Protester på tre platser i Stockholmsområdet mot USA-Natos-Sveriges krigsövningar mot Ryssland i Norrbotten

4
1054

Tre manifestationer mot krigsövningarna i Norrbotten av Sverige, USA och andra länder ägde rum 15/6 och 16/6 i Stockholm på initiativ av “Nej till Nato”.

Jag deltog tillsammans med 6 andra fredsaktivister på Vällingby torg kl 16-17. Vi delade ut närmare 200 flygblad om att USA övar krig i Norrland! och stod med 2 banderoller och höll ett kort tal. På en timme nådde vi fler (intresserade men sannolikt inte så kunniga) än på ett välbesök webbinarium (dominerat av tämligen kunniga “åsiktsfränder”) som kanske krävt 10-30 timmars förberedelser.

Liknande manifestationer hölls i Högdalen och i Liljeholmen på eftermiddagen 16/6. Tal hölls av Agneta Norberg, Eva Jonsson och Lars Drake.

Se flygbladet nedanför! Bilden mot slutet var på höger sida av sid 2 på flygbladet, men jag lyckas inte lägga in den korrekt.


USA övar krig i Norrland!

Just nu genomförs en stor krigsövning i Sverige, Norge och Finland. USA:s stridsflyg F-16 lyfte från Luleå-Kallax flygplats, den 7 juni. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise ska pågå fram till den 18 juni. Det svenska stridsflyget, JAS 39 Gripen, deltar också i övningarna. Det är en stor övning med över 100 flygplan som utan tvekan är riktad mot Ryssland. Arktis har blivit ett av de viktigaste konfliktområdena mellan stormakterna.

Detta pågår samtidigt som Sverige inlett den största militära upprustningen på flera decennier. Sex regementen nyetableras och planeringen samordnas med Natos behov. De nya regementena i Sollefteå och Falun motiveras av att Sverige ska kunna skydda förflyttning av trupp och material från Trondheim i Norge till krigsinsatser på andra sidan Östersjön!


Transittrafiken från andra världskriget när Nazityska soldater transporterades med tåg från Norge till kriget mot Sovjetunionen ska tydligen upprepas. I Ryssland kommer detta att uppfattas som att Sverige deltar i Natos krigsförberedelser.

Vi kan bli ett militärt mål i en kommande stormaktskonflikt! Många politiker och tidningar gör vad de kan för att utmåla Ryssland som ett hot. Fakta är att Ryssland är betydligt svagare militärt än Nato och har inget intresse av att starta ett krig.

 • Stoppa USA:s krigsövningar i Sverige!
 • För alliansfrihet – nej till Nato!
 • Riv upp Värdlandsavtalet!

Nej till Nato i Stockholm

Föregående artikelHur var tillväxten i Kina, jämfört med Japan, Sydkorea och Taiwan? Debatt med Jojje Olosson.
Nästa artikelHög dödlighet även bland barn och mödrar i USA. Klass, politik och hälsa.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Överbefalhavaren på Instagram

  Partnerskap skapar stabilitet.
  I veckan har jag tillsammans med Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm besökt övningen Arctic Challenge Exercise, ACE, på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå.

  En av övningsledarna var chefen för F 21, överste Claes Isoz, som svarade för delar av en utmanande och komplex övning.

  Vi fick även möjlighet att möta generalen Harrigian, chef för U.S. Air Forces in Europe, som också besökte sitt förband 480th Fighter Squadron, Warhawks, med tillfällig bas på F21 under övningen.

  Övningen är nu avslutad och jag kan konstatera att den blir bättre för varje gång, vår förmåga att verka tillsammans med våra partners och grannländer är mycket god. De övningsområden som vi har tillgång till i norra Sverige är världsunika och gör att vi kan öva realistiskt mot en kvalificerad motståndare.

  Tillsammans är vi starka!

  /By

  • Varför inte börja arbeta för avspänning och fred, mot fredliga Ryssland som har högst 10% av USA/Natos militärbudget. Bättre använda pengar där verkliga behov finns.

  • ÖB är en idiot. Han ser inte hur västvärldens upptrappning av hotet mot Ryssland skapar osäkerhet i hela världen. Om han var en vän av stabilitet så hade han verkat för avspänning och normala handelsrelationer med Ryssland istället. Tillsammans med den primitiva krigarklanen i USA är vi svagare och mer utsatta än någonsin.

  • Sveriges undfallenhet gentemot Nazitysklad i början av 1940-talet har inte av omvärlden setts med blida ögon. I Norge arkebuserades motsvarande kollaboratörer. Då var läget annat. Världen var satt i brand. Nu handlar det om att inte sätta den i brand. Vad gör Sveriges överbefälhavare då? Att tillhandahålla bensin och hjälpa till med langningen till MORDBRÄNNAREN (=USA) brukar betraktas som så grovt slag av medhjälp att straffet utdöms mycket hårt. När skall det fredsälskande Svenska folket inse att landsförrädaren Bygdén måste avsättas och de transatlantiska länkarna till det grovt spionerande landet USA kapas. Det politiska ledargarnityret, som på liknande sätt bär sin del av ansvaret för landsförräderiet (oavsett partipolitisk ‘färg’) måste hållas så långt ifrån ledarpositioner som möjligt. Inte, som med Ygeman, avsättas och omedelbart släppas in som minister igen köksvägen.

   I synnerhet som fundamentala beslut om ‘värdlandsavtal’ fattas bakom ryggen på Svenska folket men beslut om ratificering av FN:s kärnvapenförbud (TPNW) – med nästan total folklig förankring – obstrueras, kan man undra hur det står till med demokratin. Tillsammans med de föredömliga demonstranternas paroller bör fler punkter beaktas när man överväger att rösta inför nästa riksdagsval:
   • RATIFICERA FN:s KÄRNVAPENFÖRBUD
   • ENTLEDIGA USA/NATO-GENERALERNA INOM FÖRSVARSMAKTEN (Legosoldater)
   • KAPA DEN TRANSATLANTISKA LÄNKEN
   • ÅTERUPPRÄTTA NORMALA HANDELSRELATIONEN MED VÅRA GRANNLÄNDER (som Ryssland)
   • STÅ UPP FÖR FN:s DEKLARATION OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA (i både ord och handling)

   Det är dags att förvägra Wallenberg och miljardärskompisarna inom SAAB och övriga krigsindustrin att via sina politiska och mediala lobbyister styra Sverige från baksätet och låta folket ta över ratten!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here