Journalisten Gonzalo Lira död i sjukhusfängelse i Ukraina.

9
2288
Gonzalo Lira. Bild Wikipedia.

Vi har här publicerat flera artiklar med inslag Gonzalo Lira. Se mot slutet av artikeln. Hans död är inte helt oväntad. Har Gonzalo Lira torterats och dödats av Zelenskys folk?
Källor: https://thegrayzone.com/2024/01/12/gonzalo-lira-dies-ukrainian-prison/ och https://sputnikglobe.com/20240112/zelensky-critic-gonzalo-lira-reportedly-dead-at-55-1116136403.html

Gonzalo Lira, en framstående kommentator av kriget mellan Ryssland och Ukraina som fängslats i Ukraina senast våren 2023 för att ha kritiserat landets regering, har avlidit efter veckor av medicinsk försummelse av ukrainska myndigheter.
Den chilensk-amerikanske krigskommentatorn Gonzalo Lira dog strax före lunch den 11 januari 2024 på ett sjukhus i Kharkiv, där han hade varit fängslad i åtta månader sedan han anklagades för att rättfärdiga ryska krigsansträngningar i Ukraina.

Lira blev känd under 2022 när han framträdde som en kritisk röst i ett alltmer diktatoriskt Ukraina. När han greps i maj 2023 anklagad för att ha ”producerat och spridit material som rättfärdigar Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina” bidrog det till att öka det inhemska motståndet mot USA:s finansiering av kriget och ledde till att teknikbaronen Elon Musk och den amerikanske politiske kommentatorn Tucker Carlson krävde att han skulle friges.

Tucker Carlson

En anteckning skriven av Lira och tillhandahållen av hans far till The Grayzone visar att hans död kom efter en nästan tre månaders kamp mot lunginflammation, ett tillstånd som uppenbarligen ignorerades av hans ukrainska fångvaktare fram till bara några veckor före hans död. Liras död avslöjades av hans far, Gonzalo Lira Sr, som hade tillbringat veckor med att vädja till den amerikanska ambassaden att ingripa i sonens medicinska nödsituation.

E-postmeddelanden som granskats av The Grayzone visar att den äldre Lira, efter att ha fått kännedom om sin sons sjukdom, uppmanade ambassaden att ingripa den 3 januari. I ett meddelande till amerikanska tjänstemän noterade han att ukrainska myndigheter verkade anstränga sig för att dölja information om Lira Jr:s hälsa för hans familj och juridiska ombud. ”Den medicinska chefen i förundersökningsfängelset i Kharkiv ger ingen information om hans hälsotillstånd”, skrev han och avslutade: ”Det har gått 12 dagar sedan jag fick veta hans tillstånd.”

Följande dag fördes Lira Jr. äntligen till sjukhuset och fick träffa sin advokat. Försvarsadvokaten lämnade mötet med ett handskrivet brev från Lira där han förklarade sin situation, vilket tros vara hans sista skriftliga korrespondens.

Brevet lyder: ”Jag har haft dubbel lunginflammation (båda lungorna) samt pneumothorax och ett mycket allvarligt fall av ödem (svullnad i kroppen). Allt detta började i mitten av oktober, men ignorerades av fängelset. De medgav att jag hade lunginflammation först vid en utfrågning den 22 december. Jag ska snart genomgå ett ingrepp för att minska ödemtrycket i mina lungor, vilket orsakar extrem andfåddhet, så att jag svimmar efter minimal aktivitet, eller till och med efter att bara ha pratat i 2 minuter.”

Gonzalo Lira, Sr. var inte övertygad om att hans son skulle få ordentlig medicinsk vård på ett ukrainskt sjukhus och fortsatte att vädja till ambassaden att övervaka situationen. Nästa dag skrev han till dem igen: ”Jag behöver ambassaden för att hålla nära kontakt medan han är på sjukhuset och se till att hans hälsa utvecklas medan han är på sjukhuset. Ni bör också kontakta den läkare som ansvarar för Gonzalo under sjukhusvistelsen och kontrollera att han återhämtar sig.”

Men hans ansträngningar visade sig fruktlösa. En vecka senare bekräftades Lira Sr:s värsta farhågor när han fick veta att hans son hade dött. Han anklagar nu Washington och Kiev för hans död.

”Jag kan inte acceptera hur min son har dött. Han torterades, utpressades och hölls isolerad i 8 månader och 11 dagar och den amerikanska ambassaden gjorde ingenting för att hjälpa min son”, säger Lira Sr. i ett e-postmeddelande där han meddelar nyheten.

”Ansvaret för denna tragedi ligger [hos] diktatorn Zelensky med samtycke från en senil amerikansk president, Joe Biden”, skrev han och tillade: ”Min smärta är outhärdlig. Världen måste få veta vad som pågår i Ukraina med den omänskliga diktatorn Zelenskyj.”

När världens uppmärksamhet flyttas från västvärldens krig i Ukraina ansluter sig Lira Sr. till de hundratusentals fäder som nu sörjer sina söners död. Till skillnad från de flesta av dem dog hans son inte på ett slagfält, utan i fängelse för att ha fördömt det krig som dömde så många till ett skamligt öde.

Relaterat
Hur går kriget?
Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
”En förrädare mindre”: Zelensky övervakar kampanjen för mord, kidnappning och tortyr av politisk opposition.

Föregående artikelLyssna på Folk och Fred 2024
Nästa artikelHur demokratiskt är Nato?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Undrar hur lång tid det tar innan Ukraina hävdar att han ”dödades av en rysk missil” och hela västvärlden samlade press och media upprepar det som om det vore ”obestridbar fakta”…. 🤔

 2. Det var väl ingenting som höll kvar Gonzalo i Ukraina innan han uppenbarligen fänglsades i
  maj 2023. Det är hur enkelt som helst att åka in och ut ur Ukraina. Jag var själv där i
  november förra året och höll föredrag för mycket duktiga ukrainska gymnasister.
  Tåg från Warsawa till Kiev, 19 timmar, men som går på tid i motsats till svenska tåg.

  Vilka krav kan man ställa på sjukvården i ett land som angriptis av världens näst
  största militärmakt? Ukraina fungerar förvånansvärt väl trots påfrestningar med
  ständiga flyglarm. Min fru kom tillbaks till Sverige efter en knapp vecka i sin
  hemstad Kiev för två dagar sedan. Livet pågår normalt, många bryr sig inte om att söka upp
  skyddsrum när larmet går utan uppsöker den säkraste platsen i lägenheten.

  Historien har visat att man kan inte bomba ett folk till underkastelse. Det lyckades
  inte Hitler med i England, lika lite som de allierades terrorbombingar av Tyskland
  lyckades (Hitlertyskland knäcktes av Röda armén), lika lite som det lyckade med
  Vietnam. Det kommer inte att lyckas för Putin i Ukraina eller hans under många
  år gode vän Netanyahu med Gaza.

  • Ryssland har redan i stort sätt lyckats med det dom åtog sej. Östra ukrinazi tillhör moderlandet igen.
   Att man kan röra sej så fritt i ukrinazi beror på att folk vet att ryssland endast har militära mål att bomba.

 3. Frågan jag ställer är, vad gjorde Ryssland för att rädda Gonzalo Lira?

  Ryssland kan inte varit ovetande.

  Efter vad jag hörde på Youtube Military Summary hade Gonzalo Lira försökt fly Ukraina men ertappats vid gränslandet till Moldavien. Jag tror det var en ukrainsk kvinna som förrådde honom och han blev fångatagen av gränspoliser eller militär.
  Problemet för Gonzalo Lira var nog att han var Västerlänning.

  För som Västerlänning arbeta för Ryssland i Ukraina är alldeles för farligt och förmodligen ett självpåtaget självmordsuppdrag.
  Jag förstår inte Västerlänningar som nu beger sig till Ukraina överhuvudtaget.
  Varför utsätta sig för en sådan risk frivilligt?
  Mot urusel lön dessutom.
  Förmodligen politiska idealister (hjältar?) eller hjärntvättade med demokrati samt det egna landets militär som jag tror de har mindre eller större kontakter med.

  Ryssland lät alla män fly kriget om de ville det.
  Ukrainas Västorienterade Majdanregering gjorde landet landet till ett fängelse för alla män med straffarbete vid krigsfronten.
  Rekryteringsbilar är ständigt ute och fångar unga män på stan, restauranger och gym och de yngre män som försöker fly fångas vid landets gränser, dödas eller får flera decennier långa fängelsestraff.

  Vem trivs i Ukraina förutom den Västerländske Borgaren som är där för att muta in Ukrainas naturtillgångar och göra goa affärer för att förbättra sin redan feta rikedom?
  Fast den Västerländske Borgaren är nog aldrig själv i Ukraina.
  Det är för farligt.
  Han har makten att skicka sitt kapital för att ”arbeta” för honom istället.

  Vad bryr sig Västerlänningen om den vanlige ukrainaren?
  Absolut ingenting.
  Ukrainaren är östslav och av en ras som Västerlänningen betraktar som mindre värd.
  Det är russofobins yttersta förklaring.

  Adolf Hitler var en Västerlänning som kunde dela upp andra som mer eller mindre värda.
  Den etniciteten som var mest värd var den som Adolf själv tillhörde.
  De folken hade företräde, de folk mindre värde kunde istället dödas, användas till slavarbete, fördrivas eller helt enkelt utrotas.

  Jag bor i ett land där russofobier verkar helt tillåtna och till och med i det tysta uppmuntras av stat och etablissemang.
  Det är i ett samhällssystem som kallas ”demokrati” och som samtidigt säger sig ”värna om mänskliga rättigheter” i en ”regelbaserad världsordning”.

  Jag förstår inte alls, tomma löften för en Värld åt alla, men som leds och härskas av den vite Västeuropén?

  Världen härskas av övertag på militärt våld, men vad kommer hända när Västeuropén inte längre är överlägsen i krigets konster?

  Är det då möjligheten kommer till en fredligare Värld med delad makt och minskad kapitalistisk utsugning då de materiella resurserna efterhand förs över till Folket när Borgaren tvingas lämna från sig sin totala makt i den liberala demokratin?

  Nja, vi är inte där riktigt än.
  För en stund sedan såg jag SVT Asienreporter Tilde Levins lycka i ögonen när hon proklamerade att det Liberala Demokratiska Partiet i Taiwan vunnit valet över det nationalistiska partiet Koumintang.

  Det är bara att betrakta att än en gång demokratin från Grekland inte gjort Borgaren besviken och den här gången dessutom mot ett parti som faktiskt egentligen är fiende till Kinas kommunistiska regering.

  • Lira var inte ”anställd” av ryssland, han var inte deras prio ett. Däremot så kunde uza med ett kort telefonsamtal kunnat fria honom.

 4. Lars Bern på Swebbtv avslöjar den ”regelbaserade Världsordningen” som en bluff.
  En bluff för att gynna demokratin. Demokratin, det vill säga de Västerländska kapitalägarna, sedemera ”Globalistföretagen”.

  Citat Swebbtv:
  ”Vad är egentligen den ”regelbaserade världsordningen” – som västerländska och svenska politiker hela tiden tjatar om – för något?

  Det låter ju bra. Men egentligen handlar det om en nyckfyll oordning.

  Det handlar om vad som för tillfället passar oligarkerna i väst, förklarar Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys.

  – Vilka då regler? De reglerna bestäms ju från tillfälle till tillfälle. Det som passar oligarkin bäst. Vi har ju inga fasta regler, säger Lars Bern.

  Enligt Bern är det som pågår i Gaza ett exempel på detta.

  Hittills har 23.500 människor dödats i Gaza, varav drygt 10.000 är barn. 60.000 har skadats. Och väst stoppar inte det. USA skickar vapen till Israel och bombar huthierna i Jemen för att dessa gett sig på Israel-kopplade fartyg i Röda havet i ett försök att få slut på de israeliska bombningarna av Gaza. I stället är det Sydafrika, uppbackat av en rad icke-västerländska stater, som försöker stoppa Israel genom ett folkmordsåtal vid ICJ.

  – Det som amerikanerna och israelerna håller på med i Gaza följer väl inga regler? Va?, fortsätter Lars Bern i Swebbtv. Man skjuter ihjäl en massa människor. Det finns belagt hur israeliska soldater skjuter ner oskyldiga kvinnor mitt på gatan som inte ens är beväpnade.

  – De följer inga regler. De bryr sig inte ett dugg om regler.

  https://nyheter.swebbtv.se/den-regelbaserade-ordningen-en-bluff-gazaslakten-ett-tydligt-exempel/

 5. Det är en MYCKET stor förlust om detta stämmer. Nej tycker Gonsalo Lira var mycket skön soft och kunnig snubbe. Han var verkligen soft snubbe och kunnig som fan. Mycket tråkigt detta måste jag säga. Jag gillade snubben. Det värsta är att detta HELT kommer gå undan i skymundan utan MINSTA lilla konsekvenser. Det är jävligt störande. Det kommer EJ nämnas ens detta och inga konsekvenser kommer ske MINSTA lilla mot tiggaren i Ukraina. Lira var en bra skön och kunnig snubbe. Jag gillade honom verkligen. Han fått utstå MYCKET skit dessa två åren före detta tortyr dödsfallet som var väntat

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here