De (styrande) vill inte döda alla avvikande åsikter, de bara hindrar dem bara från att spridas

15
3201

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

”De arbetar inte för att döda alla avvikande åsikter, de hindrar dem bara från att spridas” menat Caitlin Johnston i Melbourne. Och Rolf Nilsson har översatt.

Jag tycker själv att de är en bra beskrivning av hur det är.


De (styrande) vill inte döda alla avvikande åsikter, de bara hindrar dem bara från att spridas

En av de mest konsekventa kollektiva illusionerna som cirkulerar i vårt samhälle, är tron ​​att vårt samhälle är fritt. Vårt samhälle är exakt tillräckligt fritt för att skapa en illusion att vi har frihet; från och med den linjen och framåt är det bara totalitarism, dold av propaganda.

Jag får varje dag kommentarer från människor, som pekar finger mot min kritik av västerländska imperialistiska agendor mot nationer som Kina eller Iran. De säger: ”Om du bodde där borta skulle du inte få kritisera regeringen på det sätt du kritiserar västerländska regeringar!”

Det är sant att dissidenter i viss utsträckning har tillåtelse att kritisera regeringssystemen i det USA-centraliserade imperiet, men bara i viss utsträckning. Ja, så länge min kritik av kapitalismen, oligarkin och imperialismen håller sig till, och inte överskrider, gränsen för inflytande, får jag verkligen ohindrat uttrycka mina åsikter. Om jag emellertid på något sätt skulle nå upp till en position, där jag hade ett betydande mainstream-inflytande, skulle jag bli angripen och smutskastad tills dess att mitt rykte förstörts eller att jag fick ett psykologiskt sammanbrott och försvann. Du kan vara säker på detta.

Rikets chefer arbetar inte för att krossa och tysta all oenighet, vilket en konventionell totalitär regim skulle göra. De är mycket smartare än så.

I ett samhälle som upprätthåller illusionen av frihet, för att förhindra upprördhet och revolution, tjänar det inte härskares intressen att kväva all oenighet. Precis tvärtom: deras intressen tjänas genom att ett litet antal dissidenter hänger runt i samhällets periferi och skapar en illusion av frihet. Om Johnny Hempshirt där borta får stå på en låda och kritisera den amerikanska krigsmaskinen, måste ju USA vara ett fritt land.

Så de arbetar inte för att tysta alla avvikande åsikter. Vad de gör är att se till att meningsskiljaktigheter aldrig uppnår en kritisk massa och blir mainstream. Det är deras svaga punkt. Det är vad hela den imperialistiska propagandamaskinen är inriktad på att åstadkomma. Inte för att eliminera socialistiska och antiimperialistiska röster, utan för att se till att de aldrig får tillräckligt inflytande för att det skall leda till politiska konsekvenser.

Det är därför du sällan ser att någon som motsätter sig imperiet har en plattform i vanliga medier. De imperialistiska berättelseshanterarna arbetar för att krympa Overton-fönstret (det utrymme för debatt vi brukar kalla åsiktskorridor, se här. ö.a.) för acceptabel debatt, för att få folk att argumentera om hur man bäst stöder imperialistiska intressen, snarare än att argumentera om huruvida dessa intressen bör stödjas eller om det alls bör finnas ett imperium. Att ha människor som motsätter sig imperialism, oligarki och kapitalism skulle vidga detta Overton-fönster, vilket strider mot imperiets intressen.

Det är också därför du såg att de imperialistiska berättelseshanterarna blev helt tokiga under Tulsi Gabbards presidentvalskampanj. Det var inte för att de fruktade att hon kunde vinna valet, det var för att det fanns en amerikansk kongresskvinna som stod på de vanliga liberala plattformarna och kritiserade vissa kritiska aspekter av USA:s krigshetsande. Någon hade uppnått en inflytandeposition och använde det inflytandet för att störa berättelser som för maktinnehavarna är mycket viktiga att upprätthålla. Hon behövde därför smutskastas mycket aggressivt, för att på så sätt upphäva det inflytande hon hade.

Så de goda nyheterna är att de inte kan bli av med oss ​​helt, för i så fall kommer de att krossa illusionen av frihet, medan de dåliga nyheterna är att de outtröttligt  arbetar för att förhindra att vi någonsin uppnår en kritisk massa av politiskt inflytande. Vårt jobb är att hitta ett sätt att utmanövrera dem, för att i alla fall uppnå den kritiska massan, så att vi kan använda kraften i vårt antal för att tvinga fram en verklig förändring. Vi vet att de inte kan stänga av oss helt, för i så fall bryter de illusionen om frihet och tappar förmågan att effektivt utöva propaganda, vilket är en förmåga som hela imperiet är beroende av.

Vårt jobb är att väcka allmänheten. Detta är absolut genomförbart, eftersom förtroendet för imperiets medier ligger på en lägsta nivå, medan vår förmåga att nätverka och dela information är på en rekordhög nivå. Det betyder att vi måste sluta betrakta oss själva som radikaler (vi är inte radikala, bara sunda) och så hårt vi kan ta oss inåt, från periferin, till hjärtat av allmänheten.

Vi har kreativitet, inspiration och humor på vår sida, och om vi kan väcka en kritisk massa människor till medvetenhet om det faktum att de lever i ett djupt ofritt samhälle, förklätt av propagandan, kommer vi också att nå antalet. Vi kan absolut vinna den här saken, vi måste bara driva på tillräckligt hårt för det.

Föregående artikelSverige – Natos senaste krigsbyte
Nästa artikelMin kritik mot Jämställdhetsmyndighetens beslut att kräva tillbaka bidrag från ”Kvinnor För Fred (KFF)”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Ibland tror jag att regeringar och partier inte bryr sig om vad menigheten säjer , mera än vad man gör i Moskva, när Sverige knackar på, men Sverige har fastnat i något ”frontstatstvång”, som ingen begär, men ”Finland är fantastiskt” ! Man kan fråga sig varför SvD kallar ”Ryssland för en skrämmande gangsterstat till granne” av deras USA-korrespondent, av alla, det verkar skrämmande projektion. Uppstår inte en ”fatigue” av detta hackande, åt bara ett håll, det blir ju fjantigt. Vem kan vara värst ? DN/SvD ? Sossarna som gjort oss till Nästan-Nato-medlem,angriper sen oppositionen för att de följer sossepolitiken, ” vi är inte det minsta Natofierade, säjer man då, vad är det ni säjer…?

  En faktisk, ja sovjetisk diplomat, svarade under kriget på något svenskt klagomål så här:
  ”Detta påminner om en åskknall inifrån en dyngstack ! (Det bildas ju gaser i gödselstackar.)

  Sverige har nu blivit som den där – ”kedjan med trähandtag, som går upp till en spolcistern” ,
  alla minns väl det ljudet, det är Sverige som spolar- (Ryssland ?).

 2. Jag har en idé för nästa val i USA, eftersom Jesus lär vara stor i USA.
  Tre alternativ istället för två.

  1. Republikanernas kycklinghök
  2. Demokraternas kycklinghök
  3. Snälla Jesus kom tillbaka! Det är ett nödläge.

 3. “Om du bodde där borta skulle du inte få kritisera regeringen på det sätt du kritiserar västerländska regeringar!”. Jag bor ”där borta” och det ligger faktiskt en viss sanning det, men är inte så att man inte ”får”, utan att man bör uppträda lämpligt på ett sätt som inte stör, förolämpar eller är nedsättande mot andra. Ingen vill lyssna på en oförskämt tölp som bara vräker ur sig i höga toner, så ingen vill fylla en sådan roll. Nästan ingen i väst förstår hur kritik i Kina fungerar eller ser ut. Ofta tar det sig uttryck i förslag. Om man läser att ”Xi uppmanar till att förbättra Kinas innovation” så är det alltså kritik, att den inte fungerar tillräckligt bra nu och behöver förbättras. Allt i Kina försöker man uttrycka i positiva ordalag. Kina har väl utarbetade system för att framföra kritik, och göra folkviljan känd, även anonymt, men oliktänkande accepteras och tolereras. Det finns en grundregel att alla som berörs skall ha rätt att vara med och påverka ett beslut, och de som inte berörs skall stängas ute. Det stänger ute yrkesextremister och yrkesdemonstranter, aktivister, som vill köra över alla andra med egna ideologier eller idéer, och då gnäller dom över att som inte får driva demokrati.

 4. En traditionell marxistisk hållning är, att det krävs 3 personer för att organisera en opinion. Hos oss finns det kritiska röster, spridda i skogen medan de 3 nödvändiga, för att samla ihop dem, arbetsfördela, organisera…saknas. Alla ropar ut från sin lilla stubbe i hopp som den sökande har i kyrkan.
  Är det någon som tänker lika dant och vill organisera de spridda kritiska rösterna, brukar jag lämna min samhällskritik i en blogg:” Kamp ger återbäring”. Klarar inte av fb, twitter… levererar kritik där.Den som är intresserad av en kritisk hållning kan ju kolla upp om min kritiska hållning duger i ”korridoren”, hur kritisk man ”får” vara. Det finns dom som vill ha monopol på ”rätt” kritik också. Det känner maktmänniskor till. Kanske en lista på alla kritiska röster som sprids, på Global P tex? Ja, det krävs tre för att organisera.

 5. Cecilia Benkö skriver idag en häpnadsväckande enögd artikel i propagandapamfletten DN. Den har den i sammanhanget skrattretande titeln ”Därför måste fria media försvaras av oss alla”.
  https://www.dn.se/kultur/cilla-benko-darfor-maste-fria-medier-forsvaras-av-oss-alla/

  Hon upprörs över media i Polen och Ungern, men vill inte ens antyda att media i resten av västvärlden och inte minst i Sverige är lika illa. Jag skrev ett par svar. Här är ett av dom.

  ”Yttrandefriheten i Sverige står under minst samma hot som den i Ungern och Polen.
  Gör en enkel jämförande koll på rapporteringen om USA och Ryssland får ni se.
  USA har under hela efterkrigstiden varit hundrafalt mer aggressivt och konfliktskapande än Ryssland, men i media uppmärksammas nästan bara Ryssland i negativa termer. Jämför rapporteringen mellan Navalnyj och Assange om ni tvivlar. Eller mellan Irak och Krim, eller vad som skrivs om Syrien. Bilden är rent av övertydlig.

  Västmedia går helt i Pentagons ledband, vilket egentligen inte är konstigt när man ser hur alla stora media antingen ägs eller kontrolleras av stora koncerner och nyliberala politiker. Alla med samma USA- vänliga agenda.

  Att Benkö inte tar upp detta uppenbara hot på hemmaplan ger en obehaglig känsla av tjuven som ropar ta fast tjuven.”

  Vill ni läsa utan betalvägg rekommenderas det här; https://addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/bypass-paywalls-clean/

  • Bara att tillägga att principen är standard hos jänkarna. Hur många gånger har jag hört frasen att ”konkurrens är utmärkt, så länge vi kan kontrollera den” eller ”kritik är utmärkt, så länge vi kan kontrollera den”. Det är därför jänkarna går i taket över allt som gäller Kina, dom kan inte kontrollera Kina, som Huawei, WeChat, eller TikTok. Sverige tillåter, rent av välkomnar USA kontroll, av krigsmakten, media, propagandan, dom gillar säkert även massövervakningen och massinvandringen för det skapar den demokratiska kaos dom behöver för att kontrollera Sverige med hot, hot om sanktioner osv.

  • 50 000 sk tidningar (en av dom sk skriver hon i), asociala plattformar, hollywd, filmkanaler, tvkanaler inkl infiltrerat skattefinansierat tvutbudsom via svt el BBC, distributionsföretag allt inom informtionsindustrin, ägs av 5 st..Alla tillhör samma grupp. benkö är ute o turnerar, antingen vet hon det och har fått order att skriva sin lögn annars förlorar hon chefsredjobbet, el så är hon mer blåst än jag trodde

 6. Tvärsom mot realsocialismen då, där det blev tortyr, skenrättegång och nackskott om man kunde misstänkas för att inte dela partiets ”värderingar”.

  • Hej Maijvor Nyborg.
   Kan säga jag inte är någon kommunist längre men jag tycker vi bör vara rättvisa.
   Om du menar den tidiga Sovjetunionen så har du så klart helt rätt men vi måste beakta att den ryska kulturen i det här fallet var helt avgörande till vad som skedde.
   Likaså närheten till revolutionen innan det ”nya” samhället stabiliserat sig.
   För inte tror du väl tortyr, skenrättegångar och nackskott gäller i det realsocialistiska Kuba idag?
   Proletariatets diktatur tillåter ingen opposition men väl att människor där har full rätt att vara missnöjda.
   Precis samma rätt att vara missnöjda som vi i våra liberala demokratier.
   Jag är ingen särskild vän av liberal demokrati heller.
   Jag tycker precis som ryssarna gör ibland att västerlandet är dekadent.

  • Som i Guantanamo då eller, Majvor? Tror Majvor Guantanamo är ett semesterparadis för muslimer? Eller Seth Rich som skulle vittna mot Clintons och Partiet? Ett skott i pannan var vad han fick! Inte ens nackskott…Lite snålt kan man tycka!

  • Vad jag förstår har du ännu inte upptäckt att SVT visar bara övergrepp i vissa utvalda länder.
   Därför skall jag visa dig en person som blivit svårt misshandlad och utsatt för tortyr i Ukrainskt fängelse efter kuppen som USA orkestrerade tillsammans med högerextrema och nazister. Den personen får inte berätta sin historia i SVT, för han har blivit misshandlad av fel land i fel tid.

   Denna tidigare officer i sovjetiskt luftförsvar, har fått hjärnskador med infarkt och hjärnblödning av den tortyr både fysiskt och psykiskt som han utsatts för i Ukrainskt fängelse.
   Han berättar att efter Maidan hade en aggressiv minoritet tagit makten i landet och dikterade deras liv.
   Han såg hur bombplan flög över hans hus, fulla med bomber till konfliktzonen och återvände tomma.
   Donbass skickade ut en video och bad om hjälp, och han ringde ett nummer och frågade hur han kunde hjälpa. De ville veta om bombplan var på väg för att bomba i Donbass och för att skydda civila och dessutom ansåg han att det var ett krigsbrott att skicka dessa attackplan att bomba Donbass, därför meddelade han vilken tid och riktning attackplanen hade.
   Han såg planen fullastade med bomber och flög tillbaka tomma.
   Hans säger att hans talfunktion inte har återhämtat sig ännu, efter tortyren som han utsatts för av SBU i Ukraina. Första månaden när han kom ut blev han inlagd på sjukhus, han kunde enbart muttra.
   Han har inte vågat uttala sig förrän han nu flyttat till Ryssland och känner sig säker.
   Han blev arresterade för att han ville varna de civila i Donetsk och Donbass för bombplanen så de kunde ta skydd.
   Sedan passade de på att lägga skulden för MH-17 kraschen på honom, de fuskade ändrade datum och ändrade tider.
   Han ställdes inför ett utredningsteam på 5 personer, som snabbt förstod att han inte hade med MH-17 planet att göra.
   Innan han ställdes inför utredningsteamet hade han inte blivit slagen, för då hade misshandeln blivit uppenbar.
   Däremot efter detta: De dunkade hans huvud mot betongväggen, slog honom med gummibatong
   han fick inte sova, ljuset var på dag och natt. Högtalarna var alltid på med hög musik, och på nätterna drog de upp honom för att misshandla honom och skrek: Vi skall lära dig älska
   Ukraina separatist.
   Han ansåg att piloterna var krigs kriminella för de flög för att bomba

   https://www.youtube.com/watch?v=v-5UtFDNUm8

 7. Sverige har ett par oberoende tidningar som kritiserar makten, resten för maktens talan, för att inte säga propagandan. Kina har idag miljoner tidningar som alla tävlar om att hitta och framföra nästa förbättring, möjlighet och utveckling i samhället.

  Som sagt. ”Om du bodde där borta skulle du inte få kritisera regeringen på det sätt du kritiserar västerländska regeringar!”
  Nu är det som jag sagt så att jag bor just ”där borta”. Hela kulturen i Kina fungerar dramatiskt olika. ”Kritik” i väst är destruktiv, förstörande, demoraliserande och undergräver samhället och förföljer och trakasserar personerna. Avsikten är att sabotera och störa för att tvina fram förändring. Alla dessa klimataktivister går och sätter sig på gatan för att förstöra för andra och störa deras liv, men dom kommer aldrig med några förslag och arbetar aldrig för att förbättra, bara sabotera.

  Kina är precis motsatsen. Man påpekar att något inte är rätt eller fungerar och kommer med förslag hur det skall göras bättre. Den stora skillnaden är förstås att Kinas samhällskultur bygger på folkstyre, vilket innebär att de valda ledarna lyssnar och följer folkviljan. I länder som Sverige är det tvärt om. Folket skall tvingas följa ledarna, med polishandräckning om nödvändigt, ledare vilka är valda av partiet, inte folket som i Kina.

  Det svenska systemet går alltså ut på att makten bestämmer som i en diktatur och folket har rätten att klaga, medan Kinas system går ut på att makten följer folkviljan. Det svenska systemet bygger på konfrontation medan det kinesiska på samverkan mot gemensamma mål.

  Den som arbetar destruktivt för att förstöra, söndra och riva ner samhället stoppas, den som arbetar för förändringar positivt och för att bygga lyssnar man på.

 8. Mycket intressant. På söndag kväll går en dokumentär på SVT om Kinas”folkmord” Programmet (dokument utifrån)som utgår direkt efter Agenda på söndagskvällen. Tror jag sett den redan,men är inte helt säker på att det är exakt samma program. Det kan vara annat,nyare dokumentär,för dom som är intresserade. Det blir intressant program

 9. Media är ansvariga för att kriget eskalerar.
  En professor på hög nivå för nedrustning i FN skriver: Jag ser mer spänning än skräck i kommentarerna om ett stort krig, vilket är ett oroande tecken i våra samhällen i Väst, de verkar längta efter ett kollektivt våld, som skall ge en känsla av kollektivt syfte.
  Det är USA och EU propaganda som har gjort att det nu blivit ännu värre än det var tidigare.
  EU skickar vapen till nazister, IS och mördarligor.
  Ryssland hade inget val, man kan inte se på när en befolkning lider, under nazismen. Det var därför de gick in i Syrien när de såg hur al-Qaida växte och dödade alla minoriteter i Syrien. De förhindrade ett massmord i Latakia.
  De pro-ryska vill vara självständiga, inte tillhöra nazisterna i Ukraina och inte heller tillhöra Ryssland, men behöver skydd från Ryssland för att inte helt bli utplånade, vilket är nazisternas mål, utrota dem som besegrade dem under andra världskriget.
  Det är en fet stor lögn att ryska trupper varit inne i Ukraina innan häromdagen, det kan man se på vilka som blivit offer under tiden 2018-2021, vilket UN har rapporter om.
  UN:s siffror talar sitt tydliga språk mellan åren 2018 till 2021, då jag antar att Minskavtalet med vapenvila skulle råda , så blev 81,4 % skadade i det pro ryska området och endast 16,3 % i det av Ukraina regimen kontrollerade området.
  Det visar tydligt vem som var den lidande i detta krig och att det inte fanns några ryska militära trupper som var där för att skydda dem. Bara propaganda från USA och EU

  ”According to UN figures, from 2018 to 2021, 81.4% of civilian casualties in the Donbas war came in rebel-held territory. 16.3% were in Ukrainian gov’t-controlled territory.

  This is one key reality of the war that US media doesn’t report. Too inconvenient. https://ukraine.un.org/sites/default/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here