Ilska över vad Merkels förre militäre rådgivare säger om Ukraina. Sanningssägare?

5
1429

Denna artikel publicerad 16 april nämns i en kommentar av en läsare. Av visst intresse. Detta visar en farlig brist på yttrandefrihet och debatt. Hur pass osakliga är brigadgeneral Vads synpunkter? Skullle tro att liknande synpunkter från en general i Sverige skulle bemötas lika hårt eller värre. Sans och öppenhet bort, lyda USA-anpassad mantra fram. Eller torde jag ha helt fel?

______________________________________________________________________

Ilska utbryter över kommentarer från Merkels före detta militära rådgivare om kriget i Ukraina

Förbundskansler Merkels tidigare militära rådgivare, den pensionerade brigadgeneralen Erich Vad, har orsakat en ursinnig reaktion från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrej Melnyk. Med hänvisning till kriget i Ukraina hade han sagt att det ”inte hade varit Putins avsikt” att ta en mödravårdsklinik.

Redaktören: Det finns olika versioner av sjukhusbombningen av påstådd mödravårdsklinik i Mariupol. Enligt uppgifter var byggnaden ett tillhåll för Azovbataljen eller liknande. Sjukhusbombningar av Mariupol.

Brigadgeneral Erich Vad. Screenshot från Youtube.

”Varför skulle han göra det? Han får skällsord runt om i världen för det. Hur fruktansvärt det än är, så hade vi det och acceptansen av tusentals döda civila i Irak, i Libyen, i Afghanistan också”, säger Vad till dpa. De så kallade kollaterala skadorna i Ukraina har till och med varit mycket mindre än i Irak eller Afghanistan, tillade han.

Vad varnade också för att förneka Kremlledaren Putin mänsklighet och stämpla honom som en patologisk despot som man inte längre kan tala med. Kriget i Ukraina är en del av en kedja av jämförbara krig på senare tid. ”Irak, Syrien, Libyen, Afghanistan – inget av detta är så nytt”, sade Vad. De döda civila i Ukrainakriget är inte heller exceptionella.

”I krig dödas oskyldiga människor. Det är så krig är. Det är tyvärr inneboende i systemet.” Vad påminde om Irakkriget 2003 och sade att hundratusentals civila dödades i det kriget och under den efterföljande ockupationen av landet. ”Jämfört med detta är Putin inte något ovanligt.”

Det är också dubbelriktat att anklaga Putin för att räkna Ukraina och Krim som en del av Rysslands geopolitiska inflytelsesfär. Man säger då att detta är en föråldrad syn från 1800-talet. ”Men för amerikanerna gäller Monroe-doktrinen fortfarande i dag, som säger att ingen inblandning av främmande makter kommer att tolereras på den amerikanska kontinenten. Och Karibien är förvisso också en inflytandesfär, inte bara sedan Kubakrisen.”

”Vi ägnar oss åt mycket krigsretorik för närvarande”, sade Vad. ”Men vägen till helvetet är som bekant alltid belagd med goda avsikter. Vi måste tänka på slutet på det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina. Om vi inte vill ha ett tredje världskrig måste vi förr eller senare komma ur den här militära upptrappningslogiken och börja förhandla.”

Brigadgeneral Vad uttalade sig också särskilt mot leveranser av tunga vapen till Ukraina, vilket bland annat drivs av Miljöpartiets utrikesminister Baerbock. Sådana leveranser är potentiellt en ”väg till ett tredje världskrig”, sade han. Dessutom kan komplexa vapensystem som stridsvagnen Leopard eller infanterikrigsvagnen Marder endast användas på ett korrekt sätt efter flera års utbildning. De är därför inte till någon militär nytta för ukrainarna för närvarande och under överskådlig framtid.

Chanserna för en förhandlingslösning är inte dåliga mot bakgrund av den senaste militära utvecklingen, sade Vad. ”Båda sidor skulle kunna komma ut ur detta med räddning av ansiktet. Ukrainarna har bevisat att de effektivt har försvarat sin huvudstad Kiev och för dessutom en framgångsrik försvarskamp mot en överlägsen motståndare”. Ryssarna har i sin tur gjort vissa landvinster i öster och vid Svarta havskusten, sade han. ”Detta är inte de sämsta förutsättningarna för vapenvila.”

I början av mars 2022 konstaterade Vad att de ukrainska trupperna inte hade några utsikter att permanent hävda sig mot de ryska trupperna. Ur ett militärt perspektiv är det vettigare att ”dra det ukrainska motståndet till västra Ukraina”, där förnödenheterna är lättare. Striderna om städer som Kiev är rent symboliska. Den ryska strategin i Ukraina är att omringa de stora stadscentrumen och låta många civila lämna landet. ”Ryssarna går in i dessa städer selektivt för att neutralisera byggnader som är viktiga för regeringen och den militära infrastrukturen”. Detta är den ryska strategin, som de tar god tid på sig, förklarade han.

Det ukrainska presidentvalet 2019 hade bekräftat det ryska inflytander hos befolkningen i det Kievockuperade Donbass (45 procent). Kandidaten Zelenski höll då också ett ”ryskkompatibelt” tal, vilket rapporterades av FWM. Integrationen sågs inte alls som ett problem.

Intressant nog ansåg RAND Corporation 2019 att det var extremt kostsamt för Washington att anta handels- och finansiella sanktioner mot Ryssland. Beslutet att gå vidare med sådana åtgärder framstår mer och mer som en irrationell och desperat handling.

Föregående artikelUSA har länge fört ett hybridkrig för att skada Ryssland
Nästa artikelAntirysk dag: kupp i Minsk, anklagelser från Tjeckien och en ukrainsk spion
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det är den andra tyske befälhavaren/militärexperten som har visat sig ha ngt vettigt som utspelar sig i neocortex. Bägge har blivit kölhalade i ’Kalmarsund’. Utan sin ’västmedia’ hade instigatörerna inte haft mkt att komma med, förutom sina finanser förstås

 2. Vi måste komma ihåg två saker i det rysk-ukrainska kriget:

  1) Kriget just nu utspelas och presenteras mycket emotionellt (ofta självklart av korrekta empatiska och humanistiska känslor bland européer -vilket är helt förståeligt) och alla rationella och kritiska analyser om krigets orsaker, skuld, politiska ursprung, händelser och liknande blir därför ett slags anti-emotionellt sprängstoff: ja, ett slags anti-humanistiskt och emotionellt ”förräderi” trots att general Vad uttrycker en hyfsat korrekt analys och gör korrekta jämförelser på likaså korrekt nivå. För var är det berömda moraliska västs sanktioner mot Saudiarabiens illegala anfallskrig mot Jemen ett krig som är ofantligt mycket grymmare och blodigare än det ukrainska äventyret Ryssland korkat nog gett sig in i?

  2) Kriget var framräknat och beräknat i sin upptrissning av Washington: för att inte säga det rentut: strikt planerat. Washington har haft i beräkningen att det skulle kunna bli en våldsurladdning mellan Ukraina och Ryska federationen, och det har det varit länge. Washington var förmodligen de första som beräknade att det skulle bli våldshandlingar inom Ukraina och såg att man kunde slå sönder politiskt och ekonomiskt så mycket som möjligt av rationella politiska och ekonomiska relationer mellan Europa, Ryssland Indien och Kina -för det är det alla sanktioner handlar om.

  Washingtons våldsetablissemang har länge eftersträvat ett delat och svagt Europa som inte skall kunna föra egen diplomatisk, utrikespolitisk och säkerhetspolitisk politik. När det helt illegala amerikansk-brittiska Irak-kriget bröt ut på senvintern 2003 -där också dagens mest upprörda länder i det ukrainsk-ryska kriget- som Litauen Polen och Ukraina självt deltog med liv och lust och bröt mot internationell lag och begick ofattbara krigsförbrytelser och folkmord i Irak med miljontals döda.

  Länder som Polen, Litauen (liksom Danmark och andra) och Ukraina deltog själv att sätta det absoluta internationella förbudet mot anfallskrig enligt internationell lag helt ur spel -och nu har de kappvänt och tycker att det nya ukrainsk-ryska kriget är förfärligt: men det var inte deras politik i den amerikanska doa-kören åren 2002-2008 med folkmordet de deltog i Irak.

  Washington fick året 2003 en chock att Kontinentaleuropas jättar som Frankrike Tyskland och Ryssland stod eniga på den europeiska kontinenten mot den anglo-amerikanska krigspolitiken och aggressionen – Irak-kriget var långt värre, blodigare, hänsynslösare och brutalare än dagens ukrainsk-ryska krig.

  Det var därför Washingtons härskare påbörjade en politik att splittra inner-europeiska projekt och samordnad politik som en politisk och ekonomisk axel Berlin-Paris-Moskva och vidare till dess allierade New Dehli och Beijing. Ukraina blev snabbt det optimala redskapet redan 2004-2005 började Ukraina söndras av diverse färgrevolter och kaos och till närmast politisk kollaps (de ekonomiska ledande klasserna byttes naturligtvis aldrig ut vilket är den första regeln och rena förutsättningen att och om en politisk revolution skall segra och fungera vilket då inte inträffade i Ukraina).

  General Vad har svurit i den amerikanska Nato-församlingen. Men det bevisar att höga kloka militära företrädare vet vilken aggressiv part som drivit fram och planerat det ukrainska krigsdramat vi ser nu: nämligen de amerikanska Förenta staterna själva. Ukraina är redskapet att slå sönder alla möjliga samarbets- och ekonomiska relationer inom Europa inkluderat Ryssland och vidare till Europas viktigaste ekonomiska partner, nämligen Kina.

  Vi måste se allt som händer nu som att de amerikanska Förenta staterna slåss för sin geopolitiska överlevnad och nu med söndrande och härskande: man är minst av de tre maktblocken i världen numera; den europeiska ekonomin (EU) är avgjort den mäktigaste effektivaste och största, Kina är världens största enskilda nationalekonomi (Kina gick om USA hösten 2021 att vara världens rikaste land) och alliansen Ryska federationen och Folkrepubliken Kina är den mäktigaste militära alliansen och styrkan i världen. Mellan Europeiska unionen och Kina går världens viktigaste ekonomiska axel handeln mellan Kina och USA är bara en sjättedel av den som Kina har med Europa.

  Den ukrainska ”krigs-krisen” är en temperaturmätare på Washingtons våldsetablissemangs planer och ränker mot världens huvudkontinent: Europa och Asien eftersom man misslyckats med att etablera några som helst amerikanska quislingregimer i allt från Vietnam, Irak, Iran, Syrien, Libyen, Afghanistan och till och med Turkiet idag är ytterst USA-fientligt, och Washington är nu helt utkastat som politisk och militär och politisk aktör ur hela Kontinental-Asien.

  Ukraina-kriget är ett väl dolt amerikanskt geopolitiskt krig mot just Europa. Det är vad det hela kokar ned till.

  Washingtons våldsetablissemang har helt enkelt förvandlat Europa till ett militärt Disneyland.

 3. En ny och intressant infallsvinkel av en erfaren person som vågar ta bladet från munnen och gå emot den etablerade sanningen.
  Att någon part skulle vinna detta krig på slagfältet och därtill utropa sig i med seger, samt vinna det besegrande folkets förtroende finner jag vara helt främmande och otänkbart.
  Ett realistisk slut på kriget för att undvika en ytterligare eskalering med oanade konsekvenser måste vara en förhandlingslösning.
  Det borde även våra krigshetsande politiker här hemma i alliansfria Sverige inse. Ty Inte någon av dessa har framträtt och visat en konstruktiv tanke på hur ett fredlig slut skall komma till. Deras svar på detta har endast varit än mer kraftfullt krigsmaterial.
  Att högern ägnar sig åt den typ av problemlösning i krigiska sammanhang förvånar mig inte. Däremot att de två arbetarpartierna omedelbart följer efter och stämmer in gör mig förvånad.

 4. alla experter säger att ryssarna är dåliga soldater och har misslyckats att kuva ukrainarna men samtidigt dödat 10000 personer samlatin dem fraktat liken till massgravar utan att någon har sett vad som pågick är inte det otroligt jag tror att elin jönsson på svt överdriver lite när hon påstår att det kan vara upp till 20000man som begravts i massgravar

  mvh eric

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here