Antirysk dag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion

24
3151
Lukashenko och Putin. Bild TASS.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, som jag tycker är intressant också idag! Enligt förespråkare för svenskt medlemskap i Nato ska vi göra oss beroende av USA, helt ledande i brutala folkrättsvidriga krig och statskupper mot demokratier.

Denna artikel Antirysk lördag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion har översatts av Rolf Nilsson. Med välvilligt tillstånd till Midtifleisen från författaren Thomas Röper. Denne har arbetat i lednings- och tillsynspositioner som östeuropeisk expert inom finansiella tjänster i Östeuropa och Ryssland. Idag bor han i sin adopterade hemstad St Petersburg. Han har bott i Ryssland i över 15 år och talar flytande ryska. Fokus för hans mediekritiska arbete är (medie) bilden av Ryssland, kritik av rapporter från västerländska medier i allmänhet och ämnena (geo-) politik och ekonomi.

Enligt uppgifter Belarus säkerhetschef Konstantin Bychek vid 21-tiden i kväll samarbetar misstänkta med utredningen och avger bekännelser. här.
USA förnekar bestämt all inblandning i planer på statskupp mot president Luhashenko. TASS.


Antirysk lördag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion

Ryska och vitryska medier rapporterade varje timme på lördagskvällen om ett kuppförsök i Vitryssland. Jag summerar de hittills kända nyheterna här.

Den vitryska underrättelsetjänsten har meddelat att planen var att mörda president Lukashenko under paraden den 9 maj i Minsk, dagen för segern över Nazityskland. Samtidigt skulle ett väpnat uppror för att ta makten börja. Planen var långt framskriden.

Både vitryssar och utlänningar var inblandade i kuppförsöket. Den vitryska underrättelsetjänsten blev medveten om detta för en tid sedan och informerade andra vänliga säkerhetstjänster. Den ryska underrättelsetjänsten arresterade kupparrangörerna i Moskva på lördagen, när de diskuterade sina planer vid ett möte.

De träffade en ”högtstående general” i de vitryska väpnade styrkorna, som de trodde skulle vara på deras sida. Enligt dem var den viktigaste arrangören av kuppförsöket advokaten Yuri Senkovich, född i Vitryssland och bosatt i USA sedan 2007 och även amerikansk medborgare. Han hoppades att USA: s utrikesdepartement skulle försvara honom om planen misslyckades.

Planen innebar ett samtidigt mördande av Lukashenko och hans familj, liksom ”alla höga ledare” i landet, att strömförsörjningen i landet skulle brytas för att förhindra en snabb reaktion från säkerhetsstyrkorna, att de skulle organisera ett väpnat uppror och naturligtvis – enligt det vanliga mönstret för färgrevolutioner – att få ut folk på gatorna.

Olika oppositionsmedlemmar, som befinner sig utanför Vitryssland, var inblandade i planen. Planen innebar också att ta makten från regeringen och parlamentet och inrätta ett ”råd för nationell försoning” för att ta över regeringens verksamhet.

Planen finansierades från utlandet, med pengar som redan strömmat in för att muta nyckelpersoner. Lukashenko berättade för pressen att de fängslade hade varit i nära kontakt med officerare från CIA eller FBI, men lämnade inga ytterligare detaljer.

Anti-rysk lördag, del 2: Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater

Bakgrunden är intressant. På måndagen skulle den tjeckiska inrikesministern Jan Hamacek resa till Moskva för att förhandla med den ryska hälsovårdsministern om leveranser av Sputnik-V till Tjeckien. Resan har avbrutits och Prag har istället meddelat utvisning av 18 ryska diplomater.

Anledningen är att den tjeckiska underrättelsetjänsten påstår sig ha funnit – just vid den här tiden – att det påstås vara ryska agenter som var ansvariga för explosioner i en tjeckisk ammunitionsdepå i oktober och december 2014.

Det är en lycklig tillfällighet för de västerländska läkemedelsföretagen och de politiska motståndarna till Sputnik-V, att den tjeckiska underrättelsetjänsten lyckades klara upp de explosioner, som inträffade för sju år sedan, bara två dagar före den tjeckiska inrikesministerns planerade resa.

De anklagade är annars gamla bekanta. Tjeckien har utfärdat arresteringsorder mot de två påstådda ryska agenterna, som sägs ha förgiftat far och dotter Skripal i Storbritannien.

Inrikesministerns resa till Moskva för att köpa Sputnik-V var kontroversiell i Tjeckien på grund av lobbyverksamhet från västerländska läkemedelsföretag och media. Styrkan med vilken västerländska medier undergräver det ryska vaccinet är välkänd.

Maria Sakharova, taleskvinna för det ryska utrikesdepartementet, sa bara att Prag vet hur Ryssland reagerar ”på sådana knep”.

Anti-rysk lärdag, del 3: Ukrainisk spion arresterad i Ryssland

I S: t Petersburg blev en konsul från det ukrainska generalkonsulatet tagen på bar gärning då han försökte skaffa en databas med personlig information från ryska säkerhetsstyrkor från en rysk informant. Den ryska underrättelsetjänsten har publicerat bilder av arresteringen, som visar hur hårddisken med informationen skulle överlämnas på en restaurang, medan de anställda vid underrättelsetjänsterna gick fram till bordet och berättade för de sittande männen att de var under arrest. Hårddisken syns fortfarande tydligt på bordet.

Säljaren var en gatuförsäljare från Petersburg. Var han fick den här informationen ifrån undersöks fortfarande. Den ukrainska diplomaten överlämnades till sin biträdande generalkonsul efter det tillfälliga gripandet och måste lämna Ryssland. Ukraina har också meddelat utvisning av en rysk diplomat. […]

 

Föregående artikelIlska över vad Merkels förre militäre rådgivare säger om Ukraina. Sanningssägare?
Nästa artikelMoskva hävdar att Kiev vill skylla civila offer på ryska trupper och planerar ”monstruösa” provokationer.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Krigstrummorna mullrar allt högre. Biden hotar Kina med kärnvapen, förnyade attacker från USA i Syrien, sabotage i Iran, fler västliga marina enheter i Svarta havet, risk för eskalerande konflikt i östra Ukraina också utanpå det, ett kuppförsök i Belarus. Utöver det har vi försöken att störta den politiska ledningen i Myanmar, Thailand och Hong Kong. Provokationerna mot Kina fortsätter med Taiwan, Xinjiang och öarna i Sydkinesiska sjön.
  Så hävdar västmedia att det är Kina och Ryssland som är aggressiva!!??

 2. År 2014 hittades tjeckiskt tillverkade kulsprutor och ammunition hos fångade ISIS terrorister i Syrien. Ryssland ville ha förklaring av Tjeckien, hur tjeckiska kulsprutor och ammunition hamnade i händerna på ISIS. För att inte avslöja att ammunition och vapen saknades i lagren, sprängdes dessa av tjeckiska underrättelseagenter. Det var år 2014. 7 år var det tyst om saken. Nu har plötsligt de tjeckiska underrättelsetjänsterna avslöjat de skyldiga. Det är samma ryssar som är misstänkta för giftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. KGB har förmodligen bara två anställda agenter.
  En sak till. Ett kärnkraftverk skall byggas färdigt i Dukovany. Den tjeckiska korrupta ”eliten” (på order av USA) vill utesluta Ryssland från slutförandet. Kontraktet bör tilldelas det amerikanska företaget Westinghouse, som har varit i konkurs i mer än ett år och behöver ett kontrakt. En ny amerikansk militärbas skulle då byggas i närheten för att ”skydda kärnkraftverks säkerhet”.

 3. Dessa brottsliga och flagranta handlingar kommer att rapporteras i västmedier som ”Rysk aggression”. Det påminner om en viss stams förfaringssätt: slå till först och sedan anklaga offret för aggression.

  För varje komplott som Ryssland omintetgör ökar rabiat barometern bland västeliten. Västelitens medier kör med extra, extra varv med lögner och påhitt om Ryssland. En kakofoni av ”Ryss aggression” dirigerad av falskmyntare lurar inte världen längre dock. Varför inte? För numera är den enda ekvationen som är giltig på världsarenan: Ryssland+Kina=Sant. Västs eliter få vänja sig med att spela andra fiolen. Om inte så var beredda att få ekvationen bankad i era sjuka huvuden sakta men säkert. Självklart erbjuds västeliten valfrihet …

 4. Preliminära bedömningar skulle tyda på att den akuta krigsfaran i Ukraina har avvärjts. Ett samstämmigt gny hördes från NATO-alliansens huvudstäder och några därtill som Helsingfors: ”Det är alldeles för mycket trupp och materiel vid den ukrainska gränsen, buhuu.” Och det var själva poängen. Sergej Shoigu ställde upp en arsenal som varje satellit kunde observera, med önskad effekt. Andrei Martyanov bedömde att den ukrainska sidan skulle vika sig inom loppet av två dagar om inte redan fortare. Ryssland har klart deklarerat att en fördrivning av befolkningen likt den i Ost-Kroatien, varifrån serberna fördrevs under Jugoslavien-kriget, inte skulle tolereras utan skulle resultera i direkt ingripande. Och att det vore bäst för oligarkerna om deras privatjets stod redo på startplattan med destination Caymanöarna. Ja, det sista sades inte, men kunde läsas mellan raderna.

  Berlin och Paris verkar ha varit de första att fatta galoppen. Stoltenberg verkar inte fatta nå’nting. Dags att gå tillbaka till förhandlingsbordet.

  • Stoltenberg är en extra tragisk figur och är en från Pentagon fjärrstyrd marionett…För sitt låtsasjobb så kvitterar han ut en miljonlön för att som en patetisk Quisling sälja in gangsterregimen i Washingtons utrikespolitik! Det sägs att Ryssland har 150 tusen man samlad vid gränsen mot Ukraina beredda att rycka in om Donbass eller Krim attackeras! Man hoppas ju att stollarna i Bryssel och Washington äntligen fattar budskapet…Världen är inte deras lekstuga längre och det gäller att anpassa politiken efter detta! Och ska man kritisera andra ska man göra det från högre moralisk plattform än de man kritiserar annars blir det bara löjligt! Ungefär som när USA anklagar andra länder för aggressivt beteende eller blanda sig i USA:s valfiffel som de alldeles utmärkt klarar själva!

  • Dmitry Orlow gissade tidigare att Ryssland skulle kunna tänkas ta emot hela befolkningen från de områden Kiev-marionetterna hotar, men att Ryssland därefter skulle förhindra Kiev att kunna använda de tömda områdena genom beskjutning om så krävdes. Räckvidden för Rysslands vapen var enligt Orlow tillräcklig för att göra hela området otillgängligt för Kiev-regimen

 5. Ryska säkerhetstjänsten använder sig inte av uttryck som ”ganska säkra på, högst sannolikt, det tyder på att” – alltså intetsägande uttryck som man använder då man har inte ett uns av bevis såsom MI&, CIA mm, gör.

  Nejdå. Den Ryska säkerhetstjänsten lägger fram bevis (ljudupptagningar, videor, zoom-möten, mm).

  ”Amazing news over the week-end: President Lukashenko has declared that Biden gave the order to kill him in a coup organized by the CIA. Now, we all know that Lukashenko says all sorts of things, many of them false or plain silly. Except that the Russian FSB has confirmed it all! According to the Russians, a joint operation of the (Bielorussian) KGB and the Russian FSB has uncovered the plot early on and the Russians monitored the full operation until they had enough evidence to arrest all the plotters. Not only do the Russians have videos of their meetings, they also intercepted their Zoom video conferences (Zoom users, use Jitsi instead!).”

  The Saker listar alla falska anklagelser mot Ryssland de senaste åren – anklagelser där inte ett enda uns av bevis lades fram.

  Russian invaded the Donbass
  Russia shot down MH-17
  Russia tried to poison the Skripals
  Russia murdered Berezovskii
  Russia tried to poison Litvenenko
  Russia tried to poison Navalnyi
  Russia murdered Boris Nemtsov
  Russia murdered Politkovskaia
  Russia tried to poison Yushchenko
  Russia interfered in two (!) US Presidential elections
  Russia hacked the DNC computers
  Russia paid Afghans to kill US soldiers
  The Russians shot down the aircraft of the Polish president over Smolensk
  The Russians tried to organize a coup in Montenegro
  The Russians organized the movement for an independent Catalonia

  Eliten som styr väst kommer att hävda härnäst att Biden snubblade frö att Ryssland hackade benen sin 😉

  http://thesaker.is/did-the-us-try-to-murder-lukashenko-open-thread-14/

  • Jitsi är oändligt mycket säkrare än Zoom, som i realiteten bara är en del av de amerikanska systemet för massövervakning och totalt bevisat osäkert. Typiskt går kommunikationen via ett tiotal servers. På alla dessa servers har USAs spioner tillgång till informationen och därmed Sverige. Den enda säkra appen är WeChat där all information är krypterad på alla relä servers, och centralservern inte är tillgänglig för USA. Alla servers lagrar den okrypterade Jitsi informationen, medan WeChat inte lagrar någonting.

 6. Här en analys som menar att det är USA:s juniorpartner Storbritannien som ligger bakom den senaste storyn med bomberna i Tjeckien. Han menar att det är typiskt MI6 att förena informationskrig med spionskandaler. Storbritannien har haft sekler på sig att förfina sin härska-och-söndra-strategi. Nu i syfte att förhindra ett närmande mellan Ryssland och EU – inte minst om Sputnik V-inköpen skulle bli verklighet. Dessutom vill ”väst” inte att deras planer på statskupp i Vitryssland ska bli allmänt kända. https://off-guardian.org/2021/04/19/who-is-really-behind-czechias-surprise-decision-to-expel-18-russian-diplomats/

  • Man kan till uttrycket juniorpartner tillägga att det finns fog för att hävda att det är Usa som intellektuellt är juniorpartnern genom britternas enorma infiltration av det amerikanska etablissemanget.
   Carroll Quigley som i stort sett avslöjade det kunde ju inte publicera hela sin analys förrän efter sin död över trettio år efter skrivandet och ingenstans(?) nämnde han Pilgrim Society vid namn. Den organisation som verkställde britternas infiltration från början av 1900-talet.
   Quigley var också tvungen att förminska betydelsen av Rockefellers antagligen för sin egen säkerhet men också därför att han fått tillstånd av Rockefellers att studera CFRs privata arkiv. Han började skriva sitt testamente i 60-årsåldern. Han intervjuades av Gary Allen och Quigley förnekade då att han hade skrivit det som Allen läste högt ur Quigleys bok,
   Allen själv dog 50 år gammal.
   I närtid har Pilgrims ledare i Usa låtit undslippa sig att det vore bättre om Usa återinfogades inom britternas hägn.
   De tankesmedjor som definierar Usas geopolitik har initierats av britterna.
   Man kan tillägga att både JFK och Quigley härstammade från utvandrade Irländska katoliker.
   Jfks äldre bror som sannolikt hade blivit presidentkandidat sprängdes i luften ovanför engelskt territorium under WW2. Meningen var att planets sprängladdning skulle utlösas i Frankrike per radio från en beaufighter efter att han hoppade fallskärm men han hoppade inte och sprängningen kom alltså för tidigt.

 7. Är det inte dags för Ryssland att stationera kärnvapenmissiler i Kuba? Det skulle jämka ut omringningen av Ryssland och även krydda tillvaron genom att sätta fart på fat ass galna-stan USAs fart och fis;-)

 8. I sin tal till Duman och den Ryska nationen varande Putin på ett omisskännligt sätt att Ryssland kommer att slå tillbaka mot varje utländsk provokation. Putin varande för konsekvenserna att överskrida Rysslands röda linjer.

  Samling exceptionella skit som styr väst är varnade: Rör inte den Ryska Björnen! Världen säger det var inte en dag försenad minsann! återigen de exceptionella skiten som styr väst få acceptera faktum att hädanefter är det Ryssland?Kina=Sant ekvationen som är den enda giltiga på världsarenan. De exceptionella skiten som styr väst få vänja sig med att spela andra fiol. Annars kommer lärdomen bankas i era exceptionella skithuvuden, tills ni fattar ordentligt!

  Nu ojar västmedier över att ”300 regimkritiker” blev gripna. Världen skanderar rätt åt dessa imperielakejer!

  • Fascistryssland kan inte lägga röda linjer i andra länder, inte utanför sin egen gräns. Fascistryssland har invaderat Ukraina med nästan allt de har.

   Till och med Anders Lindberg tänker gå med i Nato efter fascistrysslands angrepp på Ukraina. Det betyder att verkställande utskottet (VU, hans egentliga uppdragsgivare och sossarnas politbyrå) vill gå med i Nato.

   • Ryssland har gjort det. Och avd ska du eller väst göra än att låta munnen gå? Nu har Ryssland inlett Fas 2 i Operation Z. Här är senaste nytt från igår natt på den fronten
    ”the Russian defense ministry reported on Tuesday morning that its troops had delivered artillery strikes at 1,260 Ukrainian military targets overnight, including 1,214 locations where Ukrainian troops amassed their forces” Dessutom sitter Ukronazi styrkorna fast – kapitulation eller express leverans till helvete. Valet står de fritt

    http://thesaker.is/the-2nd-phase-of-the-russian-smo-personal-note/

   • Klart att Anders Lindberg – själva sinnebilden för en journalist som springer lögnimperiets lömska ärenden förordar Nato medlemskap. Det är hans jobb liksom.

    Det som ryssofober ska dock fästa stor vikt vid är vad Rysslands President Vladimir Putin har att säga om de ack så hypade ”sanktioner från helvetet”. Lös ocj njut (menar gråt ryssofober)

    ”we can already say in all confidence that this policy has failed in Russia. The strategy of unleashing an economic blitzkrieg has been ineffective. Moreover, the sanctions affected those who initiated them. I am referring to higher inflation and unemployment and the worsening economic outlook for the United States and European countries, as well as the declining living standards of Europeans and the depreciation of their savings.”

    Aj, aj, aj – vad värre är …
    ”Interestingly, Russia is enjoying a “robust trade surplus” and in the first quarter of the year, current account surplus exceeded $58 billion, “setting a historical high. Foreign cash is returning to the banking sector and household deposits are growing.” Indeed, the factors behind the ruble roaring back are self-evident. ”

    Sanktions bumerang med andra ord. Världen noterar att lögnimperiet självt lider av sina egna ”sanktioner från helvetet” 🤣🤣🤣 Rätt åt er!!! Det kommer mera, hej , hej, hej Det kommer mera …😜😜😜

    ”https://www.indianpunchline.com/russia-pushes-back-western-sanctions-revs-up-operation-in-eastern-ukraine/

   • Kent Junell Det var USA som började. NATO är ingen försvarsallians, det är ett amerikanskt system för framtida aggression och förberedelse för erövring av i första hand Ryssland, och på sikt Kina, i avsikt att plundra de länderna på deras naturrikedomar och ta kontroll. Ryssland aktion var försvar.

    USA påbörjade en etnisk rensning i Donbass av ryssar, på samma sätt som USA rensade Nordamerika på dess ursprungsbefolkning. Ukraina och Ryssland har mycket starka historiska band, Ukraina var länge en provins i Ryssland, USAs etniska resning i Ukraina, folkmord, hade till avsikt att bryta dessa band för att undvika protester vi ett anfall mot Ryssland. Den etniska rensningen har pågått sedan USA kuppen 2014, och omkring 14,000 människor i Donbass har dödats. Den 20 februari intensifierade USA ansträngningarna med sin förintelseoperation i Donbass med en faktor 40, vilket tvingade Ryssland att ingripa militärt 24 februari.

    Nazisterna i Nazityskland använde gaskammare, men amerikanskt artilleri och granater ger samma resultat. Enligt de som kapitulerat i Mariupol har USA etablerat en stridsledningscentral med elittrupper och militära specialister under stålverket Azov-stal i Mariupol som förberedelse till invasionen av Ryssland. USA och Ukraina har försökt etablera korridorer där militären och USAs lego-trupper skulle kunna fly under förevändning att det rör sig om civila. Ryssland har inte låtit lura sig.

 9. Sannolikheten för att Ryssland och dess satellit Vitryssland kokat ihop en påstådd komplott mot sina diktatoriska krigshetsar-regimer är astronomisk, både Putin och Lukasjenko behöver någon att skylla på. Att ge lilla lilla Tjeckien skulden ligger i korten, de är nästa man till rakning rent geografiskt.

  Sputnik V togs emot av Slovakien, som analyserade det till sina lab och upptäckte att det inte var samma produkt som de beställt, och sen anklagades för kontraktsbrott av maffiaryssland. Att Tjeckien inte köpte skojarmedicinen är självklart, det finns dokumenterad medicin att köpa, varför köpa grisen i säcken? Sputnik V kan vara vilket koliox som helst.

  Samtliga länder har varit ockuperade av sovjet i flera generationer, alla har samma erfarenheter av korruption och övergrepp. Det ryska imperiets tentakler är inte välkomna, så alla vill vara med i Nato, frihetens bastion.
  Om Ryssland vore ett normalt land skulle de också vara med i Nato, men det kräver omfattande uppstädning i den traditionella ryska ledarstilen byggd på vasaller, riktigt lagstyre och skydd för privat egendom, så att den inte bara kan tas stjälas av staten när andan faller på.

  • Sputnik V har god kvalitet enligt artiklar i ledande vetenskapliga tidskrifter, som The Lancet. Ej registrerat för ett år sedan då det är från Ryssland?

   Krigshetsarregimen utan jämförelse i världen är ju USA som varit i krig nästan hela sin existens. Dess krig i Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen (via Nato) har orsakat minst 2 miljoner dödsfall detta millenium – kanske 50 gånger fler än kriget i Ukraina. Vidare: USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder. Varning för enögdhet

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2021- Statskuppsförsök i Belarus?

   På 1990-talet ville Ryssland bli med i Nato, men förvägrades. Svårt motivera Nato om Rysslnad var med. Nu satsar Nato 15 gånger mer på det militära än Ryssland och har lyckats förmedla bilden av Ryssland som stort hot, och lyckats dölja sin roll som USA:s aggressiva krigsorganisation.

 10. ”The US economy, which was one third of the world economy when the USSR dissolved (1991), is now (2021) only one tenth”
  USAs och därmed lill-Britanniens dagar är räknade med andra ord

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here