Moskva hävdar att Kiev vill skylla civila offer på ryska trupper och planerar ”monstruösa” provokationer.

5
1235
Bild från Derimot.no

RT påstår att https://www.rt.com/russia/554080-russia-ukraine-shelling-claim/

Om detta stämmer vet vi inte.

Moskva hävdar att Kiev vill skylla civila offer på ryska trupper och planerar ”monstruösa” provokationer.

Det ryska försvarsdepartementet sade på måndagen att Kiev, med västligt stöd, planerar att bombardera kyrkor, under ortodoxa påskfirande i södra och östra Ukraina, och sedan lägga skulden på Moskva.

”Nationalistiska bataljoner kommer att bilda mer än 70 mobila grupper utrustade med granatkastare med målet att beskjuta ortodoxa kyrkor på påsksöndagen”, sade generalöverste Michail Mizintsev, chef för Rysslands nationella försvarsförvaltningscenter.

Ortodoxa kristna kommer att fira högtiden den 24 april, en vecka efter det att högtiden firades i större delen av västvärlden. Enligt Mizintsev planeras attackerna i regionerna Zaporozhye, Nikolaev, Odessa, Sumy och Kharkov. Planen är att senare ”anklaga ryska trupper för massmord på civila på denna heliga dag”, uppgav han.

Mizintsev hävdade att ”flera västländer” hjälpte Kiev att förbereda ”sofistikerade monstruösa provokationer med många offer”.

Försvarsministeriet sade att det har bevis för påståendena. Det uppmanade FN, OSSE och Internationella rödakorskommittén att ”påverka Kievregimen” för att förhindra de påstådda planerade attackerna.

i arikeln nämns också att förre tjeckiske presidenten Vaclav Klaus fördömer ”hat mot Ryssland.
Ukraina har inte kommenterat anklagelserna. Både Kiev och Moskva har upprepade gånger förnekat att civila har dödats och anklagar varandra för att bedriva desinformationskampanjer.

Ryssland attackerade grannstaten i slutet av februari, efter att Ukraina misslyckats med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas eventuella erkännande av Donbassrepublikerna Donetsk och Lugansk. De tyska och franska protokoll som förmedlades av Tyskland och Frankrike syftade till att ge utbrytarregionerna särskild status inom den ukrainska staten.

Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt ska förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda militärblocket Nato. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden om att man planerade att återta de två republikerna med våld.

Föregående artikelAntirysk dag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion
Nästa artikelHar Gonzalo Lira torterats och dödats av Zelenskys folk?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det finns bara en sak som gäller, sluta kriga, sluta mörda människor!
  Kvinnor har inte fött barn för att dom ska bli mördare.
  Goda Tankar – Goda Ord -Goda Handlingar
  Fred på vår jord!
  Eva Lund

  • Nog sant, men då uppstår frågan hur. Hur skall vi stoppa USAs mördar raider och plundringståg i världen. Assange exponerade ett fall, och se vad som hände honom. USA har attackerat över 250 länder i världen militärt sedan 1945, och dödat miljoner människor. USA förbereder nya erövringar genom expansionen av NATO, hur stoppar vi det. Ryssland, då sovjet, stoppade nazisterna expansion 1945, nu försöker Ryssland stoppa USAs expansion 2022, vilken har samma karaktär som nazisternas expansion då. Hur?

  • Det är inte uteslutet att han har rätt. USA kommer inte lättvindigt att ge upp sina plundringståg mot andra länder. Hela USAs existens bygger på invasioner, erövring och plundring, något som har rötterna i kolonisationen. Stoppas erövringarna och plundringen stoppar det USA, och deras oligarker kommer inte att låta det ske lättvindigt. Kina har redan världens största lager av mat. EU har knappast gjort några förberedelser, och USA litar på sin militära förmåga att invadera, stjäla och plundra andras matförråd.

 2. Något om Donbass barn.. en specialrapport om människorna och viljan att vinna.
  20 april 2022 kl. 08.00
  Har du någonsin sett ögonen på Donbass barn? I dessa ögon, rädsla, fasa, smärta. Dessa barn föddes till ljudet av exploderande skal. De växte till ackompanjemang av automatiska skurar. Efter att ha överlevt chocken kan några av dem inte ens tala vid tre eller fyra års ålder. De är vana vid att vara rädda. De är rädda för främlingar, de är rädda för höga ljud, de är rädda för att något ska explodera någonstans och de måste gömma sig igen…
  Det är skrämmande och smärtsamt att se Donbass barn in i ögonen. Hemskt – från insikten om vad som har drabbat dessa oskyldiga barns lott. Det gör ont att de väntat så länge på hjälp.
  Allt du behöver finns här och nu. Först och främst för de små. Hjälp även till de äldre. Modern utrustning togs med till skolan så att barnen snabbt kunde hinna med sina studier.

  Efter starten av en speciell militär operation bestämde sig många för att fly, gömma sig, sitta ute, vänta ut det. Inklusive kända personer. Samtidigt gick hundratals frivilliga till DPR och LPR för att stå upp för republikerna, hjälpa civila, stödja dem. Här är de förvirrade: hur kan man lämna fosterlandet i ett sådant ödesdigert ögonblick? Hur kan du springa iväg och feg skrika runt hörnet och skylla på alla och allt runt omkring? Och sedan komma tillbaka när det lugnar ner sig, när det är bekvämt. Skaka av sig sveket, fortsätt att leva och se in i ögonen på de som var kvar, som inte var rädda, som kunde …

  Hjärntvättad av västerländska kuratorer med pervers propaganda, frenetiskt russofobi och nazistiska hängslen, och en ersättning av begrepp förvrängda till den grad av skam. Det är detta som driver de som har upphört att betrakta Ryssland som sin fredliga granne till en bestialisk attack. Ryssland, som alltid har varit redo att låna ut en axel i stunder av svåra tider. Nu siktar tusentals västerländska stridsflygplan varje dag kulsprutor mot sina bröder. Och tills de blir tillfångatagna fortsätter de att bedövat tro att de kämpar för en rättvis sak. Men en försenad insikt kommer ändå. Omvändelse kommer – tuff, desperat, vrider själen med vild skam, men ändå finner dessa människor styrkan att överge de påtvingade värderingarna och förstå värdet av livet och Rysslands sanna mål. Mycket snart kommer nya barn att födas här, som bara känner den fridfulla himlen ovanför sina huvuden. Den sorgliga sidan i Donbass historia har nästan vänt. Den svarta randen följs av den vita. Livet går vidare. Nytt, fridfullt liv.
  https://riafan.ru/23115501-zhizn_donbassa_v_ob_ektive_fan_spetsial_nii_reportazh_o_lyudyah_i_vole_k_pobede_

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here