Protestera mot USA:s inhumana och folkrättsvidriga övergrepp!

0
914

USA:s blockad mot Kuba och Venezuela dödar

Den 7 augusti 2019 kapar USA ett fartyg med livsmedel på väg till Venezuela. Det är ett piratdåd och ett brott mot den internationella sjöfarten. Målet är att hindra mat från att nå Venezuela. Ett exempel på den allt grymmare blockad som USA infört, Tidigare 2019 har USA genomdrivit sanktioner mot rederier som fraktar
drivmedel till Kuba. Ett japanskt fartyg med bistånd efter en tornado i Havanna hindras från att nå fram. USA bötfäller företag som exporterar mat till länderna. Siktet är inställt på att sabotera de subventionerade matpaket som sex miljoner venezolanska familjer har tillgång till.

Blockaden mot Kuba infördes efter USA:s nederlag vid invasionen av Grisbukten 1961. Syftet är detsamma nu som då: ”att framkalla svält och desperation.” Ett straff mot 11 miljoner kubaner. Blockaden har medfört enorma svårigheter, död och lidande. Blockaden har skärpts för att USA nu ska ”uppnå det som inte lyckades i Grisbukten.”

Aktionerna mot Venezuela började 2002 när USA iscensatte en kupp som misslyckades. Lika dåligt gick det för USA att, i strid med befolkningens vilja, installera sin egen president Guaidó. Nu är det mördande sanktioner som gäller. Från augusti 2019 är det ”en total ekonomisk blockad”, enligt New York Times. Venezuelas guldreserv har blockerats och landets miljardtillgångar i USA har stulits.

Det ansedda ”Center for Economic and Policy Research” i USA uppger att sanktionerna mellan 2017 och 2018 orsakat fler än 40 000 döda. Det då Venezuela hindras att handla mat och mediciner till cancer-, diabetes- och AIDS-sjuka. Också Kuba drabbas hårt. Kostnaden är cirka 120 miljoner kronor om dagen.

Barn dör för att landet hindras köpa mediciner. USA slår mot alla som inte böjer sig. Banker, företag och enskilda bötfälls. Enligt FN-stadgan är blockaden ett brott mot internationell rätt och en krigshandling. Att svälta folk till döds kan orsaka lika många offer som konventionella krig, men väcker mindre uppmärksamhet.

Vårt enda möjliga svar är ökad solidaritet!
• Stöd Svensk-Kubanska Föreningens insamling ”Mediciner för
Kuba”, pg 235715-0, Swish 1231823772
• Stöd Föreningen, pg 405411-0, Swish 123 5890975
• Bli medlem i Svensk-Kubanska för att vi bättre ska kunna sprida
information om blockaden

Vi kräver ett slut på den folkrättsvidriga blockaden!!!
www.svensk-kubanska.se

Föregående artikelHur ser Kina på fredsfrågan? Rapport från möte i Stockholm.
Nästa artikelHistoriskt möte mellan Macron och Putin?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here