Protester på tre platser i Stockholmsområdet mot USA-Natos-Sveriges krigsövningar mot Ryssland i Norrbotten

8
2271

Tre manifestationer mot krigsövningarna i Norrbotten av Sverige, USA och andra länder ägde rum 15/6 och 16/6 i Stockholm på initiativ av ”Nej till Nato”.

Jag deltog tillsammans med 6 andra fredsaktivister på Vällingby torg kl 16-17. Vi delade ut närmare 200 flygblad om att USA övar krig i Norrland! och stod med 2 banderoller och höll ett kort tal. På en timme nådde vi fler (intresserade men sannolikt inte så kunniga) än på ett välbesök webbinarium (dominerat av tämligen kunniga ”åsiktsfränder”) som kanske krävt 10-30 timmars förberedelser.

Liknande manifestationer hölls i Högdalen och i Liljeholmen på eftermiddagen 16/6. Tal hölls av Agneta Norberg, Eva Jonsson och Lars Drake.

Se flygbladet nedanför! Bilden mot slutet var på höger sida av sid 2 på flygbladet, men jag lyckas inte lägga in den korrekt.


USA övar krig i Norrland!

Just nu genomförs en stor krigsövning i Sverige, Norge och Finland. USA:s stridsflyg F-16 lyfte från Luleå-Kallax flygplats, den 7 juni. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise ska pågå fram till den 18 juni. Det svenska stridsflyget, JAS 39 Gripen, deltar också i övningarna. Det är en stor övning med över 100 flygplan som utan tvekan är riktad mot Ryssland. Arktis har blivit ett av de viktigaste konfliktområdena mellan stormakterna.

Detta pågår samtidigt som Sverige inlett den största militära upprustningen på flera decennier. Sex regementen nyetableras och planeringen samordnas med Natos behov. De nya regementena i Sollefteå och Falun motiveras av att Sverige ska kunna skydda förflyttning av trupp och material från Trondheim i Norge till krigsinsatser på andra sidan Östersjön!


Transittrafiken från andra världskriget när Nazityska soldater transporterades med tåg från Norge till kriget mot Sovjetunionen ska tydligen upprepas. I Ryssland kommer detta att uppfattas som att Sverige deltar i Natos krigsförberedelser.

Vi kan bli ett militärt mål i en kommande stormaktskonflikt! Många politiker och tidningar gör vad de kan för att utmåla Ryssland som ett hot. Fakta är att Ryssland är betydligt svagare militärt än Nato och har inget intresse av att starta ett krig.

 • Stoppa USA:s krigsövningar i Sverige!
 • För alliansfrihet – nej till Nato!
 • Riv upp Värdlandsavtalet!

Nej till Nato i Stockholm

Föregående artikelHur var tillväxten i Kina, jämfört med Japan, Sydkorea och Taiwan? Debatt med Jojje Olosson.
Nästa artikelBidens förödmjukande sätt att försöka skada relationerna mellan Kina och Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Överbefalhavaren på Instagram

  Partnerskap skapar stabilitet.
  I veckan har jag tillsammans med Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm besökt övningen Arctic Challenge Exercise, ACE, på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå.

  En av övningsledarna var chefen för F 21, överste Claes Isoz, som svarade för delar av en utmanande och komplex övning.

  Vi fick även möjlighet att möta generalen Harrigian, chef för U.S. Air Forces in Europe, som också besökte sitt förband 480th Fighter Squadron, Warhawks, med tillfällig bas på F21 under övningen.

  Övningen är nu avslutad och jag kan konstatera att den blir bättre för varje gång, vår förmåga att verka tillsammans med våra partners och grannländer är mycket god. De övningsområden som vi har tillgång till i norra Sverige är världsunika och gör att vi kan öva realistiskt mot en kvalificerad motståndare.

  Tillsammans är vi starka!

  /By

  • Varför inte börja arbeta för avspänning och fred, mot fredliga Ryssland som har högst 10% av USA/Natos militärbudget. Bättre använda pengar där verkliga behov finns.

  • ÖB är en idiot. Han ser inte hur västvärldens upptrappning av hotet mot Ryssland skapar osäkerhet i hela världen. Om han var en vän av stabilitet så hade han verkat för avspänning och normala handelsrelationer med Ryssland istället. Tillsammans med den primitiva krigarklanen i USA är vi svagare och mer utsatta än någonsin.

  • Sveriges undfallenhet gentemot Nazitysklad i början av 1940-talet har inte av omvärlden setts med blida ögon. I Norge arkebuserades motsvarande kollaboratörer. Då var läget annat. Världen var satt i brand. Nu handlar det om att inte sätta den i brand. Vad gör Sveriges överbefälhavare då? Att tillhandahålla bensin och hjälpa till med langningen till MORDBRÄNNAREN (=USA) brukar betraktas som så grovt slag av medhjälp att straffet utdöms mycket hårt. När skall det fredsälskande Svenska folket inse att landsförrädaren Bygdén måste avsättas och de transatlantiska länkarna till det grovt spionerande landet USA kapas. Det politiska ledargarnityret, som på liknande sätt bär sin del av ansvaret för landsförräderiet (oavsett partipolitisk ’färg’) måste hållas så långt ifrån ledarpositioner som möjligt. Inte, som med Ygeman, avsättas och omedelbart släppas in som minister igen köksvägen.

   I synnerhet som fundamentala beslut om ’värdlandsavtal’ fattas bakom ryggen på Svenska folket men beslut om ratificering av FN:s kärnvapenförbud (TPNW) – med nästan total folklig förankring – obstrueras, kan man undra hur det står till med demokratin. Tillsammans med de föredömliga demonstranternas paroller bör fler punkter beaktas när man överväger att rösta inför nästa riksdagsval:
   • RATIFICERA FN:s KÄRNVAPENFÖRBUD
   • ENTLEDIGA USA/NATO-GENERALERNA INOM FÖRSVARSMAKTEN (Legosoldater)
   • KAPA DEN TRANSATLANTISKA LÄNKEN
   • ÅTERUPPRÄTTA NORMALA HANDELSRELATIONEN MED VÅRA GRANNLÄNDER (som Ryssland)
   • STÅ UPP FÖR FN:s DEKLARATION OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA (i både ord och handling)

   Det är dags att förvägra Wallenberg och miljardärskompisarna inom SAAB och övriga krigsindustrin att via sina politiska och mediala lobbyister styra Sverige från baksätet och låta folket ta över ratten!

  • Varför bombade Sovjetunionen det neutrala Sverige under andra världskriget?
   Sovjetunionen släppte mer än hundra bomber på svenska städer och byar. Mirakulöst nog dödades ingen i dessa flygräder.
   Sverige var inte riktigt så neutralt. Under andra världskriget kunde Sverige inte hålla sig borta från den militära konflikten, som man hade hoppats på. Under påtryckningar från det tredje riket måste det gå med på att tyska trupper passerar genom dess territorium. Dessutom avvek Stockholm från sin neutralitetspolitik inte bara under press, utan också helt frivilligt. Under det sovjet-finska kriget förklarade sig Sverige som en så kallad ”icke-krigförande” stat. Men utan att direkt ingripa i konflikten försåg den aktivt Finland med vapen, ammunition och volontärer. Dessutom slutade svenskarna också med att delta i fientligheterna . Då och då attackerade och sjönk de krigande sidornas ubåtar av misstag, medan flygplan som hade tappat sitt lager startade luftangrepp på svenskt territorium.
   Enligt Sveriges beräkningar bombades Sverige av Tyskland under andra världskriget tio gånger, av Storbritannien 12 gånger, medan Sovjetunionen var ansvarig för sju incidenter. Moskva erkände dock sitt engagemang i endast en av dem.
   Den 14 januari 1940 attackerade sovjetiska flygplan för första gången svenskt territorium. Efter att ha flugit över norra Finland och Bottenviken nådde tre DB-3-bombplan den stora svenska hamnen i Luleå . I kraftigt snöfall och dålig sikt vände de sig till ön Kallaxön söder om Luleå , där de släppte ett tiotal bomber. Lyckligtvis var det inga skadade; bara några få bostadshus skadades. På vägen tillbaka tvingade tomma bränsletankar de sovjetiska bombplanerna att landa i Finland, där de fångades av finska trupper.
   Kronprins Gustaf Adolf, hertig av Västerbotten, som då befann sig i norra Sverige, kom omedelbart till platsen, åtföljd av högt uppsatt militär personal. Strax började spekulationer om de möjliga orsakerna till den sovjetiska bombattacken. Enligt den allmänt accepterade teorin var de sovjetiska planen på väg mot den finska staden Kemi, men tappade vägen. Men det fanns också en annan teori om att DB-3 hade fått i uppgift att bomba ett militärt flygfält som byggdes på Kallaxön.
   Kanske ville Sovjetunionen därför tvinga svenskarna att ge upp sitt stöd för Finland. Moskva erkände dock inte sitt flygvapens inblandning i denna incident.
   Vid middagstid den 21 februari 1940 dök sju sovjetiska bombplan upp på himlen över den svenska byn Pajala, 10 km från gränsen till Finland och regnade bomber på byn. Pajala träffades med mer än 130 bomber, inklusive brandbomber, som allvarligt skadade en lokal kyrka, ett sågverk brann ner och en del av ett bostadsområde. En bomb träffade en lokal skolas gym, där enheter vid Norrland Dragoon Regiment var stationerade vid den tiden. Det enda som räddade de svenska soldaternas liv var att bomben inte exploderade. På mirakulöst sätt dödades ingen i luftangreppet, men två lokala invånare skadades. Det lilla antalet skadade berodde på att de flesta bomberna föll i utkanten av Pajala. Dessutom hade många invånare varnats av sina vänner och släktingar från grannbyn Kengis vid gränsen till Finland, som var de första som upptäckte de sovjetiska planen.
   Sverige protesterade mot sovjetledningen, men Moskva avvisade anklagelsen om att ha attackerat Pajala. Det var först den 6 mars som Sovjetunionen, efter att ha undersökt situationen, erkände att det hade bombat svenskt territorium, med hänvisning till besättningens navigationsfel. Redan efter att vinterkriget var över besökte en sovjetisk delegation byn för att bedöma skadorna. Svenskarna uppskattade skadorna till 45 000 kronor. I slutändan betalade Sovjetunionen Sverige 40 000 kronor i ersättning.
   Den 22 februari 1944 befann sig invånarna i Stockholm plötsligt i epicentret för ett verkligt krig. Deras stad bombades av sovjetisk luftfart. De svenska luftvärnsstyrkorna hade inte upptäckt fyra utländska bombplan som nådde huvudstaden. Endast ett inlägg rapporterade att oidentifierade flygplan närmade sig, men medan det försökte klargöra situationen var det redan för sent. För första gången i historien bombades Stockholm . En 100 kg bomb förstörde en nyöppnad teater och lämnade en krater tre meter djup och fem meter bred. Förutom den svenska huvudstaden drabbades också grannstaden Strängnäs. Svenskarna drog slutsatsen att det sovjetiska flygplanet av misstag hade träffat Stockholm.
   På den tiden bombade Sovjetunionen aktivt södra och sydvästra Finland, och dess bombplan kan mycket väl ha gått vilse en mörk vinternatt. Som svar på det svenska kravet på att klargöra situationen vägrade Moskva dock att erkänna sina planers inblandning i razzian på staden, om än oavsiktligt.
   Det finns en teori om att attacken mot Stockholm ingalunda var ett navigationsfel, utan en avsiktlig operation av Sovjetunionen. Orsaken var fallet med en sovjetisk underrättelseagent vid namn Vasily Sidorenko. Sidorenko greps i Sverige 1942 för spionage och dömdes till 12 års fängelse. Den sovjetiska ledningen vädjade upprepade gånger till Sverige och krävde att han omedelbart skulle släppas, men alla överklaganden avvisades alltid. När diplomatiska metoder var slut, måste Sovjetunionen ha beslutat att ta till våld. Oavsett om det var en slump eller inte, bara tre dagar efter bombningen av Stockholm, släpptes Sidorenko av medicinska skäl och lämnade snart landet.
   https://www.rbth.com/history/333618-why-did-ussr-bomb-sweden

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here