Protester mot Israels krig mot Palestina slås ned hårt i USA

9
237

 

Igår rapporterade SvT Rapport om antisemitiska protester vid det ansedda Columbia-universitetet. Man fick se att Biden protesterat mot detta. Men det tycks handla om protester till stöd för Palestina vid flera universitet, däribland även på likaledes välkända Yale och Harvard. AP

Några judiska studenter känt sig trakasserade. Poliser har ingripit och arresterat många studenter som vågat protestera mot Israels USA-stödda folkmord. Erinrar om inskränkningar i Frankrike och Tyskland i rätten att protestera mot stöd för Palestina.

Ja ledande ”demokratier” i Väst stödjer/tolererar i praktiken Israels folkmordspolitik och motsätter sig yttrandefrihet.

SvT rapporterar ”Stora Gazaprotester på universitet i USA – inför distansundervisning”

Pro-palestinska manifestationer orsakar just nu stora spänningar på amerikanska universitet. På Columbia University har klyftorna blivit så stora att man fått övergå till distansundervisning.

Sedan Hamas terrorattack den sjunde oktober har den allt mer katastrofala humanitära situationen Gaza orsakat protester bland elever på bland annat det anrika och prestigefyllda Columbia University i New York.

Demonstrationerna har orsakat stora spänningar mellan studenter och universitetsledningar på flera håll i USA.

DN skriver ”Joe Biden har en svår utmaning framför sig inför det amerikanska valet i november. Presidenten måste vinna tillbaka universitetsstudenternas förtroende som har påverkats negativt till följd av konflikten i Mellanöstern.

– Situationen är allvarlig för Biden, och han saknar en plan, säger Stephen Zunes, professor i statsvetenskap vid University of San Francisco….– I USA brukar unga personer sympatisera med Palestina och mänskliga rättigheter så de protesterna som har varit och som pågår påminner om de protester som skedde i samband med Irakkriget och under apartheid i Sydafrika…Generellt är stödet för Donald Trump bland unga låg. Men numera har även förtroendet för Joe Biden minskat rejält och är nere till 25 procent, enligt Zunes.

– Sett till opinionssiffrorna så har fler unga vänt sig mot Bidens hållning mot Israel än mot George Bush när han attackerade Irak.” DN: Biden i förtroendekris inför valet: ”Situationen är allvarlig”

The Guardian rapporterar

”Hundratals medlemmar av lärarpersonalen demonstrerar i solidaritet med arresterade studenter när protesttält sätts upp igen på campus

De protesterar mot rektorns beslut att låta polisen arrestera studenter vid en pro-palestinsk lägerprotest förra veckan.

Solidaritetsprotesten kom när studenter satte upp protesttält igen på campus. De hade rivits ner förra veckan när polisen i New York arresterade mer än 100 studenter, som också stängdes av av universitetet.

Bassam Khawaja, en föreläsare vid Columbia Law School och övervakande advokat vid skolans klinik för mänskliga rättigheter, sa att han var ”chockad och förfärad över att presidenten omedelbart gick till New Yorks polisavdelning”.

”Det verkade inte som om någon form av åtgärder vidtogs för att deeskalera,” sa Khawaja. – Det verkar också helt onödigt. Detta var av allt att döma en icke-våldsprotest. Det var en grupp studenter som campade ute på gräsmattan mitt på campus. Det skiljer sig inte från vardagen på campus.”

När Columbia meddelade att de skulle hålla lektioner på distans, lanserade studenter på campus över hela USA sina egna protester. Vid Yale University i Connecticut grep polisen mer än 40 pro-palestinska demonstranter, enligt studenttidningen Yale Daily News.

Studenter har uppmanat sina universitet att stödja en vapenvila i Gaza och avyttra sig från företag med kopplingar till Israel.

Studentdemonstranter, inklusive judiska studenter, har förnekat anklagelserna om att deras protester är antisemitiska och skyller på ”inflammatoriska individer som inte representerar oss” och beskriver protesterna som fredliga och inkluderande.

”Vi avvisar bestämt varje form av hat eller trångsynthet och är vaksamma mot icke-studenter som försöker störa den solidaritet som förfalskas mängd studenter – palestinska, muslimska, arabiska, judiska, svarta och pro-palestinska klasskamrater och kollegor som representerar den fulla mångfalden av vårt land”, löd ett uttalande från studentorganisatörer som lagts ut på Instagram.

Columbia- och Barnard-avdelningarna i American Association of University Professors förkastade Columbia-rektorn Shafiks tillslag mot protester i ett uttalande på fredagen och sa: ”Vi är chockade över hennes misslyckande med att försvara det fria ordet som är central för ett universitets utbildningsuppdrag.”

Journalistprofessor Helen Benedict, som var på campus när NYPD (New York Police Department) började arrestera studenter, sa i en intervju att det var en ”överreaktion” att skicka ”kravallpolis med vapen” till campus.

”Det har skett en enorm missräkning, [vid] varje steg,” sa Benedict. ”Säkerheten på campus för våra studenter har kränkts och studenterna blir faktiskt mindre säkra av detta… Det här är en inlärningsmiljö där studenter lär sig att debattera oenighet och ibland måste lära sig att bli obekväma, och det istället för att straffa att vi borde förmedla och undervisa från det så att eleverna kan lära av det.”

På måndagen bildades långa köer utanför Columbias portar då studenter var tvungna att vänta på att få sina ID-handlingar skannade vid säkerhetskontroller. Några fakultetsmedlemmar stod vid grindarna och förespråkade reportrar som hade nekats inträde.

Protesterna har väckt nationell uppmärksamhet, med politiska ledare för båda partierna som fördömer universitetsledning.

I Virginia fördömde Joe Biden antisemitism på universitetsområdena i ett uttalande.

Han sa: ”Denna flagranta antisemitism är förkastlig och farlig – och den har absolut ingen plats på universitetsområden eller någonstans i vårt land.”

 

Prahlad Iyengar, en doktorand vid ansedda Massachussets Institute of Technology (MIT) som studerar elektroteknik, var bland omkring två dussin studenter som slog upp ett läger med mer än ett dussin tält på campus på söndagskvällen för att uppmana till vapenvila och för att protestera mot vad de beskriver som MIT:s ”medverkan i pågående folkmord i Gaza”.

”MIT har inte ens krävt en vapenvila, och det är ett krav vi definitivt  har,” sa han.

Föregående artikelEtt förspel till Sveriges uppslutning bakom USA, ledande i folkrättsstridiga krig och statskupper i demokratier
Nästa artikelAlla vänner av fred och Sverige bör protestera mot DCA!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Ja, vad skulle USAs politiker INTE göra för HUSSE?
  Det går lika bara att kasta USAs medborgare under bussen allt för att behaga HUSSE (AIPAC; ADL; WZO; mm, mm) som att skänka miljarder dollar åt HUSSE i hell aviv. Det är precis detta som genocide Joe kallar ”Iron Clad Support” (eller var det kanske blöjor) till barnamördarnas regime israel

 2. En lite mer balanserad kommentar från The Guardian:
  https://www.theguardian.com/us-news/2024/apr/22/columbia-university-protests-shutdown

  Behandlingen av demonstranter är inte i närheten av hur journalister som bara har skrivit om en rättegång blir behandlade i Ryssland. Det hade varit intressant om analysavdelningen i Global Politics kunde informera om demonstranterna i USA får liknade straff? Ge gärna exempel från nyare tid.

  https://www.theguardian.com/world/2024/mar/29/russian-journalist-who-covered-navalny-trials-jailed-on-extremism-charges

   • Nu skrev jag om behandling av journalister i Ryssland och USA, inte Ukraina.

    Omständigheterna om Liras död är omdiskuterad. Han försvarade Rysslands massmord i Bucha bl.a. Han försökte fly till Ungern för att undkomma straff för att hittat på historier från fronten. Alla påstående om att han blev vägrad medicinsk behandling kommer från diverse konspirationsbloggare på både extremhögern och dåraktiga s.k. ”vänsterbloggare” men noll trovärdighet.

    Oavsett så bär redaktören gripa tag i skillnaden mellan hur behandlas journalister i Ryssland och USA. Ukraina blir en avspåring, kanske p.g.a. att det var ett lämpligt halmstrå?

  • Menar du som den milda behandlingen sv Julian Assange t ex? D v s att sitta isolerat i hur många år som helst utan ett uns av bevis. I så fall håller jag med. Den västerländska demoNkratin är exceptionellt grym

  • Någon som minns tidningsrubrikerna för något år sedan som beskyllde Vladimir Putin i Ryssland för att ha stulit fartkameror längs svenska vägarna?
   Det var någon liberal militär bloggare som heter Lars Wilderäng som påstod Ryssland behövde kamerorna till kriget i Ukraina.
   Men nu har sanningen kommit fram.
   Det var inte Ryssland som stulit kamerorna.
   Det var istället ett mindre antal svenska ungdomar och en kvinna som stulit kamerorna för att sedan sälja dem vidare på nätet.

   Frågan som måste ställas är om Demokratin fortfarande är trovärdig som samhällssystem eller om Demokratin måste avsättas för att ersättas av något trovärdigare alternativ som kan bli mer acceptabelt över hela Världen?

   Jag är i varje fall alldeles helt säker på att ett sådant lyckat resultat drastiskt skulle minska antalet krig och konflikt.
   För tittar man historiskt så är Demokratin från Väst inblandad i stort sett varenda krig här på Jorden.

   https://www.friatider.se/putin-pastods-stjala-svenska-fartkameror-nu-kommer-sanningen-fram

  • Benjamin Satanyahu, folkmördar regimen israels premiär mördare, ska efterlysas av ICC för brott mot mänskligheten. USA skyndar sig till undsättning och försöker stoppa det. Inget att förvånas! Vad skulle INTE USAs ”ledare” göra för HUSSE?

   ”Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, påstås ha planer på att utfärda en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar flera medier. Netanyahu rasar mot uppgifterna, och säger att det inte kommer påverka Israel.

   Flera medier rapporterar nu om att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har planerar på att utfärda en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra högt uppsatta israeliska tjänstemän.

   Enligt en regeringskälla till Times of Israel fokuserar domstolen på anklagelser om att Israel avsiktligt försöker svälta befolkningen i Gaza.

   Om det utfärdas en arresteringsorder, påpekar Times of Israel, skulle det innebära en ”kraftig försämring av Israels internationella status”.

   Israel försöker därför stoppa ICC:s påstådda planer, och även USA ingår i denna ”diplomatiska ansträngning” för att förhindra att någon arresteringsorder görs.

   I ett inlägg på X skriver Netanyahu att ett beslut från Haag inte kommer förändra Israels beteende och kallar det för ett ”farligt prejudikat”.

   ”Under mitt ledarskap kommer Israel aldrig acceptera något försök från brottmålsdomstolen i Haag att undergräva (Israels) grundläggande rättighet att försvara sig. Hotet mot IDF-soldater och offentliga personer i Israel, den enda demokratin i Mellanöstern och den enda judiska staten i världen, är skandalöst… Vi kommer aldrig sluta försvara oss själva. Även om Haagtribunalens beslut inte kommer påverka Israels agerande, kommer de att skapa ett farligt prejudikat som hotar soldater och offentliga personer i varje demokrati som bekämpar kriminell terrorism och farlig aggression”, hävdar den israeliska premiärministern.

   I nuläget har cirka 35.000 människor dödats i Israels attacker mot Gaza.”

   https://nyheter.swebbtv.se/usa-forsoker-stoppa-arresteringsorder-mot-netanyahu/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here