resultat.

  Vi är idel öra, och ni ett Nobelpris i fred givet.

  • Jag har lite svårt att läsa det du har att säga, men du verkar ha lätt för språk, är tyska ett språk du behärskar?
   Hursomhelst ber jag dig att läsa följande publikation: https://www.bundeswehr.de/resource/blob/140546/650f85c4df8085f948bdca8c9bac04c7/peakoil-data.pdf

   Och du inser hur desperat situationen är för oss länder som räknas till kollektiva väst.
   Det är vi allmänheten som har låtit oss duperas att tro att media förmedlar något sanningsenligt.
   Ett historisk händelse som stämmer väldigt bra med konflikten Ryssland och Nato är Bismarck mot Napoleon den tredje. Tänk efter hur Bismarck lyckades manipulerade media för att uppnå ett av sina delmål i sin krigstaktik, moralisk högregrund i världssamfundet ögon. Visst det har kanske Nato lyckas med oss här närmast i väst. Resten av världen ca 80% sympatiserar med Ryssland

   • Är det någon som vet varför Johan De Naucler besöker denna blogg? Han passar bättre på en högerblogg med sin krigshetsande världssyn.

    • Jag tror inte Johan de N. är höger.
     Han är snarare vänster som jag uppfattat det.
     Vidare måste inte höger vara krigshetsande.
     Om du besöker alternativ media som Fria Tider och Swebbtv så kan du inte hitta någon krigshets där trots de är medier på högerkanten.

     Jag tror faktiskt Johan de N. är liberal.
     Lika liberal som Sveriges allmänna politik oberoende om det är Socialdemokrati eller Borgerliga som regerar landet.

     Vårt politisk system brukar kallas liberal demokrati och är ganska gemensam för hela Västvärlden.
     Vi kan se det nu när Västvärlden alltmer börjar skilja ut sig från resten av Världen som faktiskt är mycket större.
     Tidigare har man trott att Världen alltmer skulle synkroniseras efter Västvärldens normer och regler.
     Men efter Övriga Världen kommit ikapp industriellt och ekonomiskt så har dem också blivit alltmer mäktigare och anser sig inte behöva kuvas för att följa utvecklingen.

     USA:s roll som Världspolis blir alltmer överspelad och den Västerländske Borgaren håller på att förlora greppet över vad Jordklotet har att erbjuda av Naturens Resurser som han tidigare velat vara ensam regera över.

     För min del hoppas jag att den Multipolära Världen kommer bli framtiden.
     Då tror jag samarbetet över Världens länder kan öka och förtrycket från USA och Västvärldens länder kan minska.
     En rättvisare Värld kommer vinnas i mindre antal krig och konflikter.

     Men än så länge kämpar Borgaren emot vilket vi ser på upprustning och risken för Storkrig i Europa nu ökar.
     Jag tror att det Johan gör är bara att han erkänner sig som en äkta Västerlänning i den liberala demokratin.

     • Nej. Jag är europeisk socialist, jag brukar bland mina egna ovanligt kallas för ”socialistisk hök”.

      Det är därför jag klart ser ideologiskt och filosofiskt klart faran med en framväxande totalitär fascistisk diktatur som den putinistiska.

      Strategiskt är dagens Nato-anslutning ett misstag, tillfälligt taktiskt för att försvara europeiska progressiva värden som frihet, fria val och demokrati, rättvisa, etisk anständighet och framför allt säkerhet mot dagens största fascistiska hot i världen, putinismen, är den dessvärre en nödvändighet.

      De flesta (närapå alla) parlamentariska vänsterpartier i Europa sluter upp bakom detta och de tänker inte bjuda in Putin och hans ekonomiska maffia att förstöra Europa, nej.

      Vill ukrainska folket ha rättvisa val, civiliserad ekonomi och rättstat liksom folkstyre är det vår anständiga plikt att hjälpa dem.

      Som varande ganska hårdför europeisk socialistisk hök, håller jag också den anständiga europeiska och etiska vänstern ren från dess falska orientaliska våldsamma bastarder som maoism, stalinism, marxism-leninism och annat som bara kan överleva med våld och förtryck; det som vänstern faktiskt ursprungligen skulle rädda oss från. Det är 1789 och 1848 års tankar, mina vänner. Äkta vänster. Frihet, jämlikhet och broderskap –

  • Att ha Nato som brandförsäkring är som att teckna en brandförsäkring för villan med en pyroman. Det finns en viss risk med att kopiera historiska modeller slaviskt. Ett München 1938 har inte upprepats, Putin är inte Hitler som drömmer om ”Lebensraum” (Putin har mer lebensraum än vad han behöver), Putin bygger inte sin politik på någon idé om att rena ”rasen” (det skulle leda till Rysslands sammanbrott precis som Ukraina), Putin försöker skapa sina relationer på basis av avtal, Hitler struntade i avtal precis som väst både när det gäller nedrustning och Natoexpansion. Och, inte minst, Zelenskyj är inte Churchill. Putins verklighet är inte expansiv men har att förhålla sig till USAs expansiva planer, bäst uttryckta i kapitlen i RAND 2019
   Geopolitical Measures 1: Provide Lethal Aid to Ukraine 2: Increase Support to the Syrian Rebels 3: Promote Regime Change in Belarus 4: Exploit Tensions in the South Caucasus 5: Reduce Russian Influence in Central Asia 6: Challenge Russian Presence in Moldova
   https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR3000/RR3063/RAND_RR3063.pdf

  • Naucler sprider den lika felaktiga som lömska kålsuparteorin som säger att alla stormakter är lika imperialistiska. Som vanligt så struntar han fullständigt i tillgängliga fakta, vilket är en nödvändighet för att kunna lansera en annars så uppenbart felaktig teori. Han har en kompis i kommentarsfältet på Lindelöf.nu, Arne Nilsson, som gör precis samma sak.

   Här har med överväldigande tydlighet visats hur USA använder Ukraina som ett redskap för att försvaga Ryssland och att ingen seriös hotbild mot Sverige går att finna från ryskt håll, om vi nu inte agerar så huvudlöst så vi skapar den själva.
   Ingen, inte ens Naucler själv har lyckats bevisa några imperialistiska syften bakom den ryska invasionen i Ukraina. Likväl fortsätter han mekaniskt att upprepa dessa dumheter.

   Skulle dessa tankar vinna gehör, så urvattnas alla argument emot NATO och det blir snarare en naturlig sak att ansluta till den imperialistmakt som som vi känner mest samhörighet med.

   Kålsuparteorin gynnar enbart den amerikanska imperialismen och det finns god anledning att misstänka att spridarna av den inte agerar självständigt så som seriösa debattörer borde göra.

   • Men Anders, vad vill då det ukrainska folket?

    Nämn några bevis på att ukrainska folket vill ha tillbaka det ekonomiska genomkorrupta system som Putin stod för och bakom, fram till 2014.

    Du ser en väldans massa teoretiska och ideologiska konturer i denna krigsdimma; men Du inser inte att det som är och förblir avgörande är för ett folk som det ukrainska hur vardagslivet ser ut; fritt från den förr genomruttna gemensamma rysk-ukrainska oligarkikapitalismen som man med heder och ära försökt sedan år 2014 att göra sig av med och ersätta med rättsstat och en demokratiskt transparent stat och ekonomi.

    Nämn då Dina egna verklighetsbilder hur det framtida ukrainska samhället och vardagen skall se ut?

    Vill Du i Ukraina återinföra den ekonomiska maffiamodell som varade fram till år 2014?

    • Johan.
     Det Ukrainska folket vill naturligtvis ha fred som alla andra folk. Zelensky valdes på löften om fred med Ryssland, men han sålde både sig själv och sitt arma land till imperialismen. Han måste vara världshistoriens sämsta president.

     Nu har våra efterblivna ärthjärnor till politiker gjort samma sak i Sverige.
     Lloyd Austins hånflin när han skakade hand med dom svenska dvärgarna var inte att ta miste på. Antagligen tyckte han att Sveriges regering var det mest lättlurade han någonsin hade stött på.
     Resten av världen skrattar antagligen halvt ihjäl sig åt Sverige nu.

     • Nå, Anders – Jag har då hört en del europeiska ledare och kommentatorer i utländska media (de skrattar verkligen inte det minsta) den senaste tiden och de säger att både Sverige och Europa i sin helhet blir säkrare och mer synkroniskt i sina försvar ifall Putin-Ryssland skulle försöka sig på något.

      En del brukar också säga att Putin förstår bara råstyrka som den enda egenskap denne respekterar hos en motpart. Det kanske är sant.

      En av de äldre ryske senatorerna minns jag för många månader sedan sade i rysk tv att Nato numera är alldeles för militärt överlägset för att den ryska sidan skulle klara av ett krig med det kollektiva Nato. Och nu med sig låt säga halverade armé i Ukraina är man inte i stånd till mycket på lands de närmsta åren.
      Måste ukrainarna välja ”imperialism” idag mellan rysk och västlig väljer de västlig precis alla dagar i veckan.

     • Johan
      Europas ledare är alla i klorna på krigsindustrins och den amerikanska exceptionalismens galningar. Det enda dom kan är att säga rätt saker för att inte hamna i onåd.

      Varför skulle Ryssland försöka sig på något? Det vi ser är ju istället hur USA ständigt hittar på nya vansinnigheter för att försvaga Ryssland.
      Ryssland försöker hantera situationen och även om jag är starkt emot invasionen i Ukraina så ser jag hur dom nu håller på att lyckas.

      Ryssland förefaller ha demilitariserat stora delar av Västeuropa och oberoende bedömare säger att Ryska federationen är starkare nu än någonsin tidigare. Kanske rentav jämförbart med Sovjetunionen.

      Om Putin enbart förstod råstyrka så skulle han naturligtvis inte försökt få till stånd en förhandlingslösning i Ukraina under så många år.

      Vad ukrainarna väljer när alla valmöjligheter har tagits ifrån dom av regimen har du ingen aning om.

      Dina faktaresistenta försök att lansera kålsuparteorin till stöd för NATO lyckas inget vidare Johan.

  • Johan du har iallafall sagt att du är natomotståndare och då kan man inte skylla dig för att vara landsförrädare. Men du har ett osammanhållet sätt att resonera. Du är extremt meddelsam och ska vara alla parter till lags, samtidigt som ditt sätt att resonera är självbelåtet. Att därför säga till dig vad alla individer som förordar intellektuell hederlighet vet, dvs att Putin inte har med ukrainakonflikten att göra utan bara har försvarat Östukrainares liv från att bli massakrerade av kievkokainisterna, blir i princip meningslöst.

 2. Sverige har allierat sig med den oerhört aggressiva makten USA/NATO.
  Grundat på lögner om Rysslands imperieplaner. Lyssna på Putin och Lavrov, vad säger de?
  Lyssna inte på MSM i väst som konsekvent ljuger.

  Ryssland har försvarat sig framgångsrikt mot Karl XII, Napoleon, Hitler, men med oerhörda förluster,
  eftersom krigen skett på rysk mark.
  Ryssland har i modern tid förklarat att framtida krig, i självförsvar, kommer att ske utanför Ryssland.
  Så sker nu i Ukraina. Ryssland anser att kriget är livshotande för Ryska nationen.
  Svenska folket borde ta varning av detta och inte ansluta sig till en aggressiv part.

  Sverige borde fortsätta med sin linje av neutralitet, och med fokus på fred.

  ”BUDAPEST, February 26. /TASS/. Sweden’s, as well as Finland’s accession to NATO is harmful for European security because it will force Russia to take response measures, Endre Simo, head of the Hungarian Community for Peace, a non-government organization, told TASS.

  ”By integrating the two neutral Scandinavian countries into NATO’s ranks, NATO wanted to harm Russia’s security even more, thereby it hurt the European security even more,” he said. ”By expanding to the detriment of Russia’s security, NATO ignores the Russian security demands presented to Washington and Brussels in December 2021. This obviously makes the Russian side take countermeasures.””
  https://tass.com/world/1751857

 3. FY FAN Johan de Naucler ( Nu får inte redaktören censurera mina kraftuttryck! Nauclers krigshets gör mig djävligt förbannad. Det är f-n så mycket värre att han propagerar för krig, än att några svordomar när det är befogat, letar sig in bland kommentarerna!)

  Naucler, du hetsar mot krig, och du tänker inte ett ögonblick på att miljontals unga män kan tvingas offra sina liv för dina rika oligarkkompisars skull, dom som stuckit iväg från Ryssland efter att dom rånat det ryska folket på deras rikedomar ..du hänvisade ju bevisligen nyligen till den skamlöse Michail Chodorskovskij
  ——————————————————-
  Ni andra läs här:
  “….Kreml i praktiken fallit i en fälla som lagts ut av USA och Nato och som är avsedd att störta Putins regim.
  Dessa uttalanden återspeglar USA:s långvariga strategi för regimskifte i Moskva, med Ukraina i centrum. Å ena sidan, skicka tillräckligt med militär och annan utrustning till Ukraina för att sänka den ryska militären i ett gungfly. Å andra sidan, införa hårda, långtgående sanktioner mot Ryssland för att orsaka stora störningar för den ryska eliten och en stor försämring av levnadsvillkoren för den ryska medelklassen. Kombinationen bör pågå tillräckligt länge för att ryssarna ska resa sig för att störta Putin och installera en Jeltsin-liknande president som är mer välvilligt inställd till väst.”

  Robert H Wade: Politisk ekonom, och utveklingsforskare, professor i global politisk ekonomi i London School of Economics
  Därfö! har USA och Nato länge velat att Ryssland ska attackera Ukraina | EUROPP (på engelska) (lse.ac.uk)
  ——————————————————————-
  Naucler vill bli av med Putin för han satte stopp för plundringen av Ryssland. Punkt.

  • Ja äntligen!
   Det som är glädjande, förutom att Sverige äntligen blir en del av NATO, är att även de mest NATO-hatande putinister och andra diktaturkramare som befolkar den här bloggen måste vara med och betala avgiften via skatten. Det värmer i hjärtat.

   • En sorgens dag för Sverige. Liknar de unga som tvång skär sig själva – masochistisk politik signerat landets högsta kretin politiker som sitter i riskdagen.

    Den dagen kriget kommer räkna inte med Nato, Bennys

   • Tror du jag bryr mig det minsta om det, Bennys? Vi har alla i snart 30 år fått betala avgiften till EU via skatten. Diktaturkramare är du själv för övrigt.

    Om du nu hatar oss så mycket, vad gör du på den här bloggen då? Är du självplågare eller vadå?

  • Tja, Christian frågan är hur mycket ”Äntligen !!!!!!!” du kommer att utropa när du (eller dina stackars barn som gjort lumpen, eller tvingats ut som soldater efter kort utbildning) sitter i en skyttegrav med granaterna regnandes över dig….

   Det första tecknet kommer från Macron på ett möte i Frankrike …

   “Att skicka västerländska trupper till Ukraina ”kan inte uteslutas”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagen efter att ha varit värd för en konferens i Paris där europeiska ledare diskuterade utsikterna.”

   (3) French president says sending troops to Ukraine cannot be ruled out (cnn.com)

   • Detta är mycket oroande och tyder på att Europa (EU) saknar kunskap (finns fler alternativ). Skickar tex Frankrike trupper till Ukraina så är kärnvapenkrig nära förestående.

    • Det finns redan hemliga militära och underrättelserådgivare från Ukrainas allierade på plats, sedan lång tid tillbaka, dessutom säkert innan den 22 februari 2022.

     Det Europa vill undvika, är ju ett Spanien-scenario av år 1936-1939 där de demokratiska länderna förbjöd sig själva att hjälpa demokratiska republiken Spanien mot fascismens angrepp av Francos afrikanska trupper; medan Italien och Tyskland fritt kunde bomba Spanien; d.v.s. det demokratiska fria Europa gav upp och svek det fria Spanien; det blev fascistisk diktatur i över 35 år.

     Tjeckoslovakien fick samma öde; landet ”gavs” helt enkelt ”bort” till Nazi-Tyskland med hjälp av västliga delegationer (den tjeckoslovakiska statsledningen vare sig tillfrågades eller närvarade). Till heder att säga erbjöd sig Sovjetunionen att skicka flyg och stridsvagnar till Tjeckoslovakiens försvar; Polen satte stopp.

     Givet dessa två kombinerade trauman agerar nu Europa enigt i att undvika att Ukraina tas över av fascismen från öst.

     En revolution och en demokrati kan bara överleva om den faktiskt förmår att försvara sig. Annars är den inte värd något.

     Och civiliserade, demokratiska länder hjälper nu Ukraina att just göra det. Precis som vi förr BORDE hjälpt Spanien och Tjeckoslovakien en hel mansålder tillbaka, men inte gjorde det.

     Läs gärna den nu fängslade Oleg Orlov, nobelpristagaren i fred år 2022, avslutande tal i rysk ”domstol” igår: han beskrev både sitt land som ”fascistiskt” och ”kriminellt”. Nu är han dömd som politisk fånge.

     Är Hans Öhrn helt mot Nobelpristagaren Oleg Orlov likaså? Vad tycker Hans Öhrn att den ryske fredspristagaren nu är rysk politisk fånge?

     Är det något den svenska fredsrörelsen är för eller emot?

     • Du har inte givit belägg för fascism i Ryssland. Däremot är Ukrainas nazitolerans väl belagd.

      Sök och redovisa fakta! Flera gånger har jag redovisat nedanstående. Du bör lämpligen kommentera sådan.
      ”. Regeringen är påtagligt nazitolerant och har rest nya statyer över nazikollaboratören Bandera enligt bl.a. SvT, New York Times mot israeliska protester. Lett till protester från israeliskt håll. (https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/) (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ )(https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/)Rapporterna om Kiev-regeringens nazitolerans har tystnat alltmer sedan kriget bröt ut. Vorvärts skriver ”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.”

     • Det Europa vi vill undvika är det Europa som styrs av samma vanvettiga projekt som när Deutsche Volkspartei Gav IG Fabern i uppdrag att framställa syntetisk bränsle åt dess ambitioner att bli en industriell stormakt, till en kostnad fem gånger så hög som marknadspriset på bränslet som fanns på marknaden.
      Upplägget skapade en oändlig skuld, hur stor vet jag inte. Men upplägget tvingade partiet tillslut att konfiskera företaget och sätta de anställda att jobba vidare i arbetsläger. Där har du innebörden av Ordet fascism Johan och det är ditt vi är på väg igen om vi bryter banden med det land som kan förse med energiprodukter av olika hydrokarbonatiska slag, olja, gas med mera

 4. Anders, trots att du i mer än 10 år konstant har spridit rysk propaganda och annan desinformation så går Sverige ändå nu med i NATO. Putin kan inte vara nöjd med ditt arbete.

  • Desinformationen från USA och allierade är så oerhört mycket starkare och sprids av en nästan helt enig etablerad press. Kan det möjligen ha betydelse? Tror du att Putin intresserar sig för en nyhetssite som denna – konkret uttryck för desinformation eller? …

 5. Johan du är för Nato. Majoriteten av läsarna här är inte det. Navalnyjs dog av blodpropp. Tro det eller ej men självaste Ukrainas underrättelsetjänst gick och bekräftade detta HELT otroligt nog. Jag var tvungen att trippel kolla det för att tro att de stämde verkligen, att ukrainska underrättelsetjänsten gav Ryssland helt rätt här, att han dog av naturliga orsaker. Vadå Polen och Finland är hotade/eller står på tur för Ryssland. Denna Ukraina kris har EJ ett SKIT me dessa övriga länderna att göra. Propagandan och desinformationen har sett ut så. Men vart finns MINSTA lilla grund för det?? Ryssland har EJ intresse av övriga Nato och EU länder. Vilket du vet om, annars är du trångsynt eller har EJ öppet sinne. Eller kanske går du på propagandan. Jag vet EJ vilket. Detta handlar och handlat om Ukraina sedan åratal tillbaka. INGET annat. Ryssland skiter fullständigt i dom länder du nämner. Det finns NOLL GRUND för det. Usa Nato dina idoler sprider detta desinformation och propaganda. Du gillar krig och det Usa Nato sysslar med ser man klart och tydligt. Märkligt tycker jag. Du är ingen fredsmänniska

  • J.A. sant! Den enda FRED Naucler är ute efter är att superrika oligarker som flytt från Ryssland och de andra oligarkerna som finns i USA/väst ska få fortsätta att råna varje lands befolkning på alla deras natur- och andra tillgångar i FRED.

  • Du kan sakta ge en fånge sådan hemlig medicinering i mat eller andra kemikalier att det leder till blodproppar respektive t.ex. hjärnblödningar. Likaså kan ju nedgången hälsa orsakad av fängelsevistelse ge naturliga dödsorsaker; stillaliggande ger lätt dödliga blodproppar i lungorna. Å andra sidan har vi ingen objektivt pålitlig obduktionsrapport överhuvudtaget. Det finns inga offentliggjorda dokument av pålitliga källor som inte är regimkontrollerade. Naval’nyjs dödsorsak kommer säkert att inte framkomma, möjligen av ögonvittnen långt fram i en post-putinistisk tid av en potentiell framtida rysk frihet och demokrati.

   Hans död är oklar, och framtiden och vittnesförhör kommer många år framåt möjligen kunna ge ljus åt denna sak. Men som varande politisk fånge bär alltid den fängslande regimen det yttersta juridiska ansvaret kring ett sådant dödsfall, från första arrestering till dödsfall. Det är legio.

   • Hur vet du att hans död är oklar för de som undersökt honom? I och för sig är plötslig död t.ex. till följd av kammarflimmer eller asystoli ibland inte Förenade med obduktionsfynd. Mediciner och t.ex. vaccination med mRNA-vaccin via myokardit kan öka sannolikheten för hjärtdöd. En blodpropp kan man finna vid obduktion.

 6. Ja ukrainska säkerhetstjänsten skulle de stått. Säkerhetstjänsten bekräftade detta HELT otroligt nog. Var tvungen att trippel kolla att de stämde när chefen för ukrainska säkerhetstjänsten gick ut och sa att Navalnyj dog av blodpropp och naturliga orsaker, precis som Ryssland sagt. Han sa till medierna före att han tvingas göra dessa besvikna när han förmedlade detta. Att det var EJ vad dom ville höra. Men sanningen tyvärr. Han dog av naturliga orsaker. Dvs av blodpropp. Blev förvånad måste jag säga när såg hörde de

  • Påminner om uttalandet 2015 av Ukrainas generalstabschef att det inte finns ryska soldater i Donbass. Ukrainas generalstabschef ”Inga ryska trupper strider mot oss”. Läget försämras nu. ”Ukrainas generalstabschef Viktor Muzhenko uppger nu i ett nyhetsprogram 29/1 att inga ryska trupper strider mot den ukrainska regeringens styrkor i tidigare ukrainska, men nu separatistkontrollerade områden. Detta i strid med påståenden från Obamas administration och den egna regeringen. General Muzhenko uppger att de enda ryska medborgare som strider i det omtvistade området är bosatta där, eller i Ukraina, och även några ryska medborgare som ”är medlemmar i olagliga väpnade grupper”. Detta förnekar inte att kanske några andra länders medborgare kämpar där, och legosoldater från USA och andra länder (t.ex. Sverige) strider på den ukrainska regeringens sida. General Muzhenko säger också, med eftertryck, att ”ukrainska armén inte slåss med reguljära enheter i den ryska armén.”

 7. Nukleär-Johan är sannolikt Myndigheten för psykologiskt försvar. Det är ett väl valt namn, eftersom borgare, sossar och deras passiva lydiga bihang uppenbarligen ”patriotiskt” arbetar för ett Sverige som kommer utplånas genom kärnladdningar.

  Men vad skall de stackars betalda trollen göra, när korruptionen styr den svenska bananrepubliken? De måste åtminstone visa den landsförrädiska politikeradeln att de arbetar för den främmande makten USA!

  Utan propaganda-trolleri, åt främmande makt i väster, åt mäster, blir det sannolikt ingen lön. Visst är det olagligt, i min mening, men välgödda åklagare lär inte lyfta ett finger förrän folket tar makten och folkdomstolar flåsar även dem i nacken för deras passivitet mot det globala democidet som pågår och därför har höjt överdödligheten i världen.

 8. När argumenten tryter brukar Hitlerliknelsen komma fram. Hitler, Mussolini och Putin. När Putin väl fått Hitlerstämpeln är det lätt att förse honom med blodiga labbar som girigt sträcker sig över jordklotet efter ständigt mer. Men som ”Borgarklass” skriver, det som Ryssland eftersträvar är fredliga relationer med Europa. Ryssland är ett semi-industrialiserat och inget imperialistiskt land. Ryssland eftersträvar inte att erövra Ukraina (Ukraina är ett konkursbo, som skulle bli ett sänke för ryskt ekonomi) än mindre länder som Sverige. Däremot kommer Ryssland säkert att försvara sig mot länder som Sverige, när USA väl har omvandlat dem till en uppskjutningsramper för kärnvapenraketer. Ryssland söker nu de relationer med Europa som redan Sovjetunionen ville ha men förvägrades genom att Nato bildades, Tysklands enande förhindrades, en järnridå drogs ned i Europa och fredlig samexistens omöjliggjordes. Efter kuppen i Ukraina 2014 insåg Ryssland att landet nog inte skulle få sina planer på fredlig samexistens förverkligade denna gång heller. Det är viktigt att komma ihåg att en sådan utveckling i stort sätt skulle skötas av tyska oligarker och ryska kapitalister, så något paradis för mindre bemedlade medborgare skulle det knappast bli. Men det är bättre för alla än krig. Därför kräver (åtminstone den radikala) fredsrörelsen, Fred i Ukraina. Det är lika rätt i dagens situation som det var fel av den nu så krigsglada ledning i det socialdemokratiska partiet att en gång resa samma paroll under Vietnamkriget för att splittra kampen. Vietnamkriget var nämligen det imperialistiska överfallet på ett litet land som tvingades föra ett heroiskt försvarskrig fram till seger. Inget av dess ingredienser finns i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Fred i Ukraina! Nu!
  Ps. När jag skriver tyska oligarker vill redigeringsprogrammet att jag ändrar det till ryska oligarker. Men det vill inte jag. Ds.

  • Hans Öhrn:

   Att du anger 18 november, 1918, som datum för första världkrigets slut,
   kan möjligen tillskrivas ett typo. Det ska naturligtvis vara 11 november.

   Vad som är mer allvarligt är hur du beskriver Japan. Visst,
   atombomberna över två japanska städer var inte avgörande, men anledningen
   var inte att ”Japan låg i ruiner…” utan att Stalin höll sitt löfte
   från Jalta till FDR: senast tre månader efter att kriget avslutats i
   Europa skulle Sovjetunionen förklara krig mot Japan.

   Så skedde också. Det ankom på den för oss svenskar kanske lite
   anonyme Vasiljevski (inte lika färgstark som Zjukov eller lika
   frispråkig som Rybalko) att formera den nya fronten i Fjärran
   Östern med veteraner från kriget mot Hitlertyskland.

   Min frus far stred i den andra ukrainska fronten mot Hitlertyskland,
   och när fronten upplöstes den 10 juni 1945, var han en av ca
   en miljon soldater som skickades att konfrontera Japans Kwantungarmé.
   Kriget pågick 7 augusti till 2 september 1945. Min frus far
   befann sig på ön Sachalin när kriget avslutades. Han var ryss men
   valde att bosätta sig i Kiev, men höll under många år kontakten
   med ryska Fjärran Östern. Det var Sovjetunionens inträde i
   kriget mot Japan som slutligen knäckte japanerna.

   Berlin befriades mycket riktigt som Hans Öhrn skriver av Röda
   armén. Min frus fabror deltog i slaget i den första ukrainska
   fronten under Konev.

   Slutligen vill jag hålla med Christian, Bennys och Johan, att
   något verkligt folkligt motstånd mot Nato, det som allianfriheten.se
   stod för, har inte gått att spåra på globalpolitics. Det finns ingen
   möjlighet att mobilisera motstånd mot Nato om man är Putin-apologet.
   Det är helt föreenligt med svensk yttraandefrihet att vara Putin-apologet,
   men förvända inte att detta ska samla svenska folket under fanor mot
   Nato. Ert val!

    • Nu slirar Anders Romelsjö på sanningen igen. Han skriver att ”Vid opinionundersökningen i november var andelen i Sverige som var mot Nato-medlemskap 43 %”

     Läser man artikeln som han refererar till kan man läsa att 57 procent av de tillfrågade svenskarna är positiva till ett svenskt medlemskap i Nato.
     De tveksamma ökat från 17 till 23 procent bland de drygt 1000 tillfrågade.

     Det betyder att Nej-sägarna är 20% (100 – 57 – 23 = 20)

    • Anders Romelsjö:
     Allt detta är historia. Bortsett från från några ungerska teknikaliteter
     är Sverige på väg in i Nato.

     Min poäng, samma poäng som de gjorde som jag räknande upp, är att
     är att din blogg bidragit i det närmaste negativt till ett folkligt motstånd
     mot Nato.
     Detta är min uppfattning, och inga länkar eller opinionsundersökningar
     kommer att ändra denna min uppfattning. Sverige är snart med i Nato,
     och Östersjön ett Natio innanhav.

     • Jag tror att jag förstår hur du tänker. Inget riksdagsparti är egentligen mot Nato. V är inte mot DCA. Lilla populistpartiet MOD är mot. Jag tror som skrivits att vi är mindre säkra som Natomedlemmar.

     • Det du erkänner, Mats Larsson, är att du är oemottaglig för att ändra uppfattning hur överbevisad du än blir.

    • 23 % sade NEJ stod det hos TV4, inte 43(!). Båda siffror måste ändå ses som hyfsat goda! (De ”43” kan nog anföras till de ”icke-57%” som helt säger JA till medlemskap – dessa ja-siffror har överraskande sjunkit till ned mot hälften nu).

     Jag skulle drista mig att påstå att det stora hotet är inte själva Natomedlemskapet, utan det i samhället helt odiskuterade bilaterala avtalet Sverige-USA som ger i stort sett helt amerikansk straffrihet på svenskt territorium, se gärna Jan Guillous mycket klargörande och upplysande krönika i Aftonbladet i söndags: ”Sverige har frivilligt underkastat sig USA”.

     Detta traktat skrivs under denna sommar, och med en helt oberäknelig Trump tillbaka vid makten kan det gå mycket illa för Sverige om det skulle hetta till: vi kan lätt förvandlas till en amerikansk bastion och bli helt ockuperade. Vår egen svensk polis eller säkerhetspolis får INTE ens BEVAKA amerikanska trupper på vårt eget territorium: de har fritt spelrum.

     • Ja CDA är farligare. Ingen diskussion i media om detta som med Nato. Minskar Sveriges självständighet,

 9. Ukrainska säkerhetstjänsten har tydligt markerat att Navalnyj dog en naturlig död förorsakad av blodpropp. Det kan jag mycket väl acceptera men vill man vara lite konspiratorisk kan man fråga sig följande: USA är den som styr västblockets politik men detaljstyrningen är i flera avseenden brittisk. Zelenskyj har brittiskt livgarde och är direkt underställd MI6. När nu den välunderrättade Gilbert Doctorow, boende i Bryssel, gått ut och med övertygelse hävdat att MI6 varit inblandat i Navalnyjs öde kan man ju alltid undra. Varför markerar Kiev så tydligt ? Är det för att dölja att ingen följer upp eventuella spår till MI6. Navalnyjs mor har å sin sida sagt att hans fru inte hade besökt sonen på två år. Hon hade således redan dumpat mannen och sedan inbjudits till Münchenkonferensen.

  En annan detalj fick sin bekräftelse förra veckan. Larry Johnson, pensionerad från CIA, bekräftade att nedskjutningen av malaysiska planet MH 17 år 2014 var ett ukrainskt dåd. Det har en lång rad ”privatdetektiver” hävdat från första början. Men nu kommer bekräftelsen från CIA, även om från en pensionär, men dessa har kvar sina gamla kontakter. När Nederländerna lyckats hålla alla oberoende experter borta från vrakdelarna är Larry Johnsons bekräftelse den starkaste hittills från högre ort.

  • Lite märkligt, minst sagt. Nu — plötsligt — kan man hos våra kollegor GP-skribenter lita på officiella ukrainska källor från ukrainska staten. Plötsligt är inte detta ”nazistisk propaganda”.

   Lite underligt…? För att inte säga selektivt motsägelsefullt i denna konspirologiska världsbild.

   • Ett uttalande av högt uppsatta talespersoner mot den uppfattning man tycker går emot den som man tycker är landets intresse är intressant.Märkligt att de obestyrkta påståendena om att Ryssland förgiftat avdankade spionen Skripal kom just före förra presidentvalet. Och att de obestyrkta påståendena om förgiftning an Navalny 2021 kom vid en för Ryssland tydligt känslig tidpunkt. Har publicerat många artiklar om detta.

   • Om du alls hade elementära kunskaper i källkritik, Johan de Nauclér, skulle du veta att det ukrainska påståendet om Navalnij är ett exempel på mottendens.

    • Sven-Eric Holmström tar återigen upp sitt påpekande att något skall vara ”ett exempel på moteldens”. Återigen visar Sven-Eric Holmström att han inte har kunskaper i källkritik då han inte förstår att det ukrainska påståendet om Navalnij inte är ett exempel på mottendens.

     • För det första, Hans Ö., vill jag veta vad du menar med ”återigen”?

      Sedan är påståendet från Ukraina ett utmärkt exempel på mottendens. Det handlar om ett påstående som är till fördel för motståndaren, och till nackdel för en själv.

      För övrigt har jag alldeles utmärkta kunskaper i källkritik och som jag känner mig mycket trygg med.

     • Jag kan räkna upp minst tre olika inlägg där Sven-Eric Holmström påpekar att något uttalande skulle vara exempel på mottendens men i inget av fallet uppfylls kriteriet att det skulle vara till nackdel för den som gjort uttalandet.

      Samma gäller i det här fallet då det varken är till fördel eller till nackdel för Ukraina om Navalnij mördades genom våldsanvändning eller dog av blodpropp.
      Oavsett vilket är det med säkerhet den ryska regimen som orsakats Navalnijs död, genom sin hantering av honom.

     • Alla stater ÄR och FÖRBLIR ansvariga för det som händer en fånge i sina egna fängelser.

     • Om fången avlider av plötslig hjärtattack eller liknande? De många som dör av naturliga orsaker (som Navalny enligt Ukrainas säkerhetschefs uttalande). Borde vara rätt många, särskilt i USA som har världens största fängelsepopulation efter vad man vet.

 10. Läser i kommentarerna att man inte kan mobilisera mot Nato om man inte samtidigt dissar Putin. Och så skall man vara pro Ukraina därtill. Det är ingen ände på logiska kullerbyttor. Vilket Ukraina, det som vill ha kärnvapen och komma in i Nato ? Er slogan är således ett Ukraina med kärnvapen i Nato men Sverige utanför ?

  Skall då de som betalas av Putin – den rackarn ligger ständigt efter med honoraren – inte ens få rösta i den folkomröstning som aldrig blev av ? Fritt fram för den ”legitima” Nato-oppositionen att mobilisera – putinisterna är i vilket fall endast en marginell grupp. Men tåget har gått för länge sedan. I Finland har icke-putinister från assisterande regeringskretsar larmat om ett militärt maktövertagande redan innan värdlandsavtalet blev till. Då klev Sverige och Finland in i förmaket till Nato och dörren gick i baklås. Sverige och Finland styrs av sina respektive djupa stater där militären är drivande, allt annat är dagdrömmerier. Demokratin är ett skådespel för de lättrogna.

  Den russofoba argumentationen ligger i linje med den värsta smörjan som vi får höra från USA-kongressen. Allting är den lede Putins fel. Liksom kommunismen i Ryssland var alla konflikters moder – tills den upphörde och det visade sig att samma konflikt fortsatte lik förbannat, utan kommunism. Och sedan det jungfruliga Ukraina där banderisterna vill allas väl fastän de mördat sina landsmän hejvilt ända sedan 2014. Vilket Ukraina talar ni om ? Det finns inte i sinnevärlden såvitt jag kan se. Det finns fler Ukraina och det är ukrainarna själva plågsamt medvetna om. ”Vad skall vi göra med de sju miljonerna” frågade en kollega till Julia Timosjenko i ett läckt samtal ? ”En atombomb på dem” skrek hon som svar. Där har ni era mönsterliga demokrater i ett nötskal. De ville ha den östra landsdelens rikedomar men tömma den på människor.

  Hemmablindheten är gränslös. Finska medier kör med ständiga skräcknyheter om den politiskt extrema högern i Tyskland, Frankrike o.s.v. Samtidigt som man själv har Europas mest extrema högerregering och ytterhögern på centrala regeringsposter och en nazist av renaste märke – bara kostymen fattas – som talman i riksdagen. Och han kör med exakt samma anti-Putin argument som debattörerna här ovan.

 11. ”Anders Romelsjö (red) 28 februari, 2024 At 21:44

  Jag tror att jag förstår hur du tänker. Inget riksdagsparti är egentligen mot Nato. V är inte mot DCA. Lilla populistpartiet MOD är mot. Jag tror som skrivits att vi är mindre säkra som Natomedlemmar.”

  Intressanta rader.
  Hur kan Vänsterpartiet ställa sig positiva till USA:s militära verksamhet i Sverige?

  Jag trodde Vänsterpartiet betraktade USA som en brutal och aggressiv imperialistmakt att ta avstånd från i fredsbevarande syfte.
  I Vänsterpartiet finns många kvinnor.
  Hur resonerar dem då?

  Många kvinnor är emot ett militariserat Sverige som NATO kommer ge upphov till.
  I en demokrati med yttrandefrihet och fri media borde deras röst höras, men all kritik mot NATO har mestadels gestaltats av tystnad.

  Somliga påstår demokrati är ett system,
  Jag kan faktiskt hålla med där men aldrig system som ett ramverk för att kanalisera folkets vilja utan snarare ett system för att organisera och verkställa Borgerliga idéer och önskemål.
  Därför blir det i sammanhanget folkomröstningar om NATO eller den så kallade ”asylinvandringen” omöjlig.
  Beslut om detta har redan fattats av Borgerligt elitskikt över folkets huvuden.

  F.d. Timbro medarbetaren Dick Erixon gjorde en schematisk figur av politiska ideologier, strävanden och våra politiska partier inrymda i en liksidig triangel.
  Man kan tycka vad man vill om den, med all säkerhet gjord i propagerande syfte men intressant för mig därför den samlade de flesta partierna i en begränsad klunga ungefär mitt i triangeln.
  Det var bara SD och Vänsterpartiet som stack ut något, men bara lite grann.

  Jag undrar, varför har vi fria och allmänna val när alla partier som kan tänkas ingå i riksdagen representerar liknande åsikter och viljor?

  Det här får mig att tro Demokrati är ett samhällssystem som inte går att ändra annat efter Borgarens behov eller idéer.
  Den som engagerar sig inom politikens beslutsramar har inget annat att göra än att anpassa sig.
  Alternativet är endast att kastas ut precis som den här Navalny.

  Jag tror vart vi än kommer finns där ändå Diktaturen.
  Frågan är bara vem och vad Diktatorn skall vara.
  Det är där den Stora Motsättningen finns.

  Kommunisterna ger löften om ett land utan diktator.
  Kommunisternas land har vi sett på några ställen.
  Men aldrig utan Diktatorn som verkat minst lika brutal och hänsynslös som alla de andra.

  Enligt Bibeln väntar Världen fortfarande på sin Frälsare.
  Jag tror de orden är sanning.

  —————————-

  Vad är populistpartiet MOD?
  Inte ens den amerikanska sökmotorn G**gl* kunde svara på den frågan.

  Har det med adjektivet ”modig” att göra eller är det en av alla dessa förkortningar ingen vanlig människa begriper?

  • Finns det ett parti i Sverige som heter MOD? Jag har då aldrig hört talas om dem. (Inte ens som ”MÖD” -om det är ett skrivfel?) ”Miljöhårdingar och Demokratiaktivister”?

   Men i tider som så mörka och dystert deprimerade som idag med full eldkraft av krig mellan två nära grannländer, skärper många till sig -och att åka till fronten och dela ut nejlikor är det liksom tyvärr inte många som sätter sin tilltro till, även om det vore önskvärt!

   Det är allvar nu, hårda bud helt enkelt. Många av de äldre jag vet (som inte är det minsta militaristiska) tycker det är skönt att Nato finns och är här, och att Europa reder ut det här tillsammans.

   Macrons uttalanden häromdagen visar att Europa kan själv och är villig att tuffa till sig: vi måste alla vara beredda att försvara Europa mot diktaturens våld och invasionskrig.

   Ukraina har blivit vår generations Spanien, kampen mot invasion och våld mot ett folk. Spaniens sak var vår, Ukrainas sak är vår, Palestinas sak är vår.

   • Ukraina är USA-imperialismens vasall och spjutspets i kampen för att försvaga Rysslands självständighet. ”USA sak är vår”=Natos och USA:s sak är vår=Johan de Nauclérs åsikt.

    • Den slutsatsen kan man inte dra. Den är på tok förenklad. Det märks att det är naturvetare som gjort en sådan 😉

     – Vill ukrainska folket leva utan ryska ockupanter stödjer jag det.

     – Vill vietnamesiska folket odla ris utan amerikanska ockupanter stödjer jag det.

     – Vill palestinska folket leva på sin urhistoriska mark och odla de tusenåriga olivträden utan galna israeliska fascister och ockupanter – stödjer jag det.

     Tre folk som vill vara herrar i eget och av internationell lag garanterat land – jag är för det, därför att de har rätt till det.

     Det är det som är solidaritet. Kommunister har aldrig förstått sig på solidaritet, bara hur man kan få mer rå makt. Men för socialister är denna solidaritet med ett mindre och svagare folk mycket viktig att det kan försvara sig mot ett illegalt krigsöverfall och lika illegal ockupation, som Internationella domstolen i Haag redan förklarat för Ryssland: det Putin gör i Ukraina är OLAGLIGT enligt internationell lag.

     Jag har inte solidaritet med ryska oligarkins politiska gangsters – därför att jag är socialist och inte högernationalist – det är också en ideologisk fråga: vi socialister i hela Europa är också emot den ryska imperialismen, precis som den amerikanska.

     Varför i hela världen skulle vi som socialister och demokrater vara för putinismen? Räkna upp tre anständiga skäl?

     • Du avslutar ”Varför i hela världen skulle vi som socialister och demokrater vara för putinismen? Räkna upp tre anständiga skäl?” Jag nöjer mig med 4 exempel:
      1. ”Putinismen” är huvudfiende och bekämpar världens i särklass mest krigiska, antisocialistiska stat – USA, som också är ledande i statskupper eller stöd till statskupper mot imperialister
      2. Putin gick i bräschen för att minska makten och det politiska makten hos de ryska storkapitalisterna, ”ryska oligarkins politiska gangsters” redan då han blev president första gången. I USA och Väst snarast tvärtom – blundar ”socialisten”?
      3. ”Putinismen” bidrar till att minska USA-imperialismen stöd till IS, dess härjningar i Syrien sedan 2015 – solidaritet med ett offer för storkapitalismen och imperialismen.
      4. ”Putinismen” slår vanligen vakt om FN-stadgan och internationell rätt mot ”Den regelbaserade internationella ordningen.

      Ett urval av statskupper stödda/genomförda av USA utan stöd av Ryssland (efter 1990):

      1953 Mossadeq, i Iran – 1954 Arbenz, Guatemala – 1960 Lumumba, Kongo – 1964 Brasilien -1965 Dominikanska republiken. – 1965 Sukarno i Indonesien – 1973 Allende i Chile – 1970 Sihanouk i Kambodja – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela – 2014 i Haiti. – 2009 Zelaya i Honduras – 2013 Morsi i Egypten – 2014 Ukraina -2019 Bolivia. -2021 Belarus?

     • En person som stöder fascismen i Ukraina, Johan de Nauclér, kan aldrig vara socialist, aldrig någonsin.

   • Nu pratar du som du har förstånd till Johan. Frågan är hur Europa tänker reda ut problemen gemensamt? Hitills ser jag bara bombningar av Jemen och avtalsbrott angående fredsfördrag (Minsk). Europa står på Israels sida dessutom och är inte en del av lösningen utan en del av problemet.
    Macrons tuffa lösning riskerar dessutom att leda oss till kärnvapenkrig. Inte ens innan kärnvapnen existens skickade man officiellt trupper hursomhelst till olika krig, bara Sovjet vågade officiellt ställa sig på Spaniens sida, i Sverige var det ett brott mot svensk lag att åka till Spanien som frivillig och i fallet Finland så var det bara med hjälp av frivilliga och vapen som man stödde Finland. När Tyskland senare under fortsättningskriget allierade sig med Finland så var det enda gången vi öppet vågade stödja Nazityskland genom att tillåta deras trupp transporter till Finland. Bara Paasikivi är stolt över sin farfarsfar som stödde Lappofascisterna och Hitler-Tyskland i kriget mot Sovjet. Macrons idé om att skicka fransk trupp till Ukraina innebär att Frankrike slåss direkt mot Ryssland och när Ryssland svarar utlöses paragraf 5 i Nato stadgan dvs, du, jag och hela Nato kommer att befinna oss i ett direkt krig mot Ryssland. Hoppas du har ett bra skyddsrum Johan någonstans i Polinesien för risken är stor att det är enda och sista gången vi och Macron kan låtsas vara macho. Har du bråttom att dö så kan du redan nu åka till Moskva och attackera.

   • Aha, ännu ett nytt borgerligt populistparti.

    Alexander Bard är väl snart med där också, och ruinerar partiet inifrån som vanligt.

   • Tack för jag fick reda på detta 🙂

    Håller med dig, låter inte fel men vet för lite.
    Borgerligt parti kan det inte vara eftersom de vill bygga allianser för fred.
    Borgerliga partier utmärker sig för ökad militär och vill därför bygga allianser för krig istället.
    Världens mesta Borgerliga land är USA.
    Därefter kommer nog UK/England

    Jag säger England för förr sa man alltid engelska bilar och engelska motorcyklar som det fanns många av här.
    Made in England stod det på dem.
    Men idag står det visst Made in UK istället på sådant som kommer från England.

 12. Vi är nu många som talat om för dig att det har aldrig funnits någon kommunistisk stat utan just socialistisk som definieras som
  Proletariatets Diktatur vilket betyder att arbetarklassen som bara har sina bojor att förlora är den ledande klassen i folkets diktatur över kapitalistklassen dvs de fåtal som äger produktionsmedel i storleksordning att de själva inte utför produktivt arbete utan de lever på sitt ägande de lever på utvinning av Mervärde. Kapitalismen betyder inte demokrati utan dess raka motsatts Kapitalets Diktatur. Parlamentarism betyder flerpartisystem och inte Demokrati. Det finns ingen jämlikhet mellan de som har och de som inte har. De som styr och de som är styrda. Det mänskliga språket har mängder av begrepp som kräver Stipulativa definitioner för att vi ska kunna förstå varandra. I Alla klassamhällen är statsapparaten den härskande klassens organ för att kontrollera de förtryckta klasserna. Sluta missbruka språket och vetenskapliga begrepp. Du har många gånger uppmanats att läsa elementära texter i politisk ideologi.

  • Kommunistland eller kommuniststat är ett vedertaget begrepp.
   Men om kommunism skulle vara vetenskap?
   Jag tror inte det.
   För mig är kommunism en teori och framtidsdröm för de övertygade.
   Det påminner om Jesus och Himlarnas Rike där allt bara är bra.
   Alla känner till kommunismen men ingen har sett honom.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunistiska_stater

 13. ”….. hur länder som går med i NATO förlorar sitt självstyre”

  Jaa… Så har jag uppfattat det.
  Jag menar Sverige var långt mer självstyrande innan vi gick med i EU.
  Öppna gränser gör att vi inte riktigt vet vad som kommer in eller försvinner ut.
  Vi vet inte ens hur många människor som finns här i Sverige.
  Med NATO öppnas gränserna också för militära faciliteter.
  Kärnvapen kan smygas in här.
  Det vet vi inget om därför det saknas nationell myndighet för kontroll.
  Våra politiker vill heller inte ha någon kontroll.
  Knappast något Sverige heller.
  Istället vill de se Sverige som en integrerad del av Europa och i dess förlängning en integrerad del av Västvärlden.
  Jag är dock motståndare till ett sådant våldsmonopol som genom samlad styrka kommer söka konflikt istället för fred.

  Både V Poutin och SVT journalisten som rymt eller blivit utkastad från Ryssland har faktiskt rätt.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svts-reporter-om-putins-tal-forvanande-hur-lite-han-pratade-om-ukraina

  • 1 mars 2024, 09:50
   Kiev kan använda finska vapen mot Ryssland..
   https://www.politico.eu/article/finland-ukraine-strike-russia-territory-provided-weapons-antti-hakkanen/
   Finlands försvarsminister Antti Hakkanen sa att Ukraina har rätt att anfalla Ryska federationens territorium med vapen som Finland tillhandahåller det. Orden från chefen för försvarsdepartementet citeras av Politico .
   ”Om nödvändigt bör Ukraina också slå militära mål på den ryska sidan. Detta är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN -stadgan tillåter attacker mot militära mål över landgränserna”, säger Hakkanen.
   Dessförinnan medgav också chefen för den finska parlamentariska försvarsutskottet, Jukka Kopra, att Ukraina kunde slå ryska federationens territorium med finska vapen.

   Vice talman i förbundsrådet Konstantin Kosachev sa som svar på detta uttalande att Ryssland kommer att svara Finland om dess myndigheter inte motbevisar det tidigare aviserade tillståndet för Kiev att slå ryskt territorium med finska vapen.
   Tidigare talade Finlands president om att skicka trupper till Ukraina

 14. Sverige är dessutom ett fet byte – det kostar svenska skattebetalare minst 500 miljoner SEK årligen för att vara med i krigsmaffian NATO.

  • Pengarna är nog minsta problemet.
   Varenda svensk, från fattig till rik, är upplärd med att Sverige är ett land som ska ha höga skatter för ”välfärdens” skull.
   Väldigt få i Sverige protesterar mot skattehöjningar, höjning av pensionsålder osv. försämringar.
   Vilket givit våra politiker större handlingskraft än länder där folket är vana vid lägre skatter.

 15. Sverige och NATO. Det kan vara intressant att läsa en kort kommentar om Sverige och NATO från en Live chatt av Alexander Mercouris i London. Många människor speciellt utanför västvärlden, men även inom, håller högst troligt med.

  Mercouris: “I haven’t been to Sweden by the way … but Sweden always had neutrality.
  It was a well-regarded country around the world. It had a distinct foreign policy which
  attracted lots of people around the world. Now it’s just another small NATO country,
  a small NATO European country losing its identity, its distinctiveness, its foreign policy
  that made it punch, well, made it universally liked and respected. I cannot understand why any government of Sweden, any self-respecting, sane government in Sweden, would have done this stupid thing.”

  Källa:
  https://theduran.locals.com/post/5325802/forward-to-world-war-iii
  28 februari, 2024, livestreamed 2 pm ET. På 054.30-55.

 16. Victors version 1 – Nato och hur SVT hotar demokratin
  https://swebbtube.se/w/vPCZz6Zgiq4SC3cEg7c2u8

  Patriotiska nationalister ska demonstrera utanför SVT. Det verkar som om även ”vänstern” och alla andra med samma åsikt i frågan om SVT:S lögner är inbjudna.

  Tror att globalisternas satanister skulle börja skaka i rädsla om demokratiska nationalister och demokratiska socialister enas i kampen.

  Kontakta dem och se om ni kan få tala på deras kärleksdemonstration för fred, alliansfrihet och neutralitet! Är även demokratiska kommunister välkomna? Det tror jag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here