Har Gonzalo Lira torterats och dödats av Zelenskys folk?

16
1989
Föregående artikelMoskva hävdar att Kiev vill skylla civila offer på ryska trupper och planerar ”monstruösa” provokationer.
Nästa artikelRysslands (och USA:s) aktuella krigspolitik. Samma skrot och korn?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Gozalo Liras senaste tweet 26/3:

  You want to learn the truth about the Zelensky regime? Google these names:

  Vlodymyr Struk
  Denis Kireev
  Mikhail & Aleksander Kononovich
  Nestor Shufrych
  Yan Taksyur
  Dmitri Djangirov
  Elena Berezhnaya

  If you haven’t heard from me in 12 hours or more, put my name on this list.

  GL

 2. Gozalo Lira är en mycket modig man som vågade berätta för oss i Världen vad som egentligen pågår i Ukraina. Mycket vederhäftig och kunnig. Ingen tvekan om att detta är oberoende journalistik. Man kan tyvärr befara att han fallit offer för den hemliga polisen på grund av hans rapportering.

 3. Scott Ritter skriver på Telegram om Roman Prorasevich som var på en kamptur hos nynazistiska Azov i Ukraina, arresterad för politisk opposition, hela världen blev tokig och anklagade president Alexander Lukashenko för att ge sig på yttrandefriheten. Han är levande och ser ut att må bra i husarrest medan han avvaktar sin rättegång.

  När rapporter om Gonzales Lira, en chilensk filmare, boende i Kharkov,Ukraina publicerade på nätet kritik av Ukrainska regimen, blev kidnappad, torterad och mördad av Kraken Unit, som är en del av Azovbataljonen inom SBU, så är Väst helt tysta. Kritiskt tänkande skall inte vara en dödsdom.

  Vi kan även jämföra med Navalny som vara förstasidesstoff i vår media under lång tid med påstådda förgiftningsförsök av Ryssland som inte på något vis var bevisade. Vi vet inte riktigt vad som hänt med Gonzales Lira, även om Scott Ritter verkar vara säker på sin sak. Däremot vet vi att en ukrainsk brottare som tränade tillsammans med en tjetjensk klubb, blev svårt misshandlad/torterad till döds, flera bildbevis, enbart för att han tränade med denna klubb.
  Vi har också sett Viktor Volodymyrovych Medvedchuk som är en ukrainsk advokat, och tillhör politisk opposition i Ukraina, fängslad och tydliga tecken på misshandel. Han var en vän till Zelensky tidigare och hjälpte honom till makten i Ukraina. Zelensky var en lögnare som lovade att återupprätta minskavtalet, förbättra relationer till Ryssland och avsluta kriget i Donbass. När han blev vald gjorde han precis tvärtom. Vad Medvedchuk måste ångra sig.
  Det finns så många berättelser om oppositionspolitiker som blivit tillfångatagna och detta finns dokumenterat av bla. Cato institutet som skriver att Zelensky är den värsta av alla ledare som varit i Ukraina, när det gäller att föra in landet på en diktatorisk och odemokratisk väg
  Helt tyst i vår media, våra politiker tiger, SVT tiger.
  Är så fruktansvärd besviken på åsiktsförbudet som gäller i vårt land, som blir värre dag för dag. Det värsta sveket att de tiger om kidnappningar, tortyr som förekommer ständigt i Ukraina.
  För några år sedan läste jag att USA hotade domstolar i Ukraina med att de måste åtala tidningar som skrev att nazister var nazister, trodde aldrig att något liknande skulle kunna hända i Sverige.
  Men i Sverige behöver man inte hota någon, alla ställer upp på att inte skriva att nazister är nazister.
  Sverige är inget att vara stolt över.

 4. Enligt Scott Ritter, som citeras av ”The Saker” (https://thesaker.is/pray-for-gonzalo-lira/), saknas bevis för
  att Gonzalo Lira är död.

  Men Vivianne Månsson vet inte bara att han är död, utan också vem som dödade honom och hur det gick till. Någon referens anger inte Vivianne Månsson.

  Jag får regelbundet epost från Charkov från en gammal vän som bott där i många år. Charkov är en krigzon, så det är ju inte helt uteslutet att Lira är ett av de många civila offren i kriget.

  Ryssarna har bombat och delvis förstört en helt modern neutronspridningsanläggning vid det stora forskningsinstitutet i Charkov; jag såg den själv när jag besökte Charkov för fem år sedan. Detta är väl dokumenterat av ukrainska forskare och har redovisats med bild och text i bl a ”Physics Today”. Anläggningen hade varit av stort värde för Ryssland om man lyckats inta Charkov, vilket i skrivande stund förefaller osannolikt.

  Så jag uppmanar Vivianne Månsson att förse läsarna av denna blogg med bevis.

  • Jag var otydlig med vad jag skrivit av Scott Ritter, hela denna text hade jag skrivit av från Scott Ritters telegram:
   ”Scott Ritter skriver på Telegram om Roman Prorasevich som var på en kamptur hos nynazistiska Azov i Ukraina, arresterad för politisk opposition, hela världen blev tokig och anklagade president Alexander Lukashenko för att ge sig på yttrandefriheten. Han är levande och ser ut att må bra i husarrest medan han avvaktar sin rättegång.

   När rapporter om Gonzales Lira, en chilensk filmare, boende i Kharkov,Ukraina publicerade på nätet kritik av Ukrainska regimen, blev kidnappad, torterad och mördad av Kraken Unit, som är en del av Azovbataljonen inom SBU, så är Väst helt tysta. Kritiskt tänkande skall inte vara en dödsdom.”

   Sedan kommenterade jag Scott Ritters text med följande kommentar:
   ”Vi vet inte riktigt vad som hänt med Gonzales Lira, även om Scott Ritter verkar vara säker på sin sak. Däremot vet vi att en ukrainsk brottare som tränade tillsammans med en tjetjensk klubb, blev svårt misshandlad/torterad till döds, flera bildbevis, enbart för att han tränade med denna klubb.”

   Så det var inte jag som var säker på vad som hänt utan Scott Ritter, vilket jag påpekade i min egen text.
   Jag var otydlig med vad jag skrivit av vad Scott Ritter skrivit på sin Telegram och vad som var mina egna funderingar. Jag skrev dock att vi inte vet vad som hänt med Gonzales Lira.

  • Gonzalo Lira är ev. övervakad och i större fara än han tycks tro. I så fall bör han nog gömma sig väl tills han får en möjlighet att försvinna ur Ukraina. Det finns en annan möjlighet och anledning till hans lugna hållning. Han kanske inte befinner sig i Ukraina längre, men drar en vals. Vi vet ju faktiskt inte var han befinner sig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here