Patriotsystemet kan bli del av USA:s robotsköld efter demokratiska besvär

11
1282
Patriot-missil

Vi och många andra har undrat över varför Sverige skaffat missilsystemet Patriot, fast bättre och billigare system finns. Jag skrev senast Opatriotiskt av regeringen att satsa på USA:s Patriot – dåligt men dyrt vapensystem!. En artikel med många länkar.

Utdrag ur den artikeln. Ökad demokrati med extraval, eller hur?
Sveriges Radio rapporterade 31 mars 2019:
* “Enligt en hittills hemligstämplad rapport från Försvarets materielverk saknas både resurser, tydlig styrning och beräkningar av hur dyrt luftvärnssystemet blir för Sverige.”

* “Kritiken har bland annat handlat om att det politiska beslutet klubbades igenom av riksdagen utan att tillräckliga kostnadsanalyser gjorts.”
* “Själva anskaffningsavtalet skrevs strax efter att riksdagsbeslutet togs i augusti och i ett första steg betalar Sverige 12,1 miljarder kronor för Patriot-systemet.”
* “Enligt brittiska och amerikanska erfarenheter utgör anskaffningen ofta en tredjedel till en fjärdedel av den totala kostnaden, säger Martin Lundmark, Försvarshögskolan.”
Rapport: Risker med köpet av Patriot

Någon större debatt väckte inte detta efter vad jag kan se. Men det gäller ju bara några tiotals miljarder…

USA- och Nato-vännen Carl Bildt kritiserar affären i Dagens Industri
19 juni 2018 i en artikel med titeln “Carl Bildt dömer ut Patriotaffären.”

“Tyskland satsar nu på nytt system för 360 graders prestanda för att ersätta sina Patriotsystem. Borde Sverige också Sverige titta på”.

Han trycker på en svag punkt hos Patriot som måste riktas mot målet och har en radar som bara täcker 120 grader. MEADS/SAMP/T, David´s Sling och andra moderna luftvärnssystem av medellång räckvidd:
a) har en radar som täcker 360 grader.
b) Missilen behöver heller inte riktas mot målet utan avfyras rakt upp i luften. Detta innebär att en och samma robotlavett kan skjuta ned fler samtidigt inkommande mål från alla riktningar. […]

Sverige berömmer sig officiellt över att vara demokratiskt. Men det är en demokrati med stora brister. Exempelvis har viktiga beslutat inom försvarsområdet tagits utan information till medborgarna och alla riskdagspartier (Patriot). Vidare togs beslut om Värdlandsavtalet 2016 utan egentlig debatt och trots att en majoritet av anhängare till lla riksdagspartier var emot detta. En stor majoritet har i olika opinionsundersökningar varit för att regering och riskdag ska stödja FN:s kärnvapenkonvention. Man gör tvärtom. Ingen riktig utredning har skett av Sveriges insatser i Afghanistan, med samma dignitet som i utredning i bl.a. Danmark.

Nedan återges början av en viktig artikel på Alliansfriheten.se


Patriotsystemet kan bli del av USA:s robotsköld, friatider.se

Det till synes märkliga köpet av USA:s svindyra luftvärnssystem Patriot år 2018 har fått sin förklaring. I försvarsutskottet fick Patriot-förespråkarna nämligen veta att systemet kan kopplas till USA:s robotsköld och bli en del av supermaktens försök att ringa in Ryssland med luftvärnsrobotar. Sverigedemokraterna och svenska folket fick däremot reda på planerna först i tisdags.

När notan för det svenska inköpet av luftvärnssystemet Patriot steg till 25 miljarder och listan med “svenska” önskemål som skickades till USA inkluderade 200 så kallade PAC3-robotar – som kan skjuta ned ballistiska missiler på 20 kilometers höjd – undrade nog många vad som pågick. Varför behöver Sverige, med sitt enveckas-försvar, ett luftvärn dimensionerat för en ny stormaktstid?

– Fullständigt obegripligt, sade SD:s försvarspolitiker Roger Richtoff då.

Planen var dock inte någon ny stormaktstid, utan att inköpet skulle tjäna amerikanska intressen. USA har först nu berättat att man vill att det svenska systemet ska ingå i supermaktens robotsköld runt Ryssland. I en DN intervju på tisdagen förklarade supermaktens arméchef Christopher Cavoli att en anslutning till robotskölden gör det möjligt att hämta radardata från andra Natoländer och på så vis tidigt angripa ryska missiler. […]

Ingen av de statliga utredningar som föregick affären nämnde robotskölden och kapaciteten att ansluta Patriot-systemet till denna överhuvudtaget….

Föregående artikelClintons och USA:s plundring av Haiti – en påminnelse
Nästa artikelAtt ställa frågan – våga ifrågasätta de postmoderna dogmerna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Det världen vet är att den så hypade Patriot uppnår endast 4% effektivitet. Alltså väldig, väldig dyr skrot, made in USA.
  Ge mig Zircon eller Poseidon! Avangard vet jag! Made in Russia och utmärkt effektivitet (100%). Väldig väldig lönsam investering med andra ord.

  • Nja, de ryska systemen har nog skyddssystem och är nog ineffektiva att skjuta ner den tänkta fiendens plan med d v s Ryssland! Det franska luftvärnssystemet hade varit billigare och bättre för Sverige det tyckte även Kalle Bildt! Hultqvist är en vandrande olycka som inte borde ha någon som helst inflytande i svensk politik…

   • Vid anfallet i Saudiarabien mot oljeraffinaderiet flög Irans (?) hemmagjorda drönare bara förbi USAs Patriotsystem. Patriot ”säljs” till allmänheten som ett system för försvar, men i verkligheten kan det användas vid anfall. Ryssland har ett antimissilförsvar som skall slå ut amerikanska missiler riktade mot Ryssland innan dom träffar målet. Patriot kan attackera detta ryska missilförsvar, vilket förmodligen är dess verkliga uppgift i Sverige, och slå ut det så de amerikanska missilerna når fram. Reaktionen från Ryssland kommer naturligtvis att bli att förstöra det amerikanska anfallssystemet Patriot på svensk mark, och det gör Sverige till USAs krigsskådeplats.

    • Vad du tycks säga är att Sverige har betalat USAs rustningskostnader för att förbereda ett väpnat anfall på Ryssland. Patriot är uppenbart inte bara ett system för försvar, dess verkliga syfte här är att slå ut Rysslands försvar den dag USA anfaller. Det är alltså en otroligt otäck utveckling Sverige marionettregim driver som kommer att kosta många svenska liv den dag USA attackerar Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here