Antirysk lördag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion

12
1653
Lukashenko och Putin. Bild TASS.

Denna artikel Antirysk lördag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion har översatts av Rolf Nilsson. Med välvilligt tillstånd till Midtifleisen från författaren Thomas Röper. Denne har arbetat i lednings- och tillsynspositioner som östeuropeisk expert inom finansiella tjänster i Östeuropa och Ryssland. Idag bor han i sin adopterade hemstad St Petersburg. Han har bott i Ryssland i över 15 år och talar flytande ryska. Fokus för hans mediekritiska arbete är (medie) bilden av Ryssland, kritik av rapporter från västerländska medier i allmänhet och ämnena (geo-) politik och ekonomi.

Enligt uppgifter Belarus säkerhetschef Konstantin Bychek vid 21-tiden i kväll samarbetar misstänkta med utredningen och avger bekännelser. här.
USA förnekar bestämt all inblandning i planer på statskupp mot president Luhashenko. TASS.


Antirysk lördag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion

Ryska och vitryska medier rapporterade varje timme på lördagskvällen om ett kuppförsök i Vitryssland. Jag summerar de hittills kända nyheterna här.

Den vitryska underrättelsetjänsten har meddelat att planen var att mörda president Lukashenko under paraden den 9 maj i Minsk, dagen för segern över Nazityskland. Samtidigt skulle ett väpnat uppror för att ta makten börja. Planen var långt framskriden.

Både vitryssar och utlänningar var inblandade i kuppförsöket. Den vitryska underrättelsetjänsten blev medveten om detta för en tid sedan och informerade andra vänliga säkerhetstjänster. Den ryska underrättelsetjänsten arresterade kupparrangörerna i Moskva på lördagen, när de diskuterade sina planer vid ett möte.

De träffade en ”högtstående general” i de vitryska väpnade styrkorna, som de trodde skulle vara på deras sida. Enligt dem var den viktigaste arrangören av kuppförsöket advokaten Yuri Senkovich, född i Vitryssland och bosatt i USA sedan 2007 och även amerikansk medborgare. Han hoppades att USA: s utrikesdepartement skulle försvara honom om planen misslyckades.

Planen innebar ett samtidigt mördande av Lukashenko och hans familj, liksom ”alla höga ledare” i landet, att strömförsörjningen i landet skulle brytas för att förhindra en snabb reaktion från säkerhetsstyrkorna, att de skulle organisera ett väpnat uppror och naturligtvis – enligt det vanliga mönstret för färgrevolutioner – att få ut folk på gatorna.

Olika oppositionsmedlemmar, som befinner sig utanför Vitryssland, var inblandade i planen. Planen innebar också att ta makten från regeringen och parlamentet och inrätta ett ”råd för nationell försoning” för att ta över regeringens verksamhet.

Planen finansierades från utlandet, med pengar som redan strömmat in för att muta nyckelpersoner. Lukashenko berättade för pressen att de fängslade hade varit i nära kontakt med officerare från CIA eller FBI, men lämnade inga ytterligare detaljer.

Anti-rysk lördag, del 2: Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater

Bakgrunden är intressant. På måndagen skulle den tjeckiska inrikesministern Jan Hamacek resa till Moskva för att förhandla med den ryska hälsovårdsministern om leveranser av Sputnik-V till Tjeckien. Resan har avbrutits och Prag har istället meddelat utvisning av 18 ryska diplomater.

Anledningen är att den tjeckiska underrättelsetjänsten påstår sig ha funnit – just vid den här tiden – att det påstås vara ryska agenter som var ansvariga för explosioner i en tjeckisk ammunitionsdepå i oktober och december 2014.

Det är en lycklig tillfällighet för de västerländska läkemedelsföretagen och de politiska motståndarna till Sputnik-V, att den tjeckiska underrättelsetjänsten lyckades klara upp de explosioner, som inträffade för sju år sedan, bara två dagar före den tjeckiska inrikesministerns planerade resa.

De anklagade är annars gamla bekanta. Tjeckien har utfärdat arresteringsorder mot de två påstådda ryska agenterna, som sägs ha förgiftat far och dotter Skripal i Storbritannien.

Inrikesministerns resa till Moskva för att köpa Sputnik-V var kontroversiell i Tjeckien på grund av lobbyverksamhet från västerländska läkemedelsföretag och media. Styrkan med vilken västerländska medier undergräver det ryska vaccinet är välkänd.

Maria Sakharova, taleskvinna för det ryska utrikesdepartementet, sa bara att Prag vet hur Ryssland reagerar ”på sådana knep”.

Anti-rysk lärdag, del 3: Ukrainisk spion arresterad i Ryssland

I S: t Petersburg blev en konsul från det ukrainska generalkonsulatet tagen på bar gärning då han försökte skaffa en databas med personlig information från ryska säkerhetsstyrkor från en rysk informant. Den ryska underrättelsetjänsten har publicerat bilder av arresteringen, som visar hur hårddisken med informationen skulle överlämnas på en restaurang, medan de anställda vid underrättelsetjänsterna gick fram till bordet och berättade för de sittande männen att de var under arrest. Hårddisken syns fortfarande tydligt på bordet.

Säljaren var en gatuförsäljare från Petersburg. Var han fick den här informationen ifrån undersöks fortfarande. Den ukrainska diplomaten överlämnades till sin biträdande generalkonsul efter det tillfälliga gripandet och måste lämna Ryssland. Ukraina har också meddelat utvisning av en rysk diplomat. […]

 

Föregående artikelInfluensaepidemin ”Spanska sjukan” kan ha skördat 100 miljoner offer – 20 gånger fler döda än COVID-19?
Nästa artikelCIA brukade infiltrera media. Nu är CIA media.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Krigstrummorna mullrar allt högre. Biden hotar Kina med kärnvapen, förnyade attacker från USA i Syrien, sabotage i Iran, fler västliga marina enheter i Svarta havet, risk för eskalerande konflikt i östra Ukraina också utanpå det, ett kuppförsök i Belarus. Utöver det har vi försöken att störta den politiska ledningen i Myanmar, Thailand och Hong Kong. Provokationerna mot Kina fortsätter med Taiwan, Xinjiang och öarna i Sydkinesiska sjön.
  Så hävdar västmedia att det är Kina och Ryssland som är aggressiva!!??

 2. År 2014 hittades tjeckiskt tillverkade kulsprutor och ammunition hos fångade ISIS terrorister i Syrien. Ryssland ville ha förklaring av Tjeckien, hur tjeckiska kulsprutor och ammunition hamnade i händerna på ISIS. För att inte avslöja att ammunition och vapen saknades i lagren, sprängdes dessa av tjeckiska underrättelseagenter. Det var år 2014. 7 år var det tyst om saken. Nu har plötsligt de tjeckiska underrättelsetjänsterna avslöjat de skyldiga. Det är samma ryssar som är misstänkta för giftattacken mot Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury. KGB har förmodligen bara två anställda agenter.
  En sak till. Ett kärnkraftverk skall byggas färdigt i Dukovany. Den tjeckiska korrupta ”eliten” (på order av USA) vill utesluta Ryssland från slutförandet. Kontraktet bör tilldelas det amerikanska företaget Westinghouse, som har varit i konkurs i mer än ett år och behöver ett kontrakt. En ny amerikansk militärbas skulle då byggas i närheten för att ”skydda kärnkraftverks säkerhet”.

 3. Dessa brottsliga och flagranta handlingar kommer att rapporteras i västmedier som ”Rysk aggression”. Det påminner om en viss stams förfaringssätt: slå till först och sedan anklaga offret för aggression.

  För varje komplott som Ryssland omintetgör ökar rabiat barometern bland västeliten. Västelitens medier kör med extra, extra varv med lögner och påhitt om Ryssland. En kakofoni av ”Ryss aggression” dirigerad av falskmyntare lurar inte världen längre dock. Varför inte? För numera är den enda ekvationen som är giltig på världsarenan: Ryssland+Kina=Sant. Västs eliter få vänja sig med att spela andra fiolen. Om inte så var beredda att få ekvationen bankad i era sjuka huvuden sakta men säkert. Självklart erbjuds västeliten valfrihet …

 4. Preliminära bedömningar skulle tyda på att den akuta krigsfaran i Ukraina har avvärjts. Ett samstämmigt gny hördes från NATO-alliansens huvudstäder och några därtill som Helsingfors: ”Det är alldeles för mycket trupp och materiel vid den ukrainska gränsen, buhuu.” Och det var själva poängen. Sergej Shoigu ställde upp en arsenal som varje satellit kunde observera, med önskad effekt. Andrei Martyanov bedömde att den ukrainska sidan skulle vika sig inom loppet av två dagar om inte redan fortare. Ryssland har klart deklarerat att en fördrivning av befolkningen likt den i Ost-Kroatien, varifrån serberna fördrevs under Jugoslavien-kriget, inte skulle tolereras utan skulle resultera i direkt ingripande. Och att det vore bäst för oligarkerna om deras privatjets stod redo på startplattan med destination Caymanöarna. Ja, det sista sades inte, men kunde läsas mellan raderna.

  Berlin och Paris verkar ha varit de första att fatta galoppen. Stoltenberg verkar inte fatta nå’nting. Dags att gå tillbaka till förhandlingsbordet.

  • Stoltenberg är en extra tragisk figur och är en från Pentagon fjärrstyrd marionett…För sitt låtsasjobb så kvitterar han ut en miljonlön för att som en patetisk Quisling sälja in gangsterregimen i Washingtons utrikespolitik! Det sägs att Ryssland har 150 tusen man samlad vid gränsen mot Ukraina beredda att rycka in om Donbass eller Krim attackeras! Man hoppas ju att stollarna i Bryssel och Washington äntligen fattar budskapet…Världen är inte deras lekstuga längre och det gäller att anpassa politiken efter detta! Och ska man kritisera andra ska man göra det från högre moralisk plattform än de man kritiserar annars blir det bara löjligt! Ungefär som när USA anklagar andra länder för aggressivt beteende eller blanda sig i USA:s valfiffel som de alldeles utmärkt klarar själva!

  • Dmitry Orlow gissade tidigare att Ryssland skulle kunna tänkas ta emot hela befolkningen från de områden Kiev-marionetterna hotar, men att Ryssland därefter skulle förhindra Kiev att kunna använda de tömda områdena genom beskjutning om så krävdes. Räckvidden för Rysslands vapen var enligt Orlow tillräcklig för att göra hela området otillgängligt för Kiev-regimen

 5. Ryska säkerhetstjänsten använder sig inte av uttryck som ”ganska säkra på, högst sannolikt, det tyder på att” – alltså intetsägande uttryck som man använder då man har inte ett uns av bevis såsom MI&, CIA mm, gör.

  Nejdå. Den Ryska säkerhetstjänsten lägger fram bevis (ljudupptagningar, videor, zoom-möten, mm).

  ”Amazing news over the week-end: President Lukashenko has declared that Biden gave the order to kill him in a coup organized by the CIA. Now, we all know that Lukashenko says all sorts of things, many of them false or plain silly. Except that the Russian FSB has confirmed it all! According to the Russians, a joint operation of the (Bielorussian) KGB and the Russian FSB has uncovered the plot early on and the Russians monitored the full operation until they had enough evidence to arrest all the plotters. Not only do the Russians have videos of their meetings, they also intercepted their Zoom video conferences (Zoom users, use Jitsi instead!).”

  The Saker listar alla falska anklagelser mot Ryssland de senaste åren – anklagelser där inte ett enda uns av bevis lades fram.

  Russian invaded the Donbass
  Russia shot down MH-17
  Russia tried to poison the Skripals
  Russia murdered Berezovskii
  Russia tried to poison Litvenenko
  Russia tried to poison Navalnyi
  Russia murdered Boris Nemtsov
  Russia murdered Politkovskaia
  Russia tried to poison Yushchenko
  Russia interfered in two (!) US Presidential elections
  Russia hacked the DNC computers
  Russia paid Afghans to kill US soldiers
  The Russians shot down the aircraft of the Polish president over Smolensk
  The Russians tried to organize a coup in Montenegro
  The Russians organized the movement for an independent Catalonia

  Eliten som styr väst kommer att hävda härnäst att Biden snubblade frö att Ryssland hackade benen sin 😉

  http://thesaker.is/did-the-us-try-to-murder-lukashenko-open-thread-14/

  • Jitsi är oändligt mycket säkrare än Zoom, som i realiteten bara är en del av de amerikanska systemet för massövervakning och totalt bevisat osäkert. Typiskt går kommunikationen via ett tiotal servers. På alla dessa servers har USAs spioner tillgång till informationen och därmed Sverige. Den enda säkra appen är WeChat där all information är krypterad på alla relä servers, och centralservern inte är tillgänglig för USA. Alla servers lagrar den okrypterade Jitsi informationen, medan WeChat inte lagrar någonting.

 6. Här en analys som menar att det är USA:s juniorpartner Storbritannien som ligger bakom den senaste storyn med bomberna i Tjeckien. Han menar att det är typiskt MI6 att förena informationskrig med spionskandaler. Storbritannien har haft sekler på sig att förfina sin härska-och-söndra-strategi. Nu i syfte att förhindra ett närmande mellan Ryssland och EU – inte minst om Sputnik V-inköpen skulle bli verklighet. Dessutom vill ”väst” inte att deras planer på statskupp i Vitryssland ska bli allmänt kända. https://off-guardian.org/2021/04/19/who-is-really-behind-czechias-surprise-decision-to-expel-18-russian-diplomats/

  • Man kan till uttrycket juniorpartner tillägga att det finns fog för att hävda att det är Usa som intellektuellt är juniorpartnern genom britternas enorma infiltration av det amerikanska etablissemanget.
   Carroll Quigley som i stort sett avslöjade det kunde ju inte publicera hela sin analys förrän efter sin död över trettio år efter skrivandet och ingenstans(?) nämnde han Pilgrim Society vid namn. Den organisation som verkställde britternas infiltration från början av 1900-talet.
   Quigley var också tvungen att förminska betydelsen av Rockefellers antagligen för sin egen säkerhet men också därför att han fått tillstånd av Rockefellers att studera CFRs privata arkiv. Han började skriva sitt testamente i 60-årsåldern. Han intervjuades av Gary Allen och Quigley förnekade då att han hade skrivit det som Allen läste högt ur Quigleys bok,
   Allen själv dog 50 år gammal.
   I närtid har Pilgrims ledare i Usa låtit undslippa sig att det vore bättre om Usa återinfogades inom britternas hägn.
   De tankesmedjor som definierar Usas geopolitik har initierats av britterna.
   Man kan tillägga att både JFK och Quigley härstammade från utvandrade Irländska katoliker.
   Jfks äldre bror som sannolikt hade blivit presidentkandidat sprängdes i luften ovanför engelskt territorium under WW2. Meningen var att planets sprängladdning skulle utlösas i Frankrike per radio från en beaufighter efter att han hoppade fallskärm men han hoppade inte och sprängningen kom alltså för tidigt.

 7. Är det inte dags för Ryssland att stationera kärnvapenmissiler i Kuba? Det skulle jämka ut omringningen av Ryssland och även krydda tillvaron genom att sätta fart på fat ass galna-stan USAs fart och fis;-)

 8. I sin tal till Duman och den Ryska nationen varande Putin på ett omisskännligt sätt att Ryssland kommer att slå tillbaka mot varje utländsk provokation. Putin varande för konsekvenserna att överskrida Rysslands röda linjer.

  Samling exceptionella skit som styr väst är varnade: Rör inte den Ryska Björnen! Världen säger det var inte en dag försenad minsann! återigen de exceptionella skiten som styr väst få acceptera faktum att hädanefter är det Ryssland?Kina=Sant ekvationen som är den enda giltiga på världsarenan. De exceptionella skiten som styr väst få vänja sig med att spela andra fiol. Annars kommer lärdomen bankas i era exceptionella skithuvuden, tills ni fattar ordentligt!

  Nu ojar västmedier över att ”300 regimkritiker” blev gripna. Världen skanderar rätt åt dessa imperielakejer!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here